Philadelphia Eagles - San Francisco 49ers 31:7 (kon.) | Kansas City Chiefs - Cincinnati Bengals 23:20 (kon.)
konec
Kansas City Chiefs - Cincinnati Bengals

23:20

(3:0, 10:6, 7:7, 3:7)

Pondělí 30.01.2023, 00:40 • Arrowhead Stadium, Kansas City, Missouri • Americký fotbal • Finále konference AFC
     
    Super Bowl LVII se koná v noci na pondělí 13. února, výkop je naplánován na 0:30. Těšte se, bude to velká bitva. Do té doby děkuji za pozornost. (04:54:22)
     
    Kansas City Chiefs se může začít chystat na cestu do Glendale v Arizoně, kde se na stadionu Arizony Cardinals uskuteční Super Bowl LVII a střetnou se v něm s Philadelphií Eagles. Po 5 letech se do souboje o titul probojovaly nasazené jedničky obou konferencí a znovu je u toho Philadelphia Eagles.
    A vůbec poprvé v dějinách se v Super Bowlu střetnou na pozicích starterů dva quarterbackové tmavé pleti.
    Patrick Mahomes se stal nejmladším quarterbackem v historii, který vyhrál 10 zápasů v play-off
     
    Hráčské statistiky

    quarterback Patrick Mahomes (KC) zkompletoval 29 přihrávek ze 43 pokusů pro 326 yardů a 2 touchdowny
    quarterback Joe Burrow (CIN) zkompletoval 26 přihrávek ze 41 pokusů pro 270 yardů, 1 touchdown a 2 interceptions

    running back Isiah Pacheco (KC) měl 10 běhů pro 26 yardů
    quarterback Joe Burrow (CIN) měl 4 běhy pro 30 yardů
    running back Samaje Perine (CIN) měl 5 běhů pro 22 yardů a 1 touchdown

    receiver Marquez Valdes-Scantling (KC) zachytil 6 přihrávek pro 116 yardů a 1 touchdown
    tight end Travis Kelce (KC) zachytil 7 přihrávek pro 78 yardů a 1 touchdown
    receiver Tee Higgins (CIN) zachytil 6 přihrávek pro 83 yardů a 1 touchdown
    receiver Ja'Marr Chase (CIN) zachytil 6 přihrávek pro 75 yardů
     
    Přímo na stadionu se jich mohla zůčastnit drtivá většina ze 73 426 diváků.
     
    Druhý poločas nabídl strhující podívanou plnou zvratů s nečekaným finále, které by mělo příslušného hráče pěkně bolet, protože takovou pitomost prostě v takové chvíli nemůže udělat! Chiefs mohli po příchodu z kabin navýšit své vedení, jenže první útok vůbec nezvádli a byli za to potrestáni. Joe Burrow dokázal poprvé v zápase přejít hřiště a skvělou práci při 27yardovém catchi předvedl receiver Tee Higgins, který vyrovnal na 13:13. Tento stav platil 5,5 minuty, než domácí i s pomocí dost těsně rozhodnuté trenérské výzvy strhli vedení zpět na svoji stranu, zasloužil se o to 19yardový catch receivera Marqueze Valdese-Scantlinga. Na konci třetí čtvrtiny pak přišel naprostý šok, Patrick Mahomes totiž zcela bez cizího přičinění ztratil míč, vůbec poprvé v kariéře se v play-off dopustil fumblu, který navíc získali hosté a rychle to potrestali 2yardovým touchdownovým během running backa Samaje Perinea. Znovu bylo vyrovnáno a po zbytek čtvrté čtvrtiny byla k vidění přetahovaná, ve které se ani jeden útok dlouho nedokázal prosadit. Joe Burrow dokonce hodil 7 minut před koncem interception, skvělou obrannou práci safetyho Bryana Cooka dokončil zachycením míče cornerback Joshua Williams, ale ani tuto nabídku domácí nevyužili. Bengals tak dostali 2:36 min před koncem šanci na reparát, avšak nedostali se ani na útočnou polovinu, oslabená ofenzivní lajna svého quarterbacka nepodržela a možnost dovést zápas do vítězného konce dostali Chiefs, které nakopl už skvělý punt return, kterým se 41 sekund před koncem dostali na polovinu hřiště. Už se zdálo, že obrana hostů udrží soupeře ve vzdálenosti, odkud by byl field goal v tuhém mrazu prakticky nemožný, jenže v klíčové chvíli se naprosto hloupého faulu dopustil defenzivní end Joseph Mossai, když atakoval Mahomese po vyběhnutí ze hřiště. Poslal tím soupeře o 15 yardů dopředu a Kansas City se zničehonic ocitl 7 sekund před koncem v dostřelu branky. Kicker Harrison Butker, kterému základní část příliš nevyšla a spekulovalo se, že se jeho jinak skvělá kariéra chýlí ke konci, dokázal při 45yardovém field goalu zachovat chladnou hlavu a rozhodl o tom, že se do prodloužení nepůjde. Oslavy na Arrowhead Stadium mohly vypuknout naplno.
     
    PATRICK MAHOMES POPRVÉ V KARIÉŘE PORÁŽÍ JOE BURROWA, CINCINNATI BENGALS POPRVÉ V HISTORII KLUBU PROHRÁVÁ KONFERENČNÍ FINÁLE A KANSAS CITY CHIEFS POSTUPUJE DO SUPER BOWLU LVII!
    Na Arrowhead Stadium mohou odpálit kotel emocí. Chiefs budou opět v Superbowlu!
     
    Konec utkání.
     
    0:03
    Butker kopl očekávaný krátký výkop, aby rozběhl čas, a hostům zoufalý pokus o zázračný return nevyšel, takže zápas končí!
    Opět je to kicker, kdo rozhoduje finále konference
     
    0:07
    KC, 1&10, CIN 27
    HARRISON BUTKER zvládl situaci s chladnou hlavou a proměňuje možná nejdůležitější field goal v životě! Při 45yardovém kopu sice míč hned dvakrát zaplaval, ale pokaždé na jinou stranu, ve výsedku se vyrovnal a bezpečně proletěl brankou! Diváci šílí, Chiefs jsou 3 sekundy od postupu do Super Bowlu, 23:20!
    A ještě za to zaplatil zraněním kotníku
    Ossai naprosto zbytečně věnoval Kansasu šanci na field goal
     
    0:17
    KC, 3&4, CIN 47
    Mahomes znovu pod velkým tlakem, ale dokázal z něj utéct a po pravé straně proběhl nejen pro první down, ale vyběhl ze hřiště a navíc Ossai nedokázal udržet chladnou hlavu, mimo hřiště do Mahomese strčil a je trestán za hrubost 15 yardy! Obrovská chyba, která hostům nejspíš prohraje zápas!
     
    0:21
    KC, 2&4, CIN 47
    Mahomes pod tlakem nenachází ve středu Kelceho.
     
    0:21
    A poslední timeout Chiefs.
     
    0:30
    KC, 1&10, KC 47
    Pacecho přenáší hru na útočnou polovinu, ale nedokázal vyběhnout ze hřiště. 6 yardů.
    Skvělý return Moora až na půlicí čáru

    Libor Štěpán

    Ronald Torbert
    73 426
    Vysvětlivky
    U každé jednotlivé akce bude v úvodu znázorněn údaj o týmu, který je momentálně v držení míče, o fázi aktuální akce, a také o aktuální poloze hry.

    Příklad KC, 3&5, CIN 42 – U míče je Kansas City, hraje třetí down, potřebuje získat pět yardů k dosažení dalšího prvního downu a hraje z linie 42 yardů na polovině Cincinnati.
    Exkurze do pravidel
    Utkání se hraje na 4 čtvrtiny, přičemž každá trvá 15 minut. V případě nerozhodného stavu se bude prodlužovat po 15minutových periodách, dokud nebude znám vítěz.

    Hrací čas se zastavuje při vyběhnutí hráče s míčem do zámezí (ne vždy) nebo v případě nezkompletované přihrávky. Dále vždy 2 minuty před koncem druhé a čtvrté čtvrtiny (tzv. two-minute warning). Zastavuje se i při zranění hráče, kdy je potřeba ošetření. Každý tým má tři oddechové časy na poločas, při kterých se také zastavuje čas.

    Oba týmy se postupně střídají v útoku, přičemž mají k dispozici čtyři pokusy (downy) k posunu o deset yardů. Pokud by na čtvrtý pokus nedokázali udělat potřebný posun, přichází o míč a na hřiště nastupuje ofenziva soupeře, která začne útočit z místa, kde předchozí akce skončila. Proto se při čtvrtém downu v drtivé většině případů používá tzv. punt, tedy odkop z ruky, kdy punter dokáže odkopnout míč většinou kolem 40-60 yardů daleko a výrazně tak ztíží soupeři útočnou akci. V případě, že tým pronikne hlouběji do útočné poloviny, může zvolit také možnost kopu z pole na branku (field goalu), kterým může navýšit svůj zisk o 3 body.

    Pokud se tým po zemi nebo vzduchem dostane až do end zóny (10yardový prostor na obou stranách hřiště za vymezenými 100 yardy na hřišti), získává touchdown. Ten je za 6 bodů, k tomu má tým ještě možnost potvrdit touchdown buď kopem rozehraným z 15 yardů (extra point – 1 bod), nebo zvolit útočnou akci z 2 yardů před end zónou a v případě úspěchu získat 2 body.

    V případě porušení pravidel mohou rozhodčí hodit na hřiště žlutou vlajku (flag) a proviněný tým, ať už útočící, nebo bránící, je posunut po hřišti o určitý počet yardů (5, 10, 15 nebo posun na úroveň místa přestupku). Pokud se trenérům jednotlivých týmů nezdá rozhodnutí rozhodčích, mají možnost v některých případech vhodit na hřiště červenou vlajku před rozehráním další akce a využít challenge. Mají dvě tyto možnosti v zápase, přičemž v případě úspěchu té první získávají ještě jednu navíc, naopak jakýkoliv neúspěch znamená automaticky ztrátu jednoho oddechového času. Zároveň to znamená, že pro využití challenge musí mít tým k dispozici aspoň jeden timeout.

    Útočící tým ztrácí svoji možnost útočit, pokud nevyužije čtvrtý down k potřebnému zisku pro další první down, dále pokud použije punt, pokud quarterback hodí míč přímo do rukou soupeřova obránce (interception), či pokud hráči vypadne (vlastní nešikovností, nebo třeba vyražením od soupeře) míč z ruky dříve, než se hráč dotkne loktem, zády či kolenem hřiště (fumble). Právě při dotyku hráče s míčem těmito částmi těla se zemí zároveň s kontaktem jakoukoliv částí těla s obráncem končí daná akce a útočící tým pokračuje z tohoto místa dalším downem.
    thejrc.org