Třinec – Mountfield HK 1:2 (kon.) | Litvínov – Kometa Brno 3:2 (2:0 po s.n.) | Motor ČB – Sparta 3:4 (po pr.)
Mladá Boleslav – K. Vary 0:2 (kon.) | Plzeň – Kladno 0:3 (kon.) | Pardubice – Vítkovice 1:4 (kon.)
Olomouc – Liberec 2:3 (kon.)
po prodl.
Banes Motor České Budějovice
3:4 (2:2, 0:1, 1:0 - 0:1)
HC Sparta Praha
Pátek 17.02.2023, 17:30 • Budvar aréna, České Budějovice • Tipsport extraliga • 47. kolo
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:30.
     
    Hezký páteční podvečer. Společně dnes budeme sledovat utkání mezi domácím Motorem a pražskou Spartou. Úvodní buly bude vhozeno standardně v 17:30.
     
    Motor České Budějovice

    České Budějovice ve středu sahaly po bodech proti Pardubicím. Nakonec však utkání ve třetí třetině rozhodla trefa Lukáše Sedláka a konečný výsledek 3:7 do domácího tábora nepřinesl žádnou radost. Pro Motor se jednalo o čtvrtou porážku v řadě a třetí zápas bez, byť jediného, bodu. Poslední Kladno se vzápětí díky výhře nad Mladou Boleslaví přiblížilo v tabulce na nejtěsnější rozdíl.

    Základní část extraligy nyní vstupuje do rozhodující fáze. Na následující zápas se Spartou proto burcuje obránce Ondřej Kachyňa: „Musíme na to zapomenout, pojedeme zase od znovu a chceme urvat každý bod.“ Povzbudivou zprávou pro tým je návrat Filipa Přikryla, jehož absence byla způsobena následky otřesu mozku. Na marodce tak v současnosti zůstávají pouze Lukáš Vopelka, Adam Raška a Petr Šenkeřík.

    Jedním z klíčových prvků pro zbývající boje v letošní sezóně bude gólová produkce týmu. Motor se v ofenzivě nadále může opřít o svoje nejzkušenější hráče. Lukáš Pech (8+37) se díky asistencím na brankách Martina Hanzla a Milana Gulaše z posledního zápasu opět dorovnal na čelo tabulky produktivity. První příčku momentálně sdílí s trojicí Daňo, Růžička a Bukarts.
     
    HC Sparta Praha

    V pozvánce k minulému zápasu se Spartou jsme psali, že se jedná o tým s nejlepší formou v celé soutěži. Nic na tom od té doby nezměnily ani další zápasy v druhé polovině ledna, které Sparta odehrála především na domácím hřišti, ani následná reprezentační přestávka. Sparťané se po ní podruhé v krátké době utkali s Karlovými Vary. I z tohoto duelu vyšli vítězně a dále tak stíhají Vítkovice v boji o druhé místo po základní části. Zároveň si příštím zápasem mohou zajistit přímý postup do čtvrtfinále play-off.

    Sparta je v něm i v letošním ročníku připravena bojovat o mistrovský pohár. Tomu odpovídá i její sázka na široký a v průběhu ročníku doplňovaný hráčský kádr. Tým těsně před uplynutím přestupového období posílil ještě švédský obránce Stefan Warg. Ten naskočil do prvního utkání hned druhý den po svém příjezdu, v němž si smolně při obranném zákroku přivodil zranění, a to ho na nějakou dobu vyřadilo ze hry.

    Vedle Warga nemohou též kvůli zranění trenéři využít útočníky Vauhkonena a Simona. Naopak do sestavy se v posledním zápase vrátili Erik Thorell a Jakub Krejčík. Sparta bude moci proti Motoru nasadit i Davida Němečka, jenž si proti Karlovým Varům odpykal jednozápasový trest za zákrok na Tomáše Hyku.
     
    Oba týmy se potkaly v tomto ročníku již třikrát. Ve všech případech z utkání odcházela spokojenější Sparta. V první čtvrtině sehrály oba celky nejvyrovnanější duel, kdy Pražané vyhráli až po základní hrací době. Oproti tomu v lednu hokejisté z hlavního města Jihočechům uštědřili výprask 0:5.
     
    Úvodní sestavy:

    Motor České Budějovice: Strmeň (Hrachovina) – Štencel, Vráblík, Bindulis, Percy, Hovorka, Kachyňa – Čachotský, Pech, Gulaš – Vondrka, Hanzl, Valský – Dzierkals, M. Toman, Doležal – Strnad, Přikryl, V. Tomeček.
    Trenér: Čermák

    HC Sparta Praha: J. Kovář (Kořenář) – Kempný, Mikliš, Němeček, Jandus, Krejčík, Moravčík, Polášek – Tomášek, Horák, E. Thorell – Řepík, Sobotka, M. Forman – Buchtele, D. Vitouch, P. Kousal – Kaše, G. Thorell, Vauhkonen.
    Trenér: Hořava

    Rozhodčí: Hejduk, Sýkora – Ondráček, Klouček.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:58
    Martin Jandus se dostal do velmi dobré střelecké pozice! Sjel si do prostoru mezi oběma kruhy až od modré čáry. Tam dostal přihrávku a nebyl nikým hlídán. Střela mu ale nesedla podle představ a Strmeň si připisuje úspěšný zákrok.
     
    01:36
    Sparťané vyhazují kotouč přes všechny čáry až na zakázané uvolnění, rozhodčí tak vracejí hru před hostujícího brankáře.
     
    02:36
    Sparťanům nevyšel přechod do útočného pásma, z čehož chtěl následně těžit Tomáš Čachotský, ani on ale kotouč neudržel.
     
    03:03
    Lukáš Pech v dobré pozici před brankou! Zblízka a nikým nehlídán ale netrefil zařízení podle představ. Následně mohl u vzdálenější tyče ještě zakončovat Gulašovu přihrávku, pouze promáchl.
     
    04:26
    Martin Hanzl se snažil dostat skrze sparťanského obránce, ale s kličkou neuspěl a přišel o kotouč.
     
    04:49
    Strmeň si musel poradit se skrumáží před jeho svatyní. V ní viděl kotouč jako první a stihl ho přikrýt pod svou lapačku. Bude se tak vhazovat po jeho pravé ruce.
     
    05:32
    Stuart Percy zkoušel střelu z větší vzdálenosti, ta se ale odrazila od jednoho z clonících hráčů a končí mimo nebezpečí z pohledu Jakuba Kováře.
     
    06:26
    Nyní svádějí hokejisté obou týmů souboj v rohu ledové plochy, Strmeň je tak pro jistotu přilepený na svou levou tyč.
     
    06:50
    Kotouč vybojovali hostující hráči, následně se ale puk ocitl mimo hrací plochu. Bude tak následovat komerční přestávka.
     
    07:45
    Sparta právě vstřelila branku! Máme tu první branku, ze které se radují hostující hráči! Sobotka dostal kotouč na vrcholek pravého kruhu z gólmanova pohledu. Tam stál ke střele připravený JAKUB KREJČÍ, který trefil k tyčce přesně tak, jak potřeboval. Asistence: Vladimír Sobotka, Michal Řepík.
    07:45 Jakub KREJČÍK - 0:1
     
    08:39
    Sparťané se s kotoučem stáhli zpět do svého pásma a rozvážně čekají s rozehrávkou za svou brankou.
     
    09:19
    Další přechod do pásma sparťané nezvládli, jejich rozehrávka totiž končí pouze na zakázaném uvolnění.
     
    10:29
    David Němeček střílel z nápřahu od modré čáry, jeho pokus ale zablokoval Tomáš Čachotský. Strmeň tak prozatím zasahovat nemusí.
     
    11:28
    Jan Štencel si sjel od modré čáry až do dobré střelecké pozice před branku. Mířil zřejmě někam mezi betony, ale Kovář si stihl trochu povyjet a jeho pokus následně vyrazil.
     
    12:02
    Vyloučení v týmu Motor České Budějovice:
    Kristofers Bindulis – 2 min., podrážení.
     
    12:25
    České Budějovice právě vstřelily branku! Domácí fanoušci jsou na nohou, domácí hokejisté totiž srovnávají skóre, a to navíc v oslabení. MILAN GULAŠ se dostal do úniku. Ještě mu najížděl spoluhráč na přihrávku, jenže domácí kapitán vzal celou akci na sebe a propálil přesně k zadní tyči! Asistence: Jan Štencel.
    12:25 Milan GULAŠ - 1:1
     
    13:15
    Sparta se poprvé usadila v útoku v této přesilové hře, nicméně ne na dlouho. Domácí se osvobozují a formace na oslabení tak může jít vystřídat.
     
    14:03
    Milan Gulaš se opět velmi aktivně prodral za kotoučem, načež se dostal před hostujícím brankářem do střelecké pozice. Z bekhendu ale neproměnil, Kovář totiž zasáhl betony.
     
    14:08
    Vyloučení v týmu HC Sparta Praha:
    2 min. – příliš mnoho hráčů na ledě, odpyká David Kaše.
     
    14:22
    Motor vybojoval vhazování a rovnou prověřil Kovářovu pozornost. Ten ale stihl zasáhnout svým levým ramenem.
     
    15:40
    Lukáš Pech poslal kotouč do útočného pásma, jenže domácí obránce ho pak neudržel v útočném pásmu, přihrávka na něj totiž nebyla z těch nejpřesnějších.
     
    16:09
    Sparťané jsou v plném počtu, Kaše je zpátky na ledě a rovnou se může zapojit do hry.
     
    16:27
    České Budějovice právě vstřelily branku! Motor otáčí skóre ve svůj prospěch! MILAN GULAŠ se dnes zdá být ve skvělé formě! Tentokrát domácí hráč ze své obvyklé pozice na kruhu trefil přesně pod horní tyč, Kovářovi nedal příliš šancí zasáhnout. Asistence: Stuart Percy.
    16:27 Milan GULAŠ - 2:1
     
    17:22
    Strmeň se stihl přitisknout ke své levé tyčce, následně vyrazil kotouč a jeho spoluhráči puk vyváží směrem do útoku.
     
    18:18
    Domácí fanoušci viditelně ožili a nyní ženou svůj tým za dalším přesným pokusem. Motor se drží v útočném pásmu.
     
    18:46
    Sparta právě vstřelila branku! Přece jenom ale vidíme branku na opačné straně! MICHAL ŘEPÍK dostal přihrávku zpoza branky. Byl sice tísněn obráncem, ale přesto dostal kotouč za Strmeňova záda. Asistence: Vladimír Sobotka.
    18:46 Michal ŘEPÍK - 2:2
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Máme za sebou prvních dvacet minut. Do nich nejprve vstoupila dobře Sparta, kdy se v osmé minutě trefil Krejčík. Pak ale dvěma góly vedení domácím vystřelil Milan Gulaš. Do kabin se nakonec ale jde za srovnaného stavu, se závěrem se totiž trefil ještě Michal Řepík.

    Statistiky po první třetině
    Střely na branku – 7:13
    Zblokované střely – 3:7
    Hity – 2:3
    V oslabení – 1:0
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:15
    Jako první se do útočného pásma dostali hostující hokejisté. Jejich úvodní hokejisté se dostali hned ke dvěma střeleckým pokusům, které skončily na výstroji Strmeně.
     
    21:36
    Ondřej Kachyňa se dostal do střelecké pozice, ale trefil pouze bránícího hráče. Hra pokračuje v hostujícím pásmu.
     
    22:03
    Vyloučení v týmu Motor České Budějovice:
    Ondřej Kachyňa – 2 min., hrubost.
     
    22:20
    Viděli jsme šarvátku mezi oběma týmy! Milan Gulaš se pustil do jednoho z protihráčů, kterého poslal na zem, následně se do sebe pustilo více hráčů. Uvidíme, jaké tresty z toho rozhodčí vyvodí.
     
    22:22
    Vyloučení v týmu Motor České Budějovice:
    Roman Vráblík – 2 min., hrubost,
    Milan Gulaš – 2 min., hrubost.

    Vyloučení v týmu HC Sparta Praha:
    Pavel Kousal – 2 min., hrubost.
     
    22:58
    Sparta hraje v pěti proti třem. Nyní se usadila v útočném pásmu a po vhazování pálila na Strmeně, který si ale poradil a napoprvé kotouč udržel ve výstroji.
     
    23:37
    Michal Kempný vypálil z levého kruhu z gólmanova pohledu, ale proti jeho pokusu Strmeň povyjel a chytil jej na svém rameni. Následně se do šarvátky pustil Bindulis, ale vylučovat se nebude.
     
    24:32
    Budvar aréna výrazně ožila a přeje si další gól svých hokejistů. Mezitím se Milan Gulaš vrací na ledovou plochu.
     
    26:18
    Michal Moravčík dostal kotouč na modrou čáru, odkud vypálil poměrně nenápadně na Strmeně. Jemu pokus vypadl, ale domácí gólman ho nakonec udržel před brankovou čárou.
     
    27:50
    Dlouho dobu se nyní sparťané drží v útočném pásmu a mají o něco více ze hry. Strmeň ale prozatím nemusí zasahovat, hosté si totiž hledají příhodnou střeleckou pozici.
     
    28:49
    Až nyní se domácí hokejisté osvobodili a po dlouhé době mohou jít vystřídat.
     
    30:26
    Vojtěch Tomeček padl do střely od modré čáry. Od fanoušků si na tribunách si vysloužil potlesk a následně jede s bolestivou grimasou vystřídat, stejně jako jeho ostatní spoluhráči.
     
    30:48
    Miroslav Forma dlouho držel kotouč v útočném pásmu, následně hledal spoluhráče před brankou, na něho ale nepřihrál úplně přesně.
     
    31:30
    Sparta právě vstřelila branku! Máme tu třetí branku Pražanů! V útočném pásmu se dostal kotouč na hůl DAVIDA TOMÁŠKA, který následně dostal kotouč přesně tam, kam potřeboval. Asistence: Michal Kempný.
    31:30 David TOMÁŠEK - 2:3
     
    32:26
    Hokejisté z hlavního města jsou v těchto okamžicích lepším týmem a domácí Motor téměř k ničemu nepouští. Strmeň ale přesto nemá příliš práce. Sparťané se totiž ke střele opět nemohli probojovat.
     
    33:35
    Michal Vondrka se otočil s kotoučem na soupeřovu branku, odkud zkoušel v rychlosti zacílit mezi betony. Ale Kovář si poradil.
     
    33:50
    Vyloučení v týmu HC Sparta Praha:
    Michal Moravčík – 2 min., sekání.
     
    34:26
    Motoru se prozatím nedaří v přesilové hře najít správnou střeleckou pozici. Domácí se pak dostali do ofsajdu, který byl navíc posouzen jako úmyslný.
     
    35:43
    Roman Vráblík dostal kotouč na modrou čáru, jenže s ním se dostal lehce za ní. Rozhodčím to neuniklo a hru pro ofsajd přesouvají do středního pásma.
     
    36:39
    Sparťané se dostali do rychlé akce dva na jednoho. Jeden z nich zakončoval u vzdálenější tyče, ale Strmeň se stihl natáhnout a pokus udržel před brankovou čárou.
     
    37:07
    Jan Strmeň má problém se svou výstrojí. Po krátké pauze se tak bude moci pokračovat.
     
    37:23
    Jakub Krejčík se dostal do střelecké pozice na modré čáře, ale jeho pokus následně neprošel.
     
    38:37
    Jakub Valský si najel v rychlém úniku k levé tyčce z pohledu sparťanského gólmana. Střela mu ale výrazně nesedla, skončila jen na zadním mantinelu.
     
    39:57
    Motor dohraje periodu v útočném pásmu, zřejmě se ale ke střeleckému pokusu již nestihne dostat.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    V prostředním dějství jsme viděli pouze jednu branku. O ni se postaral Tomášek. Sparta byla v této třetině aktivnější, a to i střelecky.
     
    Statistiky po druhé třetině:

    Střely na branku – 13:28
    Zblokované střely – 3:10
    Hity – 3:3
    Bloky – 10:3
    Trestné minuty – 8:6
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:21
    Motor se jako první vydal do útočného pásma. Jakub Kovář ale nemohl mít spíše s propagačním pokusem výraznější problémy.
     
    41:26
    A nyní už se do útočného pásma přesunula Sparta, ale Strmeň prozatím zasahovat nemusí, hosté se totiž ke střeleckému pokusu nedostali.
     
    42:35
    Vladimír Sobotka si najížděl pro přihrávku, už to vypadalo, že se dostane od šance, ale nakonec mu přihrávka utekla o pár centimetrů do rohu ledové plochy.
     
    44:18
    Českobudějovičtí hokejisté cítí potřebu se skórem utkání něco udělat. Nyní se snažili rychle přejít do pásma, nicméně rozhodčí je přistihli pouze v ofsajdu.
     
    44:41
    Nyní už opět své kvality projevuje Sparta, která se drží v útočném pásmu, Strmeň byl ale zatím úspěšný.
     
    45:48
    Ondřej Kachyňa nahazoval kotouč od modré čáry, jeho pokus ale neletěl ani na branku, a tak Kovář zasahovat nemusí. Následně se puku navíc ujímají hostující hokejisté.
     
    46:18
    Strmeň nyní sledoval nenápadnou střelu od mantinelu, se kterou neměl výrazné problémy. Následně ji vyrážečkou posílá do rohu.
     
    47:48
    Po krátké komerční přestávce se bude opět vhazovat před domácím brankářem.
     
    48:26
    Domácí fanoušci si přejí vyrovnání, to je ale prozatím v nedohlednu. Sparta drží kotouč bezpečně ve své moci a nyní příliš s rozehrávkou nechvátá.
     
    50:08
    Hostující nebyli daleko od čtvrté branky! Jeden z hostujících hráčů si najel ke vzdálenější tyči, kam dostal přesnou přihrávku, kterou ale nedokázal procpat za záda domácího Strmeně.
     
    51:39
    Na dnešní utkání si našlo cestu 6 348 diváků. Většina z nich nyní žene Motor za vyrovnáním, Jihočeši se ale nemohou usadit v pásmu.
     
    51:56
    Vyloučení v týmu Motor České Budějovice:
    Stuart Percy – 2 min., hákování.
     
    52:26
    Sparťané se dostali do ofsajdu, který vrací hru do středního pásma. Jinak se zatím Pražané ke střele nedostali.
     
    53:59
    Vyloučení v týmu HC Sparta Praha:
    Miroslav Forman – 2 min., podrážení.
     
    54:38
    Lukáš Pech samozřejmě společně s Milanem Gulašem už okupují útočnou třetinu. Nyní na Kováře přilétla střela od modré, ale hostující brankář bez problémů kryje.
     
    54:59
    Vyloučení v týmu HC Sparta Praha:
    Michal Kempný – 2 min., krosček.
     
    55:17
    Elitní útočná formace už kombinuje v pásmu Motoru. Domácí fanoušci si přejí gól.
     
    55:35
    České Budějovice právě vstřelily branku! Českobudějovičtí hokejisté k radosti svých příznivců srovnávají skóre! Lukáš Pech posunul kotouč před branku. TOMÁŠ ČACHOTSKÝ pak dostal puk za brankovou čáru. Asistence: Lukáš Pech, Stuart Percy.
    55:35 Tomáš ČACHOTSKÝ - 3:3
     
    56:20
    Milan Gulaš se nyní ocitl v dobré střelecké pozici, ale trefil pouze gólmanovu výstroj.
     
    57:06
    Špatná síť. Milan Gulaš střelou z nápřahu rozvlnil pouze ochrannou síťku vysoko nad Kovářovou brankou. Domácí Motor se drží ale stále v pásmu.
     
    58:16
    Domácí fanoušci nyní výrazně ženou svůj tým za další brankou! Nyní Motor udržel kotouč ve svém držení, nicméně do útočného pásma se nyní nedostal.
     
    60:00
    Třetí třetina skončila.
     
    V Budvar aréně nás čeká prodloužení. Motor v posledních pěti minutách srovnal skóre díky trefě Tomáše Čachotského. Uvidíme, jak tedy dopadne pětiminutové prodloužení, které začne za malý moment.
     
    60:01
    Začalo prodloužení.
     
    60:18
    Sparta právě vstřelila branku!

    Sparta rychle ukončuje nastavený čas! MICHAL ŘEPÍK se na pravém kruhu napřáhl a trefil se do vzdálenějšího růžku. Asistence: Vladimír Sobotka a Michal Řepík.
    60:18 Michal ŘEPÍK - 3:4
     
    Konec zápasu.
     
    Dnešní zápas je kompletně za námi! Sparta v prodloužení rozhodla velmi rychle, když se hned po osmnácti sekundách trefil Michal Řepík. Domácí fanoušci nicméně z tribun vyzdvihují výkon Motoru a oceňuji jednobodový zisk. Sparta oproti tomu pojede zpět do Prahy s dvěma body, a to naprosto zaslouženě. V průběhu zápasu byla lepším týmem a nebyla daleko od tří bodů.

    Děkujeme za pozornost, z dnešního utkání je to vše. (20:18:30)
    Marken.cz

    Adam Pavlíček

    Branky a nahrávky: 13. Gulaš (Štencel), 17. Gulaš (Percy), 56. Čachotský (Pech, Percy) – 8. Krejčík (Sobotka, Řepík), 19. Řepík (Sobotka), 32. Tomášek (Kempný), 61. Řepík (Sobotka, Kempný)


    Banes Motor České Budějovice: Strmeň (Hrachovina) – Štencel, Vráblík, Bindulis, Percy, Hovorka, Kachyňa – Čachotský, Pech, Gulaš – Vondrka, Hanzl, Valský – Dzierkals, M. Toman, Doležal – Strnad, Přikryl, V. Tomeček.
    Trenér: Čermák

    HC Sparta Praha: J. Kovář (Kořenář) – Kempný, Mikliš, Němeček, Jandus, Krejčík, Moravčík, Polášek – Tomášek, Horák, E. Thorell – Řepík, Sobotka, M. Forman – Buchtele, D. Vitouch, P. Kousal – Kaše, G. Thorell, Vauhkonen.
    Trenér: Hořava

    Rozhodčí: Hejduk, Sýkora – Ondráček, Klouček

    Diváci: 6 348
    bahis siteleri