Real Betis – Mallorca 1:0 (kon.) | Osasuna – Villarreal 0:3 (kon.) | Real Sociedad – Elche 2:0 (kon.)
Getafe – Sevilla 2:0 (kon.) | Barcelona – Real Madrid 2:1 (kon.)
konec
FC Barcelona
2:1 (1:1)
Real Madrid
Neděle 19.03.2023, 21:00 • Spotify Camp Nou (Barcelona) • Španělská LaLiga • 26. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:00.
     
    Hezký večer při sledování přenosu z 253. „El Clásica“ mezi Barcelonou a Realem Madrid, které se tentokrát uskuteční na barcelonském Spotify Camp Nou.

    Z dosavadních 252 soutěžních utkání je historicky úspěšnější Real Madrid, který vyhrál 101x, Barcelona bude dnes útočit na své sté vítězství, v 52 případech se hrálo nerozhodně.

    Poslední bitva mezi oběma arcirivaly se uskutečnila před dvěma týdny, kdy v prvním semifinále Copa del Rey Real prohrál na domácím trávníku 0:1 vlastní brankou Édera Militaa.
     
    FC Barcelona

    Barcelona vstupuje do utkání v mnohem výhodnější pozici, když v čele tabulky má už devítibodový náskok na svého odvěkého rivala, když v dosavadních 25 zápasech ztratila body jen čtyřikrát za dvě remízy a dvě prohry. Ta druhá prohra ale přišla nedávno, na konci února Barcelona senzačně prohrála 0:1 na trávníku nováčka z Almeríe.

    Po zápase v Almeríi se Barcelona vrátila na vítěznou vlnu dvěma výhrami 1:0 nad Valencií a v Bilbau, což koresponduje i s fantastickou defenzivou Blaugranas, kteří ve zmíněných 25 zápasech inkasovali jen pouhých osm branek, což je jedenáctigólový náskok na oba velké madridské kluby, které jsou v této statistice shodně druhé.

    Barcelona se nejspíše bude muset ještě obejít bez Ousmaneho Dembélého, ten má potíže se zadním stehenním svalem, po podobném zdravotním šrámu by se mohl vrátit Pedri. Po odpykání karetního trestu je k dispozici i Ronald Araujo, jenž by neměl chybět v obranné formaci.
     
    Real Madrid CF

    Real Madrid má za sebou skvělý dvojzápas s Liverpoolem v osmifinále Ligy mistrů, v repríze loňského finále nejprestižnější evropské klubové soutěže smetl soupeře na jeho stadiónu 5:2, v domácí odvetě si postup v klidu kontroloval výhrou 1:0.

    V La Lize to taková sláva není, Real ztrácí body mnohem častěji než Barcelona, už třikrát prohrál a pětkrát remizoval, což se mu přihodilo také ve dvou z posledních tří zápasů, když si neporadil v městském derby s Atléticem (1:1), ani se sevillským Betisem (0:0). V posledním ligovém zápase Real zdolal Espanyol 3:1.

    Problémy se zadním stehenním svalem má také hostující David Alaba, rakouský fotbalista bude mimo hru podobně jako vykartovaný Álvaro Rodríguez. Po návratu ze zranění už byl v odvetě s Liverpoolem připraven na lavičce Ferland Mendy, v základní sestavě by se ale ještě mohl udržet Nacho Fernández.
     
    Úvodní sestavy:

    FC Barcelona: ter Stegen – Araújo, Koundé, Christensen, Balde – S. Roberto, Busquets (C), de Jong – Raphinha, Lewandowski, Gavi.
    Náhradníci: I. Peña, Tenas – Alba, Alonso, Á. Alarcón, Kessié, Fati, E. García, F. Torres, Torre.
    Trenér: Xavi

    Real Madrid CF: Courtois – Carvajal, Militão, Rüdiger, Na. Fernández – Modrić, Camavinga, Kroos – Valverde, Benzema (C), Vinícius Júnior.
    Náhradníci: L. López, Lunin – Asensio, Ceballos, Díaz, Hazard, Mendy, Odriozola, Rodrygo, Tchouaméni, L. Vázquez, J. Vallejo.
    Trenér: Carlo Ancelotti

    Rozhodčí: De Burgos – Díaz, Núňez.
     
    Aktéři „El Clásica“ jsou připraveni v tunelu Camp Nou a za malou chvíli by měli nastoupit na hrací plochu.
     
    A už se tak děje! Rozhodčí přivádějí hráče obou týmů na trávník zaplněného Camp Nou.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Hned po 23 sekundách zápasu registrujeme první střelu na bránu. Postaral se o ni Karim Benzema, který vypálil z levé strany kousek za pokutovým územím. Míč směrující k bližší tyči pokryl Marc-André ter Stegen.
     
    3
    Domácí usadili na útočné polovině, kde si vyměňovali přihrávky. Nakonec to zkusil ze střední vzdálenosti Robert Lewandowski a jeho štiplavou ránu musel vyrážet u své pravé tyče Thibaut Courtois!
     
    5
    Jules Koundé na půlce vystoupil proti Benzemovi, jemuž ukořistil míč. Barcelona tak může setrvat v útoku.
     
    5
    Centr Raphinhi byl sražen a míč se snesl do rukavic brankáře Courtoise.
     
    6
    Tohle je velký tlak domácích! Po centru Baldého z levé strany hlavičkoval na zadní tyči Raphinha a Courtois musel vytáhnout vynikající zákrok pravou rukou! Následně pohledem kontroloval střelu Sergia Roberta z hranice šestnáctky a to se už na své obránce hodně rozzlobil.
     
    8
    Domácí zatím výborně napadají rozehrávku soupeře a dostávají tím Real pod značný tlak.
     
    9
    Defenziva Madridu si teď může odpočinout. Bílí se s míčem přesunuli na své levé křídlo.
     
    9
    Real Madrid právě vstřelil branku!
    Hosté jdou do vedení hodně kuriózním gólem! Vinícius Júnior převzal v pokutovém území míč od Camavingy. Ke střele připuštěn nebyl a na levé straně byl vytlačen téměř až k brankové čáře. Z této pozice chtěl centrovat, jenže trefil hlavu bránícího RONALDA ARAÚJA, který si balón nešťastně srazil k bližší tyči vlastní brány. Ter Stegen už nedokázal nijak reagovat.
     
    11
    Domácí nezahájili zápas zle, ale přibrzdil je nešťastný vlastní gól. Real tak může vyčkávat na brejky.
     
    13
    Raphinha dostával míč za obranu. Ten mu směřoval trochu na paty a toho využil Nacho Fernández. Levý bek Madridu ho přibrzdil a vybíhající Courtois míč lapil.
     
    14
    Jules Koundé schytal do obličeje ránu Karima Benzemy. Rozhodčí se raději šel přesvědčit, že je je obránce Barci v pořádku. Koundé může pokračovat.
     
    16
    Sergi Roberto přišel pozdě do souboje s Nachem Fernándezem, kterého ve skluzu zasáhl. Rozhodčí De Burgos stačil uklidnit vášně hned v zárodku a nakonec nevytahoval ani kartu.
     
    17
    Vinícius měl před sebou dost prostoru na levém křídle. Jeho centr na Benzemu však postrádal přesnost. Barcelona každopádně působí zaraženě, inkasovaný gól ji přibrzdil.
     
    18
    Nacho Fernández prošlápl nohu Ronalda Araúja a zaslouženě dostal žlutou kartu.
     
    19
    Katalánci se konečně na delší dobu přesunuli na útočnou polovinu. Uvidíme, co tam vymyslí.
     
    20
    Nakonec přišel docela dobrý centr Raphinhy. Na zadní tyči však na balón nedosáhl Lewandowski a po něm ani Araújo.
     
    21
    Rozhodčí viděl ofsajd do šestnáctky nabíhajícího Sergia Roberta. Míč pro hosty.
     
    22
    Nacho Fernández se nalevo dostal před bránícího Raphinhu. Jeho následná přihrávka na střed hřiště však nebyla přesná a v podstatě míč odevzdal domácím.
     
    22
    Modrić ukázal velký přehled, když narýsoval dlouhý míč do pravého křídla na Federica Valverdeho. Ten balón doběhl v šestnáctce a zpětnou přihrávkou našel Benzemu. Ten ještě přenechával z druhé vlny nabíhajícímu Danimu Carvajalovi, jenž si na hrací předmět zřejmě asi šlápnul a spadl. Tím zajímavá akce Bílého baletu skončila.
     
    24
    Domácí zahrávali rohový kop nakrátko. Nakonec přišel centr, po němž hlavičkoval vedle levé tyče Andreas Christensen.
     
    25
    Střely celkem – 4:4
     
    26
    Sergio Roberto dohrál Federica Valverdeho. Real Madrid rozehrává z vlastní poloviny.
     
    27
    Vinícius chtěl využít své rychlosti a hodil si míč do šestnáctky mezi obránce Barcelony. Dal si ho ale až příliš daleko a vybíhající ter Stegen mu tak šanci sebral.
     
    29
    Gavi svůj průnik středem ukončil pádem po kontaktu s bránícím Camavingou. K jeho údivu se nepíská a dopředu směřují hosté.
     
    30
    Souboj Lewandowského s Kroosem přinesl neúmyslný šlapák domácího útočníka. Rozhodčí to jako nedovolený zákrok neposoudil, Barca vhazuje.
     
    31
    Araújo centroval pouze do Nacha Fernándeze. Bude z toho roh.
     
    32
    Rohový kop nakrátko. Následný centr pak našel Andrease Christensena, který zakončoval z poměrně neortodoxní pozice. Míč trefoval patou a ne špatně. Přeci jen ale mířil do středu brány, kde se nacházel pozorný brankář Courtois.
     
    33
    Raphinha zezadu podkopl Toniho Kroose a vysloužil si tak žlutou kartu.
     
    34
    Ofsajd Luky Modriće. Barcelona rychle rozehrává.
     
    34
    Raphinha přebral míč na pravém křídle, navedl si ho na levačku a pěknou ranou protáhl Thibauta Courtoise. Ten ji vytáhl nad břevno!
     
    35
    Přihrávka za obranu hledala Gaviho. Courtois situaci dobře přečetl a byl u míče dříve.
     
    36
    Domácí jsou opticky aktivnější. Zatím ale bez gólového efektu.
     
    38
    Raphinha táhl míč dopředu na pravém křídle. Vinícius ho zastavil za cenu faulu a domácí získali standardku.
     
    39
    Po centru Frenkieho de Jonga se míč dostal do zámezí. Lewandowski se pak marně hlásil o rohový kop.
     
    41
    Domácí jsou nastěhováni na útočné polovině a snaží se něco vymyslet proti zatažené obraně Realu.
     
    41
    Aktivní Raphinha se u brankové čáry dobře uvolnil přes Nacha, který ho zastavoval rukama. Rozhodčí ale zůstal v klidu a následně odpískal až útočný faul Blaugranas. Publikum na Camp Nou se hodně zlobí.
     
    42
    Vysoký centr Daniho Carvajala hledal na zadní tyč nabíhajícího Benzemu. Ter Stegen míč konečky prstů vytěsnil mimo dosah útočníka Madridu.
     
    44
    Jules Koundé se dobře prosmýkl kolem pravé postranní čáry a dostal se k přízemnímu centru. Ten hostující obraně nezpůsobil velké problémy.
     
    45
    Barcelona právě vstřelila branku!
    Nápor domácích končí vyrovnávacím gólem! Po nabídce Lewandowského promáchl v dobré pozici Raphinha. Domácí ale pokračovali v útoku. Frenkie de Jong sklepl v šestnáctce míč pro Raphinhu, jehož rána byla zablokována. Balón se ale odrazil k SERGIMU ROBERTOVI a po jeho střele k levé tyči se Courtois natahoval marně – 1:1.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    První poločas El Clásica rozhodně nenudil! Do kabin se odchází za nerozhodného stavu 1:1. Barca začala aktivněji. Hned v úvodu hosty dvakrát podržel brankář Courtois, který vyrazil Lewandowského střelu a poté se blýskl proti hlavičce Raphinhy. Jako první se však prosadil Real. V 9. minutě trefil centrující Vinícius do hlavy Ronalda Araúja, který si balón nešťastně srazil do vlastní brány. Inkasovaný gól tlak Katalánců na nějakou dobu otupil. Krátce před přestávkou však Blaugranas svou snahu vystupňovali a po velkém závaru v šestnáctce srovnal trefou do šatny Sergi Roberto.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Oba celky nastupují do druhého poločasu v nezměněných sestavách.
     
    47
    Oficiální návštěva dnešního utkání činí 95 745 diváků!
     
    48
    Vinícius přesprintoval na levé straně Arauja a od brankové čáry nalezl Federica Valverdeho. Tomu ale nesedla střela z první a ter Stegen nemusel zasahovat.
     
    50
    Domácí celek rozjíždí svůj kolotoč přihrávek na útočné polovině.
     
    51
    Sergi Roberto nebezpečně centroval z levé strany. Na zadní tyči byl Raphinha, ale před ním míč uklidil na roh Nacho Fernández.
     
    52
    Domácí nevyužili ani pátý rohový kop. V této statistice vedou už 5:0.
     
    53
    Pokud chce Real myslet na titul, výhra z Camp Nou by se mu hodně hodila. Na Barcelonu aktuálně ztrácí 9 bodů a potřeboval by toto manko stáhnout.
     
    54
    Dobrý centr Modriće z levé strany. Karim Benzema hlavou těsně nedosáhl na míč.
     
    54
    Z hranice šestnáctky vypálil Luka Modrić. Byla by to dobře umístěná střela, ovšem v pádu ji zablokoval Koundé.
     
    55
    Rozehrávajícího Courtoise obtěžoval napadající Alejandro Balde. Gólman Realu musel poslat míč do autu.
     
    58
    Éder Militão si raději nekomplikoval život a řešil ošemetnou situaci před vlastní bránou odkopem do zámezí.
     
    59
    Gaviho přízemní centr z levé strany zastavil Militão. Náznak hostujícího kontru pak zastavil dobrým vystoupením z obranné linie Araújo.
     
    59
    Zpoza šestnáctky to zkusil Robert Lawandowski. Míč se otřel o bránícího Édera Militãa a balón skončil těsně vedle levé tyče! Roh pro domácí.
     
    60
    Po následném rohu se míč odrazil k Frenkiemu de Jongovi, který střílel nepřesně.
     
    61
    Antonio Rüdiger dobře zakřižoval nabíhajícího Roberta Lewandowského. Před ním pak hrál malou domů Courtoisovi a hostující gólman musel hrát v těžké pozici. Nastřelil právě Lewandowského, který celou situaci dohrál, naštěstí pro hosty se balón od Poláka odrazil do zámezí.
     
    62
    Střídání v týmu Real Madrid CF:
    ze hřiště odchází Nacho Fernández, přichází Ferland Mendy,
    ze hřiště odchází Toni Kroos, přichází Rodrygo.
     
    63
    Busquets ztratil u vlastní šestnáctky míč po souboji s Danim Carvajalem. Z toho mohl těžit čerstvý Rodrygo, který však v dobré příležitosti přestřelil!
     
    64
    Ostrý centr Raphinhy z pravé strany vyrazil jednou rukou Courtois. Pokud by balón prošel, mohlo to být pro hosty hodně nebezpečné.
     
    65
    Rodící se protiútok hostí zastavil držením za dres Sergi Roberto. Jasná žlutá karta.
     
    66
    Gavi byl faulován Danim Carvajalem. Rozhodčí chvíli váhal, pak ale zákrok dopískl. Standardka Barcelony z levé strany.
     
    67
    Centr Raphinhy odvrátili hosté jen ke Koundému. Ten balón posunul doprava, odkud odcentroval Sergio Busquets. Míč si našel na zadní tyči Robert Lewandowski, jehož akrobatická koncovka skončila nad břevnem!
     
    69
    Luka Modrić zezadu podkopl Gaviho. Rozhodčí ocenil zkušeného hostujícího záložníka žlutou kartou.
     
    70
    Vinícius měl míč na levém křídle. Řešil to individuálně, z hranice šestnáctky pak střílel nepřesně.
     
    72
    Uvidíme, zda začne Real s blížícím se koncem více otevírat hru. Jak už bylo řečeno, Madristé by potřebovali snížit bodovou ztrátu, kterou mají na Barcelonu v tabulce La Ligy.
     
    74
    Probouzí se Camp Nou, který nyní hlasitě žene domácí tým dopředu.
     
    74
    Tohle bylo pěkné! Sergio Roberto z jedničky narazil míč Raphinhovi, který zpoza šestnáctky prověřil Courtoise. Míč prošel mezi nohama Rüdigera a gólman hostí musel rychle skočit k levé tyči!
     
    75
    Gavi vysunul Lewandowského, který zamířil do boční sítě. Gól by ale neplatil, domácí útočník byl v ofsajdu.
     
    76
    Střídání v týmu Real Madrid CF:
    ze hřiště odchází Federico Valverde, přichází Marco Asensio,
    ze hřiště odchází Luka Modrić, přichází Dani Ceballos,
    ze hřiště odchází Eduardo Camavinga, přichází Aurélien Tchouaméni.
     
    77
    Střídání v týmu FC Barcelona:
    ze hřiště odchází Sergi Roberto, přichází Franck Kessié.
     
    79
    Vinícius Júnior to zkusil z větší dálky. Marc-André ter Stegen si ale připsal poměrně jednoduchý zákrok.
     
    80
    Karim Benzema využil chyby Koundého, dostal se k míči a z hranice šestnáctky prověřil ter Stegena. Přízemní střele však chyběla razance a brankář Barcelony ji pokryl.
     
    81
    Hosté vstřelili gól, ale ke slovu se ještě dostává VAR, který posuzuje, zda nebyl střelec Marco Asensio v ofsajdu!
     
    82
    Nakonec neuznaný gól Realu! Rodrygo výborně rozjel útok hostí. Poté, co s míčem doběhl k pokutovému území, nahrál doprava Danimu Carvajalovi a zamířil před bránu. Carvajal pak našel Marca Asensia, který poslal míč za záda ter Stegena. VAR však odhalil, že ruka Asensia se nacházela až za posledním obráncem Koundém a jednalo se tedy o ofsajd!
     
    83
    Střídání v týmu FC Barcelona:
    ze hřiště odchází Raphinha, přichází Ferrán Torres.
     
    86
    Hosté viditelně chtějí rozhodnout! Střely Karima Benzemy i Auréliena Tchouaméniho byly zablokované. Po té druhé se bude zahrávat roh.
     
    87
    Domácí se ubránili, Madristé zůstávají u míče.
     
    88
    Zajímavý brejk domácích. Lewandowski nahrával za obranu Ferránovi Torresovi. Blíže k míči měl Courtois.
     
    89
    Robert Lewandowski byl na půlce faulován. Míč pro Barcelonu.
     
    90
    Dobrá rozehrávka na Gaviho. Ten měl u šestnáctky chvilku prostoru, ale trefil jen protihráče.
     
    90
    Alejandro Balde si pomohl rukama proti Asensiovi. Domácí obránce dostal žlutou kartu.
     
    90
    Střídání v týmu FC Barcelona:
    ze hřiště odchází Gavi, přichází Ansu Fati.
     
    90+1
    Rozhodčí nastaví pět minut!
     
    90+2
    Barcelona právě vstřelila branku!
    Obrovská euforie na Camp Nou! Hrdinou okamžiku je FRANCK KESSIÉ, který si připisuje premiérovou trefu v La Lize. Vše začal na levém křídle Robert Lewandowski. Ten uvolnil efektní patičkou Alejandra Baldeho. Levý obránce Blaugranas pak našel přesnou přihrávkou Kessiého, proti jehož přízemní střele k levé tyči se už Courtois nestačil včas přesunout – 2.1.
     
    90+4
    Vypadá to, že Barcelona povede po dnešním zápase La Ligu už o 12 bodů. O titulu by tak už bylo asi rozhodnuto.
     
    90+5
    Realu už dochází čas. Po faulu Carvajala navíc bude rozehrávat Barcelona.
     
    90+6
    Rozhodčí ještě odpískal ofsajd Benzemy. Někteří hráči a diváci si už mysleli, že zápas končí a začali se předčasně radovat...
     
    90+6
    ještě menší strkanice Daniho Ceballose s Ansuem Fatim. Oba borci si prohlédli žlutou kartu.
     
    90+7
    Konec zápasu.
     
    Fotbalisté Barcelony zdolali v El Clásicu Real Madrid 2:1 a svému soupeři odskočili na čele tabulky už na rozdíl 12 bodů! To už by měl být v boji o titul dostatečný náskok.

    Dnešní souboj rivalů rozhodně nezklamal. Hosté otevřeli skóre v 9. minutě, kdy si centr Viníciuse nešťastně srazil do vlastní brány Ronald Araújo. Inkasovaný gól na nějakou dobu schladil aktivitu Barcelony, ovšem před přestávkou vystupňovala tlak a Sergi Roberto vyrovnal. Po změně stran pokračovala velká bitva. S blížícím se koncem se Real začal hnát stále více do útoku ve snaze strhnout výhru na svou stranu a stáhnout tak bodové manko v tabulce. To se hostům málem povedlo. Deset minut před koncem se totiž trefil střídající Asensio, VAR však odhalil jeho těsný ofsajd. Již v nastavení pak vybuchl radostí Camp Nou, když po patičce Lewandowského a nahrávce Baldeho rozhodl rozhodl zápas, a dost možná i ligu, střídající Franck Kessié.
     
    Statistiky zápasu:
    Držení míče: 54 % : 46 %.
    Střely na branku: 7:3. Střely mimo: 6:4. Rohy: 8:1. Ofsajdy: 1:4. Fauly: 12:13. (23:05:45)

    Martin Augustin

    Branky: 45. S. Roberto, 90+2. Kessié (Balde) – 9. Araújo (vla.)

    Karty:   33. Raphinha (BAR), 65. S. Roberto (BAR), 90. Balde (BAR), 90+6. Fati (BAR) – 18. Na. Fernández (REA), 69. Modrić (REA), 90+6. Ceballos (REA)


    Držení míče: 54 % : 46 %.
    Střely na branku: 7:3. Střely mimo: 6:4. Rohy: 8:1. Ofsajdy: 1:4. Fauly: 12:13.
    FC Barcelona: ter Stegen – Araújo, Koundé, Christensen, Balde – S. Roberto (77. Kessié), Busquets (C), de Jong – Raphinha (83. F. Torres), Lewandowski, Gavi (90. Fati).
    Náhradníci: I. Peña, Tenas – Alba, Alonso, Á. Alarcón, E. García, Torre.

    Trenér: Xavi

    Real Madrid: Courtois – Carvajal, Militão, Rüdiger, Na. Fernández (62. Mendy) – Modrić (76. Ceballos), Camavinga (76. Tchouaméni), Kroos (62. Rodrygo) – Valverde (76. Asensio), Benzema (C), Vinícius Júnior.
    Náhradníci: L. López, Lunin – Díaz, Hazard, Odriozola, L. Vázquez, J. Vallejo.

    Trenér: Carlo Ancelotti

    Rozhodčí: De Burgos – Díaz, Núňez

    Diváci: 95 745
    bahis siteleri