Liberec – Zlín 2:1 (kon.) | Slovácko – Ostrava 0:1 (kon.) | Brno – Hr. Králové 1:2 (kon.)
Plzeň – Jablonec 3:2 (kon.)
konec
1.FC Slovácko
0:1 (0:1)
FC Baník Ostrava
Sobota 08.04.2023, 16:00 • Městský fotbalový stadion Miroslava Valenty, Uherské Hradiště • FORTUNA:LIGA • 26. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.
     
    Příjemné sobotní odpoledne, vítám vás u sledování 26. kola FORTUNA:LIGY, fotbalisté 1. FC Slovácko budou hostit hráče FC Baník Ostrava.
     
    1. FC Slovácko

    Slovácko je v tabulce na páté pozici a získalo 39 bodů. Minulý týden v boji o čtvrté místo podlehlo ve Vršovicích Bohemians Praha 1905 0:1. Jedinou branku střetnutí dal Köstl, kterého nepokryl Doski u zadní tyče po centru Kovaříka. Modrobílí si po celá zápas vytvořili jedinou možnost Daníčkem, který ale nepřekonal zblízka brankáře Bohemky.

    V dohrávaném středečním střetnutí v Jablonci, už svěřenci trenéra Svědíka podali lepší výkon a šlo do vedení, když Reinberkův centr přizvedl ke střídajícímu Kalabiškovi jeden z domácích a hostující bek překonal Hanuše. Slovácko však inkasovalo hned po přestávce, po obléhání branky jabloneckými hráči zakončil technicky a přesně k zadní tyči Hübschman. Pak si Jablonec vytvořil ještě dvě příležitosti, ve níž byl blízko branky, nakonec se ale mohlo radovat Slovácko na konci zápasu, kdy Reinberkovu střelu vyrazil Hanuš na břevno, od něhož se balon odrazil na brankovou čáru a vedle ležícího brankáře poskakoval. VAR posvětil, že to branka nebyla.
     
    FC Baník Ostrava

    Baník měl před sezonou jiné plány, měl pohárové ambice, místo toho se nachází až na 13. místě a pravděpodobně bude hrát o Skupině o udržení. Ostrava vyhrála naposledy v Teplicích 5:0, od té doby se stroj Pavla Hapala zadrhl, nasbíral pět porážek a dvě remízy. Naposledy právě remizoval doma se Slovanem Liberec 0:0. Měl výhodu 25 minut o jednoho muže navíc, ale nedokázal ji zúročit ve vítěznou branku. V týdnu realizační tým rozšířil kouč devatenáctky Marcel Frajt.
     
    Trenér Hapal nebude moci využít dlouhodobé marody Tetoura, Frydrycha, Lischku, Takácse. Jeho protějšek Martin Svědík také čtveřici Kohút, Holzer, Doski a Šašinka, který je z ostravského klubu na hostování.
     
    Předpokládané sestavy:

    1.FC Slovácko: Nguyen – Reinberk, Hofmann, Kadlec – Sinjavskij, Havlík, Daníček, Kalabiška – Petržela, Vecheta, Kim.


    FC Baník Ostrava: Laštůvka – Juroška, Bitri, Pojezný, Šehič – Kaloč – Cadu, Boula, Šín, Plavšič – Tijani.
     
    Vzájemná bilance vyznívá mírně pro Slovácko, které 17 zápasů vyhrálo, sedm duelů skončilo smírně a 16 krát se radoval Baník, který ale naposled vyhrál na Slovácku před třemi lety. Zápas skončil ve 12 případech výsledkem 2:1.
     
    Trenér Hapal znovu staví do brány Letáčka a udělal v sestavě jen jednu změnu, místo Cadua si zahraje Plavšič, kouč Svědík udělal změn více oproti zápasu v Jablonci. Od začátku posílá na hřiště Kalabišku, Petrželu, Kima a Vechetu.
     
    Úvodní sestavy:

    1.FC Slovácko: Nguyen – Reinberk, Hofmann, M. Kadlec (C), Kalabiška – Havlík, Daníček – Petržela, Kim, Siňavskij – Vecheta.
    Náhradníci: Borek – Šimko, Břečka, Holzer, Trávník, Doski, Mihálik, Brandner, Kudela, P. Juroška.
    Trenér: Martin Svědík

    FC Baník Ostrava: Letáček – J. Juroška, Bitri, Pojezný, Šehić – Buchta, Šín, Kaloč (C), Plavšić – Ji. Klíma – Mu. Tijani.
    Náhradníci: Laštůvka – Boula, Sanneh, Kuzmanović, Jaroň, Smékal, Lischka, Cadu, Fleišman, Svozil, Almási.
    Trenér: Pavel Hapal

    Rozhodčí: L. Nehasil – M. Volf, L. Matoušek | VAR: J. Adámková | AVAR: A. Horák.
     
    -15
    Obě dvě mužstva jsou na hrací ploše a poctivě se rozcvičují. Dnešní utkání bude speciální pro Jana Baranka, který rozšířil realizační tým právě příchodem z Baníku.
     
    -1
    Trojice rozhodčích přivádí základní sestavy na hrací plochu. Slovácko bude hrát v bílých kompletech, Ostrava celá v modrém.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Matěj Šín posunul míč na svého spoluhráče ze středového kruhu a tím začal dnešní duel.
     
    2
    Jan Juroška se snažil podél lajny projít přes Petrželu, ale to se mu nepovedlo, Baník bude vhazovat.
     
    2
    Hosté byli u míče a kombinovali na polovině Slovácka, balon se dostal z pravé strany na levou, odkud přilétl centr do vápna, obrana Slovácka v pohodě míč odkopla.
     
    3
    Po rychlé kombinaci na polovině Ostravy střílel Havlík nad branku.
     
    4
    Ns druhé straně přešel Juroška přes Petrželu a navedl si míč na střelu, jeho pokus nebyl vůbec špatný, rána šla jen těsně nad břevno.
    4. Juroškovo torpédo zamířilo těsně nad břevno
     
    5
    Slovácko bude zahrávat rohový kop, Sehič se snažil skluzem odebrat míč Sinjavskému, ale nakonec balon skončil za brankovou čárou.
     
    6
    Havlík našel Reinberka, který vystřelil, jeho rána byla sražena, další pokus už tak nebezpečný nebyl.
     
    7
    Slovácko vyrovnalo hru a více se tlačí před branku Ostravy.
     
    8
    Nyní ale slováckému celku nevyšla kombinace Kalabišky na Kima, přihrávka byla příliš dlouhá a domácí mladík ji nedokázal na hrací ploše zachytnout.
     
    10
    Hofmann sice vyjel s míčem až na polovinu Baníku, ale následně špatně přihrál, Baník už už šel do protiútoku, ale dobře zasáhl Kim, který efektně balon vrátil svému spoluhráči.
     
    11
    Daníček se vymanil ze skluzu Tijaniho a poté vypálil ze středu hřiště, rána však nebyla přesná.
     
    12
    Nákop Havlíka na Vechetu nevyšel, pro míč si došel brankář Letáček.
     
    13
    Kalabiška vybojoval skluzem míč, který ihned směřoval na Kima, který prověřil přímou střelou brankáře Letáčka.
     
    15
    Hofmann našel v pokutovém území Kalabišku, který ještě hledal lépe postavené spoluhráče před malým vápnem, ale nikoho přihrávkou nenašel.
     
    18
    Baník kombinoval před brankou Slovácka, Pavšič si chtěl narazit v pokutovém území se spoluhráčem, což mu nevyšlo, poté následovalo několik odrazů míče ve vápně, akce skončila rázným odkopem domácího hráče.
     
    19
    David Buchta sestřelil na polovině hřiště Petrželu a je prvním potrestaným v dnešním zápase, jelikož viděl žlutou kartu.
     
    22
    Jeden z ostravských hráčů upadl v pokutovém území a dožadoval se odpískání penalty, sudí Nehasil nechal pokračovat ve hře.
     
    23
    Nyní se Baník vytvořil převahu, když kombinoval kolem vápna Slovácka. Bude zahrávat roh.
     
    25
    Standardní situace ostravského celku byla nebezpečná, centr na přední tyči hlavičkoval Tijany, a domácí hráč u tyče musel balon odvracet na roh. Druhou příležitost už domácí v pohodě odvrátili.
     
    27
    Po autovém vhazování Petržela našel Daníčka, který vystřelil pravou nohou nepřesně vedle levé tyče.
     
    28
    Nyní už to bylo zajímavější. Kalabiška si na levé straně narazil míč s Petrželou, vnikl do vápna a vystřelil na zadní tyč a těsně minul.
    28. Zatím největší šance! Kalabiška prošel do vápna a tvrdě vypálil
     
    29
    Nyní se střídají šance na obou stranách. Nejprve na Plavšičův centr nikdo nedosáhl, Buchty další centr hlavičkoval Tijani, brankář Nguyen balon vytáhl nad břevno.
    29. Tijaniho hlavičku vyškrábl Nguyen
     
    30
    Baník právě vstřelil branku!
    Baník jde do vedení, centr z rohového kopu hlavičkoval Klíma, jeho pokus vyrazil Nguyen, ENEO BITRI už však měl snadnou úlohu a prostřelil vše, co mu stálo v cestě.
    30. Eneo BITRI - 0:1
     
    33
    Kim byl faulovaný, Havlík poslal míč do vápna, Bitri jej poslal přimo na Kalabišku, který ale branku Baníku netrefil.
     
    34
    Slovácko kopalo rohový kop, po tom co byla rána Reinberka sražena mimo hrací plochu. Petržela mířil na přední tyč, ale Kalabiška balon nedokázal prodloužit.
     
    36
    Slovácko mohlo vyrovnat, kdyby Daníček přesně zamířil, jelikož ostravská obrana na něj na zadní tyči úplně zapomněla, Sinjavského výtečný centr spadl až před Daníčka, který ale balon mezi tři tyče neposlal.
    36. Neobsazený Daníček měl na noze vyrovnání
     
    39
    Petržela našel obloučkem ve vápně Kima, který si hledal místo pro střelu, nakonec ve vápně upadl, sudí situaci vyhodnotil v rámci pravidel.
     
    40
    Bitri mohl dát svůj druhý gól v zápase. Baník zahrával rohový kop na krátko, hostující záložník se do míče opřel hlavou a míč směřoval k tyči, brankář Nguyen musel balon vyrazit mimo tři tyče.
     
    41
    Další standardní situace už tak nebyla nebezpečná pro domácí celek.
     
    42
    Slovácko na konci poločasu mohlo vyrovnat, Kim načasoval přihrávku do vápna na Daníčka, ten nešel do kličky proti vybíhajícímu Letáčkovi, ale přihrál Havlíkovi, jehož lehký centr poslal Hofmann nad branku.
    42. Kim narýsoval nádhernou akci, pak neudeřil Hofmann
     
    44
    Vecheta vybojoval na Pojezném rohový kop. Petržela balon nasměřoval na Kalabišku, jehož pokus o zem chytl brankář Letáček.
     
    45
    První poločas bude nastaven o jednu minutu.
     
    45+1
    V nastavení první půle se už nic zajímavého nestalo.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    První poločas se musel divákům líbit, přinesl hodně zajímavých situací od obou celků. Nejprve zahrozil Juroška povedenou střelou, Baník si vytvořil další šanci Tijanim, kdy musel zasahovat u tyče domácí hráč. Poté se šance vystřídaly na obou stranách. Kalabiška těsně minul střelou na zadní tyč hlavičku Tijaniho vyrazil Nguyen mimo tři tyče. Po zahrané standardní situaci se už Baník radoval, když Klímovu hlavičku vyrazil Nguyen před Bitriho, který dostal míč do sítě. Slovácko mohlo vyrovnat Daníček nebo Hofmannem, ale ani jeden netrefil ostravskou bránu, ještě před tím mohl vsítit svoji druhou branku Bitri, ale hlavičkou domácího brankáře nepřekonal.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Centr Reinberka sice přiletěl do vápna, ale jen do rukou brankáře Letáčka.
     
    46
    Na druhé straně měl centr na dlouhou nohu Plavšič, který zakončoval vpádu mimo.
     
    49
    Druhá půle začala aktivně od Slovácka, které kombinuje na polovině Ostravy.
     
    50
    Na Kadlecův centr nabíhal Daníček spolu se Sinjavskim, první balon nezasáhl a druhý zakončil hlavičkou vpádu mimo. Situaci ještě prověřoval VAR, vše bylo v souladu s pravidly.
     
    52
    Baník zahrával rohový kop na přední tyč, po sérii doteků balon odkopl rázně Daníček do autu.
     
    53
    Slovácko sice kombinovalo na polovině Baníku, ale zatím se do šance nedostalo.
     
    55
    Po pěkné kombinaci střílel Tijani na pravou tyč, Nguyen vyrazil balon na roh.
     
    56
    Ze standardní situace se hosté neprosadili, od své branky bude rozehrávat Nguyen.
     
    57
    Havlík zrychlil hru příhrou na Reinberka, který ještě baklon posunul Sinjavskému, jenž velice dobře nacentroval, před Vechetou odhlavičkoval balon Bitri na roh.
     
    60
    Hofmannův nákop směřoval na Kima, ale ten měl proti sobě o dvě hlavy vyššího stopera, sice dokázal balon vyhrát, ale za ním nikdo již nestál.
     
    61
    Střídání v týmu FC Baník Ostrava:
    ze hřiště odchází David Buchta, přichází Cadu.
     
    61
    Cadu zahrával rohový kop na přední tyč, domácí obrana balon odvrátila.
     
    62
    Střídání v týmu 1.FC Slovácko:
    ze hřiště odchází Vlastimil Daníček, přichází Ondřej Mihálik.
     
    64
    Slovácko obléhalo pokutové území Baníku, vše skončilo faulem Petržely na Jurošku.
     
    66
    Baník mohl vstřelit druhou branku, po kombinaci na pravé straně, Plavšič hledal na malém vápně Klímu, kterému chyběl krok, aby balon ve skluzu zasáhl.
     
    69
    Cadu zahrál rohový kop, domácí obrana balon v pohodě odvrátila.
     
    70
    Kima byl faulovaný na polovině Baníku. Slovácko bude zahrávat volný přímý kop.
     
    71
    Havlík nacentroval na hlavu Reinberka, který byl v těžké pozici, aby balon udržel na hrací ploše.
     
    72
    Střídání v týmu 1.FC Slovácko:
    ze hřiště odchází Jan Kalabiška, přichází Daniel Holzer.
     
    72
    Střídání v týmu 1.FC Slovácko:
    ze hřiště odchází Petr Reinberk, přichází Michal Trávník.
     
    72
    Střídání v týmu 1.FC Slovácko:
    ze hřiště odchází Sung-pin Kim, přichází Pavel Juroška.
     
    74
    Slovácku se ve druhém poločase nedaří finální fáze, více si příležitostí vytvořilo v prvním poločase.
     
    75
    Střídání v týmu FC Baník Ostrava:
    ze hřiště odchází Matěj Šín, přichází Nemanja Kuzmanović.
     
    76
    Trávník narážel na pravé straně rozběhlému Sinjavskému, ale míč příliš dlouhý.
     
    77
    Baník zahrával roh díky špatnému odkopu brankáře Nguyena, Cadu centroval na přední tyč, Tijani se balon snažil nazvednout, ale balon se odrazil k domácímu hráči, který balon odkopl.
     
    79
    Cadu viděl žlutou kartu, když stáhl za dres Jurošku.
     
    80
    Havlíkův centr na zadní tyč sebral brankář Letáček.
     
    82
    Střídání v týmu FC Baník Ostrava:
    ze hřiště odchází Jiří Klíma, přichází Jiří Boula.
     
    82
    Střídání v týmu FC Baník Ostrava:
    ze hřiště odchází Muhamed Tijani, přichází Ladislav Almási.
     
    84
    Eldar Sehič viděl žlutou kartu.
     
    86
    Nguyen ne moc dobře nakopl míč na polovinu Ostravy, ten se vrátil jako bumerang na nohu Almásiho, který ještě hledal Plavšiče, ten se snažil udělat kličku domácímu brankáři, nakonec Nguyen balon odvrátil nohou na roh.
     
    87
    Na centr nejvýše vyskočil Almási a orazítkoval břevno!
     
    89
    Petržela sice centroval, ale do míst, kde nikdo z jeho spoluhráčů nebyl.
     
    90
    Střídání v týmu 1.FC Slovácko:
    ze hřiště odchází Michal Kadlec, přichází Patrik Šimko.
     
    90+1
    V zadních řadách se moc nedohodl brankář Jiří Letáček se spoluhráčem, navíc netušil, že za ním sprintuje Juroška, kterého fauloval za cenu žluté karty.
     
    90
    Budou se nastavovat čtyři minuty.
     
    90+1
    Zahraná standardní situace nebyla pro Baník nebezpečná.
     
    90+2
    Zprava přilétl centr, na zadní tyči byl Hofmann, který se snažil vpádu míč zasáhnout, ale to se nestalo.
     
    90+3
    Slovácko ještě zkouší poslední nákop do vápna. Hosté balon odvrátili, navíc fauloval jeden z domácích hráčů, poté sudí zápas ukončil.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Baník vyhrává po třech letech na Slovácku a přerušuje sedmizápasovou šňůru bez výhry. O jedinou branku se postaral v prvním poločase Bitri. Slovácko sice mělo ve druhém poločase optickou převahu, ale nedokázalo si vytvořit pořádnou šanci, v zadních řadách postupně otvíral vrátka, což vyhovovalo Ostravě, která hrozila z brejku. Na konci zápasu ještě orazítkoval střídající Almási břevno. Slovácko zůstává na páté pozici, Ostrava si pomohla a je jedenáctá. (18:01:13)

    Tomáš Kučera

    Branky: 30. Bitri

    Karty:   19. Buchta (OVA), 79. Cadu (OVA), 84. Šehić (OVA), 90+1. Letáček (OVA)


    Držení míče: 62 % : 38 %.
    Střely na branku: 2:6. Střely mimo: 8:4. Rohy: 5:12. Ofsajdy: 0:0. Fauly: 8:14.
    1.FC Slovácko: Nguyen – Reinberk (72. Trávník), Hofmann, M. Kadlec (C) (90. Šimko), Kalabiška (72. Holzer) – Havlík, Daníček (62. Mihálik) – Petržela, Kim (72. P. Juroška), Siňavskij – Vecheta.
    Náhradníci: Borek – Břečka, Doski, Brandner, Kudela.

    Trenér: Martin Svědík

    FC Baník Ostrava: Letáček – J. Juroška, Bitri, Pojezný, Šehić – Buchta (61. Cadu), Šín (75. Kuzmanović), Kaloč (C), Plavšić – Ji. Klíma (82. Boula) – Mu. Tijani (82. Almási).
    Náhradníci: Laštůvka – Sanneh, Jaroň, Smékal, Lischka, Fleišman, Svozil.

    Trenér: Pavel Hapal

    Rozhodčí: L. Nehasil – M. Volf, L. Matoušek | VAR: J. Adámková | AVAR: A. Horák

    Diváci: 6250
    thejrc.org