Hr. Králové – Č. Budějovice 2:1 (kon.) | Brno – Pardubice 2:1 (kon.) | Bohemians 1905 – Mladá Boleslav 4:0 (kon.)
Ostrava – Plzeň 2:1 (kon.)
konec
FC Zbrojovka Brno
2:1 (0:0)
FK Pardubice
Neděle 16.04.2023, 16:00 • ADAX INVEST Arena, Brno • FORTUNA:LIGA • 27. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.
     
    Vítám všechny fanynky a fanoušky prvoligového fotbalu! Tento víkend má FORTUNA:LIGA na programu 27. kolo a v rámci něj se zaměříme na důležitý záchranářský souboj mezi FC Zbrojovkou Brno a FK Pardubicemi.
     
    FC Zbrojovka Brno

    Brňanům se po povedeném podzimu na jaře vůbec nedaří, vždyť vydolovali jen jednu výhru a opět po dvou letech, kdy nakonec z nejvyšší ligy sestoupili, jsou namočeni v záchranářských starostech. Tým proto v týdnu reagoval na současnou situaci odvoláním hlavního kouče Richarda Dostálka, kterého nahradil Martin Hašek. Ten přebírá tým na 13. místě tabulky se 27 body a pětibodovým náskok na poslední duo Zlín – Pardubice. Uvidíme, zdali léčba novým trenérem zabere už hned v neděli.
     
    FK Pardubice

    To Východočeši po nepovedeném podzimu měli start do jara slušný a vybojovali už celkem dvanáct bodů, z posledních šesti klání však vyhráli jen jediné. Poslední místo se ziskem 22 bodů tak dává jasné znamení, že Pardubice musejí v neděli bodovat i v Brně, s nímž na podzim doma díky hattricku nejlepšího střelce ligy Jakuba Řezníčka padli 1:3. Na jaře pak Východočeši venku vyhráli pouze jednou.
     
    Úvodní sestavy:

    FC Zbrojovka Brno: Berkovec – Koželuh, Štěrba, Mo. Tijani, Hlavica – Granečný, Falta, Fousek, Alli – Nečas, Řezníček (C).
    Náhradníci: V. Hrubý, Šiman – Divíšek, Matejov, Blecha, Hladík, M. Ševčík, Rogožan.

    FK Pardubice: Nita – Icha, Vlček, Hranáč, Chlumecký – Vacek – Kostka, Janošek, Hlavatý, Darmovzal – Černý (C).
    Náhradníci: Budinský – S. Šimek, Koukola, Helešic, Rosa, Sychra.

    Rozhodčí: Orel – Horák, Leška – Zaoral.
     
    Oba týmy jsou na hrací ploše. Domácí hrají tradičně v červeném, hosté se oděli do bílého.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Hosté načali rozehrávkou dnešní veledůležitý duel a po levé straně se ženou vpřed.
     
    2
    Pardubice nakonec vybojovaly první roh, po rozehrávce nakrátko centroval Hlavatý a ve vápně Brna bylo rušno, domácí nakonec nadvakrát míč odvrátili.
     
    3
    Dopředu poprvé za slunného počasí na Srbské vyrazili i domácí, na pravé straně ale následovala nepřesná kombinace.
     
    5
    Aktivita je však na straně hostů. Vlček se snažil dlouhým nákopem vyslat vpřed Černého, dřív u míče byl vyběhnuvší Berkovec.
     
    6
    Opatrný úvod duelu pokračuje, domácí se s míčem nedostali prakticky dál, než kousek za polovinu hřiště.
     
    7
    Když už se to však povedlo, narodila se první šance! Hlavica kolmicí mezi obránce vyslal zleva vpřed Alliho, který okamžitě centroval do vápna do druhé vlny na Řezníčka a ten v dobré pozici ranou z první po zemi těsně minul branku...
     
    9
    Na druhé straně převedli rychlou kombinaci i hosté a v najděte střelecké pozici pálil Kostka. Vzrušení však bylo zbytečné, křídelní Pardubic vbíhal do šance z ofsajdového postavení.
     
    10
    Pardubice i nadále na míči a aktivně kombinují směrem vpřed, před Černým odvracel nebezpečný centr Štěrba.
     
    11
    Po centru Falty zleva si Řezníček zády k brance strážil míč před Hranáčem, po otočce mu však utekl do autu a Nita bude vykopávat.
     
    12
    Na druhé straně opět v centru dění Kostka, ten centroval ve skluzu v úrovni brankové čáry, ale podle rozhodčí už byl za ní. Míč pro Berkovce.
     
    13
    Nečas využil zaváhání v obraně hostů, ale proti dvojici obránců si nakonec netroufnul. Došlo tak na centr, který měl hledat Řezníčka, jenže Nita byl ve vzduchu důraznější a lapil balon.
     
    14
    Další centr do šestnáctky hostů adresoval zleva Granečný, nicméně Řezníček byl opět zdvojen a vůbec se do zakončení nedostal.
     
    15
    Nečas hýří aktivitou a doběhl další dlouhý míč u pravé lajny, jenže pak se vůbec nerozhlédl, a tak centroval do opuštěného vápna, kde byli jen obránci Pardubic a gólman Nita.
     
    16
    Icha vytáhl hru středem a šikovně hledal centrem šajtlí nabíhající tandem Kostka – Černý, ale ani jeden z nich se k míči neprobojoval.
     
    17
    Na opačné straně hřiště pak právě Icha zastavil dlouhý míč na rozběhnutého Alli, domácí rozehrají první rohový kop v utkání.
     
    17
    Faltův centr byl odvrácen několik metrů za vápno, kde to zkusil bez váhání prudkou ranou Granečný, ale měl hodně ustřelenou mušku.
     
    18
    Znovu šli domácí vpřed zprava a centr vyslal opět Nečas, Hranáč ustrážil Řezníčka a hosté zamezili i dalšímu nebezpečí.
     
    19
    První zajímavá akce u na druhé straně, kde Icha z jedničky adresoval centr po zemi na bližší tyč a nabíhající Kostka přes bránícího Tijaniho zakončil vedle.
     
    21
    Alli si narazil se spoluhráčem a hnal se do vápna, míč si však v běhu zpracoval rukou, a tak jeho akce měl jepičí život.
     
    22
    Icha s Janoškem kooperovali na pravé straně, ale nakonec první jmenovaný nedal přesnou přihrávku a Granečný na něm vybojoval aut.
     
    23
    Pardubice pokračují v aktivitě a jsou pevně usazeni na polovině soupeře, do dobře zformované obrany Brna ale marně hledají cestu.
     
    24
    Na průnikový míč z dílny Chlumeckého nikdo nereflektoval, do hry se tak zapojí opět i Martin Berkovec.
     
    26
    Po průtokové přihrávce přišel od Hlavatého pas pod sebe směřující na Černého, pozorný Hlavica ale včas zasáhl.
     
    27
    Následně se do dobré šance na hranici vápna dostával Icha, dostal nabito proti noze, jenže Alli se mu vrhnul pod nohy a hostující hráč pálil vysoko nad.
     
    28
    Zbrojovka je možná až příliš zatažená, z čehož mohl těžit Hlavatý, který se na okraji vápna vytočil ke střele z otočky z voleje, ovšem i on mířil nad.
     
    29
    Připomněli se i domácí, když Řezníček na hranici vápna sklepával pod sebe, kde Alli na míč nedosáhl, ale v akci pokračoval Granečný, jehož prudký nástřel byl zablokován.
     
    30
    V pokračování akce si Řezníček sbíhal na centr pro změnu na bližší tyč, ale hrací předmět vůbec netrefil. Nebezpečí poté zažehnali stopeři hostů.
     
    31
    Po Faltově vysunutí mohl vpřed pospíchat Nečas, jenže domácí se na tři čtyři přihrávky z útoku vyhnali sami zpět na obrannou polovinu... I to svědčí o současném rozpoložení domácích.
     
    32
    Janošek si to drze střikoval zleva až do vápna, kde nakonec napřáhl ke střele, avšak domácí vystavili rychle obranný dvojblok a nepustili míč směr Berkovcova branka.
     
    33
    Hlavatý s Ichou v kombinaci na pravé straně, centr na zadní tyč měl hledat Kostku, ale ten moc dobře věděl, že je v ofsajdu, a tak vůbec nehrál.
     
    34
    Alli po zisku míč pádil vpřed po levé straně, zkušený Kamil Vacek mu ale běžecky stačil a čistě zatáhl za záchrannou brzdu jistým skluzem.
     
    35
    Pardubice opět zahrozily. Přetažený centr na zadní tyč sklepával Černý hlavou pod sebe na Kostku, ten razantně pálil, ovšem Tijani přispěchal s důležitým obranným zákrokem.
     
    36
    Po Janoškově zblokované ráně poté hosté vybojovali roh, centr na bližší však odvracel pozorný Granečný. Alli poté chtěl hru rychle otočit, byl faulován Kostkou.
     
    38
    Pardubice jsou v závěru půle jasně aktivnější, domácí léčba novým trenérem zatím, zdá se, příliš nepůsobí.
     
    39
    Do vápna se posunul i obránce Hranáč a Janoškův míč stihl posunout na Hlavatého, který měl dost prostoru ke střele, ale nedal ji potřebnou razanci, a tak Berkovec míč lapil.
     
    40
    Pět minut před koncem půle vysprintoval vpřed opět Nečas, před nabíhajícímu Řezníčkem s Allim odvracel hlavou míč připravený Icha.
     
    41
    Janošek si na druhé straně povodil dva obránce, zasekávačkou se jej zbavil a tvrdě vypálil, k jeho smůle trefil jen spoluhráče stojícího před Berkovcem.
     
    42
    Zbrojovka po delší době v útočné kombinaci, ale hra je absolutně bez nápadu a pohybu...
     
    43
    U rohového praporku domácí nadvakrát zabojovali o míč, z kombinace na malém prostoru ale přišel jen nepřesný centr Nečase směřující nad branku.
     
    44
    Po centru zleva v podání Granečného si chtěl Nečas obhodit Chlumeckého, který zahrál rukou, ale penalta se pískat nebude. Rozhodčí má o situaci hned jasno.
     
    45
    Další zajímavý centr v podání Alli směřoval na zadní tyč, nikdo v červeném včetně Řezníčka na něj nedosáhl.
    45. Domácí chtěli penaltu za Chlumeckého ruku, ale nedostali ji
     
    45
    První poločas skončil.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 17:03.
     
    Úvodní dějství je za námi a zatím je vidět, že sledujeme souboj dvou týmů bojujících o záchranu. Herně navrch měli určitě hosté, ačkoliv první šanci po ráně Řezníčka mělo Brno. Další šance si poté už vytvářeli jen hosté, řada z nich však skončila jen zblokovanou střelou a Hlavatý v závěru půle pálil do rukavic Berkovce.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu FC Zbrojovka Brno:
    ze hřiště odchází Adam Fousek, přichází Michal Ševčík,
    ze hřiště odchází Jakub Nečas, přichází Jan Hladík.
     
    47
    Brno právě vstřelilo branku! Trenér Martin Hašek si může mnout ruce, protože střídání se mu vyplácí hned po minutě. Ševčík u rohového praporku odzbrojil Ichu a posunul na rozběhnutého Hladíka. Ze spolupráce střídajících hráčů poté těžil JAKUB ŘEZNÍČEK, který naběhl na bližší tyč a do šibenice napálil z jedničky svůj 18. gól v této sezóně – 1:0. Asistence: Jan Hladík.
    47. Jakub ŘEZNÍČEK - 1:0
     
    48
    S odpovědí jsou nyní na řadě Pardubice, uvidíme co borci v bílém vymyslí. Do zatažené obrany Brna to budou mít ale opět těžké.
     
    49
    Černý přehnal důraz u rohového praporku v souboji s Tijani a je mu pískán útočný faul.
     
    50
    Alli se protáhl vpřed z levé strany a hned centroval, do jeho pasu se obětavě dostal Vacek a srazil na roh.
     
    51
    Po přetaženém rohu hlavičkoval obránce Hlavica, jeho zakončení směřovalo hodně vysoko nad.
     
    52
    Aktivita Východočech trvá, další centr zprava směřoval na Černého, ale ten byl ustrážen.
     
    53
    Domácí obratem vyrazili do brejku a byl to Hladík, který prudce centroval zprava po zemi. Pardubice odvracely na roh.
     
    54
    Ten nic nepřinesl, s míčem rozběhnutého Hlavatého pak na polovině hřiště zastavil faulem Tijani.
     
    55
    Janošek dlouhou kolmicí z osy hřiště až do vápna hledal nabíhajícího Hlavatého, pas na něj byl až příliš dlouhý.
     
    56
    Střídání v týmu FK Pardubice:
    ze hřiště odchází Denis Darmovzal, přichází Bartosz Pikul.
     
    56
    Právě Pikul se hned vydal po levé lajně s míčem vpřed, byl však čistě zastaven obráncem a Pardubice získávají rohový kop.
     
    57
    Hosté předvedli z rohu zajímavý signál, přízemní centr na osu za hranicí vápna našel Kostku, jehož bomba z ledničky směřovala těsně nad břevno branky Brna.
     
    58
    Pikulovi na obranné polovině nevyšlo zpracování autu, poté musel navíc faulovat Hladíka. Přímý kop pro Jihomoravany.
     
    59
    Ševčíkův prudký centr směřoval do ohně na zadní tyč, Nita míč vyboxoval. Z pokračování akce si pak domácí vybojovali rohový kop.
     
    60
    Trochu krkolomnou rozehrávku nakrátko předvedli domácí, nakonec centroval Alli, ale přímo do rukavic připraveného Nity.
     
    61
    Na opačné straně byl v permanenci Tijani, průnikový balón před nabíhajícím Hlavatým stihl na dlouhou nohu odvrátit do autu.
     
    62
    V další akci pak měl centr na zadní tyči najít Pikula, ten místo míče ale trefil jen obránce a byl mu pískán útočný prohřešek.
     
    63
    Vacek na hraně faulu poslal k zemi Ševčíka, přesto se píská. Domácí získávají standardní situaci prakticky na stejném místě jako pět minut nazpět.
     
    64
    Centr Ševčíka opět odvrácen, Hladík proti přesile vůbec nezakončil a míč byl odkopnut až daleko na polovinu domácích.
     
    65
    Střídající Bartosz Pikul se dostal s míčem dopředu na levé straně a kolem Kuželuha si připravil technickou ránu pravačkou. Prudký pokus směřující pod břevno skvěle vyrazil pozorný Berkovec!
    65. Krásný Pikulův obstřel vytáhl Berkovec mimo tři tyče
     
    66
    Pardubice nicméně na polovině soka pokračují, Hlavatý to ale ve vápně přehnal s kličkami a byl čistě odzbrojen.
     
    67
    Tentokrát Pikul místo střely z podobné pozice chtěl přihrávat do kolmice spoluhráči za obranu, Brňané jeho záměr přečetli.
     
    68
    Hladík a Koželuh zprava míč do vápna nedostali, druhý jmenovaný v pokračování akce po autu fauloval soupeře.
     
    69
    Hranáč šel do souboje se Řezníčkem na polovině soupeře rukama, je pískáno a domácí mohou opět uklidnit hru.
     
    70
    Po Vackově lobu do vápna vyplaval osamocen Hlavatý, jeho ránu na poslední chvíli srazil na roh vracející se Falta.
     
    71
    Další signál sehráli hosté po centru Janoška na Hlavatého, jeho střílený pas z voleje poté nedokázal Tomáš Vlček umístit patičkou směrem na branku.
     
    71
    Ševčík s Hladíkem kombinovali na druhé straně, první jmenovaný ale ve finále celé akce podklouzl, a tak si Nita mohl míč sebrat.
     
    72
    Chlumecký tentokrát na útočné polovině centroval, přetažený míč odvracel Granečný. Domácí pokračují v hlubokém bloku.
     
    73
    Janošek tentokrát celou kombinaci ukončil sám střelou, rychle se vytočil k ráně pravou, leč mířil vysoko nad.
     
    75
    Pikul tentokrát už za hranou fauloval kousek před vápnem nabíhajícího Koželuha a je prvním hráčem dnešního utkání, který uviděl žlutou kartu.
     
    75
    Další prudký centr směr šestnáctka vyprodukoval Ševčík, nikdo v červeném nezakončil.
     
    76
    Brno právě vstřelilo branku! O chvíli později už se ale na Srbské opět slaví. Kredit za celou akci zaslouží Falta, který zleva vyslal úžasný centr. Alli náběhu stáhl obráncem blíž malému vápnu, čímž uvolnil prostor JAKUBU ŘEZNÍČKOVI a ten klinicky přesně hlavičkou o pravou tyč zapsal už devatenáctý zásah v sezóně – 2:0. Asistence: Šimon Falta.
    76. Jakub ŘEZNÍČEK - 2:0
     
    78
    Střídání v týmu FK Pardubice:
    ze hřiště odchází Dominik Janošek, přichází Ladislav Krobot.
     
    78
    Před Pardubice teď stojí už hodně těžký úkol v podobě alespoň dvou branek ve zbývajících zhruba patnácti minutách. Je jasné, že domácí se nikam už nepoženou.
     
    79
    Vlček natáhl k ráně z opravdu velké dálky a mířil vysoko nad, Berkovec vůbec zasahovat nemusel.
     
    80
    Falta si na levé straně píchl míč kolem soupeře, byl faulován a vybojoval další zajímavou standardní situaci pro Brno.
     
    81
    Přetažený centr prolétl ke Hlavicovi, který byl odzbrojen, ale domácí v akci pokračovali. Falta kličkoval ve vápně, nakonec zakončit ovšem vůbec nedokázal.
     
    82
    Obratem vyrazili vpřed hosté a byl to Hranáč, kdo číhal sám na hrotu na centr zprava, jenže v rozhodující chvíli míč vůbec hlavou netrefil.
     
    83
    Ševčík se krásně pod tlakem přes tři soupeře uvolnil a šel prakticky sám do vápna, místo střely ale ještě přihrával doleva pod sebe, kde nikoho nenašel...
     
    84
    Centrum dění se ale opět přesouvá na opačnou stranu, kde hosté vybojovali roh.
     
    84
    A byla z toho velká šance! Hlavatý krásně zakroutil míč na hlavu Hranáče, jehož pokus směřující pod břevno vytáhl konečky prstů Berkovec!
     
    85
    Po dalším rohu zmatek ve vápně Brna rychle zažehnán, domácí dlouhým odkopem odvrátili míč.
     
    86
    Obrovská šance take na druhé straně! Hladík na sebe natáhl dva soupeře a předložil míč do vápna do loženky Ševčíkovi, jehož tvrdou ránu vyrazil Nita reflexivně jednoruč před sebe. Právě Hladík poté mohl dorážet, jenže pálil vysoko nad...
     
    87
    Tijani si u vlastního vápna pokryl míč proti Kostkovi a vybojoval chytře faul.
     
    88
    Střídání v týmu FK Pardubice:
    ze hřiště odchází Dominik Kostka, přichází Vojtěch Sychra.
     
    89
    Na utkání bylo vydáno 6025 vstupenek.
     
    90
    Sychrův přetažený centr možná trochu překvapivě propadl k Černému, ten se ke střele nedostal, a tak aspoň vybojoval roh pro své barvy.
     
    90
    Nastavují se čtyři minuty.
     
    90+1
    Jeden z hostů po rohu marně zkoušel nůžky, následná střela zpoza vápna mířila od Hranáče vysoko nad.
     
    90+1
    Střídání v týmu FC Zbrojovka Brno:
    ze hřiště odchází Wale Musa Alli, přichází Lukáš Rogožan.
     
    90+2
    Černý dostal v osobním souboji pořádně naloženo od Hlavici, ze situace odkulhal, hosté nicméně nemají času nazbyt...
     
    90+3
    Dva zákroky na hosty na hraně penalty prošly, následovat bude rohový kop.
     
    90+3
    Pardubice právě vstřelily branku! A snížení přeci jen přichází. Hlavatého centr na přední tyči chytře přizvedl hlavou za sebe na zadní tyč Černý a střídající LADISLAV KROBOT z bezprostřední blízkosti poslal míč do sítě – 2:1.
    90+3. Ladislav KROBOT - 2:1
     
    90+4
    Střídání v týmu FC Zbrojovka Brno:
    ze hřiště odchází Šimon Falta, přichází Filip Blecha.
     
    90+4
    Blecha hned prvním dotekem s míčem prakticky namazal soupeři, ale domácí situaci zažehnali, když Tijani odvracel před nabíhajícím Hranáčem.
     
    90+5
    Penalta pro Pardubice!
     
    90+5
    Naprosto neuvěřitelný závěr v Brně! V obrovském závaru po centru přišel faul na jednoho z hostů a rozhodčí má jasno.
     
    90+6
    Jenže o situaci ještě není jasno, sudí je pozván k videu, aby znovu shlédl situaci...
     
    90+7
    Situace, v níž byl Rogožan a ještě jeden z hostů, nakonec penaltová nebude. Hlavní sudí ji ruší a všem fanouškům Brna spadl nejeden kámen ze srdce.
    90+7. Neskutečné drama v závěru! Penalta v nastavení… odvolána
     
    90+8
    Domácí jsou na útočné polovině a šetří cenné sekundy. Tohle už jim bude stačit na tři body.
     
    90+9
    Konec zápasu.
     
    Utkání je u konce! Hosté se stále zlobí na hlavního sudího, ale s výsledkem dnešního duelu už nic neudělají a vyjdou z něj naprázdno. Vše podstatné se odehrálo ve druhé půli, do níž domácí vstoupili znamenitě a po spolupráci střídajících Ševčíka s Hladíkem skóroval Jakub Řezníček. Hosté mohli odpovědět Pikulem, jeho pokus pod břevno ale vytáhl Berkovecm a tak patnáct minut před koncem opět udeřil Jakub Řezníček. Domácí gólman poté podržel své spoluhráče i po hlavičce Hranáče, ale přeci jen inkasoval ve třetí minutě nastavení, kdy míč hlavou prodloužil Černý a skórujícího Ladislava Krobota

    Ještě dlouhé hodiny a dny se pak asi bude mluvit o situaci z úplného závěru, kdy byla nařízena penalta pro Pardubice, ale ta byla po intervenci videa zrušena. Zbrojovka vítězí podruhé na jaře doma a trochu lépe se jí bude v týdnu dýchat, Pardubice zůstávají poslední.
     
    Držení míče: 52 % : 48 %.
    Střely na branku: 4:7. Střely mimo: 4:9. Rohy: 4:9. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 9:13.
     
    Ode mě je to pro dnešek vše, hezký zbytek dne. (18:07:04)

    Daniel Kinc

    Branky: 47. Řezníček (Hladík), 76. Řezníček (Falta) – 90+3. Krobot (Černý)

    Karty:   75. Pikul (PCE)


    Držení míče: 52 % : 48 %.
    Střely na branku: 4:7. Střely mimo: 4:9. Rohy: 4:9. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 9:13.
    FC Zbrojovka Brno: Berkovec – Koželuh, Štěrba, Mo. Tijani, Hlavica – Granečný, Falta (90+4. Blecha), Fousek (46. M. Ševčík), Alli (90+1. Rogožan) – Nečas (46. Hladík), Řezníček (C).
    Náhradníci: V. Hrubý, Šiman – Divíšek, Matejov.

    FK Pardubice: Nita – Icha, Vlček, Hranáč, Chlumecký – Vacek – Kostka (88. Sychra), Janošek (78. Krobot), Hlavatý, Darmovzal (56. Pikul) – Černý (C).
    Náhradníci: Budinský – S. Šimek, Koukola, Helešic, Rosa.

    Rozhodčí: Orel – Horák, Leška – Zaoral
    thejrc.org