Kanada – Švédsko 0:8 (kon.) | USA – Lotyšsko 7:1 (kon.) | Česko – Slovensko cz 2:3 (2:3 po s.n.)
Finsko – Švýcarsko 4:2 (kon.)
konec
USA
7:1 (0:0, 3:0, 4:1)
Lotyšsko
Čtvrtek 20.04.2023, 16:00 • St. Jakob Arena, Basilej • Mistrovství světa do 18 let • Skupina B
Partner:
     
    Nejlepší hráči: Ryan Leonard – Darels Uljanskis. (18:32:02)
     
    Střely na bránu: 36 – 24.
     
    Američtí hokejisté potvrdili roli obrovského favorita a na úvod světového šampionátu hráčů do 18 let rozstříleli Lotyšsko vysoko 7:1.

    První třetina hráčům ze zámoří nevyšla, skončila bezbrankovým výsledkem. Od druhé dvacetiminutovky už ovšem hokejisté ze zámoří dominovali a postupně si vystříleli šestibrankovou výhru. Největší měrou se na úspěchu podíleli tříbodoví obránce Cole Hutson a útočník Ryan Leonard.

    Svěřenci kouče Museho sehrají druhé utkání turnaje v sobotu proti Norsku, juniorka Lotyšska v pátek změří síly s Finskem.
     
    Konec zápasu.
     
    59:45
    V posledních vteřinách ještě jedno vyloučení do lotyšských řad. Je způsobeno špatným střídáním, týmový trest za příliš mnoho hráčů na ledě jede na posledních patnáct sekund odpykat Valdis Dommers.
     
    59:30
    Spojené státy americké jsou kompletní. Ryan Leonard se okamžitě zapojil do hry, jeden na jednoho proti Harijsi Cjunskisovi neuspěl.
     
    58:46
    Na teč nahazoval obránce Kists Retenais. Do puku vložil hokejku Valdis Dommers, kus černé gumy zvedl příliš vysoko.
     
    58:20
    Lotyši získali zpět útočnou třetinu, ale nic zajímavého si nadále nevypracovali, Eriks Mateiko napálil prvního clonícího soka.
     
    57:51
    Snadno se hokejisté ze zámoří ubránili prvním snahám protihráčů, Carey Terrance po nepřesné nahrávce Darelse Uljanskise prodral do středního pásma po levém mantinelu.
     
    57:24
    Lotyšsko může zmírnit vysokou porážku v početní převaze. Ve snaze o znovuzískání touše Ryan Leonard podrazil Davida Livšicse.
     
    56:58
    Po delší době zaútočili i Evropané, se slabým nahozením Darelse Uljanskise od modré čáry Hampton Slukynsky neměl žádné potíže.
     
    56:22
    Moc nechybělo k třetímu americkému zásahu v krátkém časovém sledu, Ryan Leonard završil únik bekhendovou střelou po ledě těsně vedle brány.
    55:29 Zach SCHULZ - 7:1
     
    55:29
    Spojené státy právě vstřelily branku!
    Trefil se i kapitán! Favorit zase zamkl protivníka v jeho vlastním obranném pásmu. Akce vyvrcholila Mooreovou nahrávkou za pravý kruh, odtud ZACH SCHULZ uspěl svižnou střelou ze zápěstí k pravé tyčce. Asistence: Oliver Moore a Carey Terrance.
    54:15 Salvatore GUZZO - 6:1
     
    54:15
    Spojené státy právě vstřelily branku!
    Ano, tohle se opravdu povedlo! SALVATORE GUZZO v levém kruhu udělal otočku čelem k soupeřově svatyni, aby následně pod poměrně těžkým úhlem pověsil kotouč neomylně do protějšího víka. Asistence: Danny Nelson a Aram Minnetian.
     
    53:58
    Souboj o puk za lotyšskou bránou dopadl lépe pro bránící mužstvo, v klíčovém minisouboji Peteris Bulans přetlačil Careyho Terrance.
     
    53:24
    Na nahození od pravého mantinelu Hampton Slukynsky velmi dobře viděl, puk navíc z výstroje dokázal vyklepat na hokejku Willa Smitha.
     
    53:12
    Americký trenér Muse udělal zajímavý krok, když v blížící se koncovce utkání vystřídal gólmany, místo Treye Augustinea se do brankoviště postavil Hampton Slukynsky. Těžko říct, zda jde o taktický krok, nebo vynucený zdravotním problémem.
    Marken.cz

    Milan Huppert

    Branky a nahrávky: 21. Eiserman (Hagens, Hutson), 31. Leonard (Perreault, Terrance), 35. Smith (Leonard, Hutson), 41. Moore (Hutson, Eiserman), 45. Smith (Perreault, Leonard), 55. Guzzo (Nelson, Minnetian), 56. Schulz (Moore, Terrance) – 42. Niedrajs


    USA: Augustine (54. Slukynsky) – Minnetian, Schulz (C), Buium, Fischer, Fortescue, Hutson, Cleveland – Leonard (A), Smith, Perreault – Fine, Moore (A), Terrance – Vote, Hagens, Eiserman – Guzzo, Nelson, Hendrickson – Slaggert.
    Trenér: Dan Muse

    Lotyšsko: Ozols (41. Maurins) – Bulans (A), Uljanskis, Cjunskis, Kurbaka (A), Retenais, Petrovičs, Slogs – Mateiko (C), Livšics, Ansons – Mots, Kruminš, Dommers – Česlis, Ozollapa, Boltramovičs – Mezins, Streikišs, Niedrajs – Strazdinš.
    Trenér: Olegs Sorokins

    Rozhodčí: Barcelo (FRA), Brander (FIN) – Merk (GER), Nordlander (SWE)

    Diváci: 810
    thejrc.org