Nový Zéland – SAE 1:7 (kon.) | Belgie – Mexiko 11:2 (kon.) | Bulharsko – Turecko 5:3 (kon.)
konec
Bulharsko
5:3 (1:0, 2:0, 2:3)
Turecko
Čtvrtek 20.04.2023, 19:30 • Silivrikapı Buz Pateni Salonu, Istanbul • Mistrovství světa - II. B Divize • 3. kolo
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Tabulka II. B divize po 3 kolech

    1. UAE 3-0-0-0 19:4 9
    2. BUL 3-0-0-0 16:7 9
    3. BEL 2-0-0-1 18:7 6
    4. TUR 1-0-0-2 8:13 3
    5. NZL 0-0-0-3 4:18 0
    6. MEX 0-0-0-3 4:20 0 (22:08:39)
     
    Bulharsko si třetím vítězstvím zajišťuje nejhůře třetí místo v letošním turnaji divize II. B, což je pro něj nejlepší výsledek od roku 2012. A nemusí zůstat jen u něj, hned následující souboj s cizineckou legií ve službách Spojených Arabských Emirátů rozhodne, zda můžou myslet na senzační postup do II. A divize. Turecký tým je v tuto chvíli sice smutný, ale situaci má ve svých rukou, navíc mu záchranu může prakticky zajistit výhra Nového Zélandu nad Mexikem zítra po poledni.
     
    Přímo na stadionu sledovalo utkání 280 hodně hlasitých diváků, fanoušky zde měly oba tábory.
     
    Střely na branku ve třetí třetině – 7:15
    Střely na branku v celém utkání – 36:36
     
    Kdo si po dvou třetinách myslel, že Bulharsko dovede zápas v pohodě do vítězného konce, šeredně se spletl. Turci totiž nic nevzdali, pořádně se do toho opřeli a vyčkávajícího soupeře mačkali jako citron. A dávali nádherné góly! Ve 44. minutě po nádherné přihrávce Bakala střílel do prázdné branky Jusuf Kars, stejný hráč následně z úhlu minul, ale necelé 3 minuty po prvním gólu zakončil situaci 3 na 2 střelou z úhlu Omer Kars, který procedil puk přes ležícího Dimitrova. Bulhaři se začali vyloženě třást o výsledek a hosté měli další šance, ujala se až ta v 52. minutě, kterou po další skvělé přihrávce do volného prostoru poslal mezi betony Oguz Karakoc. Domácím začaly téct nervy, Veselin Dikov se nechal dvakrát absolutně nepochopitelně vyloučit, jenže Turci dnes ani jednu z mnoha přesilovek nevyužili a ač se hnali za vítězstvím, nakonec nemají ani bod. Po dlouhém tlaku totiž v poslední minutě na útočné modré propadli, nájezd 3 na 2 proměnil 18 sekund před koncem přesnou střelou k bližší tyči Daniel Dilkov a následný risk bez brankáře ihned po buly potrestal Konstantin Dikov. Bulharsko slaví šťastnou výhru a nezasloužené 3 body, mají stále stoprocentní bilanci a mohou snít o senzačním postupu.
     
    Nejlepšími hráči byli vyhlášeni za Bulharsko nahrávač na vítězný gól Miroslav Vasilev, jehož si ze své juniorky mohou pamatovat příznivci Mladé Boleslavi, za Turecko pak obránce Jusuf Kars, který nastartoval stíhací jízdu úvodním gólem.
     
    Konec zápasu.
    59:46 K. DIKOV - 5:3
     
    59:46
    Bulharsko právě vstřelilo branku!
    Trenér Andrej Brodnik si logicky vzal oddechový čas, odvolal Bozaciho a Turci šli na vhazování ve středovém kruhu v šesti, jenže ho prohráli a KONSTANTIN DIKOV, který dnes byl třikrát na trestné lavici, odčinil své hříchy gólem ze středního pásma do prázdné branky, kterým definitivně rozhoduje o šťastné výhře Bulharska! Asistence: Tomislav Georgiev.
    59:42 DILKOV - 4:3
     
    59:42
    Bulharsko právě vstřelilo branku!
    Hokej dokáže někdy být neuvěřitelně krutý! Turci celou třetinu tlačili, i po vyrovnání se hnali za vítězstvím, avšak stačila jedna chyba a nejspíš definitivně ztrácí zápas! Bulhaři se totiž dostali do přečíslení 3 na 2, které po zpětné přihrávce na střed zakončil přesnou střelou těsně nad lapačku DANIEL DILKOV! Asistence: Miroslav Vasilev, Nikola Tčaljov.
     
    59:04
    Jusuf Kars pálí od modré, Dimitrov vyráží.
     
    58:55
    Bakal neudržel zadní nohu na modré, takže se píská ofsajd.
     
    58:30
    Veselin Dikov po buly zůstává sedět a drží se za ruku. Buly se opakuje, nic víc.
     
    58:30
    Domácí pouze vyhazují na zakázané uvolnění. A dělají vše pro to, aby se vhazovalo co možná nejpozději.
     
    58:07
    Nepříjemná střela na teč od modré čáry z hole Uzunaliho.
     
    57:47
    Bulharsko v plném počtu, ale stále v obraně.
     
    57:10
    Truci využili k zavezení puku do třetiny neobratnosti obránce, který upadl, ale nic víc z toho nebylo.
     
    56:47
    Červení vyhazují puk až za Bozaciho branku.

    Libor Štěpán

    Branky a nahrávky: 16. Nakov (Stamenov, T. Georgiev), 23. T. Georgiev (Bojadijev), 35. Tčaljov (Bojadijev), 60. Dilkov (Vasilev, Tčaljov), 60. K. Dikov (T. Georgiev) – 44. J. Kars (Bakal, Taygar), 47. O. Kars (Kavaz, Bingol), 52. Karakoc (O. Kars, Faner)


    Bulharsko: Dimitrov (Karabadjakov) – K. Dikov, Gatčev (C), Bojadijev, D. Georgiev, Muhačev, Stamenov, B. Dikov, Rajnov – Vasilev, Dilkov, V. Dikov – Tčaljov, Nikolov, Jotov – T. Georgiev, Nakov, Džorov – Kožuharov, Todorov, Vačkov
    Trenér: Tomáš Ceperko

    Turecko: Bozaci (Demirturk) – Faner, Aydin, Savas, Senturk, J. Kars, Uzunali, Demirezen – O. Kars, Taygar, Bakal (C) – Gokcen, Kavaz, Bingol – Meydanci, Karadag, Odabas – Ergene, Hars, Karakoc – Turut
    Trenér: Andrej Brodnik

    Rozhodčí: Piragić (CRO) – Čch' (CHN), Gerth (GER)

    Diváci: 280
    thejrc.org