Opava – Karviná 2:1 (kon.)
konec
Slezský FC Opava
2:1 (1:1)
MFK Karviná
Pondělí 01.05.2023, 14:00 • Stadion v Městských sadech, Opava • FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA • 25. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Fotbalisté Opavy zvítězili v pondělní dohrávce 25. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY 2:1 nad vedoucí Karvinou a zaznamenali první soutěžní triumf od 30. září loňského roku. Do slezského derby vstoupil lépe lídr soutěže, už ve třetí minutě poslal Karvinou do vedení Akinyemi. Opava ale o čtvrt hodiny později vyrovnala Vincourem a po změně stran dokonal obrat žlutomodrých Rataj. Hostující Málek v závěru úvodního poločasu neproměnil pokutový kop. Karvinští tak promarnili možnost odskočit na prvním místě druhé Líšni na rozdíl čtyř bodů. Slezané se naopak pod vedením nového trenéra Miloslava Brožka uvedli vítězstvím a dostali se v tabulce před Třinec na nesestupovou čtrnáctou příčku. (15:59:10)
     
    Držení míče: 44 % : 56 %.
    Střely na branku: 4:4. Střely mimo: 1:4. Rohy: 3:1.
     
    90+6
    Konec zápasu.
     
    90+6
    Radim Dostál posunul míč dopředu na Adama Gorčicu. Následně hlavní arbitr Michal Křepský foukl naposledy do píšťalky.
     
    90+5
    Střídání v týmu SFC Opava:
    ze hřiště odchází Adam Ščudla, přichází Radim Dostál.
     
    90+4
    Pro balon si vyběhl Kryštof Lasák. Sice mu nejprve vypadl z rukavic, rychle ho ale dokázal na zemi zpacifikovat. Do konce utkání schází už jen něco přes minutu.
     
    90+3
    Jiří Bederka byl na opavské půlce faulován Matějem Helebrandem. Bude se kopat proti brance Opavy. Míč si staví Lukáš Budínský.
     
    90+3
    Jan Kadlec s Petrem Rybičkou prohráli souboj u rohového praporku. Karviná může konečně přenést hru z vlastní poloviny na tu opavskou.
     
    90+2
    Jan Kadlec byl krátce po svém vhazování poslán k zemi Rajmundem Mikušem. Další cenné vteřinky pro Slezský FC.
     
    90+1
    Je to pět minut! Po faulu na Adama Ščudlu bude rozehrávat ze střední části plochy Opava.
     
    90
    Vladimír Neuman uvedl míč do hry odkopem od vlastní branky. Čekáme na údaj o nastaveném čase.
     
    89
    Opava nadále drží hubené jednobrankové vedení. Karvinští působí trochu podrážděným dojmem. Aktuálně se navíc hosté musí opět bránit na své polovině.
     
    87
    Lukáš Budínský zastavil taktickým faulem zezadu Petra Rybičku. Sudí Křepský tentokrát neváhal a vytasil z kapsičky žlutou kartu.
     
    87
    Střídání v týmu MFK Karviná:
    ze hřiště odchází Sebastian Boháč, přichází Juraj Teplan.
     
    86
    Solomon Omale si na okraji hřiště obhodil balon okolo Jiřího Bederky, ten jej na zemi dohrál nepěkným zásahem. Aktivní Nigerijec je dnes faulován opravdu často.
     
    85
    Na trávníku si chvíli poseděl Matěj Helebrand. Zdá se, že křeče trápí s blížícím se závěrem více domácích hráčů.
     
    83
    Daniel Bartl přifilmoval pád po souboji s Adamem Rychlým, který nevěřícně rozhodil rukama. Je z toho dnes už druhá žlutá karta za simulování.
     
    81
    Adam Gorčica odcentroval z pravé strany do před sebou stojícího Dávida Krčíka. Ten zasáhl balon rukou, sudí Křepský ale navzdory protestům penaltu pro Opavu neodpískal.
     
    80
    Do konce utkání schází závěrečných deset minut plus nějaké to nastavení. Favorizovaná Karviná se v kombinacích poměrně trápí. Žádný tlak a hon za vyrovnáním se zatím nekoná. Po ruce Luckyho Ezeha navíc může hrát Opava.
     
    79
    Rychlý je ošetřován za postranní čárou, a Opava tak hraje aktuálně v deseti. Po Budínského nákopu do šestnáctky bylo pískáno. Rozehrávat bude Kryštof Lasák.
     
    78
    Adam Rychlý se na polovině hřiště srazil se Sebastianem Boháčem. Prvně jmenovaný dostal loktem do obličeje a musí být ošetřen.
     
    77
    Filip Antovski si všiml nabíhajícího Daniela Bartla. Ten ale jeho záměr v pokutovém území nevystihl, a tak se míče zmocnil brankář Kryštof Lasák.
     
    76
    V posledních desítkách vteřin se hrálo na polovině Karviné. Ta by přitom potřebovala být v úplně jiných místech. Možná se tam zakrátko přesune po Cykalově faulu na Luckyho Ezeha.
     
    75
    Střídání v týmu SFC Opava:
    ze hřiště odchází Patrik Haitl, přichází Adam Gorčica.
     
    75
    Dnešní utkání sleduje 1 885 diváků.
     
    74
    Nově příchozí Petr Rybička se dral za nákopem za obranu. Mimo vápno vyběhl Vladimír Neuman, jenž merunu odehrál za postranní lajnu.
     
    73
    Přetažený centr z levé strany doplachtil pouze za zadní tyčku Lasákovy svatyně. A domácí brankář si dá s rozehrávkou pochopitelně načas...
     
    72
    Sebastian Boháč poslal v souboji o balon k zemi Solomona Omaleho. Hrát může Opava.
     
    70
    Adam Ščudla předložil z levé strany míč k Adamovi Rychlému. Jeho pohotovou ránu vyrazil Vladimír Neuman! Následně byl pískán ofsajd jednoho z domácích.
     
    69
    Do hry se ve žlutomodrém dresu poprvé dostává Petr Rybička, jenž přišel v zimě do Opavy na hostování z Hradce Králové. Velkou část jara ale promarodil.
     
    69
    Střídání v týmu SFC Opava:
    ze hřiště odchází Miloš Kopečný, přichází Michal Bílek.
     
    69
    Střídání v týmu SFC Opava:
    ze hřiště odchází Tomáš Rataj, přichází Petr Rybička.
     
    68
    Střídání v týmu MFK Karviná:
    ze hřiště odchází Amar Memić, přichází Lucky Ezeh.
     
    68
    Střídání v týmu MFK Karviná:
    ze hřiště odchází Adeleke Akinyemi, přichází Michal Papadopulos.
     
    67
    Na zemi sedí asi metr od sebe Miloš Kopečný a Tomáš Rataj, kteří vypadají, že toho už mají plné zuby. Hra je přerušena. Hosté střídají.
     
    66
    Prodloužený aut z levé strany odvrátila opavská obrana mimo pokutové území. Trenér Tomáš Hejdušek chystá změny v sestavě. Ty se dají určitě očekávat i na straně SFC.
     
    65
    Karviná po inkasované brance ožila. Dá se očekávat, že Opavští se postupně zaměří na bránění hubeného náskoku.
     
    64
    Mohlo být vyrovnáno! Kryštof Lasák teď nadvakrát vyrážel – nejprve dalekonosnou ránu Daniela Bartla, následně i dorážku v podání Adelekeho Akinyemiho.
     
    62
    Zápletka je rázem na světě. Opava, která čeká na výhru od konce loňského září, vede nad lídrem FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY a žhavým adeptem na postup do nejvyšší soutěže 2:1. Zjevně nás ještě čeká hodně zajímavá závěrečná půlhodina.
     
    61
    Opava právě vstřelila branku!
    Slezský FC otáčí skóre ve svůj prospěch! Po chybě Dávida Krčíka pláchl po levé straně Adam Ščudla a předložil balon na střed úplně volnému TOMÁŠI RATAJOVI, jenž přeloboval vyběhnuvšího Vladimíra Neumana.
     
    61
    Další ofenzivní akce žluto-modrých. Zastavil ji hvizd rozhodčího, a to po signalizovaném ofsajdu Patrika Haitla.
     
    60
    Patrik Haitl centroval před malé vápno od levého rohového praporku. Karvinští se zmocnili míče a rychle ho vyvezli až k půlící čáře.
     
    59
    Patrik Haitl chtěl prostrčit obloučkem míč do vápna. Balon byl sražen k Adamovi Rychlému, který pohotovou střelou z voleje pořádně protáhl Vladimíra Neumana! Ten vyrážel balon v letu za levou tyč.
     
    58
    Lukáš Budínský odcentroval z pravé strany do šestnáctky. V rychlém náběhu lízl balon střídající Daniel Bartl. Nemířil ovšem vůbec přesně.
     
    57
    Miloši Kopečnému teď ve vápně chyběl jen kousíček k tomu, aby si zpracoval míč a vystřelil. Zápas dostává grády. Ani jeden z týmů se evidentně nechce smířit s remízou.
     
    55
    Záblesk šance také na druhé straně. Amar Memić potáhl balon. Místo přihrávky pod sebe na úplně volného spoluhráče zvolil nepovedenou přízemní střelu zpoza vápna vedle levé tyčky.
     
    55
    Zajímavá možnost pro Opavu, Tomáš Rataj se ale ve vápně ke střele neobtočil. Nakonec přenechal míč Adamovi Rychlému, jehož pokus byl zablokován.
     
    54
    Adam Ščudla centroval z levé strany na zadní tyč. Miloš Kopečný zboural v souboji Filip Antovského, kterému naskočil na záda. Je z toho žlutá karta.
     
    53
    Miloš Kopečný vybojoval povedeným skluzem balon, Opavští se ale dopředu opět trochu nepochopitelně nevydali.
     
    52
    Jiří Bederka špatně přihrál a dopředu se hnal po levé straně Adam Ščudla. Celá akce ale byla nakonec zbrzděna. Opavští navíc posunuli míč zpět na svou polovinu.
     
    51
    V krátkém sledu hned tři autová vhazování poblíž rohového praporku. Karviná teď operuje na útočné polovině.
     
    50
    Adeleke Akinyemi zblokován při pokusu o centr z levé strany. Matěj Helebrand to udělal tak šikovně, že se místo rohu kopalo od opavské branky.
     
    49
    Kadlecův roh z pravé strany hřiště odvrátil na středu šestnáctky Filip Antovski. Následně byl pískán faul Patrika Haitla na Amara Memiće.
     
    48
    Tomáš Rataj sprintoval za nákopem. Skrze Jiřího Bederku se do zakončení nedostal, pro Opavské ale vybojoval alespoň roh.
     
    46
    Miloš Kopečný centroval z pravé strany na zadní tyč. Hosté odvrátili na autové vhazování. Úvod patří Opavě.
     
    46
    Střídání v týmu MFK Karviná:
    ze hřiště odchází Jaroslav Málek, přichází Daniel Bartl.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 15:04.
     
    Slezské derby mezi Opavou a Karvinou nabídlo v první půli svižný fotbal hraný v solidní atmosféře. Hosté šli už ve 3. minutě do vedení. Málek se uvolnil na pravém křídle a odcentroval na zadní tyč, kde se do vzduchu pověsil Akinyemi a hlavou z bezprostřední blízkosti překonal Lasáka. Následně musel odstoupit ze hry kvůli zranění karvinský kapitán Žídek a Opavští toho rychle využili. Haitl odcentroval v 18. minutě z levé strany na zadní tyč, odkud hlavičkoval ke vzdálenějšímu konci branky Cykalo. Míč doklepával do odkryté branky z bezprostřední blízkosti Vincour, jenž si odbývá premiéru v základní sestavě. Lídr soutěže mohl v závěru poločasu strhnout vedení zpět na svou stranu, Málkovu penaltu ale skvěle vychytal Lasák.
     
    45+3
    První poločas skončil.
     
    45+3
    Jan Kadlec adresoval do vápna levačkou čechraný balon. Naskakoval si na něj mimo jiné Tomáš Rataj, na zakončení ale nedošlo.
     
    45+3
    Patrik Haitl první souboj ustál, ten druhý už ale nikoliv. Slezský FC má v závěru poločasu k dispozici standardní situaci.
     
    45+2
    Polovina nastavení je minulostí. Zatím se toho moc neděje. Míč se přesouvá z jedné strany na druhou, ovšem jen nepřesnými nákopy.
     
    45+1
    Úvodní dějství bude nastaveno minimálně o tři minuty.
     
    45+1
    Adeleke Akinyemi předal na levé straně balon Rajmundu Mikušovi. Ten vystřelil na bližší tyč, Kryštof Lasák byl ale připraven.
     
    45
    Centrovaný balon na zadní tyč se podařilo opavské obraně odvrátit za postranní čáru. Hosté neuspěli ani s následným vhazováním.
     
    44
    Karviná bude v závěru poločasu zahrávat rohový kop z levé strany hřiště. Míč si staví Lukáš Budínský.
     
    43
    Solomon Omale zastavil na polovině hřiště taktickým faulem rozběhnutého Sebastiana Boháče a vykoledoval si žlutou kartu.
     
    41
    Penaltový specialista Jaroslav Málek selhal! Jeho střelu do levé části branky dokázal Kryštof Lasák tygřím skokem vyrazit! Následně mohl prvně jmenovaný dorážet do odkryté svatyně, ale trestuhodně přestřelil!
     
    40
    Po faulu Jegora Cykala rozehrála Karviná nákopem Lukáše Budínského akci, na jejímž konci byl faul Kryštofa Lasáka uvnitř pokutového území na rozběhnutého Amara Memiće. Sudí Křepský píská penaltu!
     
    39
    Vladimír Neuman si stáhl do rukavic centrovaný balon z pravé strany a bleskově jej výkopem poslal k půlící čáře.
     
    38
    Jaroslav Málek centroval z pravé strany na rozběhnutého Adelekeho Akinyemiho. Ten se odpoutal od obránce, naštěstí pro Opavu ale na balon nedosáhl. Jinak z toho mohla být další pohroma.
     
    37
    Autor karvinského gólu Adeleke Akinyemi se znovu postaral o rozruch v pokutovém území. Opavští míč včas odvrátili do středu hřiště. Tam došlo na faul na Patrika Haitla.
     
    36
    Adeleke Akinyemi se dral za balonem, jenže mu byl odpískán ofsajd. Z tohoto mráčku nezaprší.
     
    35
    Nepřesnost v hostující kombinaci posílá míč na stranu Opavy. Neporozuměli si Soukeník s Budínským. Aut uvede do hry Jan Kadlec.
     
    33
    Tomáš Rataj si zpracoval balon a posunul ho na pravou stranu. Rozběhnutý Patrik Haitl centroval daleko za zadní tyč. To nemohl Adam Ščudla v žádném případě stihnout. Přesto znovu náznak šance. Žluto-modří jsou překvapivě lepším týmem.
     
    32
    Solomon Omale se hezkou kličkou zbavil protihráče a narýsoval kolmici do uličky. Jenže Tomáš Rataj jeho úmysl nepochopil, a do náběhu se tak nedostal. To mohla být slušná možnost na ohrožení branky.
     
    31
    Vladimír Neuman vehementně vybízel před odkopem spoluhráče k náběhu dopředu. Oba celky ubraly z tempa, hraje se především ve střední části hřiště.
     
    30
    Tomáš Rataj si zabíhal na nákop za obranu. Dostal se do kleští dvou protihráčů, na zakončení proto nedošlo.
     
    28
    Dominik Soukeník nepřihrál přesně Lukáši Budínskému. Byl z toho odevzdaný míč do držení Opavských. Ti ho vrátili k Lasákovi. Hra se teď trochu uklidnila.
     
    27
    Nákop Lukáše Budínského uklidil před dotírajícím Amarem Memićem do rukavic Kryštof Lasák. Teď to hosté nevyřešili ideálně.
     
    26
    Miloš Kopečný se snažil přejít přes Amara Memiće. Opavští si žádali rohový kop. Rozhodčí byl proti a ukázal na odkop od branky Karviné.
     
    25
    Nigerijec Omale opět na zemi. Tentokrát mu k tomu pomohl Jaroslav Málek.
     
    24
    Solomon Omale si teď po nezaviněném podklouznutí ustlal na trávníku. Rozehrávat bude od své branky Kryštof Lasák.
     
    23
    Opavští příznivci dávali v úvodu zápasu najevo nespokojenost s aktuální situací klubu tím, že neskandovali. Zhruba po čtvrt hodině už se ale dle plánu do fandění zapojili. Z Karviné přijely dva autobusy příznivců. Derby má tak na poměry FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY i velmi sympatickou kulisu.
     
    21
    Na středu hřiště došlo ke srážce Jiřího Bederky s Patrikem Haitlem. Oba potřebují souboj trochu vydýchat.
     
    20
    Je za námi úvodní dvacetiminutovka a zatím se rozhodně nenudíme. Slezské derby nabídlo už dvě branky. Hraje se zajímavý fotbal nahoru dolů. Teď je aktivnější pro změnu Opava, která se vyrovnávací trefou namlsala.
     
    18
    Opava právě vstřelila branku!
    Slezský FC srovnává stav! Patrik Haitl odcentroval z levé strany na zadní tyč, odkud hlavičkoval ke vzdálenějšímu konci branky Jegor Cykalo. Míč doklepával do odkryté branky z bezprostřední blízkosti ještě TOMÁŠ VINCOUR.
     
    17
    Adam Ščudla si na levé straně v souboji jeden na jednoho hezky obhodil protihráče. Jeho přihrávka před branku byla odvrácena obranou Karviné na roh.
     
    15
    Střídání v týmu MFK Karviná:
    ze hřiště odchází Jan Žídek, přichází Filip Antovski.
     
    14
    Je to jasné! Žídek už si sundal kapitánskou pásku a je nucen střídat. To je pro Karvinou velká ztráta. Jméno zkušeného beka teď vyvolávají oba tábory příznivců.
     
    13
    Hostující kapitán Jan Žídek má možná pro dnešek dohráno! Po jednom ze soubojů u postranní čáry sedí na zemi a drží se za nohu. Vypadá to na koleno, možná stehenní sval.
     
    12
    Rajmund Mikuš nabral rychlost na pravém okraji hřiště. Byl z toho další centr před malé vápno. Kryštof Lasák tentokrát pohotově pro balon vyběhl, a tak se Adeleke Akinyemi do zakončení nedostal.
     
    10
    Opavským nevyšlo dlouhé přenesení hry na levé křídlo. Adam Ščudla dělal, co mohl, míč přesto na hrací ploše nezastihl.
     
    9
    Patrik Haitl našel přihrávkou z pravé strany na středu vápna Adama Šcudlu. Tomu zakončení z otočky opět nevyšlo. Balon nezasáhl čistě, a tak se stal snadnou kořistí pro Vladimíra Neumana.
     
    8
    Teď domácím zatrnulo. V pokutovém území upadl Amar Memić a rozhodčí foukl do píšťalky. Je z toho ovšem jen žlutá karta za nasimulovaný pád pro bosenského štírka.
     
    7
    Matěj Helebrand odvrátil míč před autorem první branky Akinyemim. Jan Žídek, jenž přestoupil do Karviné právě z Opavy, uvede do hry další vhazování.
     
    6
    Solomon Omale prostrčil míč na levém křídle Adamu Ščudlovi. Tomu střela na bližší tyč vůbec nevyšla. Na zemi navíc zůstává ležet Tomáš Rataj, a tak se chvíli hrát nebude.
     
    5
    Karviná je nadále při chuti a tlačí se směrem dopředu. Jan Žídek vhodil do pokutového území dlouhý aut, před Jiřím Bederkou ale odvracel míč ve výskoku Jegor Cykalo.
     
    3
    Karviná právě vstřelila branku!
    Hosté jdou velmi rychle do vedení. Jaroslav Málek se uvolnil na pravém křídle a odcentroval na zadní tyč, kde se do vzduchu pověsil ADELEKE AKINYEMI a hlavou z bezprostřední blízkosti překonal Lasáka.
     
    2
    Jan Žídek složil ve vzdušném souboji Solomona Omaleho, který zůstává otřesen na hřišti. Bude ale v pořádku.
     
    1
    V úvodu hrají s míčem Opavští. Pod tlakem hostujícího napadání nicméně museli zapojit do hry i brankáře Lasáka.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Fotbalisté obou celků přicházejí na hrací plochu. Domácí budou hrát v tradičních žluto-modrých dresech, hosté v bílých.
     
    Úvodní sestavy:

    SFC Opava: Lasák – Cykalo, Helebrand (C), Vincour, Kadlec – Kopečný, Omale, Rychlý, Ščudla – Haitl, Rataj.
    Náhradníci: Číž – Bílek, Dostál, Gorčica, Hranoš, Macháček, Rybička.
    Trenér: Miloslav Brožek

    MFK Karviná: Neuman – Soukeník, D. Krčík, Bederka, Žídek (C) – Mikuš, Boháč, Málek, Budínský, Memić – Akinyemi.
    Náhradníci: Ciupa – Antovski, Bartl, Ezeh, Papadopulos, Teplan, Vrba.
    Trenér: Tomáš Hejdušek

    Rozhodčí: Křepský – Kotalík, Šafránková.
     
    Karviná neprohrála s Opavou už šest soutěžních utkání po sobě, přičemž v posledních třech dokázala bodovat naplno. Roli papírového favorita bude MFK zastávat také tentokrát.
     
    Jestliže Opavu čeká ve zbytku sezony tuhý boj o záchranu, Karviná má podstatně příjemnější starosti. Soubor trenéra Tomáše Hejduška útočí na přímý postup do nejvyšší soutěže. Na čele tabulky mají Karvinští náskok jednoho bodu před druhou Líšní a dvou na třetí Vyškov. Tento rozdíl ovšem mohou po slezském derby navýšit, a podstatně se tak přiblížit vytouženému návratu mezi elitu. Na jaře Karviná ještě nenašla přemožitele. Naposledy remizovala ve šlágru dvou nejlepších týmů FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY 2:2 s Líšní, se kterou přišla o výhru ve druhé nastavené minutě.
     
    Opava zaznamenala poslední ligové vítězství na konci loňského září. Ne nadarmo se tak Slezané postupně propadli tabulkou až na současnou patnáctou příčku. Hůře už je na tom pouze rezerva pražské Slavie. Na čtrnáctý Třinec aktuálně ztrácejí Opavští tři body. Nový impulz by měl dát kádru Miloslav Brožek, jenž během minulého týdne nahradil ve funkci hlavního trenéra Slováka Petera Hlinku. Žluto-modří aktuálně táhnou sérii tří porážek v řadě. Naposledy podlehli nejtěsnějším rozdílem 0:1 Táborsku. O výsledku rozhodl z pokutového kopu ex-opavský Dordič.
     
    Hezké sváteční odpoledne. FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA má dnes na programu dohrávku svého 25. kola. V malém slezském derby se spolu utkají dva týmy z opačných konců tabulky. Trápící se Slezský FC Opava přivítá v Městských sadech mužstvo MFK Karviná, aktuálního lídra soutěže.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:00.

    Filip Lefenda

    Branky: 18. Vincour, 61. Rataj – 3. Akinyemi

    Karty:   43. Omale (OPA), 54. Kopečný (OPA) – 8. Memić (KAR), 83. Bartl (KAR), 87. Budínský (KAR)

    Neproměněná penalta: 41. Málek (KAR), brankář Lasák zneškodnil


    Držení míče: 44 % : 56 %.
    Střely na branku: 4:4. Střely mimo: 1:4. Rohy: 3:1.
    Slezský FC Opava: Lasák – Cykalo, Helebrand (C), Vincour, Kadlec – Kopečný (69. Bílek), Omale, Rychlý, Ščudla (90+5. Dostál) – Haitl (75. Gorčica), Rataj (69. Rybička).
    Náhradníci: Číž – Hranoš, Macháček.

    Trenér: Miloslav Brožek

    MFK Karviná: Neuman – Soukeník, D. Krčík, Bederka, Žídek (C) (15. Antovski) – Mikuš, Boháč (87. Teplan), Málek (46. Bartl), Budínský, Memić (68. Ezeh) – Akinyemi (68. Papadopulos).
    Náhradníci: Ciupa – Vrba.

    Trenér: Tomáš Hejdušek

    Rozhodčí: Křepský – Kotalík, Šafránková

    Diváci: 1885
    thejrc.org