Karviná – Plzeň 28:25 (po s.h.) | Zubří – Lovosice 27:33 (kon.)
po s.h.
HCB Karviná
28:25 (15:9) Stav série: 2:0
Talent tým Plzeňského kraje
Středa 10.05.2023, 17:00 • Hala STaRS Karviná • Play-off Chance Extraligy mužů • Finále
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.
     
    Všem fanynkám a fanouškům házené přeju krásné středeční odpoledne. Vítám vás při sledování druhého utkání finále Chance Extraligy mužů mezi Karvinou a Plzní.
     
    HCB Karviná

    V případě Karviné můžeme považovat postup do finále jako úspěch, ale určitě pomýšlí na cíl nejvyšší, každopádně musí zdolat tu nejtěžší překážku. Karvinští hráči obsadili v základní části třetí místo, takže do čtvrtfinále dostali Jičín, který zdolali ve třech zápasech, v semifinále Lovosice až překvapivě snadno ve čtyřech. Kromě domácí soutěže se prokousali do finále domácího poháru, v němž prohráli s Plzní a za zmínku stojí i Evropský pohár, v němž se Karviná prokousala až do čtvrtfinále, stopku jí vystavil norský Runar.
     
    Talent tým Plzeňského kraje

    Plzeňští házenkáři ve finále plní roli favorita. Obhájce titulu ovládl už základní část, kdy do poslední chvíle sváděl tvrdou bitvu s Lovosicemi, nakonec byl úspěšnější rozdílem jediného bodu. Ve čtvrtfinále Západočeši vyřadili ve třech zápasech Brno, v semifinále proti Zubří potřebovali o jedno utkání více. Úspěchu Talent dosáhl kromě finálové účasti v lize i v domácím poháru, který vyhrál, ve finále porazil právě Karvinou výsledkem 34:30.
     
    První zápas

    První finálové utkání mělo skvělý náboj od první do poslední minuty. Rozhodovaly opravdu maličkosti a šťastnějším týmem nakonec byla hostující Karviná, která strhla vedení na svou stranu v předposlední minutě a v té poslední vítězství 32:31 i s notnou dávkou štěstí udržela.
     
    Úvodní sestavy:

    HCB Karviná: Mokroš, M. Galia, Brychlec – Růža, Patzel, Plaček, Fulnek, Užek, Pelák, Harabiš, Solák, Skalický, Široký, Nantl, Ptáčník, Franc.
    Trenér: Michal Brůna

    Talent tým Plzeňského kraje: Herajt, Šmíd – Douda, Kosteski, Nejdl, Zeda, Šafránek, Dubský, Bláha, Tonar, Stehlík, Říha, Chmelík, Beneš, Šindelář, Režnický.
    Trenér: Petr Štochl

    Rozhodčí: Bubeníček, Petruška.
     
    1
    Utkání právě začalo. (0:0)
    1
    První gól utkání přichází ze sedmičky. Jakub Douda si poradil s velkou jistotou, balón poslal nechytatelně do pravého dolního rohu. (0:1)
    2
    Vyrovnáno a hala bouří! Dominik Solák proskočil mezi dvojicí konkurentů a vypálil dělovku k levé tyčce mimo Herajtův dosah. (1:1)
    3
    Odpověď na sebe nenechala dlouho čekat. Jan Stehlík vypálil tvrdou střelu ze spojky, brankář Mokroš reagoval příliš pozdě. (1:2)
    4
    Máme opět srovnáno! Po rozehrávce devítimetrového hodu vypálil přes hradbu těl Dominik Solák a trefil se neomylně do pravé šibenice. (2:2)
     
    5
    Slibný protiútok hostujícího celku zastavil Matěj Nantl za cenu faulu, od rozhodčího si vysloužil kartónek žluté barvy. (2:2)
     
    5
    Blízko vedoucímu plzeňskému gólu byl Jan Stehlík, ovšem tváří v tvář uspěl Petr Mokroš skvělým zákrokem pravou rukou. (2:2)
    6
    Místo toho poprvé vede Karviná! Denis Harabiš dostal až příliš mnoho volného prostoru na pravém křídle, míč hodil na zadní tyč. (3:2)
    6
    Z křídla udeřilo i na druhé straně. Na tom levém se uvolnil Adam Beneš a míč propasíroval za brankáře hodem na přední tyč. (3:3)
     
    7
    Po dvou gólech zapisuje Dominik Solák do individuálních statistik také dvouminutový trest, za ten rád nejspíše nebude. (3:3)
     
    7
    Žlutá karta pro tým Talent tým Plzeňského kraje (Jakub Šindelář). (4:3)
    7
    Každopádně domácí si berou zpět ztracený náskok i v oslabení! Skalický naznačil střelu, aby nakonec nahrál za obranu Matěji Nantlovi, jenž prostřelil brankáře pod pravou nohou. (4:3)
     
    8
    Ze spojky vyprodukoval zajímavou ránu Patrik Fulnek. Ostrý projektil zamířil o pár čísel nad horní tyčku. (4:3)
     
    9
    Petr Mokroš vstoupil do zápasu ve velké formě! Nenechal se rozhodit osamoceným Jakubem Šindelářem, vykouzlil parádní zákrok pravou nohou. (4:3)
    9
    Už při hře pět na pět obdržel míč na levé křídlo Ondře Skalický, padajícímu Herajtovi poslal hrací předmět pod břevno. (5:3)
     
    10
    Brankář Petr Mokroš září dál! Už potřetí uspěl jeden na jednoho, v tomto případě rukama vykryl ránu Tomáše Nejdla. (5:3)
    11
    Západočeši snižují. Na levou stranu dostal ideální nahrávku Jan Stehlík, který už si s Mokrošem poradil, balón mu hodil do mezery mezi rukama. (5:4)
     
    12
    Plzeňští házenkáři rázem míří do oslabení, jejich první dvouminutový trest obstaral s výrokem hodně nespokojený Ondřej Šafránek. (5:4)
    12
    Solák s problémy, ale přece propasíroval balón na levé křídlo k Ondřeji Skalickému a ten poslal Herajtovi kulatý nesmysl nad levou nohu. (6:4)
     
    12
    Další komplikace pro Plzeň, protože krátce po Šafránkovi si vykoledoval trest také Nikola Kostestki, Karviná tak má dvojnásobnou přesilovku. (6:4)
    13
    Hosté na útočné polovině pošetřili pár cenných vteřin, ale nakonec míč ztratili. Domácí pak útočili do výrazně oslabených řad soupeře, čehož využil ke gólové střele Dominik Solák. (7:4)
     
    13
    Žlutá karta pro tým HCB Karviná (Jan Užek). (7:4)
     
    14
    Potlesk arény si znovu vysloužil Petr Mokroš, nataženou horní končetinou pokryl tvrdý pokus z ruky Tomáše Nejdla. (7:4)
     
    15
    Oddechový čas pro tým Talent tým Plzeňského kraje. (7:4)
     
    15
    Timeout zatím kýžené ovoce nepřinesl. Plzeňští sehráli pěknou kombinační akci, jenže rána směřovala mimo tři tyče. (7:4)
    16
    Branka Karviné neplatila, rozhodčí ještě před tím odpískali faul a nařídili sedmičku, kterou Denis Harabiš proměnil střelou k levé tyčce. (8:4)
    17
    Velká chyba v rozehrávce, po níž vyrazil do úniku Patrik Fulnek a poradil si s velkým přehledem, technický pokus poslal Šmídovi mezi nohy. (9:4)
     
    18
    Petr Mokroš zatíná pravou ruku v pěst! Důvodem je skvělý zákrok pravou rukou proti pivotovi Danielu Režnickému. (9:4)
     
    18
    Na druhé straně selhal Harabiš, ale vzápětí znovu neuspěli hosté, když Franc fantasticky vystihl přihrávku na osamoceného Režnického. (9:4)
    19
    Nyní už Daniel Režnický uspěl. Znovu využil skutečnosti volného prostoru na pivotovi, míč napálil nechytatelně do pravého horního rohu. (9:5)
    20
    Plzeňští měli možnost snížení, jenže ztratili míč, do breku vyrazil Ondřej Skalický a bezmocného Šmída propálil k levé tyčce. (10:5)
     
    20
    Oddechový čas pro tým Talent tým Plzeňského kraje. (10:5)
     
    21
    Dvě minuty si za svůj faul vysloužil Patrik Fulnek, když pronikajícího Režnického bolestivě trefil do obličeje. (10:5)
    21
    Na levé straně si vytvořil prostor Daniel Bláha. I v koncovce si poradil na jedničku, Mokroše překvapil na přední tyči. (10:6)
    22
    Domácí celek dokáže dávat góly i v oslabení! Dominik Solák navzdory pádu vypálil ze spojky nechytatelnou střelu do pravého dolního rohu. (11:6)
     
    22
    Oddechový čas pro tým HCB Karviná. (11:6)
     
    23
    David Růža zkusil překvapit Šmída obloučkem z poměrně velké vzdálenosti, brankář zasáhl bez problémů. (11:6)
    23
    Plzeňský mladík Daniel Bláha vypálil ze spojky dělovou ránu, jež zapadla k pravé tyčce, Petr Mokroš sotva stihl míč zaregistrovat. (11:7)
    24
    Západočeši ukazují, že rozhodně nedají nic zadarmo. Středem se Daniel Režnický procpal až před brankáře a prostřelil ho mezi levou rukou a nohou. (11:8)
    25
    Poprvé v zápase o sobě dal výraznějším způsobem vědět Jan Užek. Obtočil se kolem osobního strážce a balón poslal pod vyskočivšího Šmída. (12:8)
    25
    Matěj Nantl slaví a má důvod. Po skvělém zákroku Mokroše byl na konci rychlé akci, tu završil dokonalou technickou střelou podél Šmídovy levé ruky. (13:8)
     
    26
    Možnost navýšit náskok měl Jonáš Patzel. Zpracoval dlouhou přihrávku za obranu, ale ztroskotal na Šmídově levé noze! (13:8)
     
    27
    Centimetry dělily od gólu Denise Harabiše. Z poměrně velkého úhlu pálil z pravého křídla na zadní tyč, právě tu orazítkoval. (13:8)
     
    27
    Krásně Jan Stehlík proskočil mezi dvojicí konkurentů, jenže poslední krok nezvládl, střelu o zem poslal vysoko nad bránu. (13:8)
    28
    Rovněž s druhou sedmičkou si Denis Harabiš poradil s velkým přehledem. Po jednom naznačení míč poslal nechytatelně k levé tyčce. (14:8)
    29
    Svůj střelecký účet načíná Martin Říha. V pádu se málem praštil hlavou o zem, ještě před tím zvládl gólově zakončit k pravé tyči. (14:9)
     
    29
    Opět Martin Říha, ale tentokráte ho vychytal Petr Mokroš, jenž vysoko zvednutou pravou nohu balón vykopl. (14:9)
    30
    Provedený brejk na jedničku! Za obranu dostal přihrávku Matěj Nantl, tvrdá střela zaplula pod břevno, Karviná vede už o šest branek! (15:9)
     
    30
    Těsně před koncem první půle mohl ještě zvýraznit náskok Ondřej Skalický, avšak z levého křídla neuspěl hodem na zadní tyč. (15:9)
     
    30
    První poločas skončil. (15:9)
     
    Karviná má skvěle nakročeno k zisku druhého bodu finálové série, protože po prvním poločase druhé půle disponuje nad Plzní šestigólovým náskokem. Domácí celek si postupně budoval větší náskok, těžil ze ztrát soupeře, ale především ze skvělých zákroků brankáře Mokroše. Rozjetého soupeře nijak zvlášť nezastavily ani dva oddechové časy Západočechů, kteří potřebují výkon výrazně zlepšit, pokud chtějí pomýšlet na srovnání série.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 17:52.
     
    31
    Začal druhý poločas. (15:9)
     
    31
    První útok druhé půle obstarali domácí. Neuspěli, protože nahrávka k levé lajně propadla Davidu Růžovi skrze rukama. (15:9)
    32
    A tak udeřili Západočeši. Ze spojky vyprodukoval tvrdou střelu Tomáš Nejdl, Petr Mokroš byl bezmocný. (15:10)
    32
    Dominik Solák má parádní raketu v ruce. Ze spojky vypálil a brankář Karel Šmíd si tipl špatnou stranu. (16:10)
    33
    A další domácí trefa! Dominik Solák rovněž napřáhl ze spojky a balón usměrnil nechytatelným způsobem k levé tyčce. (17:10)
    33
    Na levém křídle zůstal úplně osamocený Ondřej Šafránek. Petr Mokroš mu zmenšil střelecký úhel, ale na střelu k pravé tyči nedosáhl. (17:11)
    34
    Obrovskou formou dnes oplývá Dominik Solák. Parádně provedl střelu švihem z pravé ruky, balón poslal do levého dolního rohu. (18:11)
    34
    Za plzeňskou obranou se schoval Tomáš Nejdl. Dostal výbornou přihrávku do ruky, sám před brankářem nezapomněl. (18:12)
    35
    Dominik Solák působí nezastavitelným dojmem! Ze spojky poslal střelu k levé tyči, Karel Šmíd šel k zemi příliš pozdě. (19:12)
     
    35
    Plzeňský útok zastavil pouze za cenu faulu Patrik Fulnek, navíc si vykoledoval dvouminutový trest. (19:12)
    36
    Na pravé křídlo si sběhl Nikola Kosteski, odkud se natlačil před bránu a balón poslal brankáři nad pravou nohu. (19:13)
     
    37
    Karvinští hráči měli možnost navýšit náskok na rozdíl sedmi gólů, ovšem David Růžka vystřelil těsně vedle pravé tyče. (19:13)
    38
    Na pivota dostal přihrávku Jakub Šindelář. Zůstal osamocený, bezmocného Petra Mokroše prostřelil střelou vedle jeho levé nohy. (19:14)
     
    39
    Ne, Západočechům se nedaří. Vyzkoušeli útok středem hřiště, leč Režnického čistě zastavil Růža. (19:14)
     
    39
    Oddechový čas pro tým HCB Karviná. (19:14)
     
    40
    Skrze dva protihráče se prodral až před gólmana Dominik Solák, v pádu vystřelil do dobře postaveného Herajta. (19:14)
    40
    Na levém křídle byl úplně volný Ondřej Šafránek. Vyběhnuvšího brankáře Mokroše s ledovým klidem přehodil. (19:15)
    40
    Podruhé v krátkém časovém sledu už Dominik Solák uspěl! Znovu střílel v pádu, z levé strany hodil balón na zadní tyč. (20:15)
     
    41
    Západočeši mají možnost snížit v početní převaze, za svůj faul si dvouminutový trest vykoledoval Ondřej Skalický. (20:15)
    41
    Útočili domácí, ale neuspěli a do prázdné brány potom bez větších komplikací poslal hrací předmět Nikola Kosteski. (20:16)
    41
    Gól pro Jakuba Doudu! Ten na spojce dostal až příliš mnoho volného prostoru, balón napálil do pravého horního rohu. (20:17)
    42
    Ještě to bude drama! Středem se Tomáš Nejdl prohnal až před gólmana, jehož prostřelil střelou nad ruce brankáře. (20:18)
    42
    Povedenou sérii hostujících házenkářů přerušil Jan Užek, z levé spojky překvapil tvrdou střelou na přední tyčku. (21:18)
     
    43
    Jan Stehlík vyslal tvrdou ránu z pravé spojky, ale připomněl se Petr Mokroš, jenž zaznamenal zákrok levou rukou. (21:18)
     
    44
    Na levém křídle udělal prostor Denis Harabiš. Vypálil na zadní tyčku, balón proletěl poměrně výrazně vedle ní. (21:18)
     
    45
    Jan Užek se ukázkovým způsobem protlačil kolem dvojice konkurentů, ale tvrdou ránu napálil jenom do pravé tyče! (21:18)
     
    45
    Neúspěch také na druhé straně. Jan Stehlík vyzkoušel oblouček přes brankáře, míč se od břevna odrazil mimo hrací plochu. (21:18)
     
    46
    Tomáš Nejdl střílel ze spojky. V pádu usměrnil kulatý nesmysl o kousek vedle pravé části brankové konstrukce. (21:18)
     
    47
    Petr Mokroš zklidnil situaci, po zákroku levou rukou se balón odrazil k jeho spoluhráči Janu Užekovi. (21:18)
     
    48
    Je to Petr Mokroš, kdo drží Karvinou nad vodou, a ještě v poměrně poklidném náskoku! Levou rukou pokryl střelu Stehlíka. (21:18)
     
    48
    Ke střele se rovnal Ptáčník, ale nedočkal se, protože jej v poslední chvíli složil k zemi za cenu faulu Šindelář. Domácím je signalizována pasivita. (21:18)
    49
    Jakub Douda vymyslel parádní přihrávku na levé křídlo, kde číhal Ondřej Šafránek, brankáři následně hodil balón na zadní tyčku. (21:19)
     
    50
    Nepovedený protiútok Plzně. Tomáš Nejdl nahrával k levé lajně, ale mimo dosah rozběhnutého Šafránka. (21:19)
     
    51
    Na levém křídle se uvolnil Petr Široký, jenže úřadoval Filip Herajt, jenž dostatečně vysoko vykopl pravou nohu. (21:19)
    52
    Máme zaděláno na obrovské drama! Ondřej Šafránek na levém křídle zase těžil z výborného pasu Doudy, Mokroše přehodil! (21:20)
    53
    Zodpovědnost vzal do vlastních rukou Dominik Solák a dobře udělal, dělovou ránu vyslal nechytatelně do pravého dolního rohu. (22:20)
    53
    Plzeň okamžitě odpovídá. Jan Stehlík se uvolnil na pravé straně, sám před gólman vypálil nad jeho hlavu. (22:21)
     
    54
    Tvrdá střela Režnického byla tečována protihráčem nad břevno, což znamená, že hosté pokračují na míči a mohou vyrovnat. (22:21)
    55
    A vyrovnání skutečně přichází! Jakub Douda vypálil ze spojky, Petr Mokroš šel k zemi, ale tvrdou střelu před brankovou čárou neudržel. (22:22)
     
    56
    Oddechový čas pro tým HCB Karviná. (22:22)
    56
    Reprezentant Dominik Solák má dnes skvělou střeleckou formu. Protlačil se před Herajta, který levou nohou na střelu k tyči nedosáhl. (23:22)
    57
    Blesková odpověď Tomáše Nejdla. Proskočil až před brankáře, za nějž kulatý nesmysl propasíroval s velkým přehledem. (23:23)
    57
    Obrat dokonán, Plzeň vede! Z pravého křídla Nikola Kosteski sběhl na střed a uspěl hodem na přední tyčku. (23:24)
    58
    Jenže hosté doplatili na skutečnost, že hráli bez brankáře, Matěj Nantl stihl vystřelit ještě před tím, než se Herajt do brány vrátil. (24:24)
     
    58
    Důležitý obranný zákrok karvinské defenzivy! Domácí mužstvo má příležitost strhnout vedení zpátky na svou stranu. (24:24)
    59
    A to se děje! Petr Široký střílí svůj první gól v utkání v extrémně důležitou chvíli, z levého křídla pálil na přední tyč. (25:24)
     
    59
    Po Mokrošově skvělém zásahu házel jeden z domácích hráčů na prázdnou bránu, jenže míč poslal vedle pravé tyče! (25:24)
     
    60
    Oddechový čas pro tým Talent tým Plzeňského kraje. (25:24)
    60
    Srovnáno! Tomáš Nejdl uspěl střelou ze spojky k pravé tyči, Petr Mokroš za střelou natahoval nohu bez úspěchu. Karviná má na rozhodnutí dvacet vteřin. (25:25)
     
    60
    Druhý poločas skončil. (25:25)
     
    Domácí přišli o míč a do brejku dostal balón Nikola Kosteski, který sice skóroval, ale už po limitu, gól tedy nemohl platit!
     
    Druhý poločas nabídl až nečekaně dramatickou podívanou, o vítězi rozhodnou sedmimetrové hody! Západočeši ve druhé půli smazali šestibrankové manko a dokonce v posledních vteřinách mohli strhnout vítězství na svou stranu, ale Kosteski skóroval těsně po vypršení časového limitu.
     
    Sedmimetrové hody začínají. (25:25)
     
    Jakub Douda neuspěl! Volil střelu k pravé tyči, kterou Martin Galia vykopl pravou nohou!
    Na druhé straně úspěch! Jan Plaček si vybral levou stranu, kam gólman nedosáhl!
     
    Další plzeňských neúspěch! Postaral se o něj Michal Tonar, jehož vychytal levou nohou pro změnu Petr Mokroš!
    Patrik Fulnek potvrdil, že mu střílení sedmiček rozhodně není cizí! Bez přemýšlení napálil balón k pravé tyčce.
     
    Nevídané plzeňské trápení při sedmičkách! Ondřej Šafránek volil zakončení mezi nohy, které Martin Galia včas dokázal srazit k sobě. Karviná může rozhodnout!
    Je konec! Definitivní razítko na druhé karvinské finálové vítězství dal Ondřej Skalický, jenž propasíroval gólmanovi balón mezi nohy.
     
    Konec zápasu. (28:25)
     
    Karviná slaví druhé finálové vítězství! Také na domácí půdě bojovala o vítězství do posledních vteřin, aby nakonec rozhodla o svém úspěchu při střílení sedmimetrových hodů. Západočeši po první půli ztráceli šest gólů, ale skvěle zabojovali a vynutili si rozhodnutí v sedmimetrových hodech, v nichž se jim ale vůbec nedařilo, neuspěl ani jeden ze tří exekutorů, zatímco na domácí straně uspěli všichni tři, střetnutí gólem ukončil Ondřej Skalický.

    Svěřenci kouče Brůny dělí poslední krůček od zisku titulu, který mohou oslavit už 14. května, kdy je na programu třetí finálové utkání v hale Plzně, zápas začíná v 17 hodin.
     
    HCB Karviná – Talent tým Plzeňského kraje 28:25 (15:9)
    Nejvíce branek: Solák 11, Skalický 4/1, Nantl 4 – Nejdl 5, Šafránek 4, Douda 3/1. Rozhodčí: Bubeníček, Petruška. Sedmimetrové hody: 5/5 – 4/1. Vyloučení: 4:2. Diváci: 1 321. (18:47:50)

    Milan Huppert

    HCB Karviná
    # P jméno G/7m 7m ŽK vy ČK
    32 B M. Brychlec 0/0 0 0
    16 B M. Galia 0/0 0 0
    1 B P. Mokroš 0/0 0 0
    96 P V. Franc 0/0 0 0
    21 SS P. Fulnek 2/1 0 2
    27 PK D. Harabiš 3/2 0 0
    38 LS M. Nantl 4/0 0   0
    15 LS J. Patzel 0/0 0 0
    24 LS M. Pelák 0/0 0 0
    18 PK J. Plaček 1/1 0 0
    60 LS A. Ptáčník 0/0 0 0
    7 SS D. Růža 0/0 0 0
    31 LK O. Skalický 4/1 0 1
    30 LS D. Solák 11/0 0 1
    33 LK P. Široký 1/0 0 0
    23 P J. Užek 2/0 0   0
    Celkem 28/5 0 2 4 0
    Talent tým Plzeňského kraje
    # P jméno G/7m 7m ŽK vy ČK
    16 B F. Herajt 0/0 0 0
    61 B K. Šmíd 0/0 0 0
    33 P A. Beneš 1/0 0 0
    19 SS D. Bláha 2/0 0 0
    3 LS J. Douda 3/1 1 0
    15 P V. Dubský 0/0 0 0
    27 PK J. Chmelík 0/0 0 0
    8 PK N. Kosteski 3/0 0 1
    9 SS T. Nejdl 5/0 0 0
    77 P D. Režnický 2/0 0 0
    26 LS M. Říha 1/0 0 0
    23 PS J. Stehlík 3/0 0 0
    11 LK O. Šafránek 4/0 1 1
    66 P J. Šindelář 1/0 0   0
    22 SS M. Tonar 0/0 1 0
    10 P P. Zeda 0/0 0 0
    Celkem 25/1 3 1 2 0
    Rozhodčí: Bubeníček, Petruška
    Diváci: 1 321
    Karviná 2 3 Plzeň
    #1 Neděle 07.05.2023 • 19:00
    Plzeň - Karviná 31:32
    #2 Středa 10.05.2023 • 17:00
    Karviná - Plzeň 28:25 po s.h.
    #3 Neděle 14.05.2023 • 17:10
    Plzeň - Karviná 36:29
    #4 Středa 17.05.2023 • 17:00
    Karviná - Plzeň 29:34
    #5 Neděle 21.05.2023 • 17:00
    Plzeň - Karviná 30:25
    thejrc.org