USA – Česko cz 3:0 (kon.) | Švýcarsko – Německo 1:3 (kon.) | Švédsko – Lotyšsko 1:3 (kon.)
Kanada – Finsko 4:1 (kon.)
konec
USA
3:0 (1:0, 1:0, 1:0)
Česko
Čtvrtek 25.05.2023, 15:20 • Nokia Arena, Tampere • Mistrovství světa • Čtvrtfinále
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:20.
     
    Přejeme krásné čtvrteční odpoledne z finského Tampere. Vítáme vás u přenosu čtvrtfinálového utkání mistroství světa mezi týmy USA a Česka.
     
    Nominace USA

    Brankáři:
    Drew Commesso (Boston University, NCAA), Casey DeSmith (Pittsburgh, NHL), Cal Petersen (Los Angeles, NHL)

    Obránci:
    Ronnie Attard (Philadelphia, NHL), Lane Hutson (Boston Univeristy, NCAA), Tyler Kleven (Ottawam, NHL), Connor Mackey (Arizona, NHL), Nick Perbix (Tampa Bay, NHL), Scott Perunovich (Springfield, AHL), Dylan Samberg (Winnipeg, NHL), Henry Thrun (San Jose, NHL)

    Útočníci:
    Anders Bjork (Chicago, NHL), Nick Bonino (Pittsburgh, NHL), Patrick Brown (Ottawa, NHL), Matt Coronato (Calgary, NHL), Sean Farrell (Montreal, NHL), Conor Garland (Vancouver, NHL), Cutter Gauthier (Boston College, NCAA), Carter Mazur (Grand Rapids, AHL), Drew O`Connor (Pittsburgh, NHL), Alex Tuch (Buffalo, NHL), Luke Tuch (Boston University, NCAA), T.J. Tynan (Ontario, AHL), Samuel Walker (Minnesota, NHL)
     
    USA

    Spojené státy v posledním napínavém utkání skupinové fáze porazily po prodloužení Švédsko, a zaslouženě tak skončily první. Tým Kre Kronor totiž jako jediný sebral zámořskému týmu bod.

    USA jinak prošly skupinou bez zaváhání. Finsko porazily 4:1, o tři branky vyhrály i nad Rakouskem a Dánskem. Nejtěsněji pak porazily Německo, nad kterým zvítězily 3:2 po otočce ve třetí třetině.

    Spojené státy klasicky nejsou na turnaji napěchované hvězdami. Dobrou sezonu v Buffalu prožil Alex Tuch, jenž na šampionátu zatím nasbíral šest bodů (4+2). Ještě o bod lépe je na tom Conor Garland (2+5) z Vancouveru.

    Produktivitu USA na šampionátu však vedou jiní – T.J. Tynan (1+9), Rocco Grimaldi (4+5) a Cutter Gauthier (6+2). Trenér David Quinn se navíc může spolehnout na zkušeného kapitána Nicka Bonina (3+1) a výborně chytajícího Caseyho DeSmithe (94,23% úspěšnost zákroků).
     
    Nominace Česka

    Brankáři:
    Šimon Hrubec (Curych, Švýcarsko), Karel Vejmelka (Arizona, NHL), Marek Langhamer (Ilves, Finsko)

    Obránci:
    Michal Jordán (Rapperswil, Švýcarsko), Tomáš Kundrátek (Kometa Brno), Jan Košťálek, Tomáš Dvořák (oba Pardubice), Michal Kempný, David Němeček (oba Sparta Praha), Ronald Knot (Tucson, AHL), Jakub Zbořil (Boston, NHL)

    Útočníci:
    Ondřej Beránek, Jiří Černoch (oba Karlovy Vary), Filip Chlapík, Michael Špaček (oba Ambri-Piotta, Švýcarsko), Jakub Flek (Kometa Brno), Radan Lenc (HV71, Švédsko), Vladimír Sobotka, David Tomášek (oba Sparta Praha), Lukáš Sedlák (Pardubice), Jiří Smejkal (Oskarshamn, Švédsko), Martin Kaut (San Jose, NHL), Roman Červenka (Rapperswil, Švýcarsko), Dominik Kubalík (Detroit, NHL), Daniel Voženílek (Třinec), Radim Zohorna (Toronto, NHL)
     
    Česko

    Česko zažilo turbulentní poslední den základní skupiny. Nejdříve v bitvě o druhé místo podlehlo Kanadě 1:3, díky překvapivé výhře Lotyšska nad Švýcarskem se pak nakonec posunulo až na konečnou čtvrtou pozici.

    Český tým nestačil také na pozdějšího vítěze skupiny, se Švýcarskem padl 2:4. Výběr Kariho Jalonena však utrpěl ještě jednu porážku. Česko prohrálo v napínavém utkání s domácím Lotyšskem 3:4 po prodloužení.

    Ostatní zápasy už ale Češi zvládli. V úvodním utkání šampionátu porazili Slovensko 3:2, nad Kazachstánem pak vyhráli 5:1. Se Slovinskem sice prohrávali o dvě branky, český tým však nakonec otočil na 6:2. Norsko pak český výběr vynuloval a vyhrál 2:0.

    Nejproduktivnějším hráčem týmu a zároveň celého turnaje je střelec z Detroitu Dominik Kubalík (8+4). Hodně bodů také sbírají nestárnoucí kapitán Roman Červenka (3+6) a sparťanský obránce Michal Kempný (2+5).

    Otázkou zůstává, kterého brankáře do čtvrtfinále trenérský štáb nasadí jako jedničku. Favoritem je pravděpodobně Karel Vejmelka, jenž měl dobrou sezonu v Arizoně, na mistrovství odchytal nejvíce utkání (3) a z českých brankářů má také největší úspěšnost zákroků (95,56%).
     
    Úvodní sestavy:

    USA: DeSmith (Petersen) – Samberg, Perbix, Kleven, Perunovich, Thrun, Mackey, Hutson – Grimaldi, Bonino (C), A. Tuch (A) – Bjork, O'Connor, Garland (A) – Gauthier, Tynan, Mazur – Farrell, Brown, Coronato – L. Tuch.

    Česko: Vejmelka (Langhamer) – Kempný, Kundrátek, Dvořák, Košťálek, Jordán (A), Zbořil, Němeček – Červenka (C), Sobotka (A), Kubalík – Flek, Černoch, Beránek – Smejkal, Zohorna, Kaut – Voženílek, Špaček, Tomášek – Lenc.

    Rozhodčí: Frandsen (DEN), Sewell (SWE) – Wyonzek (CAN), Yletyinen (SWE).
    Dá dneska gól?
     
    Čeští hokejisté právě nastoupili na předzápasové rozbruslení a celý led zatím mají jen pro sebe. Moc fanoušků ale na Nokia Arenu zatím nedorazilo.
     
    Nyní už z kabin vyjeli i američtí hokejisté, které vyvedl Casey DeSmith. Ten také jaké první rozvlnil síť vlastní branky.
     
    Lidé se znalostí českého jazyka si mohou zpříjemnit předzápasový program poslechem písničky Starej Bar, která složila skupina Kabát. České hokejisty samozřejmě tento song může i vyhecovat.
     
    Dnešní utkání bude velmi speciální pro českého brankáře Karla Vejmelku. Nejenže nastupuje do brány národního týmu do klíčového zápasu celého šampionátu, ale zároveň mu dnes je 27 let! Oslaví své narozeniny vychytáním Spojených států a postupem do semifinále?
     
    Američany jejich písnička příliš nevyhecuje, protože si vybrali hit od Miley Cyrus s názvem Party in the USA. Určitě ale navodí tu správnou americkou atmosféru.
     
    Čeští hokejisté již opustili led po rozbruslení. Poslední zmizel do šatny Ondřej Němeček s Jiřím Smejkalem, kteří si ještě několik desítek vteřin sami ve dvojici zkoušeli přihrávky a zakončení. Spolu s nimi u české střídačky dlouho zůstal soustředěný Marek Langhamer, jenž však duel bude sledovat pouze ze střídačky.
     
    Rolby vjíždí na led, do čtvrtfinálové střetnutí Česka se Spojenými státy zbývá posledních zhruba devatenáct minut!
     
    Tribuny jsou zatím zaplněny jen velmi řídce. Většinu z malého množství diváků tvoří lidé ve finských dresech chystající se pomalu na večerní střetnutí domácích s Kanadou, jež je na programu v 19:20. České fanoušky lze spočítat na prstech obou rukou.
     
    Při ohlašování sestav bylo ticho, Finové se ale trochu zvedli ze sedaček, když hlasatel ohlásil jako trenéra české reprezentace Kariho Jalonena. Finové tak určitě budou více přát českému týmu.
     
    Nokia Aréně i sedm minut před začátkem vládnou modrobílé barvy, jež čím dál více zaplňují sedačky zejména v horním prstenci jedné z nejmodernějších hokejových hal na starém kontinentu. Fandit se dneska odpoledne zřejmě příliš nebude.
     
    Před začátkem samotnému duelu je nám na ledové ploše nabídnuta neobvyklá světelná show, do které vyhrává známý song Sandstorm od finského DJ Darudeho.
     
    Je to tady! Český tým vjíždí na ledovou plochu, dnes je označený jako venkovní celek. Hrát bude v červených dresech, zatímco Američané oblékli bílou barvu.
     
    Zahajovací pětky se již formují k úvodnímu buly, boj o semifinále za okamžik vypukne.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:05
    Úvodní buly patří českým hokejistům, kterým ale následný první přechod do útoku příliš nevyšel.
     
    00:20
    V útočném pásmu se usazují hráči USA, od modré čáry nahazoval Dylan Samberg.
     
    00:38
    Cutter Gauthier dostal přihrávku do prostoru mezi kruhy a odtud okamžitě pálil, přičemž puk se odrazil od dvou českých hráčů. Nakonec skončil až na hrazení.
     
    00:54
    Nick Bonino překročil modrou čáru o chvíli později než jeho spoluhráč. První přerušení hry zavinil americký ofsajd.
     
    01:14
    Tomáš Dvořák totálně selhal při zpracování přihrávky na modré čáře, kotouč tak jen odevzdal nejbližšímu protihráči.
     
    01:25
    Beránek protáhl puk znovu přes útočnou modrou, pomáhal mu ale pouze Flek. Američané se tak hracího předmětu ujímají.
     
    01:48
    Scott Perunovich našel odvahu ke střele od modré čáry, ta se mu ale hrubě nepovedla, takže kus gumy skončil jen v rohu kluziště.
     
    02:08
    Zbořil zpoza branky šikovně hledal Košťálka, jenž si najížděl do mezikruží. Američtí beci ale záměr přečetli českého obránce zablokovali.
     
    02:30
    David Tomášek na pravém křídle zkompletoval šikovnou přehazovačku mezi nohama, pak ho ale protihráč přišpendlil ke hrazení, takže už nic dalšího nevymyslel.
     
    03:01
    T.J. Tynan napřáhl na modré čáře ke střele, Dvořák jeho pokus obětavě zastavil.
     
    03:27
    Ani jeden tým se nyní nemůže dostat přes střední pásmo, nakonec to utnul jeden z Čechů, který kotouč nahodil za bránu Caseyho DeSmithe.
     
    03:43
    Beránek šikovně protečoval puk do útočného pásma, aby se nepískalo zakázané uvolnění. Flek pak rychle spěchal za americkou bránu, ale soupeř hrací předmět přebral.
     
    03:59
    Dylan Samberg poslal kotouč mimo hrací plochu, vylučovat se ale nebude, protože se ještě předtím dotkl plexiskla.
     
    05:01
    Češi zvolili vysoký presink, s nímž Američané mají lehčí problémy. Každopádně lze mluvit o očekávaném opatrnějším vstupu z obou stran. Atmosféra lze přirovnat ke mši v kostele, občas se alespoň slabě ozve jeden český buben.
     
    05:22
    Nick Perbix svým nahozením vyhnal své spoluhráče z útočného pásma, USA se ale dopředu rychle vrátilo.
     
    06:04
    První větší šance českého národního týmu! Kubalík v jízdě na levém křídle přebral přihrávku a ujížděl vstříc americké bráně. Jeho pokus DeSmith ale dokázal vykrýt.
    06:04 První šanci zápasu měl Kubalík, ten ale trefil pouze DeSmithe
     
    06:32
    Před Tylerem Klevenem se otevřel prostor, mladý americký obránce proto okamžitě pálil, ale netrefil zařízení. Michal Jordán následný odražený puk raději přiťukl ke svému brankáři.
     
    06:53
    Beránek skvěle napadal Hutsona za americkou bránou a vybojoval kotouč i útočné pásmo!
     
    07:16
    Druhá česká formace soupeři v útoku trochu zavařila, Jakub Flek navíc dobře vystihl přihrávku, ale zakončení z toho stejně nebylo.
     
    07:52
    Matt Coronato najel po pravém křídle přes modrou čáru až do kruhu, odkud střílel na zadní tyč. Vejmelka chytá kotouč do lapačky.
     
    08:08
    Oba týmy se i nadále hledají, nyní třeba chyboval na modré čáře Connor Mackey, který nezpracoval prudkou přihrávku a kvůli tomu přišel jeho celek o pásmo.
     
    08:23
    Košťálkovi přihrávka po mantinelu na Zohornu vůbec nevyšla. Byla tak očividná a pomalá, že si ji na modré čáře vyhlédl jeden z amerických útočníků a ujal se hracího předmětu.
     
    08:57
    Dylan Samberg byl při napadání až příliš aktivní, protože strčil hůl pod nohy českého hráče, kterého podrazil. Dvě minuty si tedy odsedí na trestné lavici.
     
    09:14
    Smejkal se snažil nesmyslně propasovat puk skrz Američana stojícího u mantinelu. Soupeř tak puk vyhazuje přes všechny čáry.
     
    09:44
    Vladimír Sobotka se díky své rychlosti dostal až před bránu, ideální možnost ale prováhal, takže musel s kotoučem jen za bránu. Získal aspoň útočné pásmo.
     
    10:03
    Puk po nenápadné přihrávce z rohu před bránu chvíli poskakoval na hraně brankoviště. Nejrychleji se však zorientoval Bonino, jenž si jej stáhl za bránu a vyhazuje.
     
    10:40
    V závěru přesilovky se od modré čáry napřáhl Jan Košťálek, přičemž Casey DeSmith nic neviděl, protože šel do přirozeného rozkleku. Měl ale štěstí, protože ho kotouč zasáhl.
     
    10:52
    Černochův nepovedený přechod do pásma, po němž Američané zase rychle posílají puk až k české bráně.
     
    10:57
    Spojené státy hrají v plném počtu.
     
    11:35
    Cutter Gauthier svým průnikem sice jednoho protihráče ošálil, druhý už se ale nenechal nachytat a jeho pokus zablokoval.
     
    11:48
    Connor Mackey tvrdě vypálil od modré čáry. Jeho ránu zase zblokoval skvělý Dvořák, který pak ale bolest ze zápěstí potřeboval pořádně vytřepat.
     
    12:04
    Spojené státy právě vstřelily branku!
    Tak to je hodně smolná branka pro český tým, na koně jde tedy USA! Češi dobře odolávali americkému náporu, Karel Vejmelka totiž úspěšně vyrazil pokus Lanea Hutsona. Puk si ale pak sebral MATT CORONATO, který ho okamžitě poslal do předbrankového prostoru. Tam našel brusli Michala Jordána, od které se kus gumy odrazil do sítě. Asistence: Lane Hutson, Connor Mackey.
    12:04 Matt CORONATO - 1:0


     
    12:25
    USA pokračují v tlaku v útočném pásmu. Hráči v bílých dresech jsou teď v laufu. Nahození Grimaldiho Vejmelka čapá.
     
    12:38
    Máme tu reklamní pauzu. Spojené státy aktuálně vedou nad národním týmem 8:2 na střely směřující mezi tři tyče.
     
    12:41
    Cutter Gauthier si přináší formu ze skupinové části i do tohoto čtvrtfinále, hned po vyhraném buly totiž nebezpečně pálil. Karel Vejmelka byl připraven.
     
    13:02
    T.J. Tynan Sobotkovi přechod do pásma pořádně znepříjemnil hodně tvrdým hitem u mantinelu na modré čáře. Český centr pak sice pokračoval v jízdě dál, soupeř už ale zase získal kotouč.
     
    13:13
    Henry Thrun hrál na hraně ofsajdu, čeští hráči na střídačce dokonce vyžadovali přerušení hry. Rozhodčí však rozhodl lépe pro USA, které může pokračovat v útoku.
     
    14:09
    Po inkasované brance se svěřenci Kariho Jalonena nemohou vzpamatovat. Američané je hodně tlačí a Češi se jen zataženě brání.
     
    14:32
    Nahození Dylana Samberga bylo po cestě na bránu nebezpečně tečováno, český gólman byl však na ledě včas a připsal si další důležitý zásah.
     
    14:55
    Radim Zohorna upaloval za pukem, jenž klouzal podél pravého mantinelu středním pásmem směrem vpřed. V cestě před sebou navíc nikoho příliš neměl. Místo zakončení z dálky ale zvolil individuální technickou cestu. Snaha prodrat se před bránu mu však nevyšla.
     
    15:25
    Jiří Smejkal s rozehrávkou zbytečně váhal, kvůli čemuž mu kotouč vypíchl T.J. Tynan. Ten se následně snažil prodrat před branku, ale to se mu nepovedlo.
     
    16:17
    Cutter Gauthier po přechodu modré čáry nic nevymýšlel a prostě pořádně práskl do kotouče, který k jeho smůle skončil pouze mimo tři tyče.
     
    16:46
    Conor Garland vybruslil zpoza české brány a hledal na zadní tyčce Drewa O'Connora, jenž mohl zakončovat do odkryté klece. Chyběla mu snad jen o trochu kratší hůl a menší pozornost od českého obránce.
     
    17:10
    Český tým se od inkasované branky stále prakticky nedostal přes útočnou modrou do pásma. Hraje velmi defenzivně, ač Američané toho také příliš nepředvádí.
     
    17:50
    Puk se konečně dostal z pásma národního týmu, i když to bylo jen díky nahození. Pro to Američané hodně rychle spěchají, protože se zakázané uvolnění nebude pískat.
     
    18:20
    O rozruch před českou bránou se tentokrát postarali Tuch a Grimaldi. Vejmelka dokázal udržet ve skrumáži pozornost a kotouč si našel.
     
    18:33
    Zavánělo to pořádnou šancí, jenže nakonec selhala přípravná fáze! Nahození Connora Mackeho bylo sraženo přímo na hůl Jakuba Fleka, ten ihned vysílal do úniku Ondřeje Beránka, ale pas byl příliš dlouhý!
    18:33 Nadějnou možnost na brejk českého týmu pokazila nepřesná přihrávka
     
    18:51
    Flek poslal puk úplně na druhou stranu kluziště, než stál kdokoliv v červeném dresu. Zbytečná ztráta kotouče ve středním pásmu.
     
    19:42
    Vladimír Sobotka si v souboji na modré čáře pomohl hraničním způsobem, rozhodčí ale ihned rozpažují, takže Češi ještě mohou zkusit zaútočit.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Další třetina začne přibližně v 16:10.
    Nešťastný vlastní gól znamená těsné vedení USA
     
    Statistiky po 1. třetině:

    Střely na branku: 11 – 2
    Zásahy brankářů: 2 – 10
    Trestné minuty: 2 – 0
     
    Úvodní dvacetiminutovka českého čtvrtfinále na letošním mistrovství světa je minulostí a nutno zmínit, že zatím příliš nenaplňuje parametry velkého zápasu. Poloprázdná Nokia Arena je až na zcela výjimečné momenty tichého tleskání bohužel zcela bez života. Oproti atmosféře v Rize zcela neporovnatelné. Navíc ani na ledě to není žádná hitparáda. Český tým vstoupil do zápasu poměrně aktivně, pak se ale prosadil Matt Coronato za přispění Michala Jordána a od té doby hru řídili výhradně Američané. Jalonenovi svěřenci se stáhli, začali kupit nepřesné přihrávky, ztrácet kotouče a prakticky se nedostali do útočného pásma.
     
    Oba celky se vracejí na led, čtvrtfinále bude za pár okamžiků pokračovat druhou periodou.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:10
    Český tým vyhrál vstupní buly do druhé třetiny a zaváží puk do útočného pásma.
     
    20:39
    Tomáš Kundrátek výborně vystihl přihrávku, ale pod tlakem nedokázal kotouč zpracovat, takže USA nakonec dostalo puk přes svou modrou čáru.
     
    21:00
    Národní tým se prakticky celou první minutu držel v útočném pásmu, jenže se nedostal k žádnému zakončení. Teď už Američané hrací předmět vyvážejí ven.
     
    21:25
    Jakub Flek opět ukázal svou pověstnou rychlost, avšak dobře rozjetou akci následně pokazil nepřesnou zpětnou přihrávkou, na kterou nedosáhl Jiří Černoch.
     
    21:48
    Jiří Smejkal najel s pukem sám do útočného pásma a razil směr americké brána. Z levé strany na něj však dotíral obránce soupeře, a tak se zmohl jen na bekhendové zakončení, s nímž DeSmith příliš problémy neměl.
     
    22:07
    Dvě velké šance pro český mančaft! Nejprve z dálky pálil Michal Jordán, ale ten úspěšný nebyl. Podobně dopadl i Jakub Zbořil, který měl k dispozici bližší pozici k brance, Casey DeSmith ho ale úspěšně vychytal!
    22:07 Dobré šance českého týmu, DeSmith ale stále drží čísté konto


     
    22:58
    Conor Garland se v rohu kluziště dobře uvolnil od dvou protihráčů a okamžitě servíroval puk před bránu, česká defenziva tentokrát zafungovala a nedovolila žádné zakončení.
     
    23:08
    Relativně poklidný vstup do druhé třetiny. Američané nejsou příliš aktivní, ale s pukem na holi jednají klidně. Patrick Brown si připisuje střelecký pokus, který ale šel z úhlu přímo do Vejmelky.
     
    23:38
    Roman Červenka se tentokrát chystal na únik, i nyní ale byl pas příliš prudký, kotouč se navíc doklouzal až na icing.
     
    23:39
    Kubalík se nepovedeném buly dostal do křížku s Carterem Mazurem. Po chvilce postrkování se situace mezi nimi uklidnila, při opakování vhazování však do amerického hráče ještě sekl Košťálek. Sudí vše řeší zatím domluvou.
     
    24:06
    Dominik Kubalík se při napadání nebojí použít své tělo, za bránou chtěl protihráče složit bodyčekem. Ten mu ale na poslední chvíli ujel, USA tedy mohlo v poklidu zakládat další útok.
     
    24:25
    Beránek šikovně protečoval puk po mantinelu na Fleka, jenž nabral rychlost a na z pravé strany se pokusil bekhendem překvapit amerického brankáře. Jeho svatyni však přestřelil.
     
    24:38
    Českým hokejistům je odpískán těsný ofsajd, následovat tedy bude buly ve středovém pásmu.
     
    25:12
    Conor Garland je ve druhém dějství hodně aktivní, nyní zkusil překvapit českého brankáře střelou od mantinelu. Karel Vejmelka byl ale pozorný.
     
    25:18
    Conor Garland napálil z rohu českého pásma puk „goflákem” před bránu, kde stál Jan Košťálek. Ten v daném okamžiku sledoval najíždějícího amerického útočníka a vůbec si nevšiml, že se od jeho bruslí kotouč odráží a míří jen pár centimetrů vedle české brány.
     
    26:23
    Daniel Voženílek úspěšně dostal kotouč do pásma přes pravou stranu, i když tam schytal tvrdý hit. Po kombinaci tedy mohl pálit Tomáš Dvořák, ale ten neprostřelil obranný val soupeře.
     
    27:25
    Česko se usadilo v útočném pásmu a konečně jsou na Nokia Areně slyšet i fanoušci, kteří začali hlasitě tleskat. Žádná příležitost z toho ale stejně nebyla.
     
    27:30
    USA poslalo puk na zakázané uvolnění, vhazovat se tak nyní bude po levé ruce Caseyho DeSmithe.
     
    27:36
    Jordán po vyhraném buly nahodil od modré kotouč na americkou bránu, jenže DeSmith měl zcela nekrytý výhled.
     
    28:00
    Druhá česká formace velmi aktivně napadá a Američany proto dostala pod pořádný tlak. Ti to i přesto zvládli a založili útočnou akci.
     
    28:13
    Cutter Gauthier vypálil z levého kruhu zápěstím. Mířil do šibenice, ale českou bránu lehce přestřelil.
     
    28:22
    USA chybovalo při střídání, což mohli čeští hokejisté okamžitě potrestat. Na Ondřeje Beránka totiž směřovala přihrávka, a kdyby jí zpracoval, byl by sám před Caseyem DeSmithem. To se mu ale nepovedlo.
    28:22 Další nadějnou šanci českého týmu hatí opět nepřesná přihrávka
     
    28:53
    Spojené státy právě vstřelily branku!
    NICK PERBIX dává druhou branku Spojených států, a to z velmi nenápadné situace! Tento americký obránce totiž po vyhraném buly dostal puk na modrou čáru, udělal dva kroky vpřed a tahem spíše jen nahodil kotouč na českou bránu. Zamířil však přímo do šibenice a Vejmelka toho přes hlouček hráčů příliš neviděl. Asistence: Rocco Grimaldi.
    28:53 Nick PERBIX - 2:0
     
    29:13
    Karel Vejmelka byl tentokrát proti dalekonosné střele připraven, pokus Henryho Thruna schoval do své lapačky.
     
    29:49
    Vladimír Sobotka v rohu útočného pásma dobře udržel kotouč, ale k ničemu to stejně nevedlo. Česko si prostě nemůže vypracovat moc velkých příležitostí.
     
    30:14
    Vyloučení v týmu Česko:
    Michal Kempný – 2 min., držení.
     
    30:27
    Perunovichovi střela nevyšla, neboť šla akorát do bloku českých hráčů. Ti následně mohou kotouč vyhodit.
     
    31:16
    USA útočí v hrobovém tichu. To zkusil utnout Nick Bonino, který vypálil z levého kruhu, ale trefil jen blokujícího Jakuba Zbořila.
     
    31:33
    Nick Bonino stojí před českou bránou a Vejmelkovi způsobuje velké problémy. Skvěle sehraná americká přesilovka to hraje právě na amerického útočníka, jenž se na hraně brankoviště snaží tečovat.
     
    32:14
    Američané sice většinu času strávili v útočném pásmu, ale nic nevymysleli a početní výhoda tedy velmi rychle skončila. Navíc Michal Kempný mohl jít hned do úniku, nakonec mu chyběla jen trocha štěstí.
    32:14 Kempný se přímo z trestné lavice málem dostal do šance
     
    32:42
    USA pokračuje v tlaku vůči českému týmu. Matt Coronato střílel ze značného úhlu, ale Vejmelka nebyl zcela přesunutý k tyčce. Naštěstí však kotouč zblokoval Černoch.
     
    33:49
    Tomášek si nedokázal zpracovat poměrně jednoduchou přihrávku ve středním pásmu a puk mu utekl až na hole amerických hráčů.
     
    33:55
    Carter Mazur se dostal přes modrou čáru a i kolem tří protihráčů, ale kotouč mu následně utekl, takže ho poslal jen na českého brankáře. Ten nepřerušoval hru a raději rychle rozehrál.
     
    34:45
    Američané si obzvlášť po druhé vstřelené brance zase dělají s českou reprezentací takřka co chtějí. Jalonenova družina se není schopná vzchopit a nevychází jí v podstatě vůbec nic.
     
    35:00
    Martin Kaut se s tím po přechodu modré čáry nepáral a prostě vystřelil, Casey DeSmith byl ale opět bez práce.
     
    35:36
    Vladimír Sobotka na modré čáře dobře zasekl s kotoučem a díky tomu mu mohl najet Martin Kaut, ale od střely český tým dělila zase jen jedna přesná přihrávka.
     
    36:00
    Červenka nabral ve středním pásmu kotouč a zkusil se prosadit individuálně, neboť zbytek jeho formace odjel střídat. Nabruslil si však až příliš do strany a pak už střílel z moc velkého úhlu, než aby jeho pokus měl šanci na úspěch.
     
    36:11
    Ani Dominik Kubalík neprolomil české čekání na střelu, i když měl slušnou pozici. V Tampere to ale zatím nelepí, i tento puk šel mimo.
     
    37:18
    Druhá siréna se velmi rychle blíží, čeští hokejisté se proto snaží být rychlejší. V to doufal i Jakub Flek, který prudce nahodil, ale jeho spoluhráči puk stejně nezískali.
     
    37:41
    Češi se snaží zjednodušit hru a přecházejí do pásma hodně díky nahozením po mantinelu. Tentokrát jim to vyšlo a Američané po zisku puku jen vyhodil přes celé kluziště na icing.
     
    38:11
    Casey DeSmith se konečně musel pořádně zapojit! Zakončení Davida Tomáška totiž srazil před odkrytou klec, kde vyčkával Michael Špaček, ale ten v klíčové pozici selhal!
    38:11 Špaček nedokázal procpat kotouč za DeSmithe
     
    38:19
    Košťálek dostal puk na modrou, ale moc dobře si s ním neporadil. Pouze jej nastřelil do mantinelu, kde si jej přebrali hráči v bílých dresech. Američané jsou v závěru třetiny poměrně pasivní.
     
    39:02
    Michal Jordán zkusil vzít zodpovědnost do svých rukou, z velkého úhlu proto chtěl zaskočit amerického brankáře. Ten byl ale pevně přitisknutý ke své pravé tyči.
     
    39:23
    Jordánovo nastřelení hracího předmětu o mantinel vede až k zakázanému uvolnění.
     
    39:43
    Mazur si chvíli motal české obránce, než mu puk jeden z nich vypíchl. Jenže pouze na hůl dalšího Američana, kteří tak pokračují v závěrečném tlaku druhé třetiny.
     
    39:50
    T.J. Tynan obkroužil útočné pásmo a vyslal nebezpečný kotouč na Karla Vejmelku, který si zákrokem nebyl vůbec jistý. Nakonec puk z nebezpečné zóny musel dostat až jeden z beků.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Další třetina začne přibližně v 16:58.
    Zlepšený výkon nepomohl, Češi ztrácí po dvou třetinách na USA už dva góly
     
    Statistiky po 2. třetině:

    Střely na branku: 25 – 11
    Zásahy brankářů: 11 – 23
    Trestné minuty: 2 – 2
     
    Na začátku druhé periody se čeští hokejisté trochu vzchopili, ale vytoužené vyrovnaní to stejně nepřineslo. Navíc následoval další šok pro české fanoušky, protože po vyhraném buly na milimetry přesně pálil Nick Perbix, který tak rozjásal fanoušky za mořem už podruhé. Pak už se USA začalo soustředit především na obranu, i když Karla Vejmelku občas ohrozilo. I bránění však Američanům vychází na jedničku, Casey DeSmith sice musel několikrát zasahovat, ale nikdy to neměl příliš složité a navíc mu vždy pomáhali jeho obránci. Pokud tedy národní tým chce myslet na postup, bude toho muset v závěrečné části hodně změnit.
     
    Rozhodčí a po nich i Američané s Čechy pomalu nastupují dnes již po třetí na ledovou plochu v Nokia Aréně. Čeká nás třetí třetina tohoto čtvrtfinále, v němž český tým bude dotahovat dvougólové manko.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:10
    Čeští hokejisté se po buly zmocňují kotouče.
     
    40:15
    Tak to mohl být vytoužený start třetí části pro českou reprezentaci! Roman Červenka totiž hned ujel celé americké defenzivě, ale střelou ke vzdálenější tyči si na brankáře stejně nepřišel!
    40:15 Červenkovu střelu vytáhl DeSmith ramenem
     
    40:38
    První česká formace ještě s trochou štěstí udržela pásmo. Američané krátce poté vyhazují na icing.
     
    40:58
    Košťálek čekal poměrně dlouho s pukem na holi. Nakonec se rozhodl zkusit střelu, tu mu ale zblokoval Grimaldi.
     
    41:03
    Český tlak i nadále pokračuje, USA se muselo osvobodit jen za cenu zakázaného uvolnění!
     
    41:25
    Carter Mazur byl při přechodu modré čáry příliš pomalý, do pásma tedy dříve vjel jeden z jeho spoluhráčů, kvůli čemuž se píská ofsajd.
     
    41:40
    Třetí americká lajna udržela český tým pod tlakem. Henry Thrun napřáhl na modré ke střele a tvrdě vypálil do Vejmelkových betonů.
     
    41:59
    Češi se hnali do přečíslení tři na dva, ale zase příliš dlouho čekali se zakončením. Kombinaci sice předvedli, ale Martin Kaut pod tlakem nemohl vystřelit.
     
    42:40
    Michal Kempný střílel z horní části pásma hodně mimo americkou bránu.
     
    43:18
    Zámořský celek se v této periodě zatím jenom brání, ale stále to zvládá skvěle. Zkušené vyhození předvedl Dylan Samberg, který kotouč dostal do pásma soupeře, přičemž zakázané uvolnění se nemohl pískat.
     
    43:28
    Laxní Dvořákovo vyhození po mantinelu vedlo málem k velké americké šanci. Perunovich kotouč zachytil a rychle otočil hru, Vejmelka byl naštěstí v pozoru.
     
    43:44
    Vyloučení v týmu USA:
    Sean Farrell – 2 min., podrážení.
     
    44:17
    Sobotka po nahrávce z rohu od Červenky dobře pálil ze solidní střelecké pozice, avšak jen do bloku.
     
    44:30
    Nápor českého mančaftu ukončuje zblokované zakončení Michala Kempného. Po něm letí kotouč až za Karla Vejmelku.
     
    44:58
    Na chvíli se ozývá malý hlouček českých fanoušků v rohu u české brány s heslem: „Dáme góla, dáme.”
     
    45:35
    Jan Košťálek výborně zachytil prudké nahození na modré čáře a konečně našel odvahu k zakončení. Tvrdý pokus se ale mezi tyče těsně nevlezl.
     
    45:44
    Američané hrají v plném počtu.
     
    46:23
    Po delší době se hrálo v pásmu českého týmu, tam už se ale Američané o nic nepokouší a spíše se snaží koupit co nejvíce času.
     
    46:34
    Jakub Zbořil udělal obrovskou chybu, jež mohla vést ke třetímu americkému gólu! Zcela zaspal a propustil kotouč do mezikruží, kde si jej našel Carter Mazur a pohotově zakončoval.
    46:34 Zbořilova laxnost nabídla šanci Mazurovi
     
    46:50
    Když ale USA může, tak samozřejmě zahrozí! Nyní to demonstroval Matt Coronato, který kotouč získal kousek od české klece a okamžitě ho zkoušel zasunout do sítě, Karel Vejmelka ale ještě drží šance svého týmu!
    46:50 Vejmelka dobře utěsnil spodní rohy své branky
     
    47:15
    Američané český tým zase zamknuli. Zdá se, že mají více sil. Svěřenci Kariho Jalonena se nemohou pořádně dostat k americké bráně.
     
    47:52
    Český gólman trestuhodně nezachytil puk za svou svatyní, kvůli čemuž Američané zase získali trochu času zdarma.
     
    48:32
    Anders Bjork hned po přejetí modré čáry zkusil nahodit, na českou bránu ale nezamířil.
     
    49:05
    Rocco Grimaldi ztratil při napadání helmu, kvůli čemuž okamžitě mířil na střídačku. Tam se ale po chvíli dostal kotouč, takže Grimaldi se musel pořádně snažit, aby se puk nedotkl.
     
    49:54
    Mattu Coronatovi očividně jeden gól nestačil a nyní byl blízko k dalšímu! Díky své rychlosti se úspěšně dostal do mezikruží a odtud pořádně prověřil Karla Vejmelku, který se dlouho ohlížel, jestli mu kus gumy nevypadl!
    49:54 Coronatova střela nadělala Vejmelkovi potíže
     
    49:57
    Spojené státy právě vstřelily branku!
    Tynan vyhrál buly v útočné pásmu, a to přímo pod sebe, kde stál CUTTER GAUTHIER. Ten se s ničím nerozpakoval a hned vystřelil, přičemž trefil naprosto perfektně pravý růžek Vejmelkovi brány. Český gólman vůbec nestačil zareagovat. Asistence: T.J. Tynan.
    49:57 Cutter GAUTHIER - 3:0


     
    50:26
    Čeští hráči to rozhodně ještě nevzdávají, což potvrdil svým pokusem David Tomášek. I když jeho pokus nebyl příliš prudký, Casey DeSmith kotouč vyrazil jen před sebe a poté se jeho obránci museli pořádně činit, aby nedovolili dorážku.
     
    51:15
    Zápas se dál hraje v naprosto komorní atmosféře. Na tak tiché podmínky, navíc v takto významném utkání, čeští hráči nejsou vůbec zvyklí a troufnu si napsat, že i to výrazně přispívá k jejich dnešnímu výkonu.
     
    52:00
    Čeští hokejisté konečně začali pořádně střílet, protože americkému brankáři puky pořád vypadávají. Po pokusu Tomáše Kundrátka to bylo podobně, zase ale nikdo nečekal na dorážku.
     
    52:46
    Michael Špaček dostal na středu u modré čáry odražený kotouč ideálně na hůl. Zkusil vystřelil z nápřahu, jeho rána však končí zblokovaná.
     
    53:10
    Český tým se vůbec netváří, že by ještě chystal nějaký větší vzdor. Spojené státy mají puk na svých hokejkách a hru kontrolují.
     
    53:44
    Nick Bonino jako správný kapitán nahazuje kotouč za bránu a tam za ním samozřejmě míří, aby získal co nejvíce času. USA se přece jen už nepotřebuje prosadit.
     
    54:28
    Zohorna jen prodloužil pas do útočného pásma, kam rychle spěchali další čeští hráči. Na dlouho ale puk v ofenzivní třetině hrací plochy neudrželi.
     
    54:58
    Jakub Flek je pořád hodně rychlý, ale to ke gólu bohužel nestačí. Střelu sice vymyslel, ale ta byla sražená jen na mantinel.
     
    55:23
    Špaček si extrémně nepříjemně a zcela nezaviněně zkroutil nohu při brždění v útočném pásmu a doslova odkulhal na českou střídačku.
     
    55:52
    T.J. Tynan při své střele dokonce vystřelil hokejku Michala Jordána. Možná kvůli tomu zakončení nebylo příliš nebezpečné, Karel Vejmelka ho bez problémů lapil.
     
    56:23
    Nejspíš už je dobojováno. Čeští hráči se dopředu příliš neženou a Karel Vejmelka musí dlouho čekat za svou klecí na spoluhráče, kterému by mohl předat puk.
     
    56:30
    Vejmelka opustil svou bránu, český tým to zkouší v šesti bruslařích!
     
    57:10
    Kundrátek jen nahodil za americkou bránu, kde byl však nejrychleji Samberg, jenž vyhazuje českou reprezentaci zase ven z pásma.
     
    57:21
    Oddechový čas pro Česko.
     
    57:25
    Puk se odrazil zřejmě od Ondřeje Beránka někam do prostoru mezi střídačkami. Buly ve středovém kruhu.
     
    57:49
    Českou marnost podtrhuje Kubalíkova střela od modré, která mu ale vůbec nevyšla a puk ujel sotva dva metry naprosto mimo.
     
    57:53
    Mohlo být definitivně rozhodnuto, protože po zblokované střele Romana Červenky posílal kotouč do prázdné klece Tyler Kleven, na poslední chvíli se však vrátil jeden z českých hráčů a zabránil jasnému gólu!
     
    58:50
    Rocco Grimaldi se také mohl prosadit, před bránu se ale nenatlačil. Alespoň tak koupil další sekundy v útočné třetině.
     
    59:10
    Češi nejsou schopni v závěru ani přes hru v šesti absolutně vymyslet kloudnou akci. Od národního týmu je naprostá mizérie a trápení.
     
    59:49
    V posledních sekundách je to totální trápení. Český národní tým bohužel skončí na tomto mistroství světa ve čtvrtfinále.
     
    Konec zápasu.
    Český tým se po porážce od USA s MS loučí ve čtvrtfinále
     
    Nejlepší hráči utkání

    USA: Matt Coronato
    Česko: Tomáš Dvořák
     
    Tři nejlepší hráči české reprezentace

    Karel Vejmelka – brankář
    Michal Kempný – obránce
    Dominik Kubalík – útočník
     
    Statistiky utkání:

    Střely na branku: 34 – 15
    Zásahy brankářů: 15 – 31
    Trestné minuty: 4 – 2
     
    České trápení je u konce. Čtvrtfinále s USA se ani jinak popsat bohužel nedá. Jedna obdržená branka v každé třetině vedla k jasnému skonu poměrem 3:0. V naprosto tiché atmosféře, jež neměla s bojem o semifinále na mistrovství světa nic společného, se národní tým nebyl schopný dostat vlastně ani do větší šance, natož skórovat. Američanům pomohlo i trochu štěstí, třeba když se hned při prvním gólu puk odrazil hned od dvou českých obránců. Do semifinále však postupují zcela zaslouženě. Svěřencům Kariho Jalonena naopak cesta turnajem končí a mluvit lze jednoznačně o velkém neúspěchu. Češi si totiž neporadili s jediným větším soupeřem, navíc podlehli i Lotyšsku a trápili se třeba se Slovenskem či Norskem.
     
    To je od nás z Nokia Arény pro tuto chvíli vše. Loučí se dvojice komentátorů ze Zlína Lukáš Mihal a David Jabůrek. (17:36:34)

    Lukáš Mihal

    David Jabůrek

    Branky a nahrávky: 13. Coronato (Hutson, Mackey), 29. Perbix (Grimaldi), 50. Gauthier (Tynan)


    USA: DeSmith (Petersen) – Samberg, Perbix, Kleven, Perunovich, Thrun, Mackey, Hutson – Grimaldi, Bonino (C), A. Tuch (A) – Bjork, O'Connor, Garland (A) – Gauthier, Tynan, Mazur – Farrell, Brown, Coronato – L. Tuch.
    Česko: Vejmelka (Langhamer) – Kempný, Kundrátek, Dvořák, Košťálek, Jordán (A), Zbořil, Němeček – Červenka (C), Sobotka (A), Kubalík – Flek, Černoch, Beránek – Smejkal, Zohorna, Kaut – Voženílek, Špaček, Tomášek – Lenc.

    Rozhodčí: Frandsen (DEN), Sewell (SWE) – Wyonzek (CAN), Yletyinen (SWE)
    thejrc.org