Chrudim – Vyškov 0:0 (kon.) | Jihlava – Vlašim 5:0 (kon.) | Táborsko – Příbram 2:2 (kon.)
Sparta B – Olomouc B 0:2 (kon.) | Karviná – Třinec 1:0 (kon.) | Líšeň – Dukla Praha 1:3 (kon.)
Opava – Varnsdorf 2:1 (kon.) | Prostějov – Slavia B 3:1 (kon.)
konec
Slezský FC Opava
2:1 (0:1)
FK Varnsdorf
Neděle 28.05.2023, 17:00 • Stadion v Městských sadech, Opava • FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA • 30. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.
     
    Fotbalisté Slezského FC Opava v závěrečném 30. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY hostí soupeře z Varnsdorfu. Pojďme se stručně zaměřit na oba celky.
     
    Hostující celek FK Varnsdorf aktuální sezonu v podstatě pouze dohrává. V tabulce FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY mu nyní patří šesté místo. Do bojů o postup mezi elitu již promluvit nemůže a také se ho rozhodně netýkají ani záchranářské starosti.

    Byť lze snadno říct, že varnsdorfští fotbalisté nemají o co hrát, své působení v ročníku rozhodně nezabalili. Po prohře v přestřelce na půdě Chrudimi v poměru 2:3, doma potrápili lídra tabulky a jednoho z aspirantů na postup z Karviné, se kterým ve středu remizovali 2:2.

    Mužstvo ze Šlunkovského výběžku střelecky táhne nigerijský snajpr Abdullahi Tanko, jenž v probíhajícím ročníku nasázel už 15 branek. Kouč Miroslav Holeňák odvádí ve Varnsdorfu slušnou práci a rád by s týmem navázal na výsledek podzimního vzájemného utkání, ve kterém varnsdorfský tým porazil Opavu v poměru 3:1.
     
    Domácí Slezský FC Opava má o co hrát do posledního kola. Opavští totiž stále nemají jistou účast ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE pro příští ročník.

    Slezané, které čerstvě vede kouč Miloslav Brožek, sice doma v derby porazili lídra z Karviné v poměru 2:1, z následujících tří utkání ovšem vytěžili jen dva body. Ve středu ovšem zabrali, když zvládli klíčové derby na půdě Třince a po výhře 1:0 nejen, že poslali třineckého soka do MSFL, zároveň výrazně zvýšili vlastní šanci na záchranu.

    Opavští mají vše ve svých rukách, a pokud v neděli uspějí za tři body, zajistí si druholigovou příslušnost i pro následující soutěžní ročník. Při určitých okolnostech stačí Slezanům získat jen bod a pro účast ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE jim při přízni okolností nemusí vadit dokonce ani porážka.
     
    Delegace rozhodčích
    Sobotní utkání mezi Slezským FC Opava a Varnsdorfem bude jako hlavní rozhodčí řídit Jan Petřík, na čarách mu budou asistovat pomezní sudí Jaroslav Kubr (AR1) a Jan Dohnálek (AR2). Delegátem FAČR je Jan Šotek a technickým delegátem LFA je Zdeněk Rumplík.
     
    Úvodní sestavy:

    SFC Opava: Lasák – Cykalo, Helebrand, Janoščín (C), Kadlec – Rychlý, Omale – Šigut, Haitl, Kopečný – Rybička.
    Náhradníci: Číž – Rataj, Bílek, Vincour, Gorčica, Yunis, Dostál.
    Trenér: Miloslav Brožek

    FK Varnsdorf: Sirotník – Ludvíček, Kurka, Zbrožek, Rudnytskyy (C) – Bláha, Samko – Kubista, Ondráček, Schön – Osmančík.
    Náhradníci: Vaňák – Penc, Richter, Dufek, Kříž, Švanda, Tanko.
    Trenér: Miroslav Holeňák

    Rozhodčí: Petřík – Kubr, Dohnálek.
     
    Fotbalisté jsou již nastoupeni na hrací ploše. Opava bude hrát v tradičních žluto-modrých dresech, hosté z Varnsdorfu v černých.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    "Bojujte za Slezský!" ozývá se ihned ze sektoru domácích příznivců. Opavští fotbalisté potřebují k jistotě záchrany FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY plný počet bodů.
     
    3
    Na opavské obranné polovině došlo k faulu na Patrika Schöna. Varnsdorf má k dispozici standardku. Na přímou střelu to není.
     
    4
    Po centru do vápna byl míč prodloužen do prostoru, kam se dral Pavlo Rudnytskyy. Do zakončení se nakonec díky dobrému obrannému zákroku jednoho z domácích nedostal.
     
    5
    Na trávníku v krátkém sledu opět Patrik Schön, tentokrát uvnitř středového kruhu. Varnsdorf rozehrává nakrátko po zemi.
     
    6
    Úvod zápasu je zatím hodně opatrný. Opavští se potýkají s nepřesnostmi. Na dostřel brány Jana Sirotníka se zatím nedostali.
     
    7
    Jegor Cykalo vyvezl míč po pravém křídle a získal pro Opavu první roh. Ten domácí rozehráli nakrátko. Po centru Haitla došlo k vyhlavičkování míče z pokutového území.
     
    7
    Slezané zůstali u balonu. Po centru z pravé strany se k hlavičce uvnitř šestnáctky dostal Matěj Helebrand. Zakončoval vysoko nad, přesto je na světě první domácí "vlaštovka".
     
    8
    Samuel Šigut vysunul přihrávkou středem hřiště Petra Rybičku. Proti tomu skvěle vyběhl Jan Sirotník, jenž byl u míče o chloupek dříve.
     
    8
    Samuel Šigut vysunul přihrávkou středem hřiště Petra Rybičku. Proti tomu skvěle vyběhl Jan Sirotník, jenž byl u míče o chloupek dříve.
     
    9
    Patrik Haitl vybojoval v souboji jeden na jednoho rohový kop z levé strany. Opavští si ho ihned zopakují.
     
    10
    Tentokrát zvolili domácí rozehrávku po zemi před pokutové území. Samuel Šigut odcentroval na zadní tyč. Křižná hlavička Jegora Cykala dopadla za vrchní síť. Opava utahuje šrouby.
     
    11
    Těžko říct, zda zamýšlel přímé zakončení. Víceméně střílený centr Jegora Cykala z pravé strany skončil v rukavicích Jana Sirotníka.
     
    12
    Patrik Haitl našel přihrávkou za obranu nabíhajícího Miloše Kopečného. Bohužel pro Opavu doslova, neboť byl pískán ofsajd.
     
    13
    Varnsdorf se zničehonic dral do rychlého přečíslení. Až před Lasáka pronikl Pavlo Rudnytskyy, i na druhé straně byl ale máván ofsajd.
     
    14
    Petr Rybička vyhrál na pravém křídle běžecký souboj s Matějem Kubistou. V souboji jeden na jednoho přes něj ale míč do vápna neprocpal.
     
    16
    Patrik Schön se z pravé strany šikovně prokličkoval až do pokutového území, odkud střílel na bližší tyč. Jeho rána byla naštěstí pro domácí tečována vedle branky na roh. Krátce po něm bylo pískáno. Rozehrává Opava.
     
    18
    Úvodní opavský tlak postupně opadl. Aktuálně se vše podstatné odehrává ve střední části hřiště.
     
    20
    Dění na hrací ploše aktuálně spíše nudí, což se rozhodně nedá říci o domácích fanoušcích. Ti rozvinuli ve svém sektoru povedenou choreografii k 25letému výročí družby s polským Slaskem Wroclaw. Ačkoliv se na druhé straně parku v Městských sadech souběžně koná vyprodané finálové utkání basketbalové ligy mezi Opavou a Děčínem, skvělá atmosféra panuje tradičně i na stadionu SFC.
    Choreografie opavských fanoušků
     
    22
    Po delší době musel zasahovat Jan Sirotník. Střílený centr z pravé strany si bez problému stáhl do rukavic.
     
    23
    Miloš Kopečný posouval z levé strany balon na bližší tyč. V tomto prostoru znovu číhal připravený Jan Sirotník.
     
    25
    Varnsdorf podnikl rychlou kombinaci před pokutovém územím. Vzešla z ní střela Dennyho Samka, jenž však trefil jen poblíž stojícího Jiřího Janoščína.
     
    28
    Jiří Janoščín prodloužil hlavou hostující centr za vzdálenější tyč. Varnsdorf z následného rohového kopu nezahrozil.
     
    30
    David Ludvíček uvedl do hry vhazování na útočné polovině. Po centru za obranu se u míče zjevil Pavel Osmančík. Zakončení z pravé strany mu ale vůbec nevyšlo.
     
    31
    Je za námi úvodní půlhodina střetnutí. Po slibném úvodu upadlo tempo utkání do podprůměru. Opava potřebuje nutně branku, aktuálně je ve virtuálním pořadí na sestupové patnácté pozici.
     
    33
    Slezané získali standardku na útočné polovině. Po několika výměnách míče v pokutovém území střílel z otočky po zemi Jegor Cykalo. Jan Sirotník se vrhl na trávník včas a uhájil čisté konto.
     
    35
    Varnsdorf právě vstřelil branku!
    Tak to je pro domácí hodně ledová sprcha. Zničehonic dostal míč za opavskou obranu PAVEL OSMANČÍK a se štěstím zakončil svůj brejk přízemní střelou za Lasákova záda.
     
    37
    Opava může okamžitě srovnat krok. Adam Rychlý byl faulován uvnitř pokutového území Matějem Kubistou a Slezský FC má k dispozici penaltu!
     
    38
    Tak to je neuvěřitelné! Míč si postavil na puntík Jiří Janoščín, domácí kapitán ale branku trestuhodně přestřelil! Na stadionu v Městských sadech to jen zahučelo.
     
    40
    Miloš Kopečný se snažil dostat balon před branku z levé strany šestnáctky. Po hostujícím bloku se bude kopat roh.
     
    41
    Jegor Cykalo zastavil v roli posledního obránce nákop Varnsdorfu před nabíhajícím Patrikem Schönem.
     
    42
    David Ludvíček si v souboji se Samuelem Šigutem počínal až příliš důrazně. Opavští získali standardku na útočné polovině.
     
    43
    Do vápna odcentroval z levé strany Patrik Haitl. Pavlo Rudnytskyy odkopl míč za postranní čáru. Vhazování pro SFC.
     
    44
    Opavští získali v závěru poločasu rohový kop z pravé strany. Centr byl prodloužen až do rukavic brankáře Sirotníka.
     
    45
    Diváci za brankou teď jako jeden muž hlasitě reklamovali ruku jednoho z hostů. Rozhodčí Petřík byl jiného názoru a nechal pokračovat ve hře.
     
    45+1
    Úvodní dějství bude nastaveno o jednu minutu.
     
    45+1
    Poločas se dohrává na polovině Varnsdorfu. Po Haitlově centru z levé strany hlavičkoval Adam Rychlý k levé tyči, kde si míč stáhl znovu do rukavic Jan Sirotník.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Po úvodním poločasu mohou být spokojenější hosté. Deset minut před pauzou poslal Varnsdorf zničehonic do vedení Osmančík, jenž zakončil se štěstím svůj brejk. Aktivnější je Opava, gól ale zatím nedala. A to ani ze značky pokutového kopu, který v 38. minutě zahodil ranou nad břevno Jiří Janoščín. Pro SFC stále není nic ztraceno, vzhledem k dalším průběžným výsledkům stačí Slezanům k záchraně i remíza. Spoléhat na to ale pochopitelně nemohou.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 18:02.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu SFC Opava:
    ze hřiště odchází Petr Rybička, přichází Tomáš Rataj.
     
    46
    Střídání v týmu FK Varnsdorf:
    ze hřiště odchází Pavel Osmančík, přichází Ladislav Dufek.
     
    48
    Jan Sirotník šel hodně tvrdě do souboje s opavskými obránci. Adam Rychlý inkasoval úder a skončil na trávníku. Opavští si žádali penaltu, kopat se ale nebude.
     
    51
    Samuel Šigut se prosmýkl po levé straně a poslal do vápna přízemní balon, do kterého dloubl Tomáš Rataj. Jan Sirotník prostor u své pravé tyče znovu uhlídal.
     
    54
    Žlutomodří jsou dle očekávání v úvodu druhé půle aktivnějším týmem. Do vyložených šancí se ale Opavští zatím nedostávají.
     
    55
    Opavská standardka. O zpracování balonu se po centru pokoušel na levé straně Jiří Janoščín, míč mu ale utekl do zámezí.
     
    56
    Ladislav Dufek uplatnil svou rychlost a prokličkoval se až do pokutového území, kde po souboji s protihráčem upadl. Rozhodčí faul neviděli a dopředu mohla jít Opava. Samuel Šigut pálil z pravé strany vedle bližší tyče. Mrzet ho to nemusí, stalo se tak v ofsajdu.
     
    57
    Za faul poblíž půlící čáry inkasoval první žlutou kartu tohoto zápasu Patrik Schön.
     
    57
    Střídání v týmu SFC Opava:
    ze hřiště odchází Patrik Haitl, přichází Michal Bílek.
     
    58
    Miloš Kopečný centroval z pravé strany hrací plochy jen do rukavic připraveného Sirotníka. Nervozita v ochozech začíná pomalu, ale jistě stoupat...
     
    59
    Samuel Šigut získal faul na útočné polovině. Slezané rychle rozehráli, Miloš Kopečný ale momentu překvapení nevyužil. Jeho přetažený centr z pravé strany u nikoho ze spoluhráčů neskončil.
     
    59
    Střídání v týmu FK Varnsdorf:
    ze hřiště odchází Pavlo Rudnytskyy, přichází Abdullahi Tanko.
     
    60
    Solomon Omale se mohl "vykoupit" za penaltový zákrok z posledního domácího utkání s Prostějovem. Skrze obránce Varnsdorfu střílel uvnitř šestnáctky po zemi, leč jen na střed branky, kde znovu číhal Sirotník.
     
    61
    Adam Rychlý poslal k zemi u půlící čáry Dennyho Samka. Žlutá karta pro domácího hráče.
     
    62
    Z hloučku hráčů vzešla opavská hlavička. Byl u toho Adam Rychlý, zakončení ale směřovalo hodně vedle levé tyče.
     
    63
    Opavští se hnali do přečíslení tří proti dvěma. Omale posunul míč nalevo na Bílka. Nakonec z toho nebyla ani střela. Opravdu nepochopitelné.
     
    64
    Solomon Omale centroval od postranní čáry až k brankáři. Pas přetáhl i vinou toho, že podklouzl.
     
    65
    Opavská standardka k ohrožení branky nevedla. Naopak se od ní bude rozehrávat. Jan Sirotník si dává v posledních minutách hodně načas a hlasitě si koleduje o žlutou. Sudí Petřík s nimi ale dnes obecně šetří.
     
    66
    Dravý Jan Kadlec byl těsně před levým okrajem pokutového území faulován. Zajímavá standardní situace pro Opavu.
     
    67
    Michal Bílek rozehrál po zemi na Jiřího Janoščína. Ten střílel bez přípravy rovněž po zemi, ale jen do bloku. Míč se vrátil znovu k Bílkovi, jenž vyslal nepříjemný střílený centr z levé strany. Po chvíli se v jasné pozici zjevil Matěj Helebrand, z otočky pravý horní roh branky netrefil. Teď to před kasou Varnsdorfu hořelo, leč skóre se nemění.
     
    68
    Dnešní utkání sleduje 2 218 diváků.
     
    70
    Ve druhém poločase se hraje prakticky na jednu branku. Na levém křídle byl faulován Michal Bílek. Denny Samko vidí za svůj zákrok žlutou kartu.
     
    70
    Střídání v týmu FK Varnsdorf:
    ze hřiště odchází Patrik Schön, přichází Josef Švanda.
     
    71
    Standardka z levé strany byla prodloužena znovu jen k Sirotníkovi. Ten se dnes mezi tyčemi nenudí, leč většinou jde spíše o rutinní zákroky.
     
    73
    Abdullahi Tanko a Adam Ondráček se hnali proti dvěma domácím. Nakonec po kombinaci střílel druhý jmenovaný. Balon byl naštěstí pro Opavu tečován na rohový kop. Gól teď visel ve vzduchu.
     
    74
    Střídání v týmu SFC Opava:
    ze hřiště odchází Solomon Omale, přichází Adam Gorčica.
     
    74
    Střídání v týmu SFC Opava:
    ze hřiště odchází Miloš Kopečný, přichází Radim Dostál.
     
    75
    Důležitý zákrok Kryštofa Lasáka, jenž teď na poslední chvíli vyběhl proti Petru Kurkovi! Slezané mohou vyrazit do protiútoku.
     
    76
    A málem z toho byla vyrovnávací branka! Nově příchozí Radim Dostál přeloboval vyběhnuvšího Sirotníka, bohužel ale i hostující zařízení.
     
    78
    Adam Gorčica odcentroval z pravé strany do chumlu ve vápně. Zakončení hlavou z toho nebylo. Poté ještě střílel Matěj Helebrand do bloku a Samuel Šigut po zemi křižmo těsně za vzdálenější tyč! Opava neskládá zbraně a tlačí se za vyrovnáním, klasicky ale doplácí na špatnou koncovku.
     
    79
    Další Gorčicův centr z pravé strany. Na poslední chvíli odvracel míč Adam Ondráček. Po dalším pasu zleva střílel prvně jmenovaný Adam Gorčica z dobré pozice nad branku. Další spálená šance na vyrovnání. Fanoušci nevěří svým očím.
     
    80
    S bolestivou grimasou padl na trávník Adam Rychlý. Jan Kadlec rozehraje standardku z pravého okraje hřiště.
     
    81
    Centrovaný balon vyhlavičkoval z šestnáctky Denny Samko. Následně byl faulován Josef Švanda, který potřebuje ošetřit. Žlutá karta pro Jiřího Janoščína.
     
    83
    Radim Dostál nabral tempo na pravé straně. Jeho centr odvrátil Denny Samko na rohový kop. Po něm byl dvakrát u míče Adam Gorčica. Jednou se do vápna neprodral, poté přihrával nepřesně pod sebe.
     
    84
    Jan Sirotník pouze vyškrábl před sebe centr z pravé strany. Samuel Šigut si hezkou parádičkou připravil střelu, ale branka Varnsdorfu je snad zakletá!
     
    85
    A platí to i nadále! Ke krásné ráně ze střední vzdálenosti se odhodlal Jegor Cykalo. Balon zaplaval těsně nad břevno! "Trefte bránu," skanduje stadion.
     
    86
    Střídání v týmu FK Varnsdorf:
    ze hřiště odchází Denny Samko, přichází Dominik Kříž.
     
    86
    Střídání v týmu FK Varnsdorf:
    ze hřiště odchází Ladislav Dufek, přichází Marek Richter.
     
    87
    Opava právě vstřelila branku!
    Stadion v Městských sadech je na nohou! Po standardce z levé strany se k odraženému balonu dostal JAN KADLEC a utaženou ranou z hranice vápna do levého horního růžku vyrovnal na 1:1. Opava je aktuálně na nesestupové pozici!
     
    90
    Chvílí se nehrálo, aktuálně už se ale pokračuje. Nastavovat se bude sedm minut.
     
    90+2
    Samuel Šigut se uvolnil na pravé straně a odcentroval před branku, kde se k hlavičce z bezprostřední blízkosti dostal nestřežený Tomáš Rataj. Ten ale nepochopitelně mířil nad břevno!
     
    90+3
    Opava právě vstřelila branku!
    Pravá nefalšovaná euforie na opavském stadionu! SAMUEL ŠIGUT prostřelil se štěstím ranou z pravé strany na bližší tyč Sirotníka a Opava jde rázem do vedení. Záchrana ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE je velice blízko!
     
    90+4
    Střídání v týmu SFC Opava:
    ze hřiště odchází Samuel Šigut, přichází Tomáš Vincour.
     
    90+5
    Na polovině hřiště se žlutého faulu dopustil Michal Bílek. Krátce po rozehrávce Varnsdorfu bylo pískáno. Míč má brankář Kryštof Lasák.
     
    90+6
    V závěru ještě jedna žlutá karta pro Matěje Helebranda. Hraje se ve střední části plochy.
     
    90+7
    Již běží závěrečná minuta nastavení a fanoušci slaví. Čeká se na závěrečný hvizd.
     
    90+7
    Konec zápasu.
     
    Držení míče: 57 % : 43 %.
    Střely na branku: 5:2. Střely mimo: 9:3. Rohy: 9:3.
     
    Fotbalisté Slezského FC v utkání závěrečného 30. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY porazili Varnsdorf 2:1 a zajistili si druholigovou příslušnost i pro následující ročník. V dramatickém duelu šli do vedení po půlhodině hry hosté zásluhou trefy Pavla Osmančíka. Opavský kapitán Jiří Janoščín následně neproměnil penaltu, ale závěrečné chvíle rozhodly. V 87. minutě zajistil Opavě kýžené vyrovnání obránce Jan Kadlec, v nastavení pak završil obrat Slezanů Samuel Šigut. (19:01:17)

    Filip Lefenda

    Branky: 87. Kadlec, 90+3. Šigut – 35. Osmančík

    Karty:   61. Rychlý (OPA), 81. Janoščín (OPA), 90+5. Bílek (OPA), 90+6. Helebrand (OPA) – 57. Schön (VDF), 70. Samko (VDF)

    Neproměněná penalta: 38. Janoščín (OPA), mimo


    Držení míče: 57 % : 43 %.
    Střely na branku: 5:2. Střely mimo: 9:3. Rohy: 9:3.
    Slezský FC Opava: Lasák – Cykalo, Helebrand, Janoščín (C), Kadlec – Rychlý, Omale (74. Gorčica) – Šigut (90+4. Vincour), Haitl (57. Bílek), Kopečný (74. Dostál) – Rybička (46. Rataj).
    Náhradníci: Číž – Yunis.

    Trenér: Miloslav Brožek

    FK Varnsdorf: Sirotník – Ludvíček, Kurka, Zbrožek, Rudnytskyy (C) (59. Tanko) – Bláha, Samko (86. Kříž) – Kubista, Ondráček, Schön (70. Švanda) – Osmančík (46. Dufek, 86. Richter).
    Náhradníci: Vaňák – Penc.

    Trenér: Miroslav Holeňák

    Rozhodčí: Petřík – Kubr, Dohnálek

    Diváci: 2218
    thejrc.org