Angers – Troyes 2:1 (kon.) | Clermont Foot – Lorient 2:0 (kon.) | Lens – Ajaccio 3:0 (kon.)
Lille – Nantes 2:1 (kon.) | Lyon – Remeš 3:0 (kon.) | Marseille – Brest 1:2 (kon.)
Montpellier – Nice 2:3 (kon.) | Rennes – Monaco 2:0 (kon.) | Štrasburk – PSG 1:1 (kon.)
Toulouse – Auxerre 1:1 (kon.)
konec
Montpellier HSC
2:3 (2:0)
OGC Nice
Sobota 27.05.2023, 21:00 • Stade de la Mosson, Montpellier • Francouzská Ligue 1 Uber Eats • 37. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:00.
     
    Příjemnou sobotu u sledování francouzského fotbalu! Dnes večer bude k vidění kompletní 37. kolo Ligue 1, do akce půjdou i hráči z Montpellier a Nice.
     
    MONTPELLIER HSC (12. místo)
    36 Z, 14–5–17, 60:58 (+2), 47 bodů

    Montpellier má před sebou poslední domácí zápas sezóny, ve kterém mu půjde jen o to se se svými fanoušky důstojně rozloučit. Aktuálně je totiž dvanáctý a ze své pozice se ani nemusí bát o setrvání v Ligue 1, ani nemá příležitost ještě zabojovat o evropské poháry.

    La Paillade se pyšní poměrně solidní formou, z posledních pěti odehraných utkání hned třikrát vyhrálo a jednou se o body rozdělilo. O víkendu pak zkomplikovalo Nantes cestu za záchranou v nejvyšší soutěži, když ho brankami Ferriho, Nordina a Sacka sestřelilo 3:0.

    Poslední výsledky Montpellier
    20. 5.: Nantes – Montpellier 0:3
    14. 5.: Montpellier – Lorient 1:1
    7. 5.: Lyon – Montpellier 5:4
    30. 4.: Monaco – Montpellier 0:4
    23. 4.: Montpellier – Rennes 1:0

    Nejlepší střelci Montpellier
    Elye WAHI – 31 Z, 17 branek
    Téji SAVANIER – 28 Z, 10 branek
    Arnaud NORDIN – 34 Z, 8 branek
     
    OGC NICE (9. místo)
    36 Z, 13–13–10, 42:34 (+8), 52 bodů

    Klubu z Azurového pobřeží je ve velmi podobné situaci jako jeho dnešní soupeř. Z deváté příčky na páté Lille ztrácí jedenáct bodů a toto manko již pochopitelně nezvládne dohnat, což znamená, že ho tentokrát v kontinentálních soutěžích po letní přestávce neuvidíme.

    Dosud poslední utkání Nice skončilo remízou. Souboji s Toulouse v neděli na stadiónu Allianz Riviera přihlíželo něco přes dvacet tisíc diváků, kteří se ale gólu nedočkali. Les Aiglons tak brali bod a aspoň částečně si spravili chuť po prohře 0:2 ve Štrasburku.

    Poslední výsledky Nice
    21. 5.: Nice – Toulouse 0:0
    13. 5.: Štrasburk – Nice 2:0
    6. 5.: Nice – Rennes 2:1
    30. 4.: Troyes – Nice 0:1
    23. 4.: Nice – Clermont 1:2

    Nejlepší střelci Nice
    Gaëtan LABORDE – 31 Z, 10 branek
    Nicolas PÉPÉ – 19 Z, 6 branek
    Terem MOFFI – 14 Z, 5 branek
     
    PRVNÍ VZÁJEMNÝ ZÁPAS

    Není pochyb o tom, že domácí mají Nice co vracet. Dočasný hlavní trenér orlů Didier Digard totiž v lednu zahájil své působení na lavičce prvního týmu vysokou výhrou 6:1 právě nad Montpellierem, kterému tak uštědřil nejvyšší soutěžní porážku od března 2020. Uvidíme, jak dopadne dnešní odveta.

    11. 1. 2023: Nice – Montpellier 6:1 (2:0)

    Branky: 15. Pépé (Thuram), 35. Thuram (Dante), 56. Pépé (Ramsey), 75. Delort (Laborde), 82. Barkley (Bouanani), 85. Barkley (Delort) – 80. Savanier.

    Žluté karty: 63. Pépé (NIC) – 63. Chazrí (MON).

    Držení míče: 59 % : 41 %.
    Střely na branku: 10:2. Střely mimo: 2:2. Rohy: 3:4. Ofsajdy: 0:3. Fauly: 16:17.

    OGC Nice: Schmeichel – Bard, Dante, Todibo, Lotomba – Thuram (78. Rosario), Búdawí (43. Lemina) – Diop (67. Delort), Ramsey (67. Barkley), Pépé (67. Bouanani) – Laborde. Hlavní trenér: Didier Digard.

    Montpellier HSC: Omlin – Maouassa, Estève (74. Sakho), Jullien, Sacko – Leroy (61. Chazrí), Ferri – Mavididi (61. Germain), Savanier, Makouana (46. Nordin) – Wahi. Hlavní trenér: Romain Pitau.
     
    Úvodní sestavy:

    Montpellier HSC: Lecomte – Sacko, Kouyaté, Estève, Sainte-Luce – Ferri, Chotard – Nordin, Savanier (C), Mavididi – Chazrí.
    Náhradníci: Kamara – Jullien, Sainte-Luce, Maouassa, E. Tchato, Sakho, L. Leroy, Germain, Wahi.
    Trenér: Michel Der Zakarian.

    OGC Nice: Schmeichel – Lotomba, Todibo, Dante (C), Bard – Barkley, Búdawí, S. Diop – Laborde, Moffi, Bráhímí.
    Náhradníci: Boulhendi, Bułka – Atál, An. Mendy, Amráwí, Rosario, Beka Beka, Bouanani, Belahyane.
    Trenér: Didier Digard.

    Rozhodčí: Millot – Aube, Drouet.
     
    Ještě jednou vás zdravím a přeji vám příjemný sobotní večer, začátek utkání se pomalu blíží. Níže si můžete prohlédnout dnešní kompletní sestavy.
     
    Oba celky nastupují na hrací plochu, domácí v modrých a hosté v bílých dresech. Za chvíli startujeme.
     
    Úvodní výkop obstará Montpellier, jdeme na věc!
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Domácí se hned zkraje utkání prezentovali neúspěšným dlouhým nákopem. Míč doklouzal až před Schmeichela, který jej hravě zachytil do svých rukavic.
     
    2
    Barkley se zbavil Chotarda a pokusil se přesunout hru z pravé strany na střed hřiště, jenže jeho přihrávka skončila na kopačce dalšího protihráče.
     
    3
    Hosté jsou momentálně aktivnějším týmem a drží se na míči, nedaří se jim se ale přejít dopředu.
     
    4
    Kapitán Montpellier Téji Savanier to v souboji s Diopem u středové čáry trochu přehnal s důrazem, balón se po jeho faulu vrátí zpět do držení hráčů z Nice.
     
    5
    O první zakončení dnešního utkání se postaral Bráhímí, který se uvolnil na hranici vápna a následně nasměroval balón těsně vedle spojnice domácí brány.
     
    6
    Útočícího Mavididiho si pohlídal Dante, který jeho pokus o centr tečoval mimo nebezpečí.
     
    7
    Montpellier právě vstřelil branku!
    Nice sice mělo v úvodních minutách více ze hry, jako první však jdou dnes do vedení domácí! U hostující šestnáctky se k balónu dostal TÉJI SAVANIER, který, jako správný kapitán, vzal věci do svých rukou a pěknou střelou na zadní tyč obral Schmeichela o čisté konto. Zkušený gólman se po míči natahoval marně – 1:0!
    7. Téji SAVANIER - 1:0
     
    9
    Montpellier je ve varu, hosté po inkasovaném gólu působí opařeně a nedaří se jim se dostat na balón.
     
    10
    Na druhém konci hřiště se teď o rychlé vyrovnání chtěl postarat Bráhímí, který svůj brejk ale nezakončil nejlépe a jeho lehkou střelu si Lecomte pohlídal.
     
    11
    Sacko se Savanierem si teď parádně hráli s obranou Nice na rohu hřiště, následný centr druhého jmenovaného ale domácím větší šanci nepřinesl.
     
    12
    Dante v bezprostřední blízkosti vápna Aiglons sestřelil Nordina. Podle rozhodčího nicméně bylo vše v pořádku a hra běží dál, což se ochozům vůbec nelíbí.
     
    13
    Zákrok na Savaniera nyní už jako faul posouzen byl, Montpellier získává kop těsně před půlící čarou.
     
    15
    Moffi si rychle zpracoval Bráhímího přihrávku a následně se rozhodl Lecomteho překvapit ranou zpoza vápna, domácí gólman byl ale ve střehu.
     
    15
    Ale pozor, uvidíme penaltu! Nordin byl tentokrát sražen na zem nikoliv před šestnáctkou, ale v ní! Bardovi jeho spoluhráči určitě nepoděkují...
     
    16
    VAR penaltu potvrdil, exekutorem kopu bude zřejmě Savanier. Ten si tak může zadělat na hattrick.
     
    17
    Montpellier právě vstřelil branku!
    Schmeichel padl nalevo, ale TÉJI SAVANIER pálil vpravo! Domácí kapitán se z puntíku nemýlil, střelou do dolního růžku navyšuje náskok Montpellier a je jen krok od hattricku – 2:0!
    17. Téji SAVANIER - 2:0
     
    19
    Montpellier rychle uhasil další hostující útok. Následně mohl i vyrazit do ofenzívy, jenže Nordinův balón zachytil připravený bránící protihráč.
     
    20
    Bráhímí na levé straně nastřelil clonícího Sacka, od kterého se míč odrazil az domácí branku. Orlíci si tak vyzkouší rohový kop, dnes už myslím druhý.
     
    21
    Hosté toho od praporku ani na dva pokusy moc nevymysleli, Lecomte nemusel ani v jednom případě zasahovat a nyní bude odkopávat.
     
    22
    Bard teď aspoň částečně napravil své předešlé zaváhání a ve vápně ubránil Savaniera, který si nedokázal pořádně zpracovat neposedný míč.
     
    24
    Montpellier ovládá balón a snaží se se vrátit do útoku, Nice ale zpevnilo obranu a nepouští soupeře vpřed.
     
    25
    Lecomte měl poprvé v zápase pořádný kus práce! Laborde zničehonic vytáhl z rukávu prudkou ránu k tyči, kterou domácí gólman vytáhl mimo nebezpečí! Následuje další roh pro Nice.
     
    26
    Búdawí u středové lajny nevybíravě zastavil Savaniera, čímž zastavil domácí protiútok už v samotném zárodku. Žlutou kartu za svůj faul ale nevidí.
     
    27
    Savanier u postranní čáry tečoval Lecomteho nákop na Chazrího, který se protáhl do vápna a v souboji s dotěrným Bardem vybojoval rohový kop.
     
    28
    Dvě hlavičky, které následovaly po domácím rohu, Schmeichela nijak nepotrápily. Zkušený hostující gólman bude rozehrávat míč od své brány.
     
    30
    Mavididi se tentokrát moc daleko nedostal, protihráč ho připravil o míč už těsně za kruhem. Nice se ujímá balónu a může zkusit přejít před Lecomteho.
     
    31
    Hosté získali poměrně slibně vyhlížející standardku, kterou ale nepřetavili ve větší šanci. Montpellier celkem rychle míč vytěsnil ven ze svého vápna.
     
    32
    Vzápětí tu máme obrovskou šanci na druhé straně! Po výborném domácím brejku ve vápně pálil Mavididi, Schmeichel proti němu ale vyběhl a jeho zakončení vykryl! Skvělý zákrok!
     
    33
    Hra se nyní hodně otevřela. Lecomte si vyskočil za hostujícím rohem a míč schoval do svého náručí.
     
    34
    Balón nyní putuje po kopačkách obránců Nice, kteří se snaží najít nějakou skulinu v domácím rozestavení.
     
    36
    Míč po souboji u postranní čáry získávají domácí, kteří tak budou vhazovat z pozice těsně vedle Schmeichelova vápna. Uvidíme, co Montpellier vymyslí.
     
    37
    Rozšířit náskok hráčů v modrém na propasné tři branky se nyní pokusil Sacko, který ale mířil jen do středu brány. Schmeichel střelu hravě pokryl.
     
    38
    Savanier neunesl souboj s Todibou, na hřiště vyráží zdravotníci. Doufejme, že kapitán bude v pořádku.
     
    39
    Autor obou dnešních branek na moment zmizel ze hřiště. Dění pokračovalo rohem Nice, hra se následně zastavila kvůli ruce jednoho z hostujících borců.
     
    40
    První poločas se chýlí ke konci. Orlíci mají více ze hry a snaží se znovu ohrozit Lecomtovu klec, domácí je ale nechtějí pustit do nějaké výraznější šance.
     
    41
    Strážce svatyně Montpellier si pohlídal letící balón a schoval ho do svých rukavic, hosté musí aspoň na malou chvíli vyklidit šestnáctku svého soupeře.
     
    42
    Domácí si už několik minut pořádně nesáhli na balón, vyjímaje tedy jejich gólmana. Hosté mají na hřišti převahu a chtějí ještě před přestávkou snížit.
     
    43
    Nepovedený nákop Nice za obranu končí u Lecomteho, jednalo se o trochu přetažený balón.
     
    44
    Schmeichel rozehrál míč pryč od své šestnáctky. Hosté se znovu pomalu prokousávají vpřed.
     
    45
    První poločas se protáhne o dvě minuty.
     
    45+1
    Mavididi se po pravé straně rychle propracoval dopředu a chtěl ještě trochu potrápit obranu Nice skrz centr do vápna, orlíci ale jeho balón včas zlikvidovali.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    Druhý poločas začne přibližně ve 22:03.
     
    První poločas je minulostí! Montpellier do utkání vstoupil velmi dobře a díky zásahům Savaniera si rychle vypracoval dvoubrankový náskok, který ubránil až do přestávky. Nice mělo na hřišti převahu zejména ke konci, až na drobné výjimky ale Lecomteho pořádně neohrozilo. Uvidíme, jak se duel bude vyvíjet dál.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Montpellier HSC:
    ze hřiště odchází Wahbí Chazrí, přichází Elye Wahi.
     
    46
    Střídání v týmu OGC Nice:
    ze hřiště odchází Melvin Bard, přichází Júsuf Atál.
     
    46
    Postranní rozhodčí měl hned zkraje druhého poločasu práci, Nice se dostalo do postavení mimo hru.
     
    47
    Mavididi mohl navýšit domácí náskok na tři branky! Borec s desítkou na zádech pronikl za rozháranou obranu, po zpracování přihrávky ale míč nasměroval jen do Schmeichelovy nohy!
     
    49
    VAR chvíli zkoumal následnou situaci ve vápně, zdali zde náhodou nedošlo k faulu právě na Mavididiho, ale druhou penaltu (aspoň zatím) neuvidíme.
     
    50
    Sainte-Luce si na straně pohlídal protihráče a srazil míč za čáru, Nice tak získává autové vhazování.
     
    51
    Hosté jsou nyní výrazně aktivnějším týmem, Montpellier se nedaří se na delší dobu dostat k míči.
     
    53
    Nice právě vstřelilo branku!
    Zničehonic máme v Montpellier sníženo! Pod první gól hostů se podepisuje ROSS BARKLEY, který se parádně protáhl skrz několik protihráčů až na hranici vápna a vyslal odtud pěknou střelu, na kterou Lecomte vůbec nezareagoval – 2:1!
    53. Ross BARKLEY - 2:1
     
    54
    Domácí si zahrávají, Nice je aktivní a chce vymazat poslední zbytky svého manka. Pěknou střelou se prezentoval Laborde, gólman byl ale připraven.
     
    55
    Lecomte si na nedostatek práce rozhodně stěžovat nemůže. Zakončením k bližší tyči ho nyní prověřil Búdáwí, domácí brankář ke konstrukci padl včas.
     
    56
    Střídání v týmu Montpellier HSC:
    ze hřiště odchází Stephy Mavididi, přichází Faitout Maouassa.
     
    57
    Terem Igobor Moffi se chvíli v bolestech válel před domácí brankou, bolístku ale podle všeho rychle rozdýchal a je připraven se zapojit zpět do bitvy.
     
    58
    Kouyaté teď svému gólmanovi přidělal pořádnou porci starostí! Bráhímího centr totiž hlavou tečoval mezi tři tyče a nebýt skvělého zákroku Lecomteho, mohl z toho být vlastní gól!
     
    59
    Obrana Montpellieru hoří, před Lecomtem zavádl pořádný chaos! Nice si do statistik připisuje hned několik zblokovaných střel!
     
    61
    Střídání v týmu Montpellier HSC:
    ze hřiště odchází Théo Sainte-Luce, přichází Enzo Tchato.
     
    62
    Barkley se nyní pokusil dlouhou přihrávkou vysunout dopředu spoluhráče na levé straně, jenže svou nabídku nenamířil přesně. Míč doklouzal až za bránu.
     
    63
    Sudí Millot vyslyšel stížnosti faulovaného Savaniera a potrestal Hišáma Búdawího (NIC) žlutou kartou.
     
    64
    Dění na Stade de la Mosson znovu stojí, zdravotník teď věnuje svou pozornost hostujícímu Atálovi.
     
    66
    Střídání v týmu OGC Nice:
    ze hřiště odchází Júsuf Atál, přichází Pablo Rosario.
     
    67
    Nice právě vstřelilo branku!
    Máme vyrovnáno, v Montpellier začínáme zase od začátku! Domácí obránci nedokázali včas odzbrojit GAËTANA LABORDEHO, který nejdříve nasměroval míč do brankáře a následně jej ze vzduchu hlavičkou dorazil mezi tři tyče – 2:2!
    67. Gaëtan LABORDE - 2:2
     
    68
    Hraje se nahoru dolu. Domácí nyní zhatili hostující akci včas a vyrazili do útoku, ale ani jejich výpad nedosáhl nějakých kvalitnějších výsledků.
     
    69
    Lotomba se snažil zachránit míč před zadní čarou, jeden z domácích se k němu ale dostal rychleji a obratem ho zahrál ven z vápna Montpellier.
     
    71
    Na střeleckou listinu se chtěl nyní zapsat Diop, jehož zakončení se od protihráče odrazilo jen do rukavic pozorného strážce domácí svatyně.
     
    72
    Střídání v týmu Montpellier HSC:
    ze hřiště odchází Jordan Ferri, přichází Léo Leroy.
     
    73
    Lotomba vyslal pěkný centr do vápna, hru ale následně zastavil faul jeho spoluhráče. Nice ztrácí balón.
     
    74
    Hostům se nepodařilo Barkleyho roh přetavit ve významnější šanci. Wahi následně po straně vyrazil do útoku a vybojoval roh pro změnu pro Montpellier.
     
    75
    Tohle se určitě dalo zahrát i lépe. Míč od praporku byl hodně přetažený, přeletěl úplně všechny hráče ve vápně a následně proklouzl za Schmeichelovu klec.
     
    76
    Střídání v týmu OGC Nice:
    ze hřiště odchází Sofiane Diop, přichází Badredine Bouanani.
     
    77
    Schmeichel zahrál míč daleko od své svatyně. Domácí se rychle vrátili dopředu, hosté si ale pohlídali aktivního Savaniera a zbavili ho balónu.
     
    79
    Nice právě vstřelilo branku!
    Obrat dokonán, druhý poločas si domácí defenzíva opravdu za rámeček nedá! GAËTAN LABORDE už podruhé využil nedůslednosti obránců a po zachycení Moffiho přihrávky se protlačil až před Schmeichela, kterého obehrál a následně zakončil do otevřené svatyně – 2:3!
    79. Gaëtan LABORDE - 2:3
     
    80
    Odpískán faul proti domácím, nedovoleně byl tentokrát zastaven Búdawí. Nice může znovu dopředu.
     
    81
    Nordinův pokus o centr se od Danteho odrazil do zámezí. Hra tedy bude následovat vhazováním Montpellier z pozice vedle hostující šestnáctky.
     
    82
    Sacko mohl zkraje vápna zakončit, místo toho se ale rozhodl pro přihrávku na pokrytého spoluhráče.
     
    83
    Elye Wahi je ošetřován po tvrdém zákroku protihráče. Hosté mezitím chystají další střídání.
     
    85
    Střídání v týmu OGC Nice:
    ze hřiště odchází Ross Barkley, přichází Alexis Beka Beka,
    ze hřiště odchází Bilál Bráhímí, přichází Ajúb Amráwí.
     
    86
    Amráwí se nepředstavil zrovna dvakrát nejlépe, aktivního Savaniera zastavil jen za cenu faulu. Stačilo, aby ho srazil o kousíček dále, a byla by to penalta.
     
    87
    Savanier ze standardky míč nasměroval jen do středu brány, Schmeichel ho bez větších obtíží vyrazil. Balón následně zachytil Sacko, domácí jsou stále v útoku.
     
    88
    Pablo Rosario (NIC) je varován žlutou kartou. Uvidíme další nařízený kop v podání borců v modrém, tentokrát z pozice trochu dále od svatyně Nice.
     
    89
    Danteho nákop byl až příliš dlouhý, jako první se k míči dostal připravený zadák Montpellier.
     
    90
    Rozhodčí Millot napomíná také Danteho (NIC), který fauloval Savaniera na domácí polovině hřiště.
     
    90+1
    Běží první minuta nastavení, bude jich aspoň pět.
     
    90+2
    Bodový zisk se domácím pomalu ale jistě vzdaluje. Hra se nyní drží daleko od Schmeichelovy brány, Nice má závěr utkání zatím plně pod kontrolou.
     
    90+3
    Obrana Montpellier opravdu nefunguje tak, jak by měla! Moffi se protáhl s míčem až do vápna, kde následoval naprostý chaos. Série odražených hostujících střel vyvrcholila tím, že Leroy vykryl letící míč doslova na brankové čáře!
     
    90+4
    Teď byla k vidění tvrdá střela pro změnu na opačné straně hřiště, Schmeichel se ale nenechal nachytat.
     
    90+5
    Hostující obrana srazila nákop Montpellier na brankáře, to bude z tohoto utkání už asi definitivně vše.
     
    90+6
    Konec zápasu.
     
    Držení míče: 47 % : 53 %.
    Střely na branku: 8:15. Střely mimo: 5:5. Rohy: 2:10. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 12:16.
     
    Máme dohráno! Montpellier měl sice utkání s Nice velmi slibně rozehráno a do druhého poločasu si přinesl dvougólový náskok, jenže následně po sérii defenzivních chyb duel ztratil. Les Aiglons si ze Stade de la Mosson vezou zasloužené tři body, závěrečných pětačtyřicet minut hry ovládli a protihráče k ničemu nepustili.
     
    Domácí se budou v posledním kole snažit si spravit chuť na půdě Remeše, Nice pak přivítá Lyon. Oba zápasy se hrají příští sobotu od devíti hodin večer.
     
    To je ode mne pro dnešek vše, přeji vám příjemný zbytek noci. Napočtenou někdy příště! (23:10:00)

    Vojtěch Martinek

    Branky: 7. Savanier, 17. Savanier (pen.) – 53. Barkley (Laborde), 67. Laborde, 79. Laborde (Moffi)

    Karty:   63. Búdawí (NIC), 88. Rosario (NIC), 90. Dante (NIC)


    Držení míče: 47 % : 53 %.
    Střely na branku: 8:15. Střely mimo: 5:5. Rohy: 2:10. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 12:16.
    Montpellier HSC: Lecomte – Sacko, Kouyaté, Estève, Sainte-Luce (61. E. Tchato) – Ferri (72. L. Leroy), Chotard – Nordin, Savanier (C), Mavididi (56. Maouassa) – Chazrí (46. Wahi).
    Náhradníci: Kamara – Jullien, Sakho, Germain.

    Trenér: Michel Der Zakarian.

    OGC Nice: Schmeichel – Lotomba, Todibo, Dante (C), Bard (46. Atál, 66. Rosario) – Barkley (85. Beka Beka), Búdawí, S. Diop (76. Bouanani) – Laborde, Moffi, Bráhímí (85. Amráwí).
    Náhradníci: Boulhendi, Bułka – An. Mendy, Belahyane.

    Trenér: Didier Digard.

    Rozhodčí: Millot – Aube, Drouet.
    thejrc.org