Bochum – Leverkusen 3:0 (kon.) | Dortmund – Mohuč 2:2 (kon.) | Frankfurt – Freiburg 2:1 (kon.)
Kolín nad Rýnem – Bayern 1:2 (kon.) | Mönchengladbach – Augsburg 2:0 (kon.) | RB Lipsko – Schalke 4:2 (kon.)
Stuttgart – Hoffenheim 1:1 (kon.) | Union Berlín – W. Brémy 1:0 (kon.) | Wolfsburg – Hertha 1:2 (kon.)
konec
1. FC Union Berlín
1:0 (0:0)
Werder Brémy
Sobota 27.05.2023, 15:30 • An der Alten Försterei, Berlín • Německá Bundesliga • 34. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:30.
     
    Všem fotbalovým příznivcům přeji příjemné chvíle u sledování textového přenosu ze zápasu závěrečného 34. kola německé Bundesligy. Od patnácti hodin a třiceti minut se můžeme těšit na konfrontaci mezi Unionem Berlín a Werderem Brémy.
     
    1. FC Union Berlín

    Dva nejlepší berlínské kluby píšou v této sezóně diametrálně odlišné příběhy. Zatímco „slavnější“ Hertha trpce kouše sestup do druhé ligy, tak Union má nemalé šance na historický postup do Ligy mistrů. Svěřenci Urse Fischera dnes potřebují jediné – získat alespoň stejný počet bodů jako pátý Freiburg, jenž v souběžně hraném zápase hostí Frankfurt. Union si minulý týden přitížil prohrou 2:4 s Hoffenheimem, kvůli níž se drží před Freiburgem na čtvrtém místě jen díky lepšímu skóre. S 11 góly a 7 asistencemi vede týmovou produktivitu Sheraldo Becker. Na marodce je pouze bývalý hráč Dunajské Stredy, záložník Andras Schafer.
     
    Werder Brémy

    Mužstvo z Brém se po návratu do nejvyšší soutěže nemuselo příliš zaobírat záchranářskými starostmi. Docela brzo si vybudovalo bodový polštář a bez ohledu na současnou sérii čtyř zápasů bez vítězství si na dvanáctém místě ponechal čtyřbodový rozestup na barážovou šestnáctkou pozici. V předposledním kole se Werderu alespoň povedlo zastavit sérii tří proher. Díky brance Romana Schmida na domácím hřišti remizoval 1:1 s Kolínem. Trenér Werner zdaleka nemá k dispozici kompletní kádr. Kromě vykartovaného Stageho mu chybí například zranění Felix Agu, Christian Gross, Amos Pieper a Mitchell Weiser. Blízko k potvrzení zisku koruny střelců je šestnáctigólový útočník Niclas Füllkrug. Nejbližší pronásledovatelé Kolo Muani, Grifo, Gnabry a Nkunku na něj před závěrečným ligovým kolem ztrácí dva zásahy.
     
    1. vzájemný zápas

    25.01.2023
    Werder Brémy – Union Berlín 1:2
    Branky:
    14. Pieper – 18. Haberer, 46. Behrens.
     
    Úvodní sestavy:

    1. FC Union Berlín: Rønnow – Doekhi, Knoche, Leite – Trimmel (C), Laídúní, Khedira, Haberer, Roussillon – S. Becker, Behrens.
    Náhradníci: Grill – Gießelmann, Jaeckel, Juranović, Leweling, Michel, Pantović, Seguin, Siebatcheu.
    Trenér: Urs Fischer

    Werder Brémy: Pavlenka – Veljković, Stark, Friedl (C) – Bittencourt, R. Schmid, Grujev, N. Schmidt, Buchanan – Füllkrug, Ducksch.
    Náhradníci: Zetterer – Dinkci, Chiarodia, Jung, Mbom, M. Philipp.
    Trenér: Ole Werner

    Rozhodčí: Ittrich – Thielert, Assmuth.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Na beznadějně vyprodaném stadionu provedli zahajovací výkop hosté, kteří nastupují v tmavě zelených dresech. Union je v tradiční červenobílé kombinaci.
     
    3
    Veljković přemístil Khedirův první centr na rohový kop. Zahrát ho přišel Trimmel, ale hlavička na Pavlenkovu branku z toho nevzešla.
     
    4
    Leonardo Bittencourt se postavil do cesty Roussillonovi. Zastavil jeho přechod podél autové čáry a získal balon pro obránce Werderu.
     
    6
    Pokus o rychlé vysunutí Beckera zaregistroval Pavlenka a došel si pro míč hlouběji do pole.
     
    7
    Ve snaze o první postupný útok se Brémy úplně samy vyhnaly mimo hřiště. V případě hostujícího týmu je to hodně opatrný nástup do zápasu.
     
    8
    Trimmelovu hlavičku do malého vápna obrana Werderu v čele s kapitánem Friedlem zpacifikovala. Bude se kopat roh.
     
    9
    Patrick Ittrich nařídil penaltu za údajný faul na Haberera, ale po bleskové kontrole videa své rozhodnutí změnil. Buchanan před inkriminovaným kontaktem míč příkladně vypíchl.
     
    10
    Niklas Schmidt je ošetřován s krvavým šrámem na hlavě. Mezitím Brémy snadno ubránily další roh a Pavlenka se chystá k odkopu.
     
    11
    Buchanan to hodně přehnal s razancí nákopu. Poslal míč mimo hřiště a odevzdal ho Rønnowovi.
     
    13
    Trimmel na pravé straně vyhledal spolupráci s Beckerem, jehož centr s drobnými problémy zneškodnil český gólman Werderu.
     
    15
    Miloš Veljković nedaleko od pokutového území fauloval Haberera a Union bude mít výhodu přímého kopu.
     
    16
    Marvin Ducksch byl v pravý čas na správném místě a prudkou střelu Trimmela odklonil na rohový kop.
     
    17
    Marco Friedl pomohl odhlavičkovat centr z rohového kopu. Kvůli srážce s Behrensem však utrpěl zranění hlavy a nyní podstupuje ošetření.
     
    18
    Sotva se hra rozběhla, tak se v nefotbalové pozici ocitl Becker, jenž po dlouhém prvním doteku zavadil o Friedla.
     
    19
    Friedl ve vápně nenechal převzít míč Behrense. Brémy zůstaly pod tlakem a vzhledem k tečované střele Roussillona budou čelit dalšímu rohu.
     
    20
    Robin Knoche nevrátil přetažený centr na hlavu žádného ze svých spoluhráčů u branky Jiřího Pavlenky.
     
    21
    Opakované zdravotní problémy se řeší u Niklase Schmidta. Zraněná hlava mu pravděpodobně nedovolí pokračovat v zápase.
     
    22
    Union sportovně vrátil balon hostům, kteří jsou chvíli v deseti. Ole Werner musí narychlo povolat některého z náhradníků.
     
    23
    Trimmel se uvolnil na pravém křídle, ale finální přihrávku do předbrankového prostoru mu další z obránců překazil.
     
    24
    Střídání v týmu Werder Brémy:
    ze hřiště odchází Niklas Schmidt, přichází Maximilian Philipp.
     
    25
    V pětadvacáté minutě je k vidění první dlouhodobý pobyt Werderu na útočné polovině. Součástí bude i rohový kop.
     
    26
    Maximilian Philipp z druhé vlny doběhl za centrem Ducksche, ale hlavou nenasměroval míč do prostoru domácí brány.
     
    27
    Niclas Füllkrug se neodpoutal od dvou stoperů, tudíž nákop Ducksche doletěl až k brankáři Frederiku Rønnowovi.
     
    28
    Behrens zahnal Roussillona k praporku. Domácí postup se zabrzdil a ve finále ho znegoval odevzdaný míč z nákopu Khediry.
     
    29
    Khedira předchozí kiks odčinil zachycením hostující rozehrávky. I hosté své zaváhání ale napravili a teď už mají klid při autu Buchanana.
     
    30
    Držení míče: 45 % – 55 %.
     
    31
    Faul Philippa měl za následek standardku Trimmela. Pavlenka ji odvážně vyboxoval, a tak čekání na první šanci zápasu bude pokračovat.
     
    32
    Pod kotlem fanoušků Brém se Trimmel ujal rozehrávky rohového kopu. Po zemi našel Beckera, z jehož centru vyústil jen útočný faul na Grujeva.
     
    33
    Doekhiho převysoký nákop vycestoval mimo hřiště. Míč pro Jiřího Pavlenku.
     
    34
    Roussillonův centr se zastavil hned o první překážku v osobě Bittencourta. Defenzivě Werderu zatím není co vytknout.
     
    35
    Pavlenka pohodlně sebral neadresný centr z levé části hřiště a nyní sleduje pozvolnou rozehrávku od svého stoperského tria.
     
    36
    Buchanan před Laídúním uklidil Khedirův centr na roh. Ten byl ze všech nejnadějnější, jenže Haberer po hlavičce Behrense nestihl zavřít zadní tyč.
     
    38
    Friedl neuchránil míč před Beckerem. Ten svůj centr ale hodně přetáhl a Haberer byl na protější straně uhlídán Bittencourtem.
     
    39
    Laídúní se opět nezbavil Buchanana, aby mohl něco vytěžit z lukrativního centru Haberera. Znovu je na řadě rohový kop.
     
    40
    Danilho Doekhi si proklestil cestu za Trimmelovým centrem, ale z nepřipravené pozice hlavičkoval mimo Pavlenkovy tři tyče.
     
    41
    Leonardo Bittencourt zachoval klid, když ho napadal Roussillon. Konstruktivně míč předal, načež si na půlce řekl o faul Maximilian Philipp.
     
    42
    Marco Friedl získal míč učebnicovým skluzem vedle vlastní šestnáctky. O chvíli později se nepovedlo vysunout Beckera Laídúnímu.
     
    43
    Maximilian Philipp opět na zemi kvůli kolizi s Doekhim. Obránce Unionu v tom byl docela nevině, ale i tak mu byl odpískán nedovolený zákrok.
     
    44
    Volný přímý kop v podání Marvina Ducksche skončil ve zdi. Míč se do vápně ještě jednou vrátil, ale Veljković vpádu nedal do střely takřka žádnou razanci.
     
    45
    Laídúní byl okamžitě dostoupen třemi tmavými dresy. Zavděk vzal rohovým kopem, ovšem Trimmel z něj našel jen hlavu Grujeva.
     
    45+1
    Nastavují se 4 minuty.
     
    45+2
    Union musí zabrat. Freiburg vede nad Frankfurtem a v průběžné tabulce se posunul před Berlíňany na čtvrté místo, které znamená postup do Ligy mistrů.
     
    45+3
    Roussillonova nahrávka podél zadní čáry přinesla Unionu další z mnoha rohových kopů, ale kapitán Trimmel zase posadil míč na hlavu obránce.
     
    45+4
    Ajsa Laídúní něco vehementně reklamoval u hlavního rozhodčího. Patrick Ittrich si to nenechal líbit a vytáhl žlutou kartu.
     
    45+4
    První poločas skončil.
     
    Na prosluněném stadionu panují po poločasovém hvizdu velké rozpaky. Union měl díky jedenácti rohům výraznou územní převahu, ale vytvořil si z ní nanejvýš jeden náznak šance. Remízový výsledek aktuálně Berlíňanům k postupu do Ligy mistrů nestačí, neboť Freiburg vede nad Frankfurtem a v live tabulce drží čtvrté místo.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Po levé straně Union přešel do pokutového území, ale tam se jeho akce rozbila o skálopevnou defenzivu Brém. Domácí musí být trpěliví.
     
    48
    Trimmelův centr si nenašel cestu k Beckerovi. Pak už se domácí dostali s míčem mimo hřiště a to dává prostor k odkopu Jiřího Pavlenky.
     
    49
    Maximilian Philipp šel skluzem pod nohy Trimmela, jenž se zrovna staral o rychlý přechod středu hřiště. Na žluté karty je vyrovnáno 1:1.
     
    50
    Jérôme Roussillon měl čas na přípravu tvrdé střely levačkou. Pavlenka s ní měl co dělat a prudký míč alespoň vychýlil na roh.
     
    51
    Z jedenácti rohů měl Union v první půli nulový profit. Dvanáctá standardka tohoto typu to moc nezlepšila, Werder si před Pavlenkou zkušeně poradil.
     
    53
    Brémy si po zastavení Trimmelova centru zavařily nepovedeným odkopem. Obětovat se musel Bittencourt, jenž bolestivě skočil do centru Roussillona.
     
    54
    Z rohu Berlíňané tradičně nic nevytěžili. Do ohně se snažil míč vrátit Roussillon, ale místo toho ho poslal do zámezí.
     
    55
    Stark zaklopýtal v pozici posledního obránce a měl obrovské štěstí, že po jeho ztrátě Becker přebral míč od Behrense v ofsajdu. Povedená rána zpoza vápna sice skončila za Pavlenkou, ale pomezní dal jasně najevo, že tento gól surinamského útočníka platit nebude.
     
    57
    Velmi pasivním výkonem si Werder koleduje. Na Unionu je znát mnohem větší motivace dovést tento duel do vítězného konce.
     
    58
    Nepovedená přihrávka Beckera přistála na brémských kopačkách. Bittencourt nesměle vyrazil do protiútoku. Kousek za půlící čárou byl ale připraven o míč a fauloval Leiteho.
     
    60
    Držení míče: 48 % – 52 %.
     
    61
    Střídání v týmu Werder Brémy:
    ze hřiště odchází Lee Buchanan, přichází Anthony Jung.
     
    62
    Stark si pomohl faulem u postranní čáry. I tuto standardku si vzal na starost Trimmel, jenže prudký centr prošel skrz několik hráčů do autu.
     
    63
    Střídání v týmu 1. FC Union Berlín:
    ze hřiště odchází Janik Haberer, přichází Paul Seguin.
     
    63
    Střídání v týmu 1. FC Union Berlín:
    ze hřiště odchází Ajsa Laídúní, přichází Sven Michel.
     
    64
    Souboj o Ligu mistrů stále vyznívá lépe pro Freiburg, jenž drží nejtěsnější náskok na hřišti Frankfurtu. Union potřebuje naplno bodovat, aby uhájil postupovou čtvrtou příčku.
     
    65
    První dotek s balonem měl střídající Michel v ofsajdu. Nervozita na straně berlínského klubu stoupá.
     
    66
    Pavlenka potřeboval dva pokusy, aby vyrazil nákop Trimmela mimo velké vápno. Zároveň tam došlo k drobnému faulu Robina Knocheho.
     
    67
    Souboj Junga s Michelem dopadl rohem pro Trimmela. Přes dva obránce se k hlavičce dostal Doekhi. Pavlenka už byl překonán, ale na čáře ho skvěle zastoupil Ducksch.
     
    68
    Jiří Pavlenka si nechal dát zbytečnou žlutou kartu za zdržování před rozehrávkou. Pro českého gólmana je to první napomenutí v sezoně.
     
    69
    Philipp nedal Beckerovi příležitost k odcentrování. Obléhání hostující branky tím zdaleka neskončilo, nicméně Michel na centr Khediry nedosáhl.
     
    71
    Leonardo Bittencourt mimo souboj o balon podkopl Leiteho a dvacet minut před koncem zápasu vyfasoval již desátou žlutou kartu v sezoně.
     
    72
    Christopher Trimmel vzduchem posílal míč do nepřehledné houštiny těl. K zakončení domácích fotbalistů tentokrát nedošlo.
     
    73
    Jung v zárodku útoku Werderku odevzdal míč nákopem pro Rønnowa. Dánský gólman Unionu se ve druhé půli vysloveně nudí.
     
    74
    Becker byl vysunut ideálně načasovanou kolmicí, ale z velmi ostrého úhlu nezakroutil balon mezi tyče. Unionu v malém boxu chyběl další hráč na dorážku.
     
    75
    Trimmel snad poprvé nechal kopnout standardku někoho jiného. Byl to Roussillon, na jehož centr Behrens o centimetry nedosáhl.
     
    76
    Romano Schmid se u postranní čáry přetahoval o míč s Leitem. Podle rozhodčích hostující záložník fauloval a pokračovat se bude nákopem z dílny Rønnowa.
     
    77
    Veljković byl sám na bránění dvou hlavičkářů. Situaci zvládl excelentně a dostal míč do mnohem klidnějších vod.
     
    78
    Střídání v týmu 1. FC Union Berlín:
    ze hřiště odchází Christopher Trimmel, přichází Josip Juranović.
     
    78
    Střídání v týmu 1. FC Union Berlín:
    ze hřiště odchází Kevin Behrens, přichází Jordan Siebatcheu.
     
    79
    Seguin roztáhl míč do křídla. Juranović si tam mohl zopakovat svůj centr, ovšem Siebatcheu z odmávaného ofsajdu hlavičkoval nad břevno.
     
    81
    Union Berlin právě vstřelil branku!
    Necelou čtvrthodinu před koncem zápasu dává RANI KHEDIRA gól, který se zapíše do historie berlínského klubu!!! Becker zprava nacentroval k Michelovi. Ten nebyl v dobré palebné pozici a raději posunul míč k RANIMU KHEDIROVI, který přesnou placírkou na zadní tyč přiblížil Union k postupu do Ligy mistrů.
     
    83
    Další skvělá zpráva pro domácí tým Freiburg ztratil vedení ve Frankfurtu a Unionu aktuálně stačí k udržení čtvrté příčky i remíza.
     
    85
    Nikým nebráněný Bittencourt poslal míč směrem na Marvina Ducksche. Ten hlavičkoval z dobrých sedmnácti metrů a Rønnow nemusel řešit nic zapeklitého.
     
    86
    Střídání v týmu Werder Brémy:
    ze hřiště odchází Ilja Grujev, přichází Eren Dinkci.
     
    88
    V důsledku Khedirova gólu šlo tempo hry strmě dolů. Berlín nespěchá a další čas získá posledním střídáním. Do hry půjde Gießelmann, jenž se dneškem loučí s Unionem.
     
    89
    Střídání v týmu 1. FC Union Berlín:
    ze hřiště odchází Jérôme Roussillon, přichází Niko Gießelmann.
     
    90
    Beckerova přízemní přihrávka do malého vápna skončila v náruči Jiřího Pavlenky.
     
    90+1
    Nastavují se 4 minuty.
     
    90+2
    Leite vyhlavičkoval balon z předbrankového prostoru jen k útočícím hráčům Werderu, nicméně Ducksch ze statické pozice bránu přestřelil.
     
    90+3
    Vysoko nad brankou skončil i pokus Michela z necelých třiceti metrů. Becker v další akci vytloukl bloky obránce a zařídil pro své barvy asi poslední roh.
     
    90+4
    Doslova pár desítek sekund před koncem sezony Niclas Füllkrug přichází o korunu pro krále střelců! Díky druhé trefě v zápase s Schalke ho na čele střelecké listiny střídá Christopher Nkunku.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Union to dokázal! V dechberoucím posledním kole Bundesligy uhájil čtvrté místo před Freiburgem a může se těšit na účast v základní skupině Ligy mistrů. Celé utkání se hrálo jen na branku Jiřího Pavlenky, ale na jediný gól si Berlíňané museli počkat až do 81. minuty, kdy je spasila trefa Raniho Khediry. Do té doby Union moc vyložených šancí neměl. Beckerově neuznanému gólu předcházel ofsajd a Doekhiho hlavičku z brankové čáry vyhlavičkoval Ducksch.
     
    Držení míče: 48 % : 52 %.
    Střely na branku: 5:4. Střely mimo: 12:3. Rohy: 15:1. Ofsajdy: 3:1. Fauly: 9:10.
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (17:42:58)

    Michal Břuchanský

    Branky: 81. Khedira (Michel)

    Karty:   45+4. Laídúní (UNB) – 49. M. Philipp (BRM), 68. Pavlenka (BRM), 71. Bittencourt (BRM)


    Držení míče: 48 % : 52 %.
    Střely na branku: 5:4. Střely mimo: 12:3. Rohy: 15:1. Ofsajdy: 3:1. Fauly: 9:10.
    1. FC Union Berlín: Rønnow – Doekhi, Knoche, Leite – Trimmel (C) (78. Juranović), Laídúní (63. Michel), Khedira, Haberer (63. Seguin), Roussillon (89. Gießelmann) – S. Becker, Behrens (78. Siebatcheu).
    Náhradníci: Grill – Jaeckel, Leweling, Pantović.

    Trenér: Urs Fischer

    Werder Brémy: Pavlenka – Veljković, Stark, Friedl (C) – Bittencourt, R. Schmid, Grujev (86. Dinkci), N. Schmidt (24. M. Philipp), Buchanan (61. Jung) – Füllkrug, Ducksch.
    Náhradníci: Zetterer – Chiarodia, Mbom.

    Trenér: Ole Werner

    Rozhodčí: Ittrich – Thielert, Assmuth
    thejrc.org