Kanada – Lotyšsko 4:2 (kon.) | USA – Německo 3:4 (po pr.)
konec
Kanada
4:2 (0:1, 1:1, 3:0)
Lotyšsko
Sobota 27.05.2023, 13:20 • Nokia Arena, Tampere • Mistrovství světa • Semifinále
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 13:20.
     
    Přejeme vám krásné sobotní odpoledne z finského města Tampere, kde zítra vyvrcholí semifinálový souboj mezi Kanadou a Lotyšskem. Zůstaňte proto s námi a sledujte, kdo si účast ve finále vybojuje.
     
     KANADA

    Javorovým listům se díky výhře v posledním zápase skupinové fáze povedlo poskočit na druhou pozici a ta Kanadě přisoudila do čtvrtfinále Finsko. Právě s výběrem Suomi Kanaďané na loňském MS prohráli v souboji o zlato, a tak se pokusili o odplatu. Ta byla úspěšná, Javorový list vyhrál poměrem 4:1, o góly se postarali Jack Quinn, Sammy Blais, Michael Carcone a Tyler Toffoli.

    Soupiska:

    Brankáři:
    Devon Levi, Samuel Montembeault, Joel Hofer

    Obránci:
    Ethan Bear, Tyler Myers, Justin Barron, Pierre-Olivier Joseph, MacKenzie Weegar, Jacob Middleton, Brad Hunt

    Útočníci:
    Sammy Blais, Jake Neighbours, Lawson Crouse, Jack McBain, Peyton Krebs, Jack Quinn, Milan Lucic, Tyler Toffoli, Adam Fantilli, Cody Glass, Scott Laughton, *Joe Veleno, Michael Carcone

    * nebude k dispozici (disciplinární trest)
     
     LOTYŠSKO

    Hráči z pobaltské země, která letošní šampionát spolupořádá, do čtvrtfinále postoupili poté, co jako jediní dokázali obrat a dokonce porazit do té doby bezchybné Švýcarsko. Vitolinšovo mužstvo si euforii z postupu dokázalo přenést i do čtvrtfinále proti Švédsku, které Lotyši po gólech Danse Ločmelise, Mikse Indrašise a Janise Jakse porazili poměrem 3:1.

    Soupiska:

    Brankáři:
    Arturs Šilovs, Kristers Gudlevskis, Ivars Punnnenovs

    Obránci:
    Karlis Čukste, Oskars Cibulskis, Ralfs Freibergs, Roberts Mamčics, Arvils Bergmanis, Janis Jaks, Kristaps Zile, Uvis Janis Balinskis

    Útočníci:
    Renars Krastenbergs, Rihards Bukarts, Kaspars Daugavinš, Martins Dzierkals, Rodrigo Abols, Rudolfs Balcers, *Andris Džerinš, Georgs Golovkovs, Miks Indrašis, Roberts Bukarts, Deniss Smirnovs, Dans Ločmelis, Ronalds Keninš, Oskars Barna, Toms Andersons

    * nebude k dispozici (zranění)
     
    Oba týmy už spolu jednu zkušenost mají, potkaly se v základní skupině v pátek 12. května. Pro Lotyšsko to byl vstup do turnaje, který se příliš nepovedl, protože Kanada si v pohodovém tempu dokráčela pro vítězství 6:0.

    Lotyšsko – Kanada 0:6
    (0:2, 0:2, 0:2)

    Branky a nahrávky: 1. Crouse (Glass, Krebs), 5. Laughton (Weegar, Middleton), 29. Weegar (Quinn, Toffoli), 36. Blais (Krebs, Hunt), 54. Veleno (Weegar), 56. McBain (Carcone, Fantilli)

     Lotyšsko: Punnenovs (5. Šilovs) – Balinskis, Zile, Mamčics, Jaks, Čukste, Freibergs, Cibulskis – Daugavinš (C), Abols (A), Andersons – Indrašis, Ro. Bukarts (A), Batna – Balcers, Ločmelis, Keninš – Ri. Bukarts, Dzierkals, Džerinš – Smirnovs.

     Kanada: Montembeault (Levi) – Weegar (A), Middleton, Barron, Bear, Joseph, Myers – Hunt, Lučić, Blais – Veleno, McBain, Carcone – Fantilli, Laughton, Quinn – Toffoli (C), Glass, Krebs – Neighbours, Crouse (A).

    Rozhodčí: Heikkinen, Hribik – Hofer, Yletyinen
     
    Úvodní sestavy:

    Kanada: Montembeault (Levi) – Middleton, Weegar, Hunt, Barron, Joseph, Myers – Lučić (A), Glass, Fantilli – Crouse, Laughton (A), Quinn – Neighbours, Krebs, Blais – Carcone, McBain, Toffoli (C)


    Lotyšsko: Šilovs (Gudlevskis) – Zile, Balinskis, Jaks, Rubins, Freibergs, Čukste, Cibulskis – Balcers, Abols (A), Daugavinš (C) – Ro. Bukarts (A), Batna, Dzierkals – Ri. Bukarts, Ločmelis, Indrašis – Andersons, Smirnovs, Krastenbergs – Keninš
     
    Nokia Arena se začíná v Tampere pomalu naplňovat. Kanaďané dorazili na rozbruslení se značným zpožděním, ale zkušené mužstvo zjevně ví, co dělá.
     
    Mnoho fanoušků z Lotyšska zavítalo do Tampere a my tak můžeme slyšet jejich skandování "Latvia", které se rozléhá celou halou.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:16
    Úvodní vhazování vyhrála Kanada a rovnou se přesunula do útočného pásma.
     
    00:29
    Rudolfs Balcers zavezl puk do útočného pásma a u sto vypadalo, že jej Tyler Toffoli zastaví, ale nakonec přeskočil na hokejku Kasparse Daugavinše, jenž stihl vystřelit, ale touš skončil vedle brány.
     
    00:47
    Kaspars Daugavinš opět prověřil Montembeaulta z levého kruhu. Kanadský brankář neměl s jeho střelou žádné problémy.
     
    01:50
    Justin Barron se dostal do mezikruží a rozhodl se vystřelit, ale puk se nedostal za brankovou čáru.
     
    02:12
    Od modré to teď zkusil Brad Hunt, branku ale minul.
     
    02:41
    Lotyši se snaží pronikat do útočného pásma, ale s udržením hry ve třetině mají problémy.
     
    03:19
    Michael Carcone zavezl puk až před branku a pak nahrál na vrchol kruhu připravenému Weegarovi. Jeho střela ale přes clonící hráče až na Šilovse neprošla.
     
    03:40
    Jack Quinn prověřil Arturse Šilovse z levého kruhu a ten nátlaku odolal a zabránil javorovým listům v šanci.
     
    04:09
    Ralfs Freibergs poslal puk na bránu od modré čáry, jeho střelecký pokus byl sražen hokejkou kanadského hráče.
     
    04:28
    Zakázané uvolnění Lotyšska, vhazuje se před Šilovsem.
     
    04:38
    Dans Ločmelis vyvezl puk do útočného pásma, ale Toms Andersons jeho nahrávku nezachytil tak, jak by si přál a přišel o puk.
     
    05:33
    Tentokrát prověřil Lotyše Justin Barron, který to zkusil od modré. Nebyl ale úspěšný. Do brány se nepodařilo dorazit puk ani nikomu z jeho spoluhráčů.
     
    05:37
    Toms Andersons vystřelil z pravého kruhu, puk však skončil v prostoru za kanadskou bránou.
     
    06:26
    Adam Fantilli si výborně počínal v útočném pásmu a Lotyše tak dostali pod tlak. Zatím se však Kanaďanům nedaří najít recept na překonání Arturse Šilovse.
     
    06:41
    Lotyši poslali puk na zakázané uvolnění. Vhazuje se před Šilovsem.
     
    06:52
    Kaspars Daugavinš dostal puk ven ze třetiny a do mezikruží se hnal Rodrigo Abols, který byl však zastaven kanadským hráčem, a tak nemohl v rozjeté akci pokračovat.
     
    07:33
    Scott Laughton se snažil proniknout do útočného pásma, ale Oskars Batna mu stál v cestě a nepřipustil potíže.
     
    07:44
    Milan Lučić poslal zpoza branky puk na Brada Hunta, který to zkusil od modré. Svou střelou ale kanadského brankáře příliš neohrozil.
     
    08:18
    Lotyšsko právě vstřelilo branku!
    Kristaps Zile prudce vystřelil od modré čáry a puk skončil v mezikruží, kde byl Rihards Bukarts a neváhal vystřelit. Kanadský brankář tuto situaci ještě viděl, ale na DANSE LOČMELISE byl krátký, ten poslal puk do brány z předbrankového prostoru a Lotyši jdou do vedení. Asistence: Rihards Bukarts a Kristaps Zile.
    08:18 Dans LOČMELIS - 0:1


     
    09:58
    Lotyši teď ujížděli tři na dva a následně krátce kombinovali v útočném pásmu. Montembeaulta ale tentokrát příliš neohrozili.
     
    10:18
    Jack McBain byl volný v mezikruží a vystřelil na bránu, ale minul. Arturs Šilovs si mohl oddechnout.
    10:27 Toffoliho bekhend skončil na tyčce lotyšské branky
     
    11:13
    Kanaďané si vytvořili velký nátlak v útočném pásmu. Jacob Middleton vystřelil od modré čáry a situaci uklidnil až Arturs Šilovs, jenž puk dostal pod svou moc.
     
    11:41
    Uvis Janis Balinskis se nacházel na modré čáře a pokusil se zmást kanadského brankáře střelou, ale puk nakonec změnil rotaci a ocitl se vedle kanadské brány.
     
    12:40
    Kanaďané si prohazují puk mezi sebou. Jacob Middleton číhal na modré, ale nakonec Lotyši situaci zklidnili vyhozením puku na zakázané uvolnění.
     
    13:01
    Kanaďané teď dlouho kombinovali před Šilovsem. Lotyši tlak ubránili a nakonec poslali puk na zakázané uvolnění.
     
    13:10
    Karlis Čukste si nerozuměl s Robertsem Bukartsem a vhazovat se bude znovu před Artursem Šilovsem.
     
    13:40
    Adam Fantilli vystřelil z levého kruhu a Cody Glass chtěl tečovat jeho akci z předbrankového prostoru, ale nakonec hokejkou na puk nedosáhl.
     
    14:17
    Dans Ločmelis si teď zavezl puk až k bezprostřední blízkosti Montembeaulta, ten byl ale připraven a střelu zblokoval svými betony.
     
    14:22
    Kristaps Zile se rozhodl vystřelit od modré čáry, jeho pokus nakonec srazil kanadský útočník svou hokejkou.
     
    14:47
    Jeden z Lotyšů to teď zkusil z vrcholu pravého kruhu, trefil ale jen hruď kanadského brankáře.
     
    15:02
    Jack McBain se snažil udržet puk v útočné třetině, ale nakonec se dostali na kotouč Lotyši, kterým se však nedaří jej ukočírovat a vyvést do obranného pásma Kanady.
     
    15:58
    Kanaďané si nevěděli rady. Byli v útočném pásmu, ale žádnou cestu k Artursi Šilovsovi si neuměli najít.
     
    16:46
    Roberts Bukarts zadělával Kanadě na problémy, ale Tyler Myers situaci zvládnul, ale zatím se ani jemu a jeho spoluhráčům nedařilo vytvořit nějakou pikantní akci, která by Lotyše zmátla.
     
    17:29
    Justin Barron nahrával do útočného pásma, ale Scottu Laughtonovi přeskočil puk na hokejce, a tak se musel vrátit do obranného pásma.
     
    18:17
    Abols se teď v útočné třetině dostal k puku a zadovkou ho nahrál svému spoluhráči, ten to zkusil z levého kruhu, ale jeho střela byla zblokována.
     
    18:40
    Tyler Myers na modré čáře problémy s tím ukočírovat puk a Kanada stále postrádala souhru.
     
    19:44
    Miks Indrašis si výborně počínal v mezikruží. První střelu dokázal kanadský gólman ustát, u druhé nechybělo málo ke gólu. Kanada měla obrovské štěstí.
    19:44 Dvě obrovské šance Indrašise v závěru první třetiny
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Druhá třetina započne cca v 14:11.
     
    Statistiky po první třetině:

    Střely na bránu: 9 – 7
    Zákroky brankářů: 6 – 9
    Trestné minuty: 0 – 0
     
    Po první třetině vedou Lotyši, které do vedení v deváté minutě utkání poslal Dans Ločmělis. Ten našel po Bukartsově střele puk v předbrankovém prostoru, neváhal a rovnou ho poslal za Montembeaulta, který nebyl na jeho dorážku připraven. Spoustu šancí si vytvořili i Kanaďané, žádné z nich ale nedokázali proměnit. V hledišti je spousta fanoušků, kteří ženou vpřed lotyšské hráče.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:15
    Michael Carcone vyvezl puk do útočného pásma, ale Kanada se nedokázala zde zdržet, natož vystřelit.
     
    21:37
    Vyloučení v týmu Kanada:
    2 min. – příliš mnoho hráčů na ledě, odpyká Sammy Blais.
     
    21:40
    Kanada vyhrála buly a okamžitě poslala puk ve z obranného pásma.
     
    22:23
    Uvis Janis Balinskis nahrál Miksi Indrašisovi, který si vytvářel střeleckou pozici, ale lotyšský hráč byl faulován.
     
    22:39
    Vyloučení v týmu Kanada:
    Pierre-Olivier Joseph – 2 min., sekání.
     
    22:55
    Kaspars Daugavinš se pohyboval za bránou, ale nedokázal najít své spoluhráče a přišel o puk. Nicméně Kanaďané nevyhodili puk ven ze třetiny a hraje se stále před kanadským brankářem.
     
    23:37
    Kanaďané po krátké kombinaci Lotyšů vyhazují. A už jsou opět ve čtyřech.
     
    23:47
    Nikdo z přesilovko formace Lotyšů nezvládnul na bránu ani jednou vystřelit, a Kanaďani bez větších problémů ubránili první minuty v oslabení.
     
    24:41
    Miks Indrašis si prohazoval puk s Karlisem Čukstem, ale ani jeden z nich už nedokázal vystřelit a javorové listy ustály těžkou situaci.
     
    24:54
    Zakázané uvolnění Kanady. Vhazovat se bude po pravici Montembeaulta.
     
    25:20
    Renars Krastenbergs se snažil prokličkovat z pravého kruhu až k bráně, ale nakonec mu v cestě stál Tyler Myers, který mu sebral puk a vrátil hru před lotyšského gólmana.
     
    25:32
    Z levého kruhu teď lotyšského brankáře prověřil Deniss Smirnovs. Šilovs bez problémů zachytil puk do své vyrážečky.
     
    25:32
    Současné vyloučení:
    Vyloučení v týmu Kanada:
    Jack McBain – 2 min., hrubost.

    Vyloučení v týmu Lotyšsko:
    Oskars Cibulskis – 2 min., hrubost.
     
    25:58
    Uvis Janis Balinskis se s pukem dostal až do útočného pásma, ale na bránu vystřelit nedokáže.
     
    26:32
    MacKenzie Weegar kroužil za modrou čárou, ale nahrávka na Codyho Glasse neprošla a Lotyši vrátili hru před Samuela Montembeaulta.
     
    26:45
    Ločmelis teď přebruslil celé kluziště a zkusil to z pravého kruhu. K výraznější akci se ale nedostal.
     
    27:32
    Z trestných židlí, nebo spíše lavice, se vrátili hráči obou týmů. Hraje se v plném počtu.
     
    27:42
    Bratři Bukartsové byli za kanadskou bránou a dostali se do potyčky. Rihards Bukarts podrazil Jacoba Middletona nohou a půjde si odpykat dvouminutový trest.
     
    28:40
    Kombinaci Kanaďanů zakončoval z levého kruhu Michael Carcone. Šilovs jeho střelu vyrazil.
     
    28:42
    Oskars Batna donutil udělat Codyho Glasse chybu a ten se s pukem musel vrátit do středního pásma.
     
    29:24
    Cody Glass kroužil na modré čáře. Puk se nakonec dostal na hokejku Brada Hunta, ale jeho pokus byl sražen lotyšským hráčem.
     
    29:48
    Další tlak Kanaďanů zakončoval Sammy Blais, Indrašis jeho střelu vyrazil ramenem.
     
    30:09
    Rihards Bukarts si najel do útočného pásma a poslal puk na Denisse Smirnovse, který vystřelil z levého křídla a Samuel Montembeault vyrazil jeho střelu.
    30:09 Smirnovs z dobré pozice Montembeaulta nepřekonal
     
    30:37
    Ronalds Keninš si najel na modrou čáru, ale do útočné třetiny nepronikl, v cestě mu stál kanadský bek.
     
    30:49
    A na druhé straně to hned o chvíli později zkusil Michael Carcone. Střílel ale z příliš ostrého úhlu.
     
    30:49
    Rodrigo Abols zbytečně vyvolal roztržky a odpyká si menší trest za nesportovní chování.
     
    31:18
    Adam Fantilli nahrával z levého kruhu na Peytona Krebse, jenž se k puku nedostal, protože mu přeskočil puk na hokejce.
     
    31:38
    Tak teď bylo málem srovnáno! Kanaďanům se podařilo překonat lotyšského brankáře. Byla z toho ale pouze tyčka. Arturs Šilovs dokázal následně odražený kotouč zalehnout, a zabránit tak radosti svých soupeřů.
    31:38 Fantilliho střelu zastavil tyč Šilovsovy branky
     
    31:38
    Adam Fantilli vrazil do zubů Karlisi Čukstemu a odpyká si menší trest za hrubost.
     
    32:17
    Kanaďané i ve čtyřech napadají Lotyše. Michael Carcone se dostal do předbrankového prostoru a vystřelil, ale Arturs Šilovs byl připraven.
     
    32:31
    Vyloučení v týmu Kanada:
    Lawson Crouse – 2 min., vysoká hůl.
     
    32:31
    Kanaďané si znovu znepříjemnili situaci a budou hrát už podruhé ve třech hráčích.
     
    32:36
    Rihards Bukarts hitem odrovnal MacKenzieho Weegara. Náraz byl obrovský a rozhodčí se museli poradit s délkou trestu.
     
    32:36
    Nakonec dospěli k závěru, že si lotyšský střelec odpyká jen dvouminutový trest za vražení na hrazení.
     
    33:09
    Uvis Janis Balinskis prověřil kanadského gólmana z pravého kruhu, ale trefil jeho levou ruku.
     
    33:40
    Scott Laughton a Jacob Middleton se dostali do přečíslení, ale situaci nechtěli komplikovat, a tak puk jen poslali do obranného pásma Lotyšů.
     
    33:40
    Lotyši si v útočném pásmu budovali tlak, ale nakonec se díky nepřesné přihrávce nedostali k zakončení. Oba týmy už jsou ve čtyřech.
     
    34:31
    Kristians Rubins nebezpečně dorážel na kanadskou bránu za modrou čárou, ale puk nakonec v bráně neskončil.
     
    34:36
    Oba týmy hrají v plném počtu.
     
    35:13
    Renars Krastenbergs se hnal za kotoučem za kanadskou bránou, ale nedosáhl na něj.
     
    35:32
    Kanada právě vstřelila branku!
    A je vyrovnáno! Krebs zavezl puk do útočného pásma a poslal puk k levé tyči, kde byl nikým nehlídaný SAMMY BLAIS. Tomu nedělalo problém zavěsit puk za přesouvajícího se Šilovse. Asistence: Peyton Krebs, Jacob Middleton.
    35:32 Sammy BLAIS - 1:1


     
    35:38
    Adam Fantilli se dostal s pukem do levého rohu, ale přišel o něj. Nicméně Kanada se vrátila do útočného pásma zpět a vytvořila si šanci. Arturs Šilovs zasáhnul právě včas a připsal si další zákrok.
     
    36:41
    Lotyšsko právě vstřelilo branku!
    Lotyši si berou vedení zpět! RUDOLFS BALCERS objel MacKenzieho Weegara a rychle si najel až do mezikruží a střelou zápěstím překonal Samuela Montembeaulta. Bez asistence.
    36:41 Rudolfs BALCERS - 1:2


     
    37:24
    Vyloučení v týmu Kanada:
    Sammy Blais – 2 min., podrážení.

    Vyloučení v týmu Lotyšsko:
    Uvis Janis Balinskis – 2 min., nafilmovaný pád nebo přihrávání.
     
    37:40
    Ronalds Keninš se objevil za modrou čárou, ale na kanadského brankáře nevystřelil.
     
    38:20
    Michael Carcone nabral rychlost a dostal se do pravého rohu, kde Karlis Čukste vzal situaci do svých rukou a přitlačil jej tak, aby nemohl ve hře pokračovat.
     
    39:05
    Tak teď měl Šilovs opravdu spoustu práce. Po střele jednoho z Kanaďanů se puk jen odrazil do prostoru před brankou, a tak se Lotyš musel opravdu otáčet, aby zabránil možným dorážkám.
     
    39:10
    Tyler Toffoli vystřelil z levého kruhu a puk mířil na levou tyč. Nakonec Arturs Šilovs stihl nastavit svůj beton právě včas. Ještě přišla dorážka, ale lotyšský strážce zaklapl své betony.
    39:10 Obrovský závar před lotyšskou brankou
     
    39:24
    Oba týmy jsou v plném počtu.
     
    39:37
    Milan Lučić se pohyboval před pravým kruhem, ale přišel o puk a hra se musela vrátit do středního pásma.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Další třetina začne přibližně v 15:11.
     
    Statistiky po první třetině:

    Střely na bránu:
    25 – 13
    Zákroky brankářů: 11 – 24
    Trestné minuty: 12 – 10
     
    Za námi je divoká druhá třetina prvního semifinálového utkání. Vyloučených bylo víc než dost, ale v závěru to začalo padat. Ve třicáté šesté minutě Sammy Blais vyrovnával a poslal puk blíž k levé tyči. Lotyšům se o chvíli později podařilo otočit vývoj zpátky na svou stranu. Rudolfs Balcers vzal situaci na sebe a střelou zápěstím překonal Samuela Montembeaulta a v Nokia Areně vypukla lotyšská euforie. Kanada prohrává i po druhé třetině s Lotyšskem, a to 1:2.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:12
    Rudolfs Balcers se snažil udržet puk v obranném pásmu Kanady, nakonec se musel vrátit do středního pásma, ale jen na chvíli. Samuel Montembeault zasáhnul právě včas a připsal si další zákrok.
     
    40:45
    Kanada právě vstřelila branku!
    A je opět vyrovnáno! Zpočátku nevinná šance skončila radostí Kanaďanů. Ti vybojovali za bránou puk, JACK QUINN vystřelil na branku z ostrého úhlu a trefil zezadu masku lotyšského brankáře. Od té se pak puk odrazil rovnou za záda Arturs Šilovse. Asistence: Lawson Crouse, Scott Laughton.
    40:45 Jack QUINN - 2:2



     
    41:01
    Rihards Bukarts byl najednou rychlostí blesku v předbrankovém prostoru, ale vystřelit nedokázal, puk mu sjel z hokejky.
     
    41:46
    Milan Lučić se snažil získat puk v pravém rohu vedle brány Arturse Šilovse, ale nepovedlo se. Přesto Kanada udržela pásmo, ale nic zajímavého nevymyslela.
     
    42:50
    Jacob Middleton poslal puk do útočného pásma, ale nikdo se jej neujal. Z protiútoku těžil Martinš Dzierkals, kanadského brankáře však neoblafnul.
     
    43:31
    Kristians Rubins zabránil kanadskému hráči, aby se dostal až k bráně a založil novou akci.
     
    44:05
    Zakázané uvolnění Kanady.
     
    44:45
    Peyton Krebs sadovou od modré čáry poslal puk po ledě až k pravému kruhu, ale Adam Fantilli nezvládnul koncovku, a tak si Arturs Šilovs mohl oddechnout.
     
    45:06
    Adam Fantilli se hnal za kotoučem, ale Janis Jaks byl rychlejší a zabránil Kanadě v průniku do třetiny.
     
    45:24
    Samuel Montembeaulta teď z bezprostřední blízkosti prověřil Rihards Bukarts, Kanaďan ale neměl s jeho střelou žádné problémy.
     
    45:49
    Pierre-Olivier Joseph dostal kotouč do pravého rohu kluziště, ale nikdo ze spoluhráčů nestihl zasáhnout. Přece jen se na puk dostal Jack McBain, který dělal nepříjemnosti v mezikruží, ale bezúspěšně.
     
    46:45
    Lotyši vyhráli buly a Kaspars Daugavinš se snažil okamžitě dostat až k bráně, ale kanadský bek mu zabránil v cestě za Samuelem Montembeaultem.
     
    47:28
    Kanada si vytvořila lehký nátlak před Artursem Šilovsem, Sammy Blais vzal nakonec zakončení na sebe a z pravého kruhu vystřelil. Lotyššský brankář pohlídal situaci a připsal si další zákrok.
     
    48:15
    Roberts Bukarts a jeho lajna se snažila zadělat na problémy kanadskému brankáři, ale bezúspěšně.
     
    48:56
    Kanada právě vstřelila branku!
    ADAM FANTILLI dostal nahrávku na modrou, suverénně prokličkoval až před Šilovse a nasměroval puk mezi lapačku a jeho betony. Asistence: Milan Lučić a Justin Barron.
    48:56 Adam FANTILLI - 3:2


     
    49:02
    Jack McBain si objel kanadskou bránu, ale vystřelit nedokázala. Přesto si Kanada vytvořila nátlak.
     
    49:57
    MacKenzie Weegar se snažil proniknout do útočného pásma, ale bezúspěšně.
     
    50:20
    Arturs Šilovs se rval za lotyšský tým a připsal si další zákrok. Posunul si akorát bránu a rozhodčí přerušili hru na znamení komerční přestávky.
     
    50:33
    Rodrigo Abols se snažil získat kotouč za lotyšskou bránou, ale bezúspěchu. Peyton Krebs si vytvořil solidní šanci, ale Arturs Šilovs jeho akci viděl a připsal si další zákrok.
     
    50:57
    Karlis Čukste poslal puk na modrou čáru, kde byl Martinš Dzierkals. Ten poslal puk ještě do středního pásma, ale ujali se jej právě Kanaďané, kteří jsou teď herně lepším týmem.
     
    51:41
    Pierre-Olivier Joseph poslal puk za lotyšskou bránu, avšak nikdo z jeho spoluhráčů si kotouč nepřivlastnil.
     
    52:10
    Přestože se do vedení dostali Kanaďané, lotyšští fanoušci stále podporují svůj tým a halou se rozléhá hlasité "Latvia!".
     
    52:34
    Scott Laughton dorážel na Janise Jakse, ten se však nenechal oklamat. Lotyšští však vyhodili puk ven ze třetiny a vhazovat se bude před Artursem Šilovsem.
     
    53:03
    Justin Barron se rozhodl puk poslat do pravého kruhu, nikdo z jeho spoluhráčů však tohle nečekal. Kanaďané však i přesto mají kotouč ve svých rukou a vytvořili si další nátlak, který Lotyši naštěstí ubránili.
     
    54:21
    Oskars Batna si vytvářel střeleckou pozici za kanadskou bránou, později však pod nátlakem o ni přišel.
     
    55:01
    V pravém rohu ledové plochy před Artursem Šilovsem se bojovalo o puk. Lotyšský brankář nakonec nemusel zasahovat, spoluhráči vyvezli touš ven ze třetiny.
     
    55:43
    Miks Indrašis teď z levého kruhu spíše jen nahodil na Montembeaulta, ten neměl problém puk zpacifikovat.
     
    55:49
    Tyler Toffoli nahodil puk směrem k lotyšské bráně, ke kotouči se však nikdo ze spoluhráčů nedostal.
     
    56:18
    Kaspars Daugavinš si vytvořil velmi dobrou šanci v předbrankovém prostoru, ale Samuel Montembeault zasáhnul svým betonem.
     
    57:02
    Vyloučení v týmu Lotyšsko:
    Oskars Batna – 2 min., vražení na hrazení.
     
    57:04
    Michael Carcone prověřil Arturse Šilovse z převbrankového prostoru a ten dostal puk do své moci.
     
    57:27
    Kanaďané si vytvořili nátlak a nahrávali si mezi sebou. Tyler Myers nakonec na modré čáře přišel o puk, ale naštěstí se Lotyši nedostali do větší šance a Samuel Montembeault si mohl oddechnout.
     
    57:48
    Na druhé straně se Kanaďané vydali do brejku vstříc Šilovsovi, úspěšní ale také nebyli.
    57:48 Carcone trefil jen lapačku Šilovse
     
    58:07
    Ve středním pásmu si Lawson Crouse nerozuměl se spoluhráči a nakonec se muselo vhazovat na středovém kruhu.
     
    58:39
    Karlis Čukste poslal puk od modré čáry na bránu, ale kotouč se dostal na hokejku kanadského hráče, který jej dostal ven ze třetiny.
     
    59:02
    Lotyši jsou v plném počtu.
     
    59:17
    Kanada právě vstřelila branku!
    Lotyši odvolali brankáře, ale ani ne chvíli poté si nerozuměli v útočném pásmu a SCOTT LAUGHTON za modrou čárou poslal puk do prázdné klece a definitivně rozhodl o výsledku. Bez asistence.
    59:17 Scott LAUGHTON - 4:2


     
    59:40
    Lotyši to opět zkouší bez brankáře.
    Závěr utkání a kanadská radost z postupu do finále
     
    Konec zápasu.
     
    Nejlepší hráči zápasu

    Kanada: Jack Quinn
    Lotyšsko: Uvis Janis Balinskis
     
    Nejlepší hráči Lotyšskai

    1. Kaspars Daugavinš
    2. Rodrigo Abols
    3. Arturs Šilovs
     
    Nejlepší hráči týmu Kanady

    1. Samuel Montembeault
    2. MacKenzie Weegar
    3: Lawson Crouse
     
    Hra bez brankáře už Lotyšům nepomohla. Kanaďané se o výhru nenechali připravit, a tak dnes budou slavit oni. Lotyši předvedli v zápase velmi sympatický výkon a jejich fanoušci vytvořili v hale skvělou atmosféru. Hokej se ale hraje na góly a těch dnes vstřelili více právě Kanaďané. Ti dokázali díky poněkud šťastnému gólu na začátku třetí třetiny srovnat a následně se v zápase poprvé dostali do vedení, když v devětačtyřicáté minutě skóroval Adam Fantilli. Vítězství pak Kanaďané potvrdili ještě gólem do prázdné branky.
     
    Statistiky po třetí třetině:

    Střely na bránu: 36 – 22
    Zásahy brankářů: 20 – 32
    Trestné minuty: 12 – 12
     
    První semifinálový zápas je u konce. Lotyši se ještě loučí se svými fanoušky a loučíme se i my. Ve Finsku je dnes na programu ještě semifinálové utkání Německa proti USA, textový přenos můžete sledovat od 17:20. Nikola Katolická a Šárka Kolková vám přejí hezký zbytek dne. (15:57:40)

    Nikola Katolická

    Šárka Kolková

    Branky a nahrávky: 36. Blais (Krebs, Middleton), 41. Quinn (Crouse, Laughton), 49. Fantilli (Lučić, Barron), 60. Laughton – 9. Ločmelis (Ri. Bukarts, Zile), 37. Balcers


    Kanada: Montembeault (Levi) – Middleton, Weegar, Hunt, Barron, Joseph, Myers – Lučić (A), Glass, Fantilli – Crouse, Laughton (A), Quinn – Neighbours, Krebs, Blais – Carcone, McBain, Toffoli (C).
    Trenér: André Tourigny

    Lotyšsko: Šilovs (Gudlevskis) – Zile, Balinskis, Jaks, Rubins, Freibergs, Čukste, Cibulskis – Balcers, Abols (A), Daugavinš (C) – Ro. Bukarts (A), Batna, Dzierkals – Ri. Bukarts, Ločmelis, Indrašis – Andersons, Smirnovs, Krastenbergs – Keninš.
    Trenér: Harijs Vitolinš

    Rozhodčí: Kaukokari, Macfarlane – Briganti, Davis
    thejrc.org