Chrudim – Vyškov 0:0 (kon.) | Jihlava – Vlašim 5:0 (kon.) | Táborsko – Příbram 2:2 (kon.)
Sparta B – Olomouc B 0:2 (kon.) | Karviná – Třinec 1:0 (kon.) | Líšeň – Dukla Praha 1:3 (kon.)
Opava – Varnsdorf 2:1 (kon.) | Prostějov – Slavia B 3:1 (kon.)
konec
MFK Karviná
1:0 (0:0)
FK Třinec
Neděle 28.05.2023, 17:00 • Městský stadion Karviná, Karviná • FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA • 30. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.
     
    Je to tady. Sezóna 2022/2023 se blíží do svého finiše. Už jen něco málo přes 90 minut fotbalu na osmi druholigových trávnících rozhodnou o posledních otaznících v této sezóně. Kdo postoupí přímo do nejvyšší soutěže? Kdo si zahraje baráž? A kdo jako druhý sestoupí o patro níž? To jsou poslední otázky, na které ještě neznáme odpovědi.

    Co už víme je fakt, že o postup do nejvyšší soutěže se dnes na dálku poperou Karviná, Vyškov a Příbram. Nikdo další už se do těchto bojů nezapojí. Stejně tak je jasné, že druhou ligu po deseti letech opustí Třinec a doprovodí ho jeden ze čtveřice Opava, Jihlava, Prostějov nebo rezerva Slavie.

    Nejlepší pozici pro přímý postup má Karviná. Hornickému týmu stačí bodovat v souboji s nedalekým Třincem, který už má o své nejbližší budoucnosti jasno. Pokud Karviná neuspěje proti regionálnímu rivalovi, pak dá naději Vyškovu, který bude muset zvítězit na hřišti Chrudimi.

    Na třetí pozici je Příbram, ale vzhledem k horším vzájemným zápasům už Karvinou nemůže přeskočit a po skončení základní části si zahraje v baráži proti některému z prvoligových nešťastníků.
     
    FK TŘINEC
    16. místo, 27 bodů, skóre 30:47


    Druhý nejhorší útok, čtvrtá nejhorší obrana. To muselo znamenat sestup. Slezané na jaře vyhráli pouze ve dvou z třinácti zápasů, což je sesunulo na poslední místo tabulky.

    Třinci nepomohla ani výměna trenérů. Slezané po příchodu trenéra Westa porazili doma vedoucí Příbram, ale od té doby uhráli v dalších šesti zápasech pouhé dva body za remízy v Chrudimi a proti béčku Sparty.

    Slezanům uškodil v létě odchod nejlepšího střelce Reného Dediče. Vytáhlý slovenský útočník strávil první půl rok v mistrovské Plzni, na jaře se pokoušel o záchranu s Liptovským Mikulášem v nejvyšší slovenské soutěži. Jeho absenci nenahradila dvojice Juřena, Turyna, která se potýkala se zdravotními problémy. Nejlepšími střelci týmu jsou tak čtyřgóloví záložníci Holík s Omastou.
     
    MFK KARVINÁ
    1. místo, 53 bodů, skóre 57:37


    Karviná prožívá vynikající jaro. Tým v zimě vyměnil oficiálního hlavního trenéra, když Radomíra Korytáře nahradil Ľubomír Luhový, a našla nového střelce. Adeleke Akinyemi nahradil v týmu Durosinmiho, který v zimě odešel do Plzně. Akinyemi na jaře nasázel šest gólů a dorovnal střelecký počin trojice Memič, Boháč, Mikuš. Ještě více gólů má na svém kontě záložník Jaroslav Málek.

    Slezané po třech vítězstvích s nulou vzadu při skóre 10:0 mohli slavit postup už ve Varnsdorfu, ale na severu Čech jim zápas příliš nevyšel a museli se spokojit s bodem za remízu 2:2. Dnes by jim takový výsledek stačil na postup, ale Karviná na remízu v derby nechce hrát.
     
    Poslední zápasy

    Varnsdorf – KARVINÁ 2:2 (2:1)
    Branky: 9. Schön, 24. Dufek – 12. Málek (pen.), 84. Ezeh. Rotzhodčí: Batík – Pfeifer, Mojžíš. ŽK: Zbrožek, Samko – Bederka, Antovski, Mikuš. Diváci: 580.

    Karviná: Ciupa – Mikuš, Žák (46. D. Krčík), Bederka, Antovski – Budínský (70. Ezeh), Boháč – Moses, Málek (46. Bartl), Memič (84. Mihalík) – Akinyemi (70. Papadopulos).

    TŘINEC – Opava 0:1 (0:0)
    Branka: 81. Janoščín. Rozhodčí: Klíma – Caletka, Pečenka. ŽK: Jursa, Foltyn, Slaninka, Tandara, Szewieczek – Helebrand, Omale. Diváci: 532.

    Třinec: Adamuška – Omasta, Foltyn, Brak, Slaninka – Habusta – Kania (66. Hýbl), Jursa (71. Szewieczek), Machuča, Hrdlička (71. Tandara) – Gembický (89. Nieslanik).
     
    Úvodní sestavy:

    MFK Karviná: Ciupa – Mikuš, D. Krčík, Bederka, Antovski – Budínský, Boháč – D. Moses, Málek, Memić – Akinyemi.
    Náhradníci: Neuman – Traore, Žák, Bartl, Ezeh, Papadopulos, Mihalík.
    Trenér: Luhový.

    FK Třinec: Hasalík – Omasta, Mieszek, Brak, Slaninka – Holík, Habusta (C), Machuča, Hrdlička – Horniak, Juřena.
    Náhradníci: Adamuška – Hýbl, Gembický, Nieslanik, Kania, Szewieczek.
    Trenér: West.

    Rozhodčí: Radina – Leška, Hádek.
     
    Hráči už nastoupili na hrací plochu. Domácí jsou celí v bílém, hosté v červené kombinaci.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    4
    Úvodní minuty jsou takové oťukávací, Třinec vyrukoval v sestavě s dvěma dorostenci, kteří sbírají své první minuty.
     
    5
    Rohový kop pro Karvinou, poté co domácí rozjeli akci po pravé straně.
     
    6
    Rohový kop Antovskiho odhlavičkoval mimo šestnáctku Juřena, následně se Antovski dostal k dalšímu centru z pravé strany. Ten už byl nebezpečnější, protože v pokutovém území našel hlavu Krčíka, od níž se míč odrazil do břevna třinecké brány!
     
    8
    Třinec mohl jít do vedení, z levého kraje odcentroval Slaninka na zadní tyč, kam si naběhl Omasta a z první napálil míč k bližší tyči. Brankář Ciupa se stihl rychle přemístit a míč letící do branky vyrazit.
     
    9
    Akinyemi se na levé straně proběhl kolem Mieszka, vběhl do pokutového území a vystřelil k bližší tyči, kde byl připravený brankář Hasalík a míč nohou odrazil vedle brány. Rohový kop pro domácí celek.
     
    11
    Holík si nerozuměl s Juřenou, ten jeho kolmici do pokutového území nezachytil.
     
    13
    Nepovedený nákop Habusty do levé části pokutového území dolétl jen do Ciupových rukou. Habusta se následně na dálku omluvil Hrdličkovi.
     
    14
    Mikuš se dostal k nadějnému centru z pravé strany, třinečtí hráči ale jeho pokus mířící před branku odvrátili.
     
    16
    Málek chtěl projít po levém kraji kolem Omasty, ale míč si příliš předkopl a následně třineckého hráče fauloval.
     
    18
    Nákop Omasty na Holíka odvrátil Bederka ke svému brankáři. Ciupa v pohodě zachytil míč.
     
    20
    Po srážce se soupeřem zůstal ležet na trávníku Lukáš Holík. Po krátké přestávce sám vstal a pokračuje v utkání.
     
    21
    Akinyemi se dostal přes Braka za třineckou obranu, ale následný nákop z levé strany do ohně neměl naději na úspěch.
     
    23
    Třinečtí chtěli zaútočit po pravé straně, ale ztratili míč, následně Holík fauloval Memiče.
     
    25
    Třinečtí rozjeli útočnou akci po levé straně, Hrdlička si vyměnil míč se Slaninkou, ale to bylo vše, protože následovala ztráta.
     
    26
    Bederka poslal do prostoru na pravé straně Málka, který byl v pokutovém území bráněn soupeřem, a tak místo střely zvolil přihrávku na volného Memiče, který si prvním dotekem zpracoval míč a druhým sice prostřelil Hasalíka, jenže míč vyskákal vedle brány!
     
    27
    Další akce Karviné končí rohovým kopem, sérii hlaviček ukončil po přihrávce Bederky střílející Mikuš. Jeho pokus třinecký obránce odrazil vedle brány.
     
    31
    Moses dostal prostor nějakých dvacet pět metrů od brány a proto se rozhodl vystřelit. Jeho nepovedená skákavá střela se odrazila od reklamního panelu daleko od třinecké brány.
     
    32
    Málkův střílený centr z pravé strany zamířil na branku, kde byl připravený gólman Hasalík a míč vytáhl nad břevno. Rohový kop pro Karvinou.
     
    33
    Antovski zahrál rohový kop na zadní tyč, kde se pověsil do vzduchu Boháč a usměrnil balón hlavou k bližší tyči, kam doběhl gólman Hasalík, který jej vyrazil.
     
    35
    Kapitán Habusta má po srážce s karvinským hráčem menší zdravotní problém, ale ošetření nepotřebuje.
     
    38
    Po dlouhém období soubojů ve středu pole to vzal na sebe Mikuš, proběhl se po pravé straně a přihrál Mosesovi, jenže tomu míč před centrem utekl do zámezí.
     
    40
    Málkovi ulétl centr z pravé strany, přesto jej doběhl na druhé straně Memič, jenže balón poslal z první do malého vápna, kde byl připravený gólman Hasalík, který míč chytil do rukavic.
     
    41
    Akinyemi dostal přihrávku na levou stranu, vběhl před šestnáctku, strhnul akci do středu a celou akci završil nepřesnou střelou nad bránu.
     
    42
    Horniak se předvedl na levé straně, kde se uvolnil kolem karvinských hráčů a stříleným pasem zkoušel vybídnout k zakončení spoluhráče na zadní tyči, jenže tam nikdo nebyl.
     
    44
    Po střetu s Hrdličkou zůstal ležet na kraji hřiště Mikuš. Nakonec vstal bez pomoci a pokračuje ve hře. Rozhodčí odpískal třineckému hráči faul.
     
    45
    Antovski z přímého kopu odcentroval míč do vápna, ale tam Třinečtí převyšují svého soupeře.
     
    45
    Antovski zahrál míč od rohového praporku, brankář Hasalík se prolétl vzduchem naprázdno a Boháč mohl dostat míč do branky, jenže balón neprotlačil přes protihráče.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    První poločas je minulostí, gól jsme v úvodním dějství neviděli, přestože příležitosti k vidění byly. Domácí jich měli více, ale jednou zachránilo gólmana Hasalíka břevno, párkrát akce skončila nepřesnou střelou. Třinec měl šanci hned v úvodu, ale Omastu střelu z první zneškodnil gólman Ciupa.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Trenér West o přestávce sáhl ke střídání. Utkání skončilo pro patnáctiletého Kryštofa Horniaka, místo něj vyběhl na druhý poločas Dominik Gembický.
     
    47
    Akinyemi utekl po levé straně, vběhl do pokutového území, ale následná střela z velkého úhlu minula branku.
     
    50
    Úvod druhého poločasu nabízí podobný fotbal jako ten první, hodně bojovný.
     
    51
    Gembický svou akcí na levé straně vybojoval rohový kop.
     
    52
    Po rohovém kopu se domácí vydali do protiútoku, ale Málkovi centr z pravé strany vůbec nesedl a míč trefil nejbližšího třineckého hráče.
     
    53
    Habusta sklepl míč za šestnáctku, kde se odhodlal ke střele Slaninka, jenže balón z voleje nakopl vysoko nad bránu.
     
    54
    Málek svedl na pravé straně rychlostní souboj s Gembickým a jako první neudržel nohy na zemi a upadl. Sudí Radina penaltu nepíská.
     
    55
    Mikuš dostal za šestnáctkou trochu prostoru ke střele, balón vypálil po zemi k levé tyči a moc nechybělo, aby míč zaplul do brány.
     
    56
    V karvinském celku došlo k dvojité změně. Hřiště opustili Málek s Akinyemim a na hřiště vyběhli Bartl s Papadopulosem.
     
    59
    Hrdlička zabojoval, na pravé straně si vyměnil míč s Omastou a doběhl s ním až k rohovému praporku, odkud se zkoušel vydat do vápna, jenže v souboji s Antovskim přišel o míč.
     
    60
    Memič při pokusu proniknout do pokutového území fauloval Hrdličku. Třinečtí tak mohou na chvíli uklidnit hru.
     
    61
    Centr z pravé strany z kopačky Mikuše třinecká obrana odvrátila.
     
    64
    Třinečtí se zkusili vydat do rychlého brejku, Hrdlička si to z pravé strany namířil do středu a zpoza šestnáctky vystřelil nad spojnici tyče a břevna karvinské brány.
     
    65
    Atmosféra na stadionu dnes neladí. Karvinský kotel skanduje jedno a zbytek stadionu něco jiného.
     
    67
    Na druhou stranu je třeba ocenit pětici třineckých fanoušků, kteří i přes jistý sestup fandí celý zápas.
     
    67
    Brankář Ciupa vysokou přihrávkou nadělal problémy svému spoluhráči, kterého obral o míč Gembický, ale na branku nezamířil. Následně byl třinecký záložník faulován.
     
    69
    Holík zahrál přímý kop na levou stranu, jenže v pokutovém území se rozhodčí dopatřil faulu a ukončil třineckou akci.
     
    70
    Rohový kop Karviné nabídl trochu vzrušení, ale ne moc. Bartlova střela se odrazila k Budínskému, ale od něj míč zamířil na třinecké kopačky. Pár sekund na to pálil zpoza šestnáctky Antovski, ale míč nebyl vůbec přesný.
     
    72
    Dnešní utkání sleduje 3129 diváků. Pokud dnes není na dalších sedmi druholigových stadionech vyšší návštěva, pak je toto číslo rekordní pro celou sezónu.
     
    73
    Stadionem v Karviné to jen zahučelo, když Budínský vystřelil zpoza šestnáctky technicky k pravé tyči. Brankář Hasalík se natahoval marně, naštěstí pro něj míč těsně minul tyč.
     
    75
    Centr Slaninky z levé strany prolétl pokutovým územím a zamířil k Hrdličkovi, který už nemohl střílet z první.
     
    76
    Karviná rozjela akci po pravé straně, kterou Třinec ubránil za cenu rohového kopu.
     
    76
    Rohový kop Antovskiho zamířil přímo do Hasalíkových rukavic.
     
    77
    Bartl obral na pravé straně o míč Habustu, přihrál do pokutového území, kde se Papadopulos zkusil otočit s míčem do šance, ale po kontaktu s nohou mu balón odskočil k Hasalíkovi.
     
    79
    Karviná střídá. Domácí ofenzívu posílil Lucky Ezeh, který nahradil Amara Memiče.
     
    80
    Hrdlička v souboji s Antovskim upadl na zem, následně fauloval karvinského hráče. Třinecký hráč potřebuje ošetřit, neboť jej postihla křeč.
     
    82
    Zraněného Hrdličku nahradil jeho jmenovec Lukáš Kania.
     
    82
    Budínský vypustil z přímého kopu skákavý centr na přední tyč, na který si naběhl Bederka, jenže střelou z první napálil míč vedle brány.
     
    83
    Karvinští zatlačili svého soupeře, Budínský rozehrál akci na pravou stranu, kde Mikuš vybídl do šance Papadopulose, který střelou po zemi trefil jen brankáře Hasalíka!
     
    84
    Někteří karvinští fanoušci už zvedali ruce, když Budínský vystřelil zpoza šestnáctky do horní poloviny brány, jenže bránu netrefil.
     
    84
    Dvojité střídání na třinecké straně, Holíka nahradil Tobiáš Nieslanik a Juřenu zastoupil Matěj Hýbl.
     
    85
    Po centru Bartla z levé strany se míč odrazil od třineckých i karvinských hráčů a zamířil do zámezí.
     
    87
    Karviná právě vstřelila branku!
    Domácí se zaslouženě dočkali! Dlouhý balón od brankáře Ciupy prodloužil Papadopulos na rozběhnutého DANIELA BARTLA, který nejprve udělal kličku Omastovi a následně střelou přes obránce Braka pokořil gólmana Hasalíka – 1:0!
     
    89
    Třinec má šanci na vyrovnání, bude zahrávat přímý kop z levé strany.
     
    89
    Přímý kop Hýbla domácí hráči odhlavičkovali mimo šestnáctku.
     
    90
    Michal Papadopulos končí, hráči karvinského týmu mu ve dvojstupu děkují za jeho bohatou kariéru. Tleská i soupeř.
     
    90+1
    Papadopulose nahradil Žák.
     
    90+1
    Rozhodčí protáhne druhý poločas minimálně o 2 minuty.
     
    90+2
    Stadion vytleskává domácí hráče, závěr utkání už se jen dohrává.
     
    90+3
    Ofsajd zastavil poslední akci zápasu.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Fanoušci i přes výzvu hlasatele vyběhli na hrací plochu a slaví společně s hráči návrat do nejvyšší soutěže. Třinečtí fotbalisté se loučí se svými fanoušky, a také s druhou ligou, která bude příští rok bez nich.
    Pohled do Karviné
     
    Na stadion míří pohár pro vítěze FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Ten si za chvíli převezmou fotbalisté Karviné, společně s medailemi.
     
    Karviná postupuje přímo do nejvyšší soutěže. V baráži si to rozdají Příbram s Pardubicemi a Vyškov se Zlínem. Z druhé ligy sestupují Třinec a rezerva Slavie.
     
    Michal Papadopulos si převzal pohár pro vítěze, konfety jsou ve vzduchu a mistrem druhé nejvyšší soutěže se stává MFK Karviná.
     
    Z karvinského městského stadionu je to vše. Děkuji vám za pozornost a přeji příjemný zbytek víkendu i letních prázdnin. Na podzim se znovu sejdeme. Od klávesnice se s vámi loučí Igor Mainka. (19:03:48)

    Igor Mainka

    Branky: 87. Bartl


    MFK Karviná: Ciupa – Mikuš, D. Krčík, Bederka, Antovski – Budínský, Boháč – D. Moses, Málek (56. Bartl), Memić (79. Ezeh) – Akinyemi (56. Papadopulos, 90+1. Žák).
    Náhradníci: Neuman – Traore, Mihalík.

    Trenér: Luhový.

    FK Třinec: Hasalík – Omasta, Mieszek, Brak, Slaninka – Holík (84. Nieslanik), Habusta (C), Machuča, Hrdlička (82. Kania) – Horniak (46. Gembický), Juřena (84. Hýbl).
    Náhradníci: Adamuška – Szewieczek.

    Trenér: West.

    Rozhodčí: Radina – Leška, Hádek.

    Diváci: 3129
    thejrc.org