Jablonec – Teplice 0:2 (kon.) | Ostrava – Pardubice 2:4 (kon.) | Brno – Zlín 0:0 (kon.)
konec
FK Jablonec
0:2 (0:1)
FK Teplice
Neděle 28.05.2023, 17:00 • Stadion Střelnice, Jablonec nad Nisou • FORTUNA:LIGA - Skupina o záchranu • 5. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.
     
    Zdravím všechny fotbalové fanoušky. FORTUNA:LIGA se v neděli dohraje posledními zápasy ve skupině o udržení. V Jablonci se uskuteční souboj dvou už zachráněných mužstev, na půdu dvanáctého celku zavítají třinácté Teplice. Dá se tedy očekávat, že by na obou stranách mohli dostat šanci i hráči širšího kádru.
     
    FK JABLONEC

    Jablonecká loď skoro celou sezónu plula nebezpečně blízko barážového ponoru, nakonec však bez vážnějších komplikací našla bezpečný kurz až do přístavu zajišťujícího účast v nejvyšší soutěži i pro příští rok. Celkově ale byla sezóna v Jablonci určitě rozčarováním. Svěřenci Davida Horejše mají v záchranářské skupině neutrální bilanci jedné výhry, dvou remíz a jedné porážky. Tu utrpěli ve středu na hřišti Pardubic, kterým podlehli 0:2.
     
    FK TEPLICE

    Tepličtí prožili v konečném účtování v porovnání s Jabloncem srovnatelný rok, s finálním resumé ale budou určitě spokojenější, po podzimní části to totiž vypadalo na mnohem vážnější záchranářské starosti. Tým se ovšem po nástupu kouče Zdenka Frťaly obdivuhodně zvednul. Žlutomodří se zatím v nadstavbě prezentují solidními výkony. Nejdříve brali dvě výhry, pak jednou prohráli. V minulém kole doma remizovali s Brnem 1:1, čímž Zbrojovce pořádně zkomplikovali její boj o zachování ligové příslušnosti.
     
    Úvodní sestavy:

    FK Jablonec: Surovčík – Surzyn, Král, D. Štěpánek – Polidar, Šulc, Považanec (C), Kratochvíl, Černák – Sejk, Chramosta.
    Náhradníci: Hanuš – Hübschman, Houska, Heidenreich, Akpudje, Patrák, Ikaunieks.

    FK Teplice: Němeček – Mičević, Knapík, Chaloupek – Radosta, Kučera (C), Gning, Jukl, Hybš – Núr, Vachoušek.
    Náhradníci: Mucha – Čičovský, Beránek, S. Dramé, Hora, Urbanec, Žák.

    Rozhodčí: Křepský – Horák, Šafránková.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Chramostův oblouček byl výzvou pro rozeběhnutého Černáka, se kterým měl spoustu práce poslední bránící Mičević. Teplicím přišla vhod píšťalka rozhodčího, která oznámila útočný faul domácího hráče.
     
    2
    V úvodních desítkách sekund hrají s míčem na kopačkách výhradně jablonečtí fotbalisté.
     
    3
    Matěj Radosta nakopl motory a s balonem se prohnal až na hranu pokutového území. Jeho přihrávku na střed pak zblokoval vracející se Polidar.
     
    4
    Jan Král fauloval Jásira Núra a byla z toho zajímavá možnost pro Teplice. Standardku z pravé strany rozehrál Hybš, jehož hodně nepovedený centr přistál až za bránou.
     
    5
    Hra je zatím hodně kouskovaná, ani jeden tým se nedostává do souvislejšího tlaku.
     
    6
    David Štěpánek ve svém pokutovém území nepustil k míči Núra. Balon tak mohl docela v klidu sebrat gólman Surovčík, z jehož kopačky okamžitě vzlétl dlouhý nákop vpřed.
     
    7
    Žlutá karta pro tým FK Teplice (Robert Jukl).
     
    7
    Jan Knapík vyšplhal hodně vysoko na centr od rohového praporku, jeho hlavička z malého vápna skončila nad bránou! Bylo to zřejmě i s tečí protihráče, jelikož se bude kopat další roh.
     
    8
    Kučerova průniková šajtle našla Núra na hraně pokutového území. Egyptskému útočníkovi nevyšel první dotek a připravil se tím o možnost zakončení.
     
    9
    Další zajímavá akce Teplic. Po rychlé kombinaci mohl otevřít skóre Tadeáš Vachoušek, v pádu ale přihrávku ze strany napálil vysoko nad břevno.
     
    10
    David Štěpánek si tělem pohlídal protihráče a nechal balon dokutálet se do autu. Jakub Surovčík bude vykopávat.
     
    12
    Teplický brankář Němeček nepovedenou rozehrávkou nabídl míč Jabloneckým, ale hráči v zelenobílých dresech snadno nabytého balonu nikterak nevyužili.
     
    13
    Jan Král se na útočné polovině nechal obrat Abdallahem Gningem, ten okamžitě vyrazil ve sprintu dopředu. Jeho akci zastavil až Štěpánek, který je v soubojích zatím neúprosný.
     
    14
    Hodně nepovedený Polidarův centr vycestoval mimo hřiště, balon pro hosty.
     
    15
    Úspěch neslavil ani centr z druhé strany z produkce Šulce. Luděk Němeček ho snadno chytil do rukavic.
     
    16
    Jablonečtí zatím na útočné polovině působí hodně bezradným dojmem. Teplice se dokáží rychle stáhnout a svěřenci Davida Horejše nevědí kudy.
     
    18
    Miloš Kratochvíl trošku zariskoval před napadajícím Radostou. A nakonec mohl být rád, že přes jeho nohu těsně procedil míč na spoluhráče.
     
    19
    Jan Král možná až překvapil spoluhráče tím, jak dlouhý aut z vlastní obranné poloviny vhodil. Možná i kvůli tomu byl Sejk daleko a nedostal se do souboje.
     
    20
    Miloš Kratochvíl teď zrychlil hru přesným míčem do křídla na Pavla Šulce. Domácí fotbalisté ale byli v jasném podčíslení a Hybšovi tak stačilo proti přihrávce nastavit nohu.
     
    21
    Jásir Núr s Abdallahem Gningem ve dvou lidech vyšachovali jabloneckou defenzivu a po efektivní výměně míče zakončoval první jmenovaný z blízkosti penaltového puntíku. Střela se ovšem ukázala být nejslabším článkem akce, Jakub Surovčík ji nohou vykopl.
     
    22
    Na druhé straně se připomněli také domácí zásluhou Černáka, který si v pokutovém území přehodil balon na levou nohu a technickou střelou alespoň trošku protáhl brankáře Němečka.
     
    24
    Matěj Radosta ukázkově vystoupil z obranné linie a přerušil jabloneckou kombinaci.
     
    25
    Po faulu na Vachouška měli hosté k dispozici přímý kop z takřka ideální střelecké pozice. K míči se postavil Tomáš Kučera, jemuž se rána ani trochu nepovedla a skončila vysoko nad bránou.
     
    27
    Chramosta byl v souboji o trošku později a místo míče zasáhl jen nohy Knapíka. Teplice mohou pokračovat v aktivitě.
     
    28
    Jablonec se hezky vykombinoval od vlastního pokutového území, jenže Chramostovi pak míč utekl do autu.
     
    29
    Kratochvíl chyboval ve středu pole a trošku teatrálně si říkal o faul. Teplice ale hrály dál a po přistrčení Vachouška měl velkou šanci Jásir Núr! Jakub Surovčík proti němu skvěle vyběhl a jeho technickou střelu tečoval na roh.
     
    30
    Teplice právě vstřelily branku!
    Po teplickém rohu se domácím opakovaně nepodařilo odkopnout míč do bezpečí. Za pokutovým územím si ho zpracoval ABDALLAH GNING a nádhernou levačkou, která zaplula přímo do šibenice, poslal svůj tým do zaslouženého vedení.
    30. Abdallah GNING - 0:1
     
    32
    A Jablonec zatím i po inkasované brance spíše paběrkuje. Hostující celek pokračuje v aktivitě a obléhá pokutové území.
     
    33
    Tomáš Kučera rozehrával další standardku. Proti centru vyběhl gólman Surovčík, který ale míč netrefil – podle všeho navíc zasáhl spoluhráče Kratochvíla, který se jen těžko sbírá ze země.
     
    35
    Jablonec sice drží míč, ale znovu se opakuje scénář, kdy nemůže najít cestu vpřed.
     
    36
    Štěpán Chaloupek se v souboji dostal před Sejka a bez větších problémů získal balon pro žlutomodré.
     
    37
    Abdallah Gning se z útoku skvěle vrátil do defenzivy a odpálil míč před jabloneckými hráči do zámezí. Bude se kopat roh.
     
    38
    Centr od rohového praporku byl lehce tečovaný, nicméně k žádnému pořádnému zakončení nedošlo. Skákající míč sebral do rukavic brankář Němeček.
     
    39
    Šulc podskočil Gningův centr, a tak to mohli Tepličtí zkusit znovu. Matěj Radosta polovysokým míčem našel Jásira Núra, jemuž se rybičkou nepovedlo trefit balon tak, jak by potřeboval.
     
    40
    Černák zřejmě dostal v souboji úder do obličeje, píská se nedovolený zákrok.
     
    41
    Kratochvíl měl nabito a zkusil to zpoza vápna. Nadějná střela jabloneckého záložníka skončila i kvůli teči protihráče mimo prostor branky.
     
    43
    Domácí měli k dispozici roh a chvíli už to vypadalo, že by přetažený centr mohl na zadní tyči uklízet Chramosta. Proti byl Luděk Němeček, který balon konečky prstů prodloužil mimo dosah nejlepšího jabloneckého střelce.
     
    44
    Domácí fotbalisté se v závěru poločasu konečně odhodlali k aktivitě, do pokutového území v tuhle chvíli létá jeden centr za druhým.
     
    45
    Jakub Považanec se do míče opřel zpoza vápna. Netrefil ho ale ideálně a pomalý projektil odvrátili Tepličtí do bezpečí.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    V prvním poločase byly po většinu času lepší i nebezpečnější Teplice. Velké šance i kvůli dobře chytajícímu Surovčíkovi nevyužily, ujala se paradoxně až rána Gninga z dálky.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 18:01.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu FK Jablonec:
    ze hřiště odchází Jan Chramosta, přichází Tomáš Hübschman,
    ze hřiště odchází Michal Černák, přichází Davis Ikaunieks.
     
    48
    Nově příchozí Davis Ikaunieks o sobě dal hned vědět, když po průnikové přihrávce posílal míč pod sebe na malé vápno. Trefil se ale do míst, kde zrovna žádný ze spoluhráčů nebyl.
     
    49
    Jan Král otálel s rozehrávkou přes napadajícího Gninga, ten míč následně srazil do autu. Jablonec bude vhazovat.
     
    49
    Teplice právě vstřelily branku!
    Úplně volný Jásir Núr pronikl do pokutového území a z levé strany skvěle načasoval přízemní centr na MATĚJE RADOSTU, který zblízka doklepl míč do odkryté brány!
    49. Matěj RADOSTA - 0:2
     
    51
    Střílená přihrávka Inkauniekse doputovala k Matěji Polidarovi, který byl ve vyložené šanci. Gólman Němeček ovšem proti jeho teči fantasticky vytyčil nohu a zabránil už téměř jistému gólu!
     
    53
    Jablonec už sice ve druhém poločase inkasoval, jinak ale v porovnání s první půlí alespoň viditelně zvýšil aktivitu směrem dopředu.
     
    54
    Štěpán Chaloupek si pomohl přihrávkou na Němečka, jehož dlouhý nákop skončil až u protějšího brankáře Surovčíka.
     
    55
    Gning místo střely na hranici vápna ještě posunul míč doprava na Roberta Jukla, který si míč připravil na pravačku a povedenou ranou orazítkoval vzdálenější tyč! Teplice dělily centimetry od dalšího gólu.
     
    56
    Po předchozí šanci následovala ještě rychlá kontrola u videa, odražený míč od tyčky totiž trefil ruku domácího Krále. Vše ale bylo v souladu s pravidly.
     
    57
    Jásir Núr zůstal po souboji ležet na zemi, ale zdá se, že bude v pořádku.
     
    58
    Jásir Núr nakonec přece jenom hřiště s bolestivou grimasou opouští, místo něj se do hry dostane Filip Žák.
     
    59
    Hybšův centr lehce tečoval Surzyn. Poslední slovo měl Štěpánek, který balon rezolutně odkopl daleko mimo jabloneckou šestnáctku.
     
    60
    Matěj Radosta ukázal hezkou individuální akci, když v rychlosti pronikl z pravého křídla téměř až do pokutového území. Těžko říct, jestli pak chtěl centrovat nebo střílet – míč skončil na tribuně.
     
    61
    Luděk Němeček teď vyběhl z brány a trošku lehkovážně zazmatkoval na hraně pokutového území. Mohl se nicméně spolehnout na pomoc spoluhráčů.
     
    62
    Nejzářivější moment si vzápětí nevybral ani na druhé straně Jakub Surovčík, jehož rozehrávka přistála v zámezí.
     
    63
    Po faulu na aktivního Radostu budou mít hosté k dispozici další standardku.
     
    64
    Střídání v týmu FK Jablonec:
    ze hřiště odchází Miloš Kratochvíl, přichází Vojtěch Patrák.
     
    64
    Matěj Hybš rozehrál standardní situaci centrem k penaltovému puntíku. Štěpán Chaloupek byl zády k bráně a v těžké pozici hlavou Surovčíka nezaměstnal.
     
    65
    Střídání v týmu FK Teplice:
    ze hřiště odchází Robert Jukl, přichází Soufiane Dramé,
    ze hřiště odchází Tadeáš Vachoušek, přichází Jakub Urbanec.
     
    66
    Ojedinělý zákrok zařídil jinak nudícímu se Němečkovi v teplické bráně Sejk. Jeho levačka ale mířila přímo do rukavic připraveného gólmana.
     
    67
    Václav Sejk chytře přepustil míč na Ikauniekse. Lotyšský útočník dnes ale může slavit zatím jen historický bronz hokejových kolegů na mistrovství světa, Tepličtí ho totiž vytlačili ze střelecké pozice.
     
    69
    Teplice mohly definitivně rozhodnout z rychlého brejku. Soufiane Dramé našel Abdallaha Gninga, který už uvnitř pokutového území vysoko přestřelil.
     
    70
    Kuriózní situace! Abdallah Gning šel sám na bránu a jeho placírka skončila na tyči. Od brankové konstrukce se balon odrazil přímo před Jakuba Urbance, který napálil pro změnu břevno!
     
    Dnešní utkání sleduje 2 056 diváků.
     
    72
    Střídání v týmu FK Jablonec:
    ze hřiště odchází Jan Král, přichází David Heidenreich.
     
    73
    Abdallah Gning táhl míč a skvěle načasoval přihrávku na Urbance, který už sám před Surovčíkem minul vzdálenější tyč.
     
    74
    Paradoxně možná nejhezčí útočnou akci Jablonce v dosavadním průběhu utkání měl na svědomí stoper David Heidenreich, který se hezkou kličkou prosmýkl do vápna. Škoda pro domácí, že následná střela skončila na teplickém bloku.
     
    75
    Patrákův útočný faul očím rozhodčího neunikl, míč pro Teplice.
     
    76
    Jablonec přežil spoustu velkých šancí soupeře a stále živí naději na body. Domácí v tuhle chvíli také trošku stupňují aktivitu.
     
    77
    Nepřesný balon z Patrákovy kopačky doskákal až do zámezí, Luděk Němeček ho po střídání svého týmu uvede zpět do hry.
     
    78
    Střídání v týmu FK Teplice:
    ze hřiště odchází Abdallah Gning, přichází Jakub Hora,
    ze hřiště odchází Matěj Radosta, přichází Marek Beránek.
     
    79
    Marek Beránek nezačal svůj pobyt v zápase zrovna nejlépe, hned si totiž vyšlápl na Hübschmana a vidí žlutou kartu.
     
    80
    Střídání v týmu FK Jablonec:
    ze hřiště odchází Jakub Považanec, přichází David Houska.
     
    81
    David Heidenreich to zkoušel dlouhým nákopem, balon se stal lehkou kořistí brankáře Němečka.
     
    82
    David Štěpánek nastavil do souboje se sprintujícím Beránkem tělo a dobrým obranným zákrokem získal míč pro jablonecký tým.
     
    83
    Nízký Houskův centr hostující obránci snadno odvrátili. Do balonu se pak opřel Nemanja Mičević a nasměroval ho až na druhou polovinu hřiště.
     
    84
    Jablonec málem vrátil do hry Ikaunieks, jehož střelu z levé části pokutového území vyrazil Němeček na tyč!
    84. Záměr Ikauniekse přečetl Němeček a zvládl jeho pokus vytěsnit na tyč
     
    86
    Surzyn pokazil krátkou přihrávku na Hübschmana, s lacino získaným míčem pak ale naložil úplně stejně i hostující kapitán Kučera.
     
    87
    Teplice už se trochu zatáhly a spíše brání dvougólový náskok. Na hřišti už navíc není dnes fantasticky hrající Gning, který byl hlavní brejkovou zbraní hostujícího mužstva.
     
    88
    Davis Ikaunieks měl další velkou šanci! Míč si ale v pokutovém území rovnal na pravačku až příliš dlouho a skluzující Štěpán Chaloupek dokázal zřejmě gólovou střelu zblokovat.
     
    89
    Soufiane Dramé byl jako první u nepřesné jablonecké přihrávky a míč tak získaly Teplice, jejichž akce skončila docela divokým zákrokem Surovčíka proti střele z dálky.
     
    90
    Michal Surzyn bude dost možná posledním karetně trestaným hráčem Jablonce v sezóně, teď si totiž prohlédl žluté napomenutí.
     
    90+1
    Rozhodčí nastavil pouze dvě minuty a zatím to nevypadá, že by se v nich mělo stát něco, co by výsledkem utkání výrazněji pohnulo.
     
    90+2
    Konec zápasu.
     
    Jablonec se s nepovedenou sezónou rozloučil trošku symbolicky velice slabým výkonem před zraky svých fanoušků. Teplice byly po většinu duelu lepší a nebýt nízké produktivity, mohly zvítězit i výrazně vyšším rozdílem. Pod teplické vítězství 2:0 se vstřelenými brankami podepsali Gning a Radosta.
     
    Děkuji za pozornost a přeji hezký zbytek dne. (18:53:12)

    Ondřej Belák


    Hledáme zpravodaje pro tým FK Jablonec. Více informací zde.

    Branky: 30. Gning, 49. Radosta (Núr)

    Karty:   90. Surzyn (JAB) – 7. Jukl (TEP), 79. Beránek (TEP)


    Držení míče: 55 % : 45 %.
    Střely na branku: 4:7. Střely mimo: 3:6. Rohy: 4:4. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 13:7.
    FK Jablonec: Surovčík – Surzyn, Král (72. Heidenreich), D. Štěpánek – Polidar, Šulc, Považanec (C) (80. Houska), Kratochvíl (64. Patrák), Černák (46. Ikaunieks) – Sejk, Chramosta (46. Hübschman).
    Náhradníci: Hanuš – Akpudje.

    FK Teplice: Němeček – Mičević, Knapík, Chaloupek – Radosta (78. Beránek), Kučera (C), Gning (78. Hora), Jukl (65. S. Dramé), Hybš – Núr (58. Žák), Vachoušek (65. Urbanec).
    Náhradníci: Mucha – Čičovský.

    Rozhodčí: Křepský – Horák, Šafránková.

    Diváci: 2 056
    thejrc.org