TK k zakončení MS v hokeji (kon.)
konec
Tisková konference k zakončení MS v hokeji

Neděle 28.05.2023, 13:00 • Tiskové centrum, Nokia Arena, Tampere • Tiskové konference
     
    To by bylo z tiskového centra vše, děkujeme vám za pozornost. Zároveň se s vámi loučíme poselstvím prezidenta IIHF, který radí, užít si poslední dva zápasy letošního šampionátu. (13:37:09)
    Tisková konference
     
    Luc Tardif: Užijte si všichni poslední dva zápasy turnaje, který se blíží ke konci a ještě jednou děkuji.
     
    Petr Bříza: Doufám, že se nám podaří uspořádat výborné mistrovství. Chtěl bych do Prahy i do Ostravy pozvat všechny hokejové fanoušky. V roce 2015 jsme měli přes 700 000 fanoušků z řady zemí a také se tam vypilo spoustu piva a fanoušci si tam užili spoustu zábavy a krásných sportovních zážitků.
     
    Petr Bříza: Chtěl bych poděkovat Finsku i Lotyšsku za to, jak zvládli zorganizovat tento turnaj.
     
    Heikki Hietanen o tom, jak probíhala s Rigou debata o výměně týmů ve skupinách: My jsme to diskutovali s našimi lotyšskými partnery, kteří původně měli ve své skupině Kanadu a USA a to samozřejmě pro ně nebylo výhodné, protože z těchto zemí fanoušci na šampionát příliš nejezdí, tak jsme se domluvili na výměně.
     
    Edgars Bunčis: Když budu mluvit o Lotyšsku, výsledek je pro nás velmi dobrý. Více než polovina lístků na zápasy v Rize bylo koupených ze zahraničních zemí, což byl pro naše město i celou zemi úspěch.
     
    Luc Tardif ohledně Světového poháru: Chtěli jsme jej pořádat v březnu v Evropě, což by nebylo z hlediska probíhajících sezón v evropských soutěžích ideální. V tuto chvíli se snažíme společně vyřešit, kdy jej pořádat a současně ochránit mistrovství, které se vždy koná v této době – v květnu.
     
    Luc Tardif odpovídá na dotaz ohledně hráčů z NHL na olympiádě: Potkali jsme se s italskými organizátory příští olympiády a vysvětlovali jsme si, jaká by měla být úroveň olympijského turnaje. Co se týká hráčů NHL, jsme hodně daleko od toho, abychom tuhle otázku aktuálně řešili. Málem jsme dosáhli startu hráčů z NHL v Pekingu, ale covid-19 nás zastavil. Dialog s NHLPA probíhá, s novým šáfem NHLPA jsem se minulý týden potkal a jednali jsme. Neeixstují žádní hráči první a druhé třídy a se všemi hráči musíme na olympiádě zacházet stejně. Budeme teď tvrdě pracovat na tom, abychom dospěli k dobré dohodě a aby to byla win-win situace. NHL hráči se v Pekingu vzdali účasti měsíc před začátkem olympiiády kvůli situaci s covidem-19. Jsem ale optimista.
     
    Luc Tardif odpovídá na otázku ohledně změny pravidel pro nadcházející ročník Ligy mistrů: Chtěli bychom do budoucna srovnat pravidla ve všech soutěžích, což se týká i mezinárodní úrovně. Když řeknu pravdu, z těch změn jsem byl překvapený. Uvidíme, jak to bude vypadat a podle toho se zařídíme.
     
    Luc Tardif ohledně finanční situace IIHF: Prošli jsme vichřicí. Naštěstí jsme měli dobré pojištění a měli jsme dobrou dohodu s marketingovou agenturou Infront Media. Jsme nezisková organizace a téměř všechen náš zisk pochází ze světového šampionátu dospělých a z toho, co tu vyděláme, musíme pořádat všechny ostatní šampionáty. Nejsme úplně v nejlepším stavu, ale jsme pořád naživu. Restartovali jsme všechny naše aktivity po Covidu-19, chybí nám teď dvě velké země – Rusko a Bělorusko.
     
    Luc Tardif: Jsme připraveni na kongresu probrat všechny možnosti týkající se kvalifikace na Olympijské hry, které se budou týkat účasti Ruska a Běloruska.
     
    Luc Tardif odpovídá na otázku, která se týká Ruska a Běloruska: Třetí týden v březnu 2024 budeme znova posuzovat situaci Ruska a Běloruska vždy s ohledem na nadcházející rok. Budeme to takto posuzovat každý rok a bude se to týkat nejen kategorie dospělých, ale také se to bude týkat juniorských šampionátů.
     
    Heikki Hietanen: Celkem jsme letos prodali o 60 tisíc vstupenek více než v loňském roce, takže se letošní šampionát z tohoto pohledu dá hodnotit jako úspěšný.
     
    Edgars Bunčis: Celkově jsme přivítali na zápasech v Rize 170 000 fanoušků, 7 zápasů bylo vyprodáno. V rižské fanzóně jsme přivitali celkem 220 000 fanoušků. Vypilo se tam 62 tun piva.
     
    Edgars Bunčis: Na prvním místě chci poděkovat IIHF a svým finským kolegům za organizaci turnaje, bylo to těžké a podobalo se to jízdě na horské dráze. Také chci poděkovat všem partnerům, těm mezinárodním, ale i finským a lotyšským. Dále bych rád poděkoval všem hráčům a celým týmům, kteří tento turnaj udělali lepším. Pan Reindl zmínil zápasy v Rize, ale i zde v Tampere to bylo výborné. Speciální poděkování patří panu Hietanenovi, který s námi celou dobu spolupracoval. Také fanoušci si zaslouží dík, hlavně v naší zemi to byla velká reklama na hokej.
     
    Heikki Hietanen: Uspořádat šampionát na poslední chvíli nebylo snadné, ale měli jsme štěstí, že jsme narazili na tak skvělého partnera, jako jsou naši lotyšští přátelé. Uspořádat šampionát za jedenáct měsíců nebylo snadné, ale jsme spokojení, jak jsme to zvládli. Jsme také spokojeni s návštěvností světového šampionátu. ještě zbývají do konce mistrovství dva zápasy, ale podařilo se nám prodat hodně vstupenek a jsme v tomto směru spokojení. Dosáhli jsme také velmi vysokých návštěv ve fanzónách. Přijela celá řada novinářů, kterým bych chtěl poděkovat za to, jak pokrývali světový šampionát.
     
    Franz Reindl: Myslím, že být v Rize bylo úžasné. Byl to zážitek, k vidění bylo množství nadšených fanoušků. Moc za to děkuji.
     
    Petr Bříza: Letos šlo všechno hladce. Je zřejmé, že Finsko je zem, která miluje hokej a uspořádala vynikající šampionát. Patří jim velké díky.

    David Schlegel

    Tomáš Taybner

    bahis siteleri