TK k české univerzitní hokejové lize (kon.)
konec
Tisková konference k české univerzitní hokejové lize

Čtvrtek 01.08.2019, 11:00 • Síň slávy českého hokeje • Tiskové konference
     
    11:37
    Ze Síně slávy českého hokeje přeji dobré poledne. (11:37:27)
     
    11:36
    Moderátor Jiří Hölzel tiskovou konferenci ukončil.
     
    11:36
    Podle Jany Obermajerové je jednání s případnými sponzory teprve na začátku. "První jednání jsme rozjeli před měsícem nebo dvěma, výsledek zatím nechci předjímat. Potenciál, který máme, tomu projektu může ale pomoct," dodala Obermajerová.
     
    11:34
    Novináři pokládají ještě další dotazy. Podle Tomáše Hlaváče České asociaci univerzitního hokeje nevyhovoval model evropského univerzitního hokeje, proto uvítali českou ligou. "Je to v tuto chvíli pro nás priorita, rozhodli jsme se jít touto cestou," dodal Hlaváč.
     
    11:31
    "Bude snaha to nekomplikovat, aby kluci, kteří budou chtít hrát více soutěží, tak aby to šlo udělat," řekl Tomáš Král k tomu, jestli budou moci hráči působit i v jiných soutěžích. Podle něj to půjde pravděpodobně na úrovni krajských soutěží.
     
    11:29
    "Rozšíření soutěže se nebráníme. Byli bychom rádi, kdyby vznikly nějaké další kluby. Ale má to podmínky. Jsou parametry, které kluby musejí splňovat – podmínky hráčů, formální struktura, stadion, podmínky hráčů na to, aby mohli trénovat atd.," dodal Ondřej Šebek v reakci na další dotaz z publika.
     
    11:28
    Podle Tomáše Hlaváče je dost hráčů. Za příklad dává klub Engineers Prague, který si hráče mohl loni vybírat a selektovat ty nejlepší.
     
    11:28
    Z 84 utkání chtějí organizátoři vybrat 16 zápasů, které by byly v něčem mimořádné a měly by mít charakter Hokejové bitvy, která se koná zatím jednou ročně.
     
    11:27
    "Začali jsme tři roky zpátky, kdy jsme se začali zabývat myšlenkou na vznik univerzitní ligy. Viděli jsme to v USA. Vedli jsme diskuzi s kolegy a dalšími lidmi o tom, proč to nejde v Čechách. Naráželi jsme na to, že je tu málo stadionů a hráčů, spojili jsme se s ČSLH a asociací univerzitního hokeje. Pracovali jsme na tom, abychom tu naši soutěž připravili a realizovali," okomentoval Ondřej Šebek na dotaz rádia Impuls to, jak dlouho soutěž vznikala.
     
    11:25
    Šebek dodal, že doufá, že pohár bude představen na další tiskové konferenci. Ta se uskuteční pravděpodobně v září.
     
    11:25
    Trofejí pro vítěze ligy bude pohár Jana Palacha, studenta, který se upálil na protest proti sovětské okupaci z roku 1968.
     
    11:24
    Opět mluví Ondřej Šebek: "Děkuji ČSLH, BPA a panu profesorovi Skleničkovi," řekl s tím, že se zasloužili o podporu vzniku této ligy.
     
    11:24
    Předseda České konference rektorů dále říká, že věří, že se přidají další univerzitní týmy. "Věřím, že se dohodnou individuální plány, aby neutrpělo vzdělávání a zároveň se mohl hrát hokej. Věřím, že i ze stipendií podpoříme reprezentanty našich univerzit. Přeji soutěži vše nejlepší," dodal Petr Sklenička.
     
    11:22
    Rektor ČZU Petr Sklenička: "Už několik let se chodím dívat na ty nejdůležitější zápasy a pokaždé tam potkám paní rektorku Machkovou (VŠE). Viděl jsem tam kvalitní hokej – jednak nadšení organizátorů a hráčů, a jednak i plné hlediště studentů a pedagogů. To, co se hodně očekává od univerzit a my to pořád neumíme – nejen učit dobře a dělat výzkum, ale aby se naši absolventi více ztotožnili s našimi univerzitami. Třeba jako v USA, kde jsem nějakou dobu pobýval. Tam se po práci šlo fandit třeba na basket, společně. To si myslím, že je velice důležité pro identifikaci studenta s univerzitou. V tom může univerzitní sport hodně pomoci. A hokej je první, kdo zakládá první univerzitní ligu, něco pravidelného. Moc za to děkuji. Myslím si, že to začíná ve správnou chvíli. Nedávno jsme slyšeli, že ze strany vlády bude podpořen hokejový sport, vzniká Národní sportovní agentura, což si myslím, že je dobrá věc," řekl univerzitní profesor a někdejší děkan Fakulty životního prostředí ČZU.
     
    11:20
    "Mě tam strašně oslovila ta pozitivní energie kluků, kteří si s tím dali práci a jdou si za tím cílem. Takže pro mě je to příjemné nadechnutí, rádi bychom poskytli naše know-how, protože v pozici marketingového partnera hokeje pracujeme už víc jak 25 sezón. Takže v tomto ohledu už nějaké zkušenosti máme, ale nebráníme se i novým pohledům od lidí, kteří jsou mladí a inteligentní. Naším úkolem bude tomu projektu maximálně pomoci do jeho startu tak, aby se ocitl tam, kde je v myslích těch, kteří ten projekt zrodili. Čeká nás do startu, první zápas je 22. září, tak nás čeká dost intenzivní práce. Doufám, že na další tiskové konferenci před startem vás budeme moci informovat o tom, co se podařilo. Jde hlavně o to, aby ten projekt vznikl a rozběhl se. Všechny věci budeme vylaďovat za běhu, moc se na to těším," řekla Obermajerová.
     
    11:17
    Slovo dostala Jana Obermajerová. "Za nás za BPA se vrátím k začátkům a k tomu, jak tohle vzniklo," řekla.
     
    11:17
    Prezident ČSLH dodává to, že časem by se mohli v lize objevit hráči i po studiu a mohlo by jim to třeba teoreticky pomoci vrátit se k hokeji.
     
    11:16
    "Jsem rád, že to je zrovna hokej, protože sport na univerzitách chybí v celé ČR, ve všech sportech samozřejmě. Jsem rád, že hokej bude vlajkovou lodí, podobně jako třeba hokejové Akademie a trenéři do malých klubů, ze kterých si jiní berou příklad. Má to hodně souvislostí, které si ani nedovedete představit. Ať už technické či administrativní. Hráči jsou z klubů a my budeme muset řešit hostování a přestupy. Na tom budeme muset pracovat a to je sféra, kde máme nezastupitelnou roli a v tom chceme pomoci," řekl Král s tím, že svaz bude chtít pomáhat i finančně.
     
    11:14
    Nyní hovoří Tomáš Král. "Na půdě svazu jsme se mnohokrát bavili o školním prostředí, protože sport na všech školách chybí. Vždy mě mrzelo, že tato sféra na úrovni škol neexistuje. Na úrovni SŠ a VŠ to má vztahový význam. Lidé se mohou potkávat a utvářet vztahy, zvlášť v současné době, kdy jsou lidské vztahy na ústupu. Za nás je to obrovský krok. Je třeba říct naprosto spravedlivě, že vše odmakali tady kluci vedle mě," řekl Tomáš Král s tím, že je lepší projekt spustit i s nějakými mouchami a nečekat jen na to, až bude všechno připraveno ideálně.
     
    11:13
    Kluby se budou utkávat ve třech kolech, dohromady by se mělo hrát 84 zápasů, z toho každý klub 21. "Na tu část naváže play off, kde bude hrát všech osm klubů. První tři kluby v tabulce si budou moci libovolně zvolit soupeře. Předpokládáme, že to trochu bude show, když si třeba Brňáci vyberou Ostraváky, aby to mohli oslavit lepším pivem, než mají v Brně," dodal s trochou nadsázky Tomáš Hlaváč.

    Vojtěch Drbohlav

    Hosté tiskové konference
    Tomáš Král, prezident ČSLH
    Jana Obermajerová, předsedkyně představenstva BPA
    Petr Sklenička (ČZU), předseda České konference rektorů
    Tomáš Hlaváč, předseda České asociace univerzitního hokeje
    Ondřej Šebek, jednatel UNI Sport CZ
    bahis siteleri