Německo – Švýcarsko 3:4 (0:2 po s.n.) | Švédsko – Lotyšsko 1:0 (kon.) | Slovensko – Dánsko 7:1 (kon.)
USA – Norsko 4:2 (kon.) | Kanada – Francie 7:1 (kon.) | Finsko – Česko cz 3:0 (kon.)
konec
Kanada
7:1 (2:0, 2:0, 3:1)
Francie
Úterý 24.05.2022, 19:20 • Helsinki Ice Hall, Helsinky • Mistrovství světa • Skupina A
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Z Helsinek je to pro skupinovou fázi vše. Středa je dnem volna a ve čtvrtek přijdou na řadu čtvrtfinále, v němž nechybí jak česká, tak ani slovenská reprezentace. (21:45:46)
     
    Nejlepší francouzští hráči na turnaji:

    Alexandre Texier, Hugo Gallet, Yohann Auvitu
     
    Kanada potvrdila roli velkého favorita a na závěr skupinové fáze rozstřílela Francii 7:1. Od prvních minut bylo jasné, kudy se střetnutí bude vyvíjet. Na hokejistech ze zámoří byla vidět snaha přerušit sérii dvou porážek v řadě, což se jim podařilo bez větších problémů. Francouzi zapsali čestný úspěch alespoň ve třetí třetině, kdy na 1:5 snižoval Anthony Rech, leč Kanada ve zbytku střetnutí skórovala ještě dvakrát, a to zásluhou Pierrea-Luca Duboise a Damona Seversona.

    Svěřenci kouče Juliena zůstávají i navzdory vítězství ve skupině A třetí a ve čtvrtfinále změří síly se Švédskem, hrát se bude v Tampere. Pro Francii turnaj končí, ve skupině obsadila pátou příčku.
     
    Střely na bránu: 44 – 19.
     
    Nejlepší hráči zápasu: Drake Batherson – Anthony Rech.
     
    Konec zápasu.
     
    59:53
    Ještě jedno přerušení, které způsobil Adam Lowry. Nepohlídal si totiž svoje postavení a nahazoval ještě z vlastní poloviny, takže rozhodčí odpískali icing.
     
    59:36
    Ještě jedním pokusem na turnaji se chtěl do statistik zapsat Vincent Llorca, jehož pokus trefil soupeře v předbrankovém prostoru.
     
    59:17
    Alexandre Texier přenesl hru do pravého kruhu na Tima Bozona. Následovala střela z pravého kruhu, kterou zblokoval obětavě zakleknuvší Ryan Graves.
     
    58:46
    Na modrou dostal nabito Yohann Auvitu,. Neváhal a vyprodukoval dělovku z první, tu schytal blokující Dawson Mercer do chráněných míst.
     
    58:20
    Kevin Bozon nemohl přihrávat na modrou čáru, a tak se rychle otočil a přihrával přes osu. Na vrcholu pravého kruhu se nacházel Alexandre Texier, jehož pokus vyrazil Chris Driedger.
     
    57:48
    Cole Sillinger byl tím, kdo po pravé straně nastartoval Dylana Cozense. Na konci akce v oslabení stála rána ze zápěstí, jež minula francouzskou svatyni.
     
    57:38
    V rohu útočného pásma dohrál soupeře bez kotouče Josh Anderson, jehož hlavní sudí potrestal dvěma minutami.
     
    57:24
    Thomas Chabot nabral rychlost po levém křídle. Zabrzdil a nahrál z druhé vlny akci doplňujícími Joshi Andersonovi, ten vypálil nepřesně.
     
    57:05
    O vítězi už je rozhodnuto, a tak se střetnutí dohrává. Zámořský celek si v samotném závěru duel užívá.
     
    56:51
    A zase útočný výpad Zacha Whiteclouda. Obránce z Las Vegas vyzkoušel průnik mezi dvěma protihráči, stopku mu vystavil Vincent Llorca.
     
    56:19
    Maxime Comtois se od pravého mantinelu proháčkoval před bránu, odkud vyzkoušel střelu zápěstím. Ovšem napálil jenom clonícího Auvitua.
     
    55:47
    Už to vypadalo, že po chybě na modré čáře pojede sám na kanadského brankáře Kevin Bozon, ovšem z druhé strany ho doháněl Nick Holden. Zakončení francouzského útočníka letělo hodně vedle pravé tyče.

    Michal Luxa

    Milan Huppert

    Branky a nahrávky: 13. Cozens (Sanheim, Batherson), 18. Comtois (Sanheim, Lowry), 23. Dubois (Cozens, Batherson), 36. O'Dell (Whitecloud, Holden), 46. Whitecloud (Mercer), 52. Dubois (Batherson, Cozens), 56. Severson (Dubois, Batherson) – 49. Rech


    Kanada: Driedger (Tomkins) – Graves, Chabot (C), Severson, Sanheim, Whitecloud, Holden, Mayo – Batherson, Dubois (A), Cozens – Anderson (A), Barzal, Sillinger – Roy, Lowry, Comtois – Mercer, Geekie, Johnson – O'Dell.
    Trenér: Claude Julien

    Francie: Ylönen (Papillon) – Gallet, Auvitu (A), Llorca, Chakiachvili, Thiry, Crinon, Bault, Guebey – Texier, Claireaux (A), T. Bozon – Rech, Bertrand, Treille (C) – Fabre, Ritz, K. Bozon – Leclerc, Colotti, Perret.
    Trenér: Philippe Bozon

    Rozhodčí: Ansons (LAT), Heikkinen (FIN) – Niittylä (FIN), Zunde (LAT)

    Diváci: 2 873
    bahis siteleri