Německo – Francie 5:0 (kon.) | Slovensko – Norsko 4:1 (kon.) | Kanada – Česko cz 3:1 (kon.)
Švédsko – USA 3:4 (po pr.) | Švýcarsko – Lotyšsko 3:4 (po pr.) | Finsko – Dánsko 7:1 (kon.)
po prodl.
Švýcarsko
3:4 (0:0, 1:2, 2:1 - 0:1)
Lotyšsko
Úterý 23.05.2023, 19:20 • Arena Riga, Lotyšsko • Mistrovství světa • Skupina B
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Děkujeme za pozornost a loučíme se s Vámi z našeho komentátorského stanoviště v Rize. Na další onlajn se budeme těšit až ve finském Tampere. Jsme naprosto vyčerpaní, ale dali jsme do toho všechno. Doufáme, že jste si to užili! (21:55:26)
     
    Statistiky po prodloužení:

    Střely na branku: 32 – 28
    Zásahy brankářů: 24 – 29
    Trestné minuty: 12 – 6
     
    Dokonáno jest! Lotyšsko senzačně porazilo Švýcarsko po prodloužení a díky tomu se dokonce v tabulce dostalo před český tým, který tak ve čtvrtfinále narazí na hokejisty USA. Kromě toho na turnaji končí slovenští hokejisté, kteří doplatili na selhání s Kazachstánem. Lotyšské hráče ale čeká ve čtvrtfinále pořádná výzva, protože se utkají se Švédskem, které zatím na turnaji ztratilo jediný zápas.
     
    Nejlepší hráči zápasu: Kevin Fiala (Švýcarsko) – Rodrigo Abols (Lotyšsko)
     
    Konec zápasu.
    62:25 Rudolfs BALCERS - 3:4
     
    62:25
    Lotyšsko právě vstřelilo branku!
    Je to tady! Úžasná výhra Lotyšů a obrovská euforie tribun i na ledové ploše. Balinskis posnul puk z osy na pravou stranu, kde pálil příklepem RUDOLFS BALCERS! Puk mířil přímo do pravé šibenice. Asistence: Uvis Janis Balinskis, Janis Jaks.
     
    62:12
    Lotyšsko se aktivně snaží využít přesilovku, nyní se to málem povedlo Janisu Jaksovi. Joren van Pottelberghe však byl připravený.
     
    61:19
    Oddechový čas pro Lotyšsko.
     
    61:19
    Tanner Richard (SUI) zatáhl za záchrannou brzdu a sudí jej posílají po zásluze za držení trestnou lavici. Přesilovka pro Lotyše!
     
    61:17
    Oskars Batna spálil dvě obrovské příležitosti! Nejprve se protlačil před švýcarského gólmana, kterého napálil do ramena a následně dorážel, ale i tentokrát byl Joren van Pottelberghe včas na svém místě!
     
    61:09
    Romain Loeffel si připsal parádní šanci! Z mezikruží měl celkem dobrý výhled a zejména minimální clonu, Šilovs ovšem vytahuje výborný zákrok.
     
    60:28
    Uvis Janis Balinskis si nepohlídal modrou čáru a dost zbytečně nyní způsobil ofsajd, hra se přesunuje do středního pásma.
     
    60:01
    Začalo prodloužení.
    Lotyšsko se po pěti letech dostalo do čtvrtfinále
     
    Ve třetím dějství jsme byli svědky něčeho neskutečného! Švýcarům sice o nic nejde, ale na lotyšské hokejisty neskutečně tlačili a dokonce předvedli obrat z 1:2 na 3:2. Jenže Lotyšům stačila k opětovnému srovnání jediná povedená akce, kterou úspěšně zakončil Kaspars Daugavinš. Ten se nesmazatelně zapsal do kronik lotyšského hokeje ještě společně s Artursem Šilovsem, který v posledních minutách neuvěřitelně chytal a i díky němu jde Lotyšsko do čtvrtfinále. Domácí tým nyní dokonce může zabojovat o třetí místo.
     
    Statistiky po 3. třetině:

    Střely na branku: 31 – 23
    Zásahy brankářů: 20 – 28
    Trestné minuty: 10 – 6
     
    60:00
    Třetí třetina skončila.
     
    59:59
    Romain Loeffel si v poslední sekundě připsal ještě jeden pokus, ten ale neprošel na bránu a Lotyšsko může slavit postup do čtvrtfinále!

    Johan Čáp

    Lukáš Mihal

    Branky a nahrávky: 27. Fiala (Corvi), 48. Miranda (Riat, Corvi), 54. Ambühl (Fiala) – 22. Freibergs (Indrašis), 27. Abols (Balcers, Freibergs), 55. Daugavinš (Abols, Balcers), 63. Balcers (Balinskis, Jaks)


    Švýcarsko: van Pottelberghe (Genoni) – Fora, Siegenthaler, Glauser, Moser, Loeffel, Marti (A), Geisser – Ambühl (A), Corvi, Fiala – Simion, Haas (C), Miranda – Bertschy, Richard, Herzog – Riat, Senteler.
    Trenér: Patrick Fisher

    Lotyšsko: Šilovs (Gudlevskis) – Balinskis, Zile, Rubins, Jaks, Čukste, Freibergs, Golovkovs, Cibulskis – Daugavinš (C), Abols (A), Balcers – Dzierkals, Batna, Ro. Bukarts (A) – Krastenbergs, Smirnovs, Andersons – Indrašis, Ločmelis, Ri. Bukarts.
    Trenér: Harijs Vitolinš

    Rozhodčí: Kaukokari (FIN), MacFarlane (USA) – Mackey (CAN), Ondráček (CZE)

    Diváci: 9178
    bahis siteleri