Nizozemsko – Německo 1:2 (kon.)
konec
Nizozemsko
1:2 (1:2)
Německo
Pátek 03.04.2020, 14:00 • Olympijský stadion, Mnichov • Mistrovství světa 1974 • Finále
     
    Z mé strany je to vše! Děkuji Vám za pozornost a těším se u sledování dalších přenosů. Pěkný den! (15:38:33)
    Německo - mistr světa 1974
     
    Německo si po závěrečném hvizdu vychutnalo oslavy triumfu před zaplněným stadionem v Mnichově. Na tribunách se během finálového duelu sešlo 75 200 diváků!
     
    Nejlepší střelec

    Grzegorz Lato (POL) – 7 branek


    Nejlepší hráč

    Johan Cruyff (NED)
     
    Statistika turnaje

    38 zápasů
    98 gólů (2,55 na zápas)
    1 774 022 diváků (46 685 na zápas)
     
    Německo nakonec zvládlo finálový duel s Nizozemskem a po vítězství 2:1 opanovalo Mistroství světa 1974! Nizozemci přitom vlétli do zápasu velmi aktivně a hned ve druhé minutě kopali penaltu, kterou s přehledem proměnil Johan Neeskens. Německo poté zlepšilo svou hru a rovněž se dočkalo pokutového kopu. Nařízenou penaltu proměnil Paul Breitner. V závěru poločasu stupňovalo Německo svůj tlak a dvě minuty před přestávkou rozjásal zaplněný stadion Gerd Müller. Hned v úvodu druhého poločasu mohli Němci odskočit na rozdíl dvou branek, ale hlavička z malého vápna prolétla kousek vedle zadní tyče. Nizozemsko poté táhl Johan Cruyff, který dostával spoluhráče do šancí, ale německý brankář Maier předvedl skvostné zákroky a zajistil svému mužstvu zlaté medaile.
     
    90
    Konec zápasu.
     
    Finálový duel sleduje 75 200 diváků!
     
    90
    Hráči Německa už jsou opravdu vyčerpaní a některé z nich dokonce chytají křeče. Německý kouč přesto nesáhl ke střídání a věří své základní jedenáctce i v závěru duelu.
     
    89
    Rensenbrink prošel po pravé straně do blízkosti pokutového území, jenže už se nedostal k odcentrování. Nizozemsko získalo pouze autové vhazování.
     
    88
    Gerhard Müller se po pádu v pokutovém území dožadoval odpískání nedovoleného zákroku a další penalty. Rozhodčí ale nechává pokračovat ve hře.
     
    87
    Johan Cruyff to v závěru druhého poločasu bere na sebe. Hvězdný Nizozemec prošel do blízkosti velkého vápna, ale jeho centr skončil u obránce.
     
    86
    Maier si dal s rozehrávkou pořádně na čas. Rozhodčí německého brankáře jasným gestem upozornil, že bude muset uvádět míč do hry o něco rychleji.
     
    85
    Johan Cruyff už dostal přihrávku do pokutového území, jenže ani on nemohl tentokrát zakončit. Akci Nizozemska zhatil zdvižený praporek asistenta rozhodčího.
     
    84
    Německý brankář Maier absolvoval další tvrdý střet a tentokrát už neudržel nervy na uzdě. S napadajícím soupeřem si to vyříkal pěkně od plic.
     
    83
    Jongbloed musel vyrazit až na hranici velkého vápna, kde před dobíhajícím soupeřem odhlavičkoval míč mimo nebezpečný prostor. Německo kouše z rychlých brejků.
     
    82
    Nizozemsko zahrávalo další rohový kop. Maier tentokrát vystartoval z branky na malé vápno, kde ukryl padající míč do rukavic.
     
    81
    Rep nabral rychlost před velkým vápnem, probil se do střelecké pozice, jenže jeho zakončení nártem proskákalo kolem zadní tyčky.
     
    80
    Gerhard Müller vybojoval míč v hlavičkovém souboji na polovině hrací plochy a prodloužil míč na polovinu soupeře, kam spěchal Grabowski. Druhý jmenovaný o něj rychle přišel.

    Tomáš Kubečka

    Branky: 2. Neeskens (pen.) – 25. Breitner (pen.), 43. Müller

    Karty:   23. van Hanegem (NED)


    Nizozemsko: Jongbloed – Krol, Rijsbergen (68. de Jong), Suurbier, Haan, van Hanegem, Jansen, Neeskens, Cruyff, Rensenbrink, Rep
    Náhradníci: Schrijvers, Treijtel, Irssel, Israel, de Jong, Vos, W. van de Kerkhof, Strik, Geels, Keizer, R. van de Kerkhof

    Německo: Maier – Vogts, Breitner, Schwarzenbeck, Beckenbauer, Overath, Hoeness, Bonhof, Grabowski, Müller, Hölzenbein
    Náhradníci: Nigbur, Kleff, Hottges, Cullmann, Kremers, Wimmer, Netzer, Flohe, Kappellmann, Heynckes, Herzog

    Rozhodčí: Taylor (ENG) – González (MEX), Ramon (URU)

    Diváci: 75 200
    bahis siteleri