Tisková konference před MS v házené mužů neúčast reprezentace na MS (kon.)
konec
Tisková konference před MS v házené mužů

neúčast reprezentace na MS

Úterý 12.01.2021, 17:15Tiskové konference
     
    18:04
    Z mé strany je to tak vše. S přáním hezkého zbytku pracovního týdne se loučím a budu se těšit u dalších onlajnů z házené napočtenou! (18:04:28)
     
    18:03
    Dá se očekávat, že svazové vedení bude pod velkou palbou kritiky. Rozhodnutí svazu je však třeba respektovat, a tak shrnu to, co jsme se na tiskové konferenci dozvěděli.

    Z 21 hráčů, kteří byli připraveni odletět na světový šampionát, jich bylo 17 ve stavu, že nemohli do Egyptu odcestovat. Po důkladném zvážení všech pro a proti rozhodla exekutiva okolo dnešní 17. hodiny o neúčasti naší reprezentace na MS, kam se dostala po pěti letech. Jejich místo tak pravděpodobně zaujme Severní Makedonie (osudový to soupeř).
     
    17:57
    Tisková konference skončila.
     
    17:57
    Daniel Čurda u otázky ohledně pokračování represrazu v Plzni:

    ČSH je připraveno mít hráče izolované na pokoji, my dále pracujeme s hygienou a lékaři na místě. Hráči mají mírné příznaky, jsou ale pod lékařskou kontrolou a hned zítra budeme řešit, co dále. Dnes bylo potřeba především rozhodnout, jak to vyřešit.
     
    17:52
    Jaká byla komunikace s organizátory v Egyptě, respektive jak byla nastavená pravidla pro bezpečnost? Odpovídá Jaroslav Chvalný:

    Existuje covid manuál a reglement turnaje, který počítá s tím, co se bude dít od vstupu na egyptské území. Situace před vstupem nebyla do plánu započítána, komunikace s IHF však byla velmi korektní. Bylo ale dáno, že v případě neodcestování jednoho týmu dojde k plnohodnotné náhradě. Nebylo však dáno, kolik hráčů/členů repre je ten pomyslný zlom k tomu, aby jsme nemohli odcestovat.
     
    17:49
    Jaká byla reakce u hráčů, potažmo kdy přišlo poslední rozhodnutí o neúčasti? Odpovídá Daniel Kubeš, trenér:

    Zklamání bylo obrovské, ještě včera jsme věřili, že můžeme odcestovat. Situace je ale hodně nepříjemná a musíme to vzít tak, jak to je.

    Jeho slova doplňuje Jaroslav Chvalný:

    Finální rozhodnutí padlo dneska dopoledne a okolo dnešní 17. hodiny po potvrzení exekutivy jsme dospěli k tomu, že nevidíme pomyslné světlo na konci tunelu.
     
    17:45
    Bolí to o to více, že na MS jsme nebyli a každá účast je svátek? Odpovídá Jan Filip, trenér:

    Samozřejmě, když jsme postoupili na MS za daných okolností, byla to velká satisfakce za poslední dva šampionáty. Kádr se ustálil, začali do něj vstupovat mladí kvalitní hráči, kteří jsou na tom herně dobře a potenciál s herním časem by jim mohl dát další mezinárodní zkušenosti a v budoucnu pomoci nároďáku. Čeká ho v dohledné době určitá přestavba a viděli jsme na MS dobrou možnost, jak udělat první krok k propojení. Měli jsme odehrát minimálně šest zápasů, které nás mohly posunout dále. Všichni jsme se na to těšili, ale hodně nás to zkrátka bolí.
     
    17:40
    Je rozumné nechat šampionát za této situace v původním termínu? Odpovídá Daniel Kubeš, trenér:

    Vůbec jsem se tím nezabýval. Veškerou energii jsme dali do možnosti naší účasti. Situace ve světě je rozdílná, každá země to má jinak a je obtížné na to odpovědět. Každá organizace se snaží přežít, myslím, že se podle toho řídí i IHF.

    Na něj navázal Jaroslav Chvalný:

    MS se jenom tak nepřeloží, IHF skutečně počítala se šampionátem, navíc se k tomu počítá i to, že prezident je Egypťan, tudíž prakticky nebylo příliš možné, aby se MS překládalo či neuskutečnilo vůbec.
     
    17:38
    Jaroslav Chvalný, prezident ČSH:

    „Sportovní hledisko, co se týče zachování dobrého obrazu, nás vedlo k tomu, že nemůžeme sestavit repre jenom kvůli nucené účasti. To by se zvažovalo v případě sankcí, problémů s následnou kvalifikací. 17 lidí z 21 je víceméně klíčových. z 13 nakažených jsou dokonce všichni ze zahraničí. Ostatní mají taktéž zdravotní potíže, je tam skutečně hodně rizik. Za tohoto stavu by to byla zkrátka ještě větší improvizace, než normálně. Jeli bychom tam tak na výlet, což nechceme.“
     
    17:35
    Slova pana Chvalného doplňuje Daniel Čurda:

    V legislativě není žádná informace o sankcích, v plánu je s náhradními reprezentacemi počítáno a je i přímo uvedeno, že týmy, které nemohou přiletět kvůli opatřením, nebudou nijak pokutovány.
     
    17:34
    Co z toho pro českou reprezentaci plyne? Odpovídá Jaroslav Chvalný, prezident ČSH:

    Co se týká svazu, není to jenom otázka sportovní části, byla to i možnost se nějakým způsobem prezentovat. Je to určitý zásah do ekonomiky a partnerských věcí, což jsme ale byli ochotni pominout. Zdraví hráčů a pověst házené ale nelze nahradit penězi.

    Ohledně odhlášení se z MS nám nehrozí ze strany federace žádná sankce, podobný problém mají hráči USA. Za ty týmy, které se nemohou účastnit, je zhruba pět náhradních celků, z čehož na prvním místě je Severní Makedonie. IHF ale bude chtít určitě detailní vysvětlení, proč došlo k naší neúčasti.
     
    17:31
    Jan Filip, trenér reprezentace:

    S týmem jsme nebyli ani na hřišti, komunikovali jsme spolu jenom virtuálně. Přestože se toho vedení týmu ujmuli Petr Štochl s Pavlem Pauzou, i pro ně byla situace velmi obtížná, odpadali nám další hráči. Ti, kteří zbyli, byli zavřeni na pokojích, především kvůli ochraně před nemocí. Samotná příprava byla nestandardní, extrémní a u trénujících hráčů se začaly objevovat další zdravotní problémy. Nakonec to dalo těch 17 hráčů mimo. Dělali jsme maximum pro to, abychom s týmem mohli odletět, ale dospěli jsme k názoru, že to není k dnešnímu dni zkrátka reálné.
     
    17:29
    Daniel Kubeš, trenér reprezentace:

    Situace je kritická, z našeho pohledu je to tak, že oba máme k dnešnímu dni pozitivní testy, ta naše účast je tak výsledkem testu vyloučena. Z tohoto hlediska tak zkrátka nejde, abychom tam jeli.
     
    17:28
    Daniel Čurda, předseda reprezentační komise:

    Je to jedno z nejtěžších rozhodnutí, které jsem musel ve své kariéře udělat. Pro mne byly klíčové tři faktory:

    1. z 21 hráčů je 17 bez možnosti účasti
    2. v realizačním týmu nebyl ani jeden trenér, neboť záložní varianta padla (Pavel Pauza má taktéž koronu – pozn. aut.)
    3. v tento moment to byla absolutní improvizace, včetně nemožnosti tréninku

    První dva byly hlavními faktory, proč jsme se takto rozhodli. Snažili jsme se pro to udělat vše, ale není to reálné. Je to kritická situace, v současnosti bychom ani nebyli schopni naplnit zápasovou soupisku.
     
    17:25
    „Odletěli bysme i s hráči, kteří koronu ještě neměli a bylo by tam riziko, že by tuto nemoc mohli dostat. Co se sportovního hlediska týče, nemusíme o tom moc hovořit. Z 21 hráčů, kde byla velká část zkušených hráčů, bylo mimo hru 17. Kromě toho, že nemohou odcestovat s plným týmem, nemůže letět ani jeden z trenérů, kteří tým vedou. Vyhodnotili jsme to tak, že by to byl hazard ze zdravotního hlediska a risk se jménem české házené.“
     
    17:24
    „Během posledního testu přibyli ještě dva nakažení. Celkem tak máme 12 nakažených a z 21 hráčů, které jsme chtěli poslat na MS, je 17 se zdravotními problémy. Na základě toho přišel realizační tým se stanoviskem, že je účast na pováženou a exekutiva na základě zprávy realizačního týmu zaujala stejné stanovisko.“
     
    17:22
    „Od posledních informací jsme postupovali dále podle testů, které proběhly včera a dnes. Na základě toho jsme situaci řešili i s realizačním týmem a svazová exekutiva rozhodla takto:

    Účast české reprezentace na MS se na základě lékařského doporučení a zprávy realizačnímu týmu RUŠÍ!“
     
    17:21
    Nejprve se ke slovu dostane prezident ČSH, Jaroslav Chvalný.
     
    Tisková konference byla zahájena.
     
    Stále nebyla tiskovka zahájena, není zcela jasné, kdy přesně by měla začít.

    Tomáš Kalas

    ocianews.com