Japonsko – Kanada 0:5 (kon.) | Finsko – Švédsko 4:2 (kon.) | USA – Česko cz 6:2 (kon.)
konec
Finsko
4:2 (0:0, 0:2, 4:0)
Švédsko
Neděle 09.04.2023, 17:00 • CAA Centre, Brampton • Mistrovství světa žen • Skupina B
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Nejlepší hráčky

    Petra Nieminenová (FIN) – Sara Hjalmarssonová (SWE) (19:23:00)
     
    Tak to bylo neuvěřitelné zakončení tohoto skandinávského derby! Finky šly do třetí třetiny s dvoubrankovou ztrátou, ale nesložily zbraně. Zlepšeným výkonem zmáčkly Švédky, kterým do konce zápasu nastřílely čtyři góly a postaraly se o senzační obrat. Dvěma trefami se blýskla parádně hrající obránkyně Ronja Savolainenová.
     
    Konec zápasu.
     
    59:41
    Švédsko v plném počtu.
     
    59:35
    Emilia Vesaová poslala zpoza branky žabičku do slotu, kterou ale žádná z jejích spoluhráček nedokázala trefit.
    58:34 Ronja SAVOLAINENOVÁ - 4:2
     
    58:34
    Finsko právě vstřelilo branku! Hrdinka zápasu se jmenuje RONJA SAVOLAINENOVÁ! Finská obránkyně na pravém křídle rozkmitala brusle, natlačila se před branku a bleskurychlým přehozením puku z bekhendu na forhend zakončila za beton gólmanky Grahnové. Asistence: Noora Tulusová, Jenni Hiirikoskiová.
     
    57:46
    Hanna Olssonová dostala puk do jízdy na útočnou modrou a dokázala i vystřelit. Její ránu dorážela ještě Lina Ljungblomová, jenže ani ona neuspěla.
     
    56:43
    Hanna Olssonová nahodila puk do pásma, ale už jej v konkurenci Finek nedokázala dojet.
     
    55:43
    Fanny Rasková vložila čepel do přihrávky na modré čáře a vyhnala finskou pětici ven z útočného pásma.
     
    55:12
    Petra Nieminenová nabrala puk na modré čáře a posunula se na pravý kruh, odkud mířila na bližší tyč, tam ale zasáhla Sara Grahnová.
     
    54:52
    Podobně jako při gólové situaci dostala na levý kruh zpoza branky nabito Ronja Savolainenová, která ale tentokrát poslala touš přímo do náruče brankářky.
     
    54:41
    Vyloučení v týmu Švédsko:
    Annie Silénová – 5 min., vražení na hrazení.
     
    53:35
    Hráčky Suomi si teď nerozuměly v rozehrávce a icingem vracejí hru zpět před branku Anni Keisalaové.
     
    52:57
    Krista Parkkonenová se po vyhraném buly dostala k puku na modré čáře a střílela na zadní tyč, kterou její projektil jen těsně minul.
     
    52:30
    Nahození Kjellbinové od modré čáry hned několikrát změnilo směr, Finky ale nakonec situaci zvládli a i díky dobrému zákroku gólmanky neinkasovaly.
     
    51:42
    Ihned po vyhraném buly pálila Jenni Hiirikoskiová Mira Jungäkerová, nicméně její prudký pokus byl přizvednut nad.
     
    51:37
    Hilda Svenssonová se pod levým kruhem snažila trefit přihrávku zpoza branky, její pokus ale jedna z finských čepelí přizvedla do ochranné sítě.
     
    49:42
    Další nebezpečný pokus má na svědomí finská kapitánka Jenni Hiirikoskiová, která si od modré popojela k brance a z levé strany přes obránkyni vystřelila. Sara Grahnová ale znovu zasahuje.
    Marken.cz

    Jakub Ruč

    Branky a nahrávky: 44. Vainikkaová (Rantalaová, Tulusová), 47. Savolainenová (Nieminenová, Tulusová), 48. Nieminenová (Liikalaová, Vanhanenová), 59. Savolainenová (Tulusová, Hiirikoskiová) – 22. Thuviková (Hjalmarssonová), 39. Jungäkerová (Kjellbinová, Lis. Johanssonová)


    Finsko: Keisalaová (Aholaová) – Hiirikoskiová (C), Laitinenová, Savolainenová, Rantalaová, Karjalainenová, Parkkonenová, Lindstedtová – Vainikkaová, Tulusová (A), Yrjänenová – Liikalaová, Vanhanenová, Nieminenová (A) – Sundelinová, Nylundová, Vesaová – Antti-Roiková, Rakkolainenová, Montonenová – Havanaová.
    Trenér: Juuso Toivola

    Švédsko: Grahnová (Söderbergová) – Jungäkerová, Nylén-Perssonová (A), Silénová, Kjellbinová (C), Holmgrenová, Anderssonová – Ljungblomová, Olssonová, Svenssonová – Lis. Johanssonová, Hjalmarssonová, Thuviková – Lundinová, Blomová, Rasková – Carlssonová (A), Hedqvistová, Wikner-Zienkiewiczová – Bouvengová.
    Trenér: Ulf Lundberg

    Rozhodčí: Dewarová, Rapinová – Greenenová, Smetková
    thejrc.org