TK k projektu McDonald´s Olympic Hopefuls (kon.) | TK s krasobruslaři Michalem a Eliškou Březinovými (kon.)
TK veslaře Ondřeje Synka před sezonou (kon.)
konec
Tisková konference veslaře Ondřeje Synka před sezonou

Čtvrtek 02.04.2015, 13:00Tiskové konference
     
    Tisková konference skončila. (13:23:17)
     
    Díky za pozornost a mějte se fajn.
     
    Oficiální část tiskové konferenci je tímto ukončena, nyní je k dispozici prostor pro individuální rozhovory.
     
    Synek: Jestli se kvalifikuji na olympiádu do Ria, tak se tam asi podívám až tak. Mirka Knapková tam byla asi před rokem, takže od ní mám nějaké postřehy. Je tam také mistrovství světa juniorů, takže to bude zdokumentováno, český tým tam pojede, já třeba osobně v tom nevidím žádný zádrhel nebo nevýhodu. Stejně do Ria budu muset jet, pokud se kvalifikuju, tak dva týdny dopředu, takže si na to zvyknu.
     
    Synek ohledně rekreačního hraní hokeje: Ta parta, s níž chodím hrát, začala už zkraje září, já se připojil až ke konci října. Nejprve mi řekli, že už tam byla zlomená ruka a vyražené zuby, ale pak jsme si zakázali hrát do těla a probíhalo všechno v klidu. Chodí tam třeba i Ondra Štěpánek, bývalý kanoista na divoké vodě. Ten hokej je pro mě příjemným zpestřením, docela to i dávám.
     
    Synek ohledně své nové lodi: Loď už mám v Praze novou. Přijela před třema týdnama, zatím jsem ji nevybalil, takže ani nevím, jestli je v pořádku. Vltava je však stále špinavá a nová loď by se mohla zničit. Vybalím ji tak až nějaké tři týdny před prvním velkým závodem. Konstrukce je podobná jako u toho svého loňského modelu. Ale materiál těmi naježděnými kilometry trochu trpí. Je to podobné jako u cyklistů, kteří mění třeba tři kola za sezonu.
     
    Synek: Asi nám na těch prvních víkendových závodech bude trochu zima. Byl jsem už na vodě, ale začalo pršet už při tréninku. Celý týden v tom trénuji. Je to venkovní sport a pokud není nějaký uragán, že by nás to odfouklo třeba někam do Německa, tak veslujeme. Ale v úterý už jsem se kvůli počasí připravovat nemohl, tam by to bylo extrémní.
     
    Synek: Ohledně startu na dvojskifu s Mahé Drysdalem se bavíme. Asi měsíc jsme si nepsali s tím, že se dohodneme, jak to bude dál. Není to tak, že by to bylo úplně zazděné, nebo by to někde drhlo. Ani jeden z nás se k tomu nedostal, ani neměl čas to řešit. V úvahu by asi připadal druhý Světový pohár ve Varese.
     
    Synek: Mám už svou vlastní kolekci, za což bych chtěl poděkovat firmě Atex. Oni vyrábí dresy a doplňkové oblečení pro celou reprezentaci. Dohodli jsme se s panem designerem, měli jsme k tomu připomínky. Tu kolekci si budou moci koupit i lidé v běžném prodeji. V prodeji bude veslařský dres, vesta, krátké a dlouhé triko, možná také cyklodres. Pro mě je to potěšující i z toho ohledu, že toto oblečení si na sebe dají i ti, kteří jsou mými soupeři.
     
    Synek: Kolo jsme s trenérem zařadili do přípravy. Od loňské sezony to navíc bylo trochu víc než běžně. Zkamarádil jsem se s partou amatérských cyklistů, moc se tam nešetříme, jedeme vždy nějakých sto kilometrů. Na horském kole mě baví závodit. Letos bych chtěl jet více závodů, nejspíš nějaké Kolo na život a na podzim bych se rád zúčastnil Author cupu. Je prestižní, jezdí tam hodně lidí a loni jsem se tam dobře umístil.
     
    Otázka pro Ondřeje Synka ohledně účasti ve štafetě na Pražském maratonu: Na tomto podniku se běžet chystám. Celý projekt začal vznikat už na podzim, před měsícem jsme se dohodli definitivně, je to určitě běžení pro dobrou věc. Deset kilometrů je běžná porce tréninku pro mě, těším se na to. Na maratonu jsem startoval před dvěma lety rovněž ve štafetě. Spousta zážitků z trati mi zůstala v paměti.
     
    Synek: Po tomto začátku sezony máme za dva týdny kontrolní závody. Pak jsou pro mě pravé závody na ME v Poznani, které budu brát samozřejmě hodně vážně. Chystám se také na regatu do Rotterdamu, chystám se i na svěťáky do Varese a Lucernu, na Bledu zkraje května závodit ještě nebudu. Absolvuji také Primátorky. Pak zahájim šestitýdenní přípravu na MS, které zároveň budou kvalifikací na letní olympijské hry. Na MS nám zkrouhli kvalifikační limity, z jedenácti kvalifikovaných míst se nám to zkrouhlo pouze na devět, vinou míst z Jižní Ameriky.
     
    Synek: Teď o víkendu máme mistrovství republiky na šest kilometrů. Je to trochu jiný závod, startuje se distančně. Vyhrál jsem to za celou dobu asi dvakrát v životě a spíše omylem. Stává se mi, že mě občas někdo porazí, nebo se mi v tomto závodě někdo přiblíží. Loni jsem nejel, protože tuhle dobu jsem měl zraněné koleno. Předloni byl juniorský mistr republiky Michal Plocek za mnou dvanáct vteřin na těch šesti kilometrech.
     
    Synek: Zprávy o Drysdalovi jsem nějaké měl. Oni v době, kdy my tady máme zimu, oni mají léto. Všichni tam údajně veslovali, proběhlo několik kontrolních závodů, ale nikomu se ho tam neproběhlo porazit. Navíc se mu narodilo dítě, tak jsem se ho zeptal, jestli spí dobře. Hned mě uvedl do klidu s tím, že je to v pohodě (smích).
     
    Synek: Cílem bylo především zůstát zdravý, zatnout zuby a trénovat. V olympijském roce bude asi příprava probíhat ve stejném duchu a tempu, abych se nepřetrénoval a zároveň netrpěl nedostatkem tréninku.
     
    Synek: Zimní příprava začala někdy koncem října. Jezdil jsem na kole zhruba od poloviny října. Probíhalo to víceméně klasicky, moc změn nenastalo. Za ta léta už způsob přípravy moc měnit nechci. Byl jsem na horách v Livignu na soustředění, jezdil jsem na trenažeru. Žádné velké zádrhely nebo výpadky neproběhly. Měl jsem jednu takovou minirýmičku, ale rychle jsem se z toho dostal. Obešlo se to bez nějakého závodního výpadku.
     
    Veslařské závody sezony 2015:
    MČR na dlouhé dráze: 4. dubna (Hořín)
    ME: 29. – 31. května (Poznaň)
    Primátorky: 5. – 7. června (Praha)
    SP: 19. – 21. června (Varese)
    MČR: 4. – 5. července (Račice)
    SP: 10. – 12. července (Lucern)
    MS: 30. srpna – 6. září (Aiguebelette)
    Polabský pohár: 12. – 13. září (Brandýs n. Labem)
     
    Skifařský mistr světa Ondřej Synek se už nemůže dočkat, jak nekonečnou zimní dřinu vystřídají závodní starty. Těch klíčových mezinárodních je ve veslařském roce vždy pouze několik, a tak se letos nejúspěšnější český veslař, stejně jako v minulých letech, vrhne i na několik bikerských závodů. Horské kolo totiž bude k Ondrovi patřit i v letošní sezoně možná i více, než v minulých letech.
     
    Vítejte na tiskové konferenci Ondřeje Synka. Úspěšný český skifař se chystá na novou sezonu.

    Radek Barkman

    Jiří Kosejk

    bahis siteleri