TK Dukly Jihlava před startem baráže o extraligu (kon.)
konec
Tisková konference Dukly Jihlava před startem baráže o extraligu

Středa 23.03.2016, 10:30 • VIP prostory Horáckého zimního stadionu, Jihlava • Tiskové konference
     
    S konstatováním, že vše důležité ve spojitosti Dukla Jihlava = baráž bylo řečeno, se s Vámi loučí a hezkou středu přeje Tomáš Lysý. (11:34:30)
     
    Nejdůležitější z tiskové konference:

    Stadion Dukly Jihlava je vyhovující pro extraligovou soutěž, kterou již baráž je. Před prvním domácím zápasem se dokončí veškeré potřebné úpravy.

    Hráči Dukly, kteří jsou v týmu na hostování z Karlových Varů, nemůžou proti Varům v baráži nastoupit. Jde o jména Tomáš Harkabus, Ondřej Beránek, Ondřej Šafář, Denis Šimek a Martin Kohout. Do Karlových Varů se vrací David Honzík, jenž měl vyřízené hostování v rámci první ligy a baráž je již extraligová soutěž. Za Duklu naopak může hrát Martin Parýzek.

    Pokud by do baráže šly Pardubice, může ze Duklu hrát Jan Kolář.

    I kdyby Jihlava měla být v případě postupu nejchudším extraligovým klubem, baráž hrát chce.

    Jiří Dobrovolný: Všem kritikům jsme – když to řeknu naplno – zavřeli hubu.
     
    Konec
    Tisková konference klubu HC Dukla Jihlava právě skončila.
     
    Bedřich Ščerban o finanční situaci Dukly Jihlava v návaznosti na baráži: "Klub si polepší na základě toho, co jsem psal o jednání s velkém sponzorovi. Jednám s ním dlouhodobě, jeho valná hromada bude spolupráci odsouhlasovat, nicméně jednatelé jsou spolupráci velmi nakloněni a mohlo by to klapnout. Klub si polepší novým sponzorem a třeba i tím, že baráž bude pro Duklu snad ekonomicky výhodnější než zápasy první ligy," prozrazuje Bedřich Ščerban.

    Předpoklad je, že by si Dukla měla baráží ekonomicky pomoci, ovšem ještě se přesně neví, jak to bude přesně s náklady.
     
    "O tom, že bychom posunuli čas začátku zápasu třeba na 18 hodin, neuvažujeme. Dělali jsme si průzkum a čas v 17:30 vyhovuje," říká Bedřich Ščerban.
     
    Hráči jsou odměňováni jednak za vítězství v zápase, druhak mužstvo dostane odměnu za postup do baráže.
     
    Z návštěvnosti je ale jednatel Dukly Jihlava zklamán. Po dlouhé době se tady povedla baráž a Bedřich Ščerban si nemyslí, že částka 130 Kč na semifinále byla přemrštená.

    "Já se chovám stejně jako normální fanoušek. Volal jsem dnes svým rodičům ohledně permanentky, a také jim jí koupím," říká Bedřich Ščerban. "Byl jsem hodně kritizován, že si s baráží stavím vzdušné zámky. Nyní jsme se do ní dostali, tak si jí pojďme užít, doplňuje Bedřich Ščerban.
     
    Nyní se tisková konference vztahuje k cenám vstupenek. Slovo si bere Bedřich Ščerban: "Paušální náklady na jedno utkání jsou nyní kolem 100 tisíc Kč. Udělali jsme pro diváky dost výraznou slevu na permanentní vstupenky na baráž. Chceme lidi dotlačit ke koupi permanentek, když si to rozpočítáme, je to s permanentkou 150 Kč na zápas.

    Doteď jsme děti pouštěly zdarma. Ale děti jsou mimo turniket. Stály jsme před variantou, že děti budou muset platit a nebo udělat dětské vstupné, což turniket nerozezná. My máme neblahé zkušenosti s podvody. Dospělí chodili na vstupenky dětí. Turnikety neumí pracovat s dvěma druhy vstupného,"
    říká k výši vstupného jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban. Na baráž se ještě sníží kapacita zimního stadionu, kterou Dukla nechce překročit tím, že by přišly téměř plné ochozy na jeden ze zápasů a na stadion se chtěla tlačit třeba tisícovka dětí zdarma.
     
    Bedřich Ščerban mluví o tom, jak by baráž mohla pomoci zimnímu stadionu. Říká, že stadion měl dle jeho názoru už stát. Licenční podmínky jsou totiž nastaveny velice tvrdě – kabiny pro rozhodčí, hráče, servis pro videorozhodčí, služby – to nyní Duklu stojí hodně peněz. Na baráž o extraligu bude Dukla stadionem připravená, zvládne svůj stadion připravit, ale do budoucna už to stačit nebude. "Co se týče stadionu, není to za pět minut dvanáct, ale pět minut po dvanácté," říká jednatel Dukly.
     
    "Během dvou sérií, které skončily 4:1, jsme měli dostatečný odpočinek. Tím spíše, když se daří a postoupili jsme do baráže, nemůže být o nějaké únavě řeč," přitakává Michal Důras.
     
    Baráž končí na konci dubna. Petr Vlk v tomto ohledu nemá strach o fyzickou kondici hráčů, ti jsou dobře připraveni. Kouč Dukly se snažil rozložit sílu v play-off na více hráčů.
     
    Petr Vlk: "Není to o tom, kolik je gólmanům let, ale o tom, jak chytají." Padla otázka i na to, zda by mohl být k dispozici Tomáš Čachotský. Bedřich Ščerban uvádí, že nikoliv.
     
    Gólmanská dvojice Dukly Jihlava pro play-off bude Jakub Škarek – Lukáš Sáblík. "Je to výborná brankářská dvojice. Jakub Škarek má neskutečný potenciál do budoucna, je skvělé, co předvádí. Před Lukášem Sáblíkem smekám, jak je s týmem po celou sezonu. Nesmíme zapomínat na to, co předvedl loni v sedmém zápase s Kladnem," říká za celé mužstvo Jiří Dobrovolný s tím, že je sice škoda, že David Honzík nemůže letošní sezonu dotáhnout s Duklou až do konce, ale tým věděl, že pro případnou baráž k dispozici nebude.
     
    Hráče Karlových Varů musí v zápase proti Energii nahradit jiní, kteří na svojí šanci čekají, zní z úst Petra Vlka.
     
    Bedřich Ščerban ke stadionu: "Včera na Horáckém zimním stadionu proběhla kontrola, protože baráž je extraligová soutěž. S výjimkami jsme prošli, ještě musíme pár věcí do prvního domácího zápasu dokončit," říká jednatel Dukly s tím, že se stadionem nebude problém. "I kdybychom měli být v extralize nejchudším klubem, tak do ní chceme," doplňuje.
     
    Petr Vlk: "Taková šance (baráž) tady dlouho nebyla a chceme pro úspěch udělat vše."
     
    Petr Vlk je spokojen se zdravotním stavem hráčů, k dispozici bude mít všechny hráče a v současnosti už pouze doléčuje zranění Lukáš Jícha.
     
    Proti Karlovým Varům nesmí nastoupit – Tomáš Harkabus, Martin Kohout, Denis Šimek, Ondřej Šafář a Ondřej Beránek. Naopak může nastoupit Martin Parýzek. Pokud by do baráže spadly Pardubice, mohl by za Duklu nastoupit Jan Kolář.
     
    Bedřich Ščerban o hráčském kádru: "Nejde ani tak o to, kdo zůstane, ale jak je stanoven přestupní řád. Kádr zůstává pohromadě tak, jak je. S jedinou výjimkou, a tou je David Honzík, který měl hostování pouze pro první ligu. Baráž je extraligová soutěž. Všichni hráči jinak zůstávají v kádru. Budou k trenérům k dispozici. Hráči z Karlových Varů nemůžou proti svému mateřskému klubu – Karlovým Varům – nastoupit," prozrazuje Bedřich Ščerban s tím, že hrát naopak může Martin Parýzek.

    Tomáš Lysý

    thejrc.org