USA – Kanada 4:1 (kon.) | Švédsko – Švýcarsko 3:2 (2:1 po s.n.)
po s.n. (2:1)
Švédsko
3:2 (1:1, 1:1, 0:0 - 0:0)
Švýcarsko
Neděle 20.05.2018, 20:15 • Royal Arena, Kodaň, Dánsko (kapacita: 12 490 míst) • Mistrovství světa • Finále
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Zlatá sprcha zasypala oslavné kolečko švédských hráčů, kteří slaví obhajobu mistrovského titulu. Já se s vámi tímto posledním textem rozloučím. Z hokejového mistrovství světa je to od našeho týmu vše, doufám, že jste si svátek hokeje i přes vypadnutí českého celku ve čtvrtfinále užili. Přeji hezký zbytek nedělního večera a úspěšný start do nového týdne, na počtenou. (23:37:41)
    Švédové znovu vítězí na světovém šampionátu!
     
    Z rukou Reného Fasela a dánského prince Frederika právě švédský kapitán Mikael Backlund převzal pohár pro mistra světa a pozvedl ho společně se svým týmem nad hlavu!
     
    Stadionem dozněla oslavná švédská hymna a nyní Tre kronor převezmou to nejdůležitější, pohár pro mistra světa!
     
    Nyní už došlo na předávání zlatých medailí, které opět po roce převzalo Švédsko! Nyní však s naprosto obměněným kádrem, který ale byl opět plný hvězd.
     
    Šampionát byl skvěle zorganizovaný a odehrál se bez větších potíží. A nezklamala ani návštěvnost, kterou tahali nahoru zejména švédští, dánští, švýcarští, ale i čeští a slovenští fanoušci. Celkových 64 zápasů navštívilo 520 481 fanoušků, což je sedmé největší číslo historie mistrovství světa!
     
    Všichni hráči si nyní podali ruce a zdraví se. Bylo také vidět, že finále proběhlo v naprosto férovém duchu správného hokeje bez zákeřností. Kodaň viděla opravdu královský turnaj s největšími hvězdami, který po zásluze ovládlo Švédsko, na šampionátu totiž neprohrálo jediný duel!
     
    Švýcaři jsou oceněni stand-up potleskem celého stadionu. Naprosto zaslouženě. Na turnaji předváděli parádní hokej a po zásluze dokráčeli až do finále, tak jim však stopku opět vystavily Tre kronor...
     
    Dánský princ Frederik společně s René Faselem předává Švýcarům stříbrné medaile!
     
    Tak před předáním medailí se ještě vyhlásil MVP – nejužitečnější hráč turnaji. Je jím americká hvězda Patrick Kane, který zařídil na mistrovství dvacet kanadských bodů!
     
    René Fasel nyní ocení rozhodčí dnešního zápasu a následně předá Švýcarům stříbrné medaile. Před turnajem by je Švýcarsko bralo všemi deseti, nicméně nyní z hráčů čiší zklamání.
    Švédsko udolalo Švýcary až v nájezdech a obhájilo titul mistrů světa!
     
    Nyní se vyhlašují nejlepší hráči turnaje. All Star Team tvoří brankář Anders Nilsson (Švédsko), obránci Oliver Ekman-Larsson (Švédsko), Adam Larsson (Švédsko) a útočníci Rickard Rakell (Švédsko), Patrick Kane (USA) a Sebastian Aho (Finsko).

    Nejlepšími hráči zápasu jsou zvoleni za Švýcarsko Roman Josi, za Švédsko pak Filip Forsberg.

    Střely na branku – 37:27.
     
    Blízko, velmi blízko bylo Švýcarsko k historicky prvnímu zlatu, ale nakonec končí znovu jako před pěti lety zklamané. Hráči sedí smutně u mantinelu a nechtějí tomu uvěřit.

    Finále bylo nad očekávání vyrovnané. Švédsko sice bylo aktivnější a mělo více střel i šancí, zvítězit však vůbec nemuselo. V prodloužení mohl rozhodnout v obrovské šanci Fiala, ale puk poslal zblízka jen do lapačky Nilssona. V nájezdech měli Švédové rovněž namále, po dvou sérií prohrávali, ale vzápětí se trefil Oliver Ekman-Larsson a Filip Forsberg prakticky identicky. Poté Nino Niderreiter neproměnil a bylo rozhodnuto.
    Takhle Švédsko slavilo poté, co Nilsson chytil rozhodující nájezd.

     
    Švédsko poráží Švýcarsko po nájezdech 3:2 a slaví obhajobu titulu mistrů světa! V nájezdech rozhodl parádní střelou Filip Forsberg!
     
    Konec zápasu.
    Filip FORSBERG - 3:2
     
    V samostatných nájezdech zvítězil tým Švédsko.
    Autorem vítězné branky je FILIP FORSBERG.

    Matěj Vybíral

    Branky a nahrávky: 18. Nyquist (Ekholm), 35. Zibanejad (Ekman-Larsson), rozh. náj. F. Forsberg – 17. Niederreiter (Josi, Fiala), 24. Meier

    Samostatné nájezdy:

    1. série:
    0:1   Sven Andrighetto (SUI)
    0:1   Mika Zibanejad (SWE)
    2. série:
    0:1   Kevin Fiala (SUI)
    0:1   Rickard Rakell (SWE)
    3. série:
    0:1   Enzo Corvi (SUI)
    1:1   Oliver Ekman-Larsson (SWE)
    4. série:
    1:1   Gaëtan Haas (SUI)
    2:1   Filip Forsberg (SWE)
    5. série:
    2:1   Nino Niederreiter (SUI)


    Švédsko: A. Nilsson (Hellberg) – A. Larsson, Ekman-Larsson (A), J. Klingberg (A), H. Lindholm, Wikstrand, Ekholm – Rakell, Zibanejad, Janmark – Hörnqvist, Backlund (C), Nyquist – F. Forsberg, Kempe, Arvidsson – J. de La Rose, Jo. Larsson, Pääjärvi – Everberg, L. Andersson.
    Švýcarsko: Genoni (Berra) – Josi (A), Diaz (C), Kukan, Untersander, Müller, Fora, Frick – Fiala, Corvi, Niederreiter (A) – Meier, Vermin, Andrighetto – Hofmann, Haas, S. Moser – Scherwey, Schäppi, Rod – Baltisberger.

    Rozhodčí: Gofman (RUS), Gouin (CAN)– Lazarev (RUS), Vanoosten (CAN)

    Diváci: 12 490
    thejrc.org