Finále Freestyle (ženy) (kon.) | Finále Freestyle (muži) (kon.)
konec
Finále Freestyle (ženy)

Neděle 01.08.2021, 03:10 • Ariake Urban Sports Park • Olympijské hry - OH - Cyklistika BMX
Sledujte:
     
    Konečné pořadí:

    1. Charlotte Worthingtonová (GBR) 97,50 bodů
    2. Hannah Robertsová (USA) 96,10
    3. Nikita Ducarrozová (SUI) 89,20
    4. Perris Benegasová (USA) 88,50
    5. Natalya Diehmová (AUS) 86,00
    6. Lara Lessmannová (GER) 79,60
    7. Minato Oikeová (JPN) 75,40
    8. Macarena Perezová Grassetová (CHI) 73,80
    9. Jelizaveta Posadskichová (ROC) 63,00 (04:18:56)
     
    S těmito slovy se s vámi loučím, ale nikam nechoďte a užijte si také následující závod mužů, který přinese ještě násobně složitější a méně uvěřitelné kousky.
     
    Fantastické vyvrcholení dnešního prvního finálového závodu ve freestyle BMX přináši senzační triumf Britky Charlotte Worthingtonová, který uchvátila rozhodčí svoji druhou jízdou. Navíc přidala dechberoucí 360 backflip na druhém skoku, který v soutěži předvedla jako první žena v historii. Vystřihla i další dvě salta, jedno vpřed a jedno vzad a těsně před limitem tam ještě na rampě poslala flair, tedy salto vzad a zároveň otočku o 180 stupňů. Bývalá šéfkuchařka tedy namíchala absolutně nadpozemsky kvalitní jízdu. Neskutečná práce, maximální nasazení a riziko vyneslo Charlotte 97,50 bodů a překonání první jízdy Hannah Robertsové o bod a čtyři desetiny. Několikanásobná světová šampionka rozhodně byla schopná ještě zlato uzmout pro sebe, už léta je nejlepší freestyle bikerkou planety. Jenže hned na druhém triku udělala chybu na dopadu, nevešla se na další rampu a pak jízdu zabalila, protože už by jí stejně nevynesla dostatek bodů.

    Bronz bere Švýcarka Nikita Ducarrozová, která tak k letošní nedávné medaili z MS přidává i olympijský cenný kov. Druhá z Američanek a velká medailová adeptka Perris Benegasová vyšla naprázdno a odveze si z Tokia brambory, ve druhé jízdě ji chyběl možná jeden složitější trik, jedno salto, které by jí na Nikitu dotáhlo. Nakonec ztratila na bronz pouze 7 desetin bodu. Ale všechny bikerky ukázaly fantastické jízdy a myslím, že přesvědčili diváky, že freestylové sporty na Olympijské hry zkrátka patří.
     
    Závod právě skončil!
     
    Ne, Hanna Robertsová zlato nezíská! Věděla, že musí zajet jízdu na hranici svých možností a hlavně bez chyby. Na první rampě ukázala 360tku s barspinem a přes box přeletěla s dvojitým tailwhipem, ale trik přetáhla, skoro se zastavila a nedokázala vyskočit na další rampě. Sama tedy jízdu zabalila a přenechává senzační zlato Charlotte Worthingtonové!
     
    9
    Poslední jízda ženského finále a Hannah Robertsová s útokem na zlato. Dokáže americká favoritka překonat fantastický výkon Britky Charlotte Worthingtonové?
     
    8
    Bohužel ne! Švýcarka má jistý bronz, Benegasová obdržela pouze 88,50 bodů a na medaili jí chybí 7 desetin bodu. Stačil jeden backflip. Američanka v obětí Ryana Nyquista, další velké legendy tohoto sportu, ale je zklamaná.
     
    8
    Přichází však jen jednoduchý barspin, který chtěla ještě s něčím zkombinovat, ale nestihla to. Na závěr pouze tabletop a toboggan a kombinace tire grabu a turndownu. Salto nepřišlo, ale bude to stačit na Nikitu?
     
    8
    Další kombinace barspinu a tobogganu vypadala skvěle, kombinace Perris jsou opravdu originálně vymyšlené. Následně ale přidává jen základní can-can a x-up, následuje suicide no hander. Jestli přijde nějaký flip, medaile by z toho měla být.
     
    8
    Kombinace tire grabu a tobogganu v podání Američanky, velmi agresivní turndown a one footer one hander na spine. Zatím tomu chybí nějaká bomba, který by její jízdu odpálila někam výš.
     
    8
    Perris Benegasová už získala pár velkých medailí a o jednu z nich se pokusí i tady v Tokiu. Začíná Front tire grabem a pokračuje 360tkou na dalším skoku.
     
    7
    Následuje naplno protažený x-up a poté 360 otočka s x-upem! Nikita chce jízdu ještě vyšperkovat a zabojovat o ten bronz! Barspin vyšel dobře, ale u následné 540tky bohužel padá. Musí jí stačit 89,20 bodu z první jízdy a o placku už ji může připravit jen jízda Perris Benegasové.
     
    7
    Nikita Ducarrozová její začíná druhý run vysokým no handerem a 360 can-canem. Přidává 270 Alley op a další no hander přes spine.
     
    6
    Trenér Charlotte a bývalý vynikající jezdec BMX Jamie Bestwick klečí a klaní se své svěřenkyni, protože to, co předvedla, bylo opravdu nadlidské.
     
    6
    97,50 bodu za nadpozemskou jízdu, kterou předvedla Charlotte Worthingtonová! Jasný útok na zlato a Hannah Robertsová se bude muset hodně obracet, aby tohle ještě překonala. Možná to ani není v jejích silách.
     
    6
    Charlotte tam sype trik za trikem, ještě by nebylo skoku nebo transferu, při kterém by něco nepředvedla. Přidala lookback, vysoký wall tap a 360 přes spine. Parádní představení Charlotte korunuje fantasticky provedeným frontflipem a neskutečně tam stihla poslat ještě flair, bez respektu a jediné chybičky. Za tuhle jízdu by se nemusel stydět kdejaký mužský biker!
     
    6
    Britka je sama z toho, že se jí to povedlo, nadšená a pokračuje v perfektním výkonu. Naprosto čistě provedený turndown a tabletop, krásně vysoký no hander transfer a obrovsky vysoký a neskutečně dlouhý wall ride! Na tohle se kouká opravdu parádně.
     
    6
    WOW! Charlotte Worthingtonová to dokázala a po úvodním wall tapu a čistém backflipu přes spine tam zandala neskutečný 360 backflip, což předvedla v soutěži jako první žena v historii. Takhle se útočí na olympijské zlato!
     
    5
    Zkusila one hand tabletop, ale nepovedl se úplně stoprocentně a i když tam Natalya poslala ještě footplant, jednu 360 a další tabletop, stačí to jen na 80,50 bodů. Australanka nepředvedla ani jeden flip, i když ho v repertoáru má a neskončí lépe než čtvrtá. A to ji Perris rozhodně bude chtít ještě překonat.

    Adam Kodet

    Konečné pořadí
    1. Charlotte Worthingtonová (GBR) 97,50 bodů
    2. Hannah Robertsová (USA) 96,10
    3. Nikita Ducarrozová (SUI) 89,20
    4. Perris Benegasová (USA) 88,50
    5. Natalya Diehmová (AUS) 86,00
    6. Lara Lessmannová (GER) 79,60
    7. Minato Oikeová (JPN) 75,40
    8. Macarena Perezová Grassetová (CHI) 73,80
    9. Jelizaveta Posadskichová (ROC) 63,00
    Startovní listina finále
    1. Jelizaveta Posadskichová (ROC)
    2. Minato Oikeová (JPN)
    3. Macarena Perezová Grassetová (CHI)
    4. Lara Lessmannová (GER)
    5. Natalya Diehmová (AUS)
    6. Charlotte Worthingtonová (GBR)
    7. Nikita Ducarrozová (SUI)
    8. Perris Benegasová (USA)
    9. Hannah Robertsová (USA)
    thejrc.org