USA – Slovensko 2:3 (0:1 po s.n.) | Tým ROV – Dánsko 3:1 (kon.) | Finsko – Švýcarsko 5:1 (kon.)
Švédsko – Kanada 2:0 (kon.)
konec
Finsko
5:1 (2:0, 1:1, 2:0)
Švýcarsko
Středa 16.02.2022, 09:40 • National Indoor Stadium, Peking • Olympijské hry - muži • Čtvrtfinále
Předzápasové kurzy
Sledujte:
     
    Ode mne je to pro dnešek již vše, děkuji vám za pozornost a někdy příště se budu opět těšit, na počtenou. (12:03:10)
     
    Další statistiky:
    Využití přesilových her: 0/2 – 1/2
    Vyloučení v minutách: 4 – 4
    Vyhraná buly: 24 – 31
     
    Střely na bránu v 3. třetině (celkem)

    Finsko – 5 (23)
    Švýcarsko – 14 (34)
     
    Duel Finska se Švýcarskem tak končí zaslouženou výhrou hokejistů ze země tisíců jezer v poměru 5:1! Seveřané dnes byli lepší než jejich protivník, klíčový náskok si vybudovali vlastně už v první třetině a následně precizní obranou nedovolili soupeři, aby se dostal na dostřel. Hráči s helvétským křížem na prsou bojovali, v třetím dějství šli do risku, když odvolali brankáře Genoniho, což výběr zkušeného lišáka Jukky Jalonena potrestal dvěma trefami do prázdné brány, o které se zasloužili Iiro Pakarinen a Teemu Hartikainen. Finsko tak může směle vyhlížet soupeře pro semifinále, Švýcaři se s turnajem loučí.
     
    Konec zápasu.
     
    59:58
    Valtteri Kemiläinen ještě jednou vystřelil, poslední se puku dotkl Miro Aaltonen, jenž už nyní jede slavit společně se svými spoluhráči postup do semifinále.
     
    59:31
    Yannick Weber vyhazuje kotouč z obranného pásma Švýcarů, Harri Säteri krotí kotouč za svou klecí. Utkání už se pouze dohrává z povinnosti.
     
    59:08
    Finové zakládají u své klece jednu z posledních akcí, po pravém hrazení spěchá kupředu Valtteri Kemiläinen, jenž čeká na to, až ho doplní další spoluhráči.
     
    58:41
    Hokejisté Švýcarska vytlačili svého soupeře na nějakou dobu za obrannou modrou, nyní může dokonce kupředu postupovat zkušený Andres Ambühl.
     
    58:16
    Markus Granlund a Teemu Hartikainen kombinují na pravé straně útočného pásma, do střelecké pozice se však zatím nedokázali dostat.
     
    57:52
    Fabrice Herzog nabral kotouč na bekhend a své vyhození poslal jen do hlediště, dostává tedy dvě trestné minuty za zdržování hry. Finové dohrají utkání v klidu.
     
    57:37
    Kupředu se řítí po levém hrazení Leo Komarov, následnou ránu však zvládl zblokovat Sven Andrighetto, Švýcaři se ale následně provinili faulem.
     
    57:05
    Leonardo Genoni je zpět v bráně, Švýcaři se ale ještě snaží, Simon Moser však na levém hrazení kotouč na čepeli neudržel.
    56:47 Teemu HARTIKAINEN - 5:1
     
    56:47
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Finové přidávají zásah do prázdné klece střelou přes celé kluziště! TEEMU HARTIKAINEN nabral kotouč u pravého hrazení na čepel a dlouhou ránou přes celou délku hrací plochy trefil prakticky střed odkryté svatyně Švýcarů, Finsko vede 5:1! Bez asistence.
     
    56:18
    Finové sice buly nevyhráli, přesto vyhazují do středu hrací plochy, kde bude hrát obránce Švýcarska Santeri Alatalo.
     
    55:49
    Leonardo Genoni je opět na střídačce, jenže tentokrát se Finům nepodařila rozehrávka a jejich vyhození končí zakázaným uvolněním. Buly před Säterim.
    55:28 Iiro PAKARINEN - 4:1
     
    55:28
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Finové přidávají krátce po konci svého oslabení trefu do prázdné brány a o osudu utkání je nejspíš jasno! Valtteri Filppula přihrál z levého hrazení IIROVI PAKARINENOVI, jenž pohodlně z osy hřiště namířil kotouč do opuštěné klece Švýcarů, Finsko vede 4:1! Asistence: Valtteri Filppula, Harri Pesonen.

    Petr Šatalík

    Branky a nahrávky: 9. M. Aaltonen (Friman, Joonas Nättinen), 11. M. Lehtonen (Hietanen, S. Manninen), 24. M. Anttila (Björninen), 56. Pakarinen (V. Filppula, H. Pesonen), 57. Hartikainen – 38. Ambühl (Corvi, G. Haas)


    Finsko: Säteri (Olkinuora) – Hietanen, M. Lehtonen, Vatanen, Lindbohm, Kemiläinen, Friman, Pokka, Ohtamaa (A) – Hartikainen, S. Manninen, Markus Granlund – Pakarinen, V. Filppula (C), H. Pesonen – L. Komarov, Joonas Nättinen, M. Aaltonen – M. Anttila (A), Björninen, Mäenalanen.
    Trenér: Jukka Jalonen.

    Švýcarsko: Berra (24. Genoni) – Diaz (C), Mirco Müller, Y. Weber, Loeffel, Fora, Frick, Alatalo – G. Haas, Hofmann, Ambühl (A) – Corvi, Thürkauf, Andrighetto – Denis Malgin, F. Herzog, Mottet – Bertschy, S. Moser (A), D. Hollenstein – Simion.
    Trenér: Patrick Fischer.

    Rozhodčí: A. Ansons, O. Gouin – D. Hynek, B. Oliver.
    thejrc.org