Česko – USA 8:4 (kon.) | Finsko – Kanada 4:3 (po pr.)
po prodl.
Finsko
4:3 (0:0, 0:1, 3:2 - 1:0)
Kanada
Neděle 29.05.2022, 19:20 • Nokia Arena, Tampere • Mistrovství světa • Finále
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Definitivní tečku za mistrovstvím světa děláme i my. Děkujeme za to, že jste sledovali naše přenosy a doufáme, že jsme vám zápasy přiblížili tak, jako byste byli přímo na stadionech. Za celý tým onlajnů se s vámi loučíme a přejeme dobrou noc! (22:29:58)
    Zlaté medaile a pohár pro vítěze MS 2022 patří domácí finské reprezentaci


     
    Poslední tečku za tímto světovým šampionátem udělal Valtteri Filppula, který převzal pohár pro mistry světa. Finské publikum se tak znovu raduje a v Tampere jej čeká dlouhá noc!
     
    Trofej pro mistra světa se nikam stěhovat nemusí, zůstává doma! Finové v nervy drásajícím finále porazili Kanadu 4:3 po prodloužení.

    Lépe začala Kanada, jež se v průběhu druhé třetiny dostala do vedení, ale domácí ve třetí třetině nejenže otočili, ale dokonce odskočili do dvoubrankového náskoku. Rozhodnuto? Omyl. Kanada zabrala a v posledních třech minutách základní hrací doby vrátila stav do vyrovnané podoby.

    Parádní obrat ovšem Kanaďané nedokonali. Po faulu jejich kapitána Thomase Chabota z 66. minuty hrálo Finsko přesilovku 4 na 3 a časomíra se zastavila na čase 66:42, to když Sakari Manninen ránou z první propálil k levé tyčce se marně přesunujícího Matta Tomkinse.
     
    Hráči obou reprezentací si sportovně podali ruce a na řadu přichází předání zlatých medailí, které zůstanou v domácím Finsku. Mužstvo ze severu Evropy těžko hledalo soupeře a znovu tak usedá na hokejový trůn!

    Tampere se může těšit i na další mistrovství světa, které bude hostit společně s lotyšskou Rigou. Ovšem finále turnaje uvidí znovu finské publikum!
    Poražený kanadský tým přebírá stříbrné medaile a pohár za druhé místo


     
    Vše už je přichystáno k tomu, aby kanadští hráči převzali stříbrné medaile z rukou Petra Břízy a Luca Tardifa.

    Javorové listy jsou sice zklamané, ovšem rozhodně se nemají za co stydět a šampionát končí na krásném druhém místě. Třeba to zámořští hráči ocení za pár dní, kdy je přejde prvotní zklamání!
     
    Nejužitečnějším hráčem na šampionátu je Jussi Olkinuora z Finska!
     
    Pro ocenění si přijíždí čtveřice rozhodčích. Jako hlavní utkání řídila dvojice Nord, Öhlund ze Švédska, jako čároví se do finále zapojil slovenský rozhodčí Synek a Američan Briganti.
     
    Nejlepší hráči zápasu: Mikael Granlund – Mathew Barzal
     
    All stars tým turnaje dle médií:

    Jussi Olkinuora – Mikko Lehtonen (oba Finsko), Seth Jones (USA) – Pierre-Luc Dubois (Kanada), Roman Červenka (Česko), Sakari Manninen (Finsko).
     
    Nejlepší hráči turnaje na svých postech:

    Gólman: Jussi Olkinuora

    Obránce: Mikko Lehtonen

    Útočník: Roman Červenka
     
    Finská radost propukla v Nokia Aréně po tom, co se mezi střelce zapsal Sakari Manninen. Zatímco se na ledové ploše připravuje ceremoniál pro předání medailí, tak Suomi slaví s trenéry. Naopak kanadští hráči jsou hodně opařeni!
     
    Konec zápasu.
    66:42 Sakari MANNINEN - 4:3
     
    66:42
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Je hotovo, zlato mají domácí Finové! Mikael Granlund v levém kruhu zachoval chladnou hlavu a posunul kotouč do pravého na SAKARIHO MANNINENA. Po jeho ráně z první Nokia Arena málem explodovala nadšením, protože Matt Tomkins se k levé tyči přemístit nestihl! Asistence: Mikael Granlund a Miro Heiskanen.
     
    66:19
    Ryan Graves lehce tečoval nahrávku na Sakariho Manninena. Ten přesto zkusil vystřelit, ale kotouč netrefil dobře a Matt Tomkins zasahovat nemusel.
     
    65:53
    Nejprve si Mikael Granlund vyměnil pozici s obráncem a následně přihrával na levou stranu. Zakončením pod horní tyčku se prezentoval Sakari Manninen, avšak brankářova lapačka byla připravena zasáhnout.
     
    65:36
    Finové mají velkou příležitost urvat pro sebe zlato. Thomas Chabot zprvu tlačil na Hannese Björninena povoleným způsobem, ale nakonec jej nešťastně zahákoval. Doplatí hráči ze zámoří na faul svého kapitána?

    Michal Luxa

    Milan Huppert

    Branky a nahrávky: 45. Granlund (Heiskanen, Lehtonen), 46. Granlund (Lehtonen, Hartikainen), 55. Armia (Lammikko), 67. Manninen (Granlund, Heiskanen) – 24. Cozens (Barzal, Severson), 58. Whitecloud (Barzal, Anderson), 59. Comtois (Barzal, Batherson)


    Finsko: Olkinuora (Säteri) – Hietanen, Lehtonen, Pokka, Heiskanen, Vatanen, Friman, Ohtamaa, Lindell – Hartikainen, Manninen, Granlund (A) – Sallinen, Filppula (C), Rajala – Armia, Lammikko, Pesonen – Anttila (A), Björninen, Mäenalanen.
    Trenér: Jukka Jalonen

    Kanada: Driedger (45. Tomkins) – Graves, Chabot (C), Severson (A), Sanheim, Whitecloud, Holden, Mayo – Batherson, Dubois, Cozens – Anderson, Barzal, Sillinger – Roy, Lowry (A), Comtois – Gregor, Mercer, Johnson – Geekie.
    Trenér: Claude Julien

    Rozhodčí: Nord, Öhlund (oba SWE) – Briganti (USA), Synek (SVK)

    Diváci: 11 487
    bahis siteleri