Šumperk – Kopřivnice 2:5 (kon.) | Opava – Havířov 1:3 (kon.) | Nový Jičín – Val. Meziříčí 3:6 (kon.)
Žďár n/S – SHKM Hodonín 2:4 (kon.) | Vel. Meziříčí – Havlíčkův Brod 1:7 (kon.) | Technika Brno – Vyškov 6:7 (kon.)
konec
HK Opava
1:3 (0:1, 0:1, 1:1)
AZ Havířov
Středa 06.03.2024, 18:00 • Krystal aréna, Krnov • 2. liga skupina Východ • 43. kolo
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Hezký podvečer. Východní skupina druhé hokejové ligy má na programu poslední dvě kola základní části. To středeční nabídne mimo jiné souboj mezi týmy HK Opava a AZ Havířov.
     
    Opava figuruje ve dvanáctičlenném pořadí na čtvrtém místě a stále má v závěrečných dvou kolech o co hrát. Na třetí Hodonín ztrácí pouhé dva body, přičemž na pátý Havlíčkův Brod má poměrně komfortní pětibodový náskok. Slezané přišli o svou třetí pozici poté, co z posledních pěti zápasů hned čtyři prohráli, zatímco Hodonín naopak jediný nevyhrál. Svěřenci trenéra Zdráhala odehráli o víkendu netradičně dvě venkovní utkání ve dvou dnech. Po porážce 2:5 s Technikou Brno prohráli 2:3 ve Žďáru nad Sázavou. Lídrem týmových statistik je s 54 kanadskými body za 23 gólů a 31 asistencí šestadvacetiletý útočník Tomáš Rousek.
     
    Havířov je suverénem východní skupiny a žhavým kandidátem na postup do Chance ligy. AZet dosud prohrál po základní hrací době pouze dvě letošní utkání. Na čele má se 110 získanými body náskok 24 bodů před druhým Vyškovem, a již delší dobu má tak jistotu vítěze základní části. Právě s Vyškovem se Havířov utkal v minulém kole a utrpěl na venkovním ledě překvapivou porážku 3:7. Není překvapením, že má lídr soutěže ve svém středu dva nejproduktivnější hráče celé ligy. Jsou jimi forvardi Tomáš Franek (43+42) a David Klimša (30+50). V TOP 10 kanadského bodování jsou rovněž Daniel Spratek (17+42) a Jan Křivohlávek (18+38).
     
    Havířov letos porazil Opavu ve všech třech dosavadních vzájemných střetnutích. Naposledy doma zvítězili hokejisté AZetu 24. ledna poměrem 3:0. Papírovými favority na zisk tří bodů budou také tentokrát.
     
    Úvodní sestavy:

    HK Opava: Slíž (Nowak) – Ervasti, Foltýn, Pachula, Lehotský, Jak. Ludvík, Adamec – Krejsa, K. Stuchlík (C), Hendrych – Vojtovič (A), Kotásek, Beránek (A) – Káňa, Kadula, Buršík – Häring, Brada, Štindl – Vašenka, Wendelin.
    Trenér: Pavel Zdráhal

    AZ Havířov: Šindelka (Šimonů) – Valenta (A), Ficek, Kunc, Ščurek, Vosátko, Michálek, Ševčík – Franek, Apolenář, Ćmiel – Spratek, Tvrdý, Pawliczek – J. Křivohlávek, Karafiát, Antoníček – Mrva (A), Klimša (C), Bednář – Pavlík.
    Trenér: Jiří Raszka

    Rozhodčí: Kapitanov – P. Rychlý, Návrat.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:06
    Úvodní buly pro Havířov, který hraje v bílých dresech. Domácí Opava navlékla červené.
     
    01:36
    Zatím sledujeme opatrnější úvod zápasu. K vidění byla na obou stranách nahození, ale přímé ohrožení branky nikoliv.
     
    02:06
    Matouš Ćmiel se zmocnil kotouče mezi kruhy. Jeho bekhendový dloubák zpacifikoval Marek Slíž betony.
     
    03:33
    Opavě nevyšel pokus o založení útoku. Kotouč jí utekl přes všechny čáry na zakázané uvolnění.
     
    04:11
    Následovalo ještě jedno opavské zakázané uvolnění. Poté domácí dostali puk z pásma. Vašenkovu střelu zápěstím z levé strany zpacifikoval bez větších problémů Martin Šindelka.
     
    04:28
    Vyloučení v týmu HK Opava:
    Adam Beránek – 2 min., sekání.
     
    05:00
    Tomáš Franek obdržel přihrávku od zadního mantinelu. Mířil vedle bližší pravé tyče.
     
    05:33
    Havířov právě vstřelil branku!
    Hosté využívají přesilovku. David Klimša povyjel s pukem z pravého rohu kluziště a vystřelil z úhlu. Kotouč se od výstroje Slíže odrazil do vzduchu a zapadl i s přispěním DANIELA SPRATKA za opavského brankáře. Asistence: David Klimša a Tomáš Franek.
    05:33 Daniel SPRATEK - 0:1
     
    07:00
    Uvidíme, kterak dokáže Opava na rychle inkasovaný gól zareagovat. Po zakázaném uvolnění Havířova se vhazuje po pravé ruce Martina Šindelky.
     
    07:45
    Mohlo to být o dvě branky! Havířov se dostal do přečíslení dvou na jednoho. Jakub Apolenář předložil kotouč na levou stranu, odkud střílel Petr Antoníček do bližší tyčky!
     
    08:16
    Z pravé strany se hnal na Marka Slíže opět aktivní Jakub Apolenář. Na poslední chvíli mu znemožnil zakončení vracející se hráč v červeném.
     
    09:08
    Opavě se zatím nedaří přechody do útočného pásma. Zasahovat musel po další ztrátě kotouče Slíž, jenž likvidoval betony přízemní pokus Tomáše Franka.
     
    09:40
    Vyloučení v týmu AZ Havířov:
    Jiří Karafiát – 2 min., krosček.
     
    10:23
    Marek Brada obdržel krátkou přihrávku a z levého kruhu pro vhazování střílel na bližší tyč. Martin Šindelka vyrážel betonem.
     
    11:26
    Havířovu se v krátkém sledu podařilo už třikrát vyhodit kotouč až za opavskou branku. Tato přesilovka podle všeho využita nebude.
     
    11:40
    Je to tak. AZ Havířov hraje v plném počtu.
     
    12:07
    Další náznak hostujícího přečíslení. Jan Křivohlávek chtěl zprava přihrát na zadní tyč, jeho pas byl zablokován. Následnou vyšší střelu od modré čáry si stáhl do lapačky Marek Slíž.
     
    12:36
    Dvakrát to v krátkém sledu zkoušel ze střední části palubovky Lukáš Bednář. Nejprve pálil nápřahem do bloku, následně zápěstím do výstroje Marka Slíže. Další buly.
     
    13:02
    Jiří Tvrdý obdržel na pravou stranu přihrávku od zadního mantinelu a bez rozmyslu vypálil na vzdálenější tyč. Marek Slíž vytasil lapačku a poté vleže zneškodnil i pokus o dorážku.
     
    14:00
    Podruhé dnes zachránila Opavské branková konstrukce. Jakub Mrva střílel od modré čáry a Marek Slíž měl zřejmě zakrytý výhled. V hledišti to jen zahučelo.
     
    14:27
    Hezká souhra Opavy. Tomáš Káňa vybojoval puk a posunul ho pod sebe napravo na Marka Bradu. Ten střílel bez přípravy někam do břicha Martina Šindelky, jenž ránu nadvakrát zneškodnil
     
    15:26
    Zakázané uvolnění Havířova posunulo aktéry utkání před branku Šindelky. AZet nicméně po vyhraném vhazování okamžitě přesunul hru do pásma soupeře.
     
    16:47
    Hosté se teď nepřesnou zpětnou přihrávkou na modrou čáru sami vyhnali z pásma.
     
    17:26
    Vyloučení v týmu AZ Havířov:
    Daniel Spratek – 2 min., podrážení.
     
    18:19
    Ani při druhé přesilovce se Opavě nedaří usadit v pásmu. Aktuálně dokonce čelí havířovskému napadání ve vlastní třetině.
     
    19:00
    Až nyní musel Martin Šindelka zasahovat betony proti pokusu z pravé strany. Krátce poté byla ohlášena poslední minuta první třetiny.
     
    19:26
    Opavě se početní výhodu znovu využít nepodařilo. Havířov je zpátky v pěti.
     
    19:54
    V samotném závěru třetiny měl po zpětném přiťuknutí kotouče dobrou možnost Jan Vašenka. Jeho ránu vyrazil Martin Šindelka vyrážečkou těsně vedle levé tyčky.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Úvodní třetina zápasu mezi Opavou a Havířovem nabídla jedinou branku. V 6. minutě se o ni postaral Daniel Spratek, jenž v přesilové hře dotlačil za Slíže padající kotouč po Klimšově střele z pravé strany. Domácí posléze dvakrát zachránila tyčka, a tak půjdou do druhé části utkání jen s jednogólovým mankem.
     
    Další třetina začne přibližně v 18:48.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:48
    Marek Brada nabral rychlost na pravé straně a posunul kotouč na vzdálenější tyč. Dojíždějící Josef Krejsa jej do brány umístit nezvládl.
     
    21:28
    Havířov právě vstřelil branku!
    Hosté zkraje druhé třetiny zvyšují své vedení. Opavské obrana po vhazování v obranném pásmu úplně zapomněla na DANIELA SPRATKA. Ten obdržel pas z levé strany od Tomáše Franka a nikým neatakován zvedl puk z mezikruží nekompromisně pod víko. Asistence: Tomáš Franek a Lukáš Bednář.
    21:28 Daniel SPRATEK - 0:2
     
    22:40
    Havířov je nadále častěji na puku. Hra je v těchto chvílích taková neurovnaná, o čemž svědčí i hostující zakázané uvolnění.
     
    23:41
    Vyloučení v týmu AZ Havířov:
    Matouš Ćmiel – 2 min., podrážení.
     
    23:53
    Krátce po vyhraném buly střílel od modré čáry zápěstím Andrej Adamec. Martin Šindelka měl horší výhled, přesto kotouč ukryl do výstroje.
     
    24:26
    Marek Brada obdržel za modrou čárou přihrávku z pravé strany a vystřelil. Martin Šindelka si připsal další úspěšný zákrok. Sledujeme zatím nejlepší opavskou přesilovku v utkání.
     
    25:20
    Další minuta už byla v režii Havířova, kterému se třikrát podařilo vyhodit kotouč z vlastního pásma.
     
    25:41
    Havířov přečkal bez újmy na skóre rovněž třetí dnešní oslabení.
     
    26:27
    Zničehonic se dostal k odraženému kotouči David Klimša, kterého neuhlídal Marek Brada. Hostující útočník střílel zleva dost z úhlu, Marek Slíž prostor u tyče utěsnil.
     
    28:01
    Opava získala buly v útočném pásmu. To vyhrál Jakub Hendrych a následně vystřelil z pravého kruhu z otočky nad betony Šindelky. Bude se opět vhazovat.
     
    28:13
    Vyloučení v týmu HK Opava:
    Kryštof Kadula – 2 min., hákování.
     
    29:26
    Opavští založili v oslabení přečíslení dva na jednoho. Přihrávka z levé strany byla sražena do rohu kluziště, a tak z toho nic nebylo.
     
    30:13
    Domácí hrají v plném počtu. Tentokrát nebyla nebezpečná ani přesilovka Havířova. Z té předchozí šli hosté v 6. minutě do vedení.
     
    31:00
    Opavští jsou uzamčeni ve svém pásmu, kde se teď musí mít neustále na pozoru. Z levé strany střílel zápěstím Petr Ščurek. Marek Slíž máchl proti vyššímu zakončení z úhlu lapačkou.
     
    31:36
    Dominik Ficek střílel z levé strany. Marek Slíž zasahoval proti ráně od modré čáry pravým betonem. AZet teď vystupňoval tempo.
     
    32:10
    Velká šance se ale paradoxně zrodila na protějším konci kluziště! Opava podnikla akci tři na dva. Andrej Adamec posunul puk napravo, proti střele Martina Buršíka se ale stihl výborně přemístit Martin Šindelka. Domácího forvarda teď může mrzet, že nezvedl kotouč trochu výše.
     
    33:07
    Slibná pasáž Opavy. Martin Šindelka likvidoval střelu z pravého okraje hrací plochy. Slezan si zahraje další přesilovku.
     
    33:07
    Vyloučení v týmu AZ Havířov:
    Tomáš Valenta – 2 min., sekání.
     
    34:00
    Po vypíchnutí kotouče na modré čáře podnikli hosté bleskovou akci dva na dva. Petr Antoníček přihrával zleva před branku Dominiku Pawliczkovi. Jeho zakončení se od betonu Slíže odrazilo před odkrytou část svatyně, zdálo se ale, že prvně jmenovaný zasáhl z dorážky tyčku.
     
    35:07
    Tomáš Valenta opouští trestnou lavici. Havířov si stále hýčká dvoubrankový náskok.
     
    36:30
    Opava svírá soupeře v útočném pásmu. Po kolmici do pravého kruhu střílel Jan Vašenka zápěstím jen do Šindelky.
     
    37:45
    Hraje se nahoru dolů. Opava nyní za soupeřem opticky až tolik nezaostává, domácím kombinacím ale schází větší lehkost.
     
    39:00
    Ohlášena poslední minuta druhé třetiny.
     
    39:18
    Petr Ščurek pálil z levé strany na bližší tyč. Marek Slíž mu vystavil stopku svou lapačkou. Buly.
     
    39:59
    Daniel Häring střílel po zpětné přihrávce od modré čáry zprava nápřahem po zemi. Už to bylo v časové tísni. Martin Šindelka zasahoval betony.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Havířov přidal v úvodu druhé části zásluhou Daniela Spratka další branku a vede po čtyřiceti minutách nad Opavou 2:0. Slezan zatím hledá recept na dobře chytajícího Šindelku marně. Využít se domácím nepovedlo ani jednu ze čtyř dosavadních přesilovek.
     
    Další třetina začne přibližně v 19:37.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:57
    Vyloučení v týmu AZ Havířov:
    Ondřej Ševčík – 2 min., sekání.
     
    41:50
    Petr Antoníček vyvezl kotouč až do útočného pásma. Posléze se Havířov zvládl ubránit ještě jednou.
     
    42:47
    Marek Brada se pustil do souboje jeden na jednoho. Kotouč přiťukl za sebe Tomáši Káňovi. Ten mířil zápěstím do levého horního růžku, bohužel pro Opavu ale i do Šindelkova ramene.
     
    42:56
    Vyloučení v týmu AZ Havířov:
    Petr Ščurek – 2 min., zdržování hry / vystřelení nebo vyhození puku mimo hrací plochu.
     
    42:57
    Přesilovka pět na tři trvala jen vteřinu. Opava pokračuje v klasické početní výhodě. Kontaktní gól by zápasu slušel – alespoň tedy z pohledu nezaujatého diváka.
     
    43:40
    Jakub Mrva zachytil přihrávku na modré čáře a upaloval na branku. V závěru úniku mu scházela rychlost, a tak zvolil místo zakončení raději otočku a další úsporu času.
     
    44:56
    Šesté ubráněné oslabení Havířova. Petr Ščurek naskakuje na led, Havířov je po čtyřech minutách v plném počtu.
     
    46:05
    Tomáš Káňa nahazoval z levé strany kotouč před branku. Myšlenka to byla rozhodně dobrá, najíždějící spoluhráč se ale k puku vůbec nedostal.
     
    47:12
    Obrovská šance Opavy, která se dostala do akce tři na dva! Adam Beránek posunul puk ze středu pod sebe a Jan Vojtovič střílel z levé strany do bližší tyče!
     
    47:41
    Opava právě vstřelila branku!
    Teď už se ale domácí skutečně radují! Martin Šindelka nejprve vyrážel betony Adamcovu ránu od modré čáry. Následně se z druhé strany opřel do puku Daniel Häring, jehož střelu přizvedl mezi kruhy tečí nad lapačku havířovského brankáře ADAM BERÁNEK. Asistence: Daniel Häring a Andrej Adamec.
    47:41 Adam BERÁNEK - 1:2
     
    48:56
    Momentum je teď jednoznačně na straně Opavy. Adam Beránek naskočil ze střídačky, obdržel přihrávku na levou stranu a vystřelil křižmo za vzdálenější pravou tyč.
     
    50:00
    Do konce řádné hrací doby schází závěrečných deset minut. Poslední desítky vteřin patří Opavě, která je svými příznivci tlačena k vyrovnání.
     
    51:19
    Havířov přeci jen trochu přidal. Teď to byli hosté, kdo operoval v útočném pásmu. Domácí se ubránili.
     
    52:23
    Jan Vojtovič potáhl kotouč po pravém křídle. Předložil ho mezi kruhy na teč Adamu Beránkovi. Proti byl Martin Šindelka. Přesto další zajímavá možnost Opavy.
     
    53:12
    Hokejisté v červených dresech se nadále derou do útoku. Podle všeho nás čeká nesmírně dramatický závěr utkání.
     
    53:51
    Hosté zachytili domácí rozehrávku a byla z toho zajímavá možnost. Naštěstí pro Opavu byla střela z mezikruží přizvednuta do ochranné sítě.
     
    54:24
    Jakub Apolenář obdržel přihrávku na pravou stranu, nabral rychlost, bekhendem ale mířil do vyrážečky Marka Slíže.
     
    55:45
    Dnešní utkání sleduje 277 diváků.
     
    56:36
    Vyloučení v týmu HK Opava:
    Andrej Adamec – 2 min., podrážení.
     
    57:24
    Tomáš Franek střílel po kolmici z levé strany nápřahem od modré čáry. Marek Slíž se stihl přemístit a zasáhnout betony.
     
    57:41
    Marek Brada získal puk v souboji jeden na jednoho a mohl vyrovnat. Skulinku mezi betony Martina Šindelky nenašel. Velká šance na vyrovnání!
     
    58:00
    Probíhají poslední dvě minuty třetí třetiny.
     
    58:21
    Tomáš Franek obdržel další diagonální přihrávku, tentokrát do pravého kruhu, kde byl úplně sám. Marek Slíž se opět fantasticky přesunul.
     
    58:36
    Opava je v plném počtu.
     
    59:06
    Havířov právě vstřelil branku!
    Je s největší pravděpodobností rozhodnuto. Jakub Mrva zachytil opavskou rozehrávku a posunul kotouč na Lukáše Bednáře, který jej ještě předal před branku TOMÁŠI FRANKOVI. Ten si přehodil hrací předmět na bekhend a zvedl ho pod víko nad bezmocného Slíže. Asistence: Lukáš Bednář a Jakub Mrva.
    59:06 Tomáš FRANEK - 1:3
     
    59:39
    Opava to po inkasované brance ještě zkouší v šesti bez Slíže. Nevyšel jí ale přechod přes modrou čáru a je pískán ofsajd.
     
    59:52
    Současné vyloučení:
    Vyloučení v týmu HK Opava:
    Adam Beránek – 5 min., hrubost.

    Vyloučení v týmu AZ Havířov:
    Jakub Michálek – 2 min., hrubost.
     
    Konec zápasu.
     
    Opava ve svém krnovském azylu podlehla Havířovu 1:3. Slezan dokázal zlepšeným výkonem a kontaktním gólem zdramatizovat závěr zápasu, suverén východní skupiny ale přidal necelou minutu před koncem pojistku a odvezl si domů všechny tři body. Klíčovým mužem střetnutí byl Daniel Spratek, jenž vsítil první dva góly AZetu. Opava uzavře základní část v sobotu doma se Žďárem nad Sázavou, Havířov se na play off naladí rovněž doma proti poslednímu Velkému Meziříčí. (20:39:48)

    Filip Lefenda

    Branky a nahrávky: 48. Beránek (Häring, Adamec) – 6. Spratek (Klimša, Franek), 22. Spratek (Franek, Bednář), 60. Franek (Bednář, Mrva)


    HK Opava: Slíž (Nowak) – Ervasti, Foltýn, Pachula, Lehotský, Jak. Ludvík, Adamec – Krejsa, K. Stuchlík (C), Hendrych – Vojtovič (A), Kotásek, Beránek (A) – Káňa, Kadula, Buršík – Häring, Brada, Štindl – Vašenka, Wendelin.
    Trenér: Pavel Zdráhal

    AZ Havířov: Šindelka (Šimonů) – Valenta (A), Ficek, Kunc, Ščurek, Vosátko, Michálek, Ševčík – Franek, Apolenář, Ćmiel – Spratek, Tvrdý, Pawliczek – J. Křivohlávek, Karafiát, Antoníček – Mrva (A), Klimša (C), Bednář – Pavlík.
    Trenér: Jiří Raszka

    Rozhodčí: Kapitanov – P. Rychlý, Návrat

    Diváci: 277
    bahis siteleri