Bohemians 1905 – Mladá Boleslav 0:0 (kon.) | Hr. Králové – Pardubice 2:0 (kon.) | Slovácko – Jablonec 0:1 (kon.)
Liberec – Karviná 1:0 (kon.) | Ostrava – Olomouc 1:2 (kon.)
konec
FC Hradec Králové
2:0 (0:0)
FK Pardubice
Sobota 09.03.2024, 15:00 • Malšovická aréna, Hradec Králové • FORTUNA:LIGA • 24. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.
     
    Vítám všechny fotbalové fanoušky! Základní část FORTUNA:LIGY se řítí do svého finiše, je před námi již 24. kolo! To je zároveň již 5. v jarní části sezony a předposlední před první reprezentační přestávkou tohoto roku. Všechny kluby již definitivně vědí, o co hrají. A všem jde stále o hodně, nikdo nemá vzhledem ke svým cílům a ambicím nic jistého. Každé utkání je důležité a bojuje se o každý bod, někdy i o každý gól v bilanci vzájemných zápasů. Nejinak tomu bude i v souboji, který je atraktivní sám o sobě bez jakýchkoliv dalších okolností. Ale i ty tomu nyní ještě výrazně přidávají. V derby FC Hradec Králové – FK Pardubice nejde jen o klasickou nadvládu nad oblastí východních Čech, ale i o výrazné zvýšení nadějí nejen na záchranu, ale také na účast ve střední nadstavbové skupině, kde je letos o co hrát. A také o lepší bilanci ze vzájemných zápasů, která může hrát po 30. kole taktéž výraznou roli. Kdo se bude v sobotu před setměním smát? A bude to vůbec někdo?
     
    FC Hradec Králové

    Hradečtí doufali, že se jim po vydařené zimní přípravě podaří posunout z 12. místa po podzimní části v tabulce výše, ale tento cíl ne a ne naplnit. A to přes statistické ukazatele, které by za běžných okolností značily výrazné zlepšení výsledků. Votroci totiž v kalendářním roce 2024 v součtu přípravných a mistrovských zápasů dosud neprohráli a s výjimkou jednoho přípravného utkání dokonce ani na okamžik neprohrávali. Jenže do jarní části sezony FORTUNA:LIGY si přinesli své staré bolesti, tj. slabou produktivitu, absenci střelce a neschopnost dovést utkání, v němž se dostali do vedení, do vítězného konce. Takže ačkoliv ve všech 4 duelech v této fázi ročníku ani na sekundu na svého soupeře výsledkově neztráceli, mají z nich pouhé 4 body za remízy. Ty je sice drží v kontaktu se střední nadstavbovou skupinou, ztrácí na ni jen 2 body, avšak celky ze dna tabulky také nezahálely, takže náskok na barážové pozice se nijak nezvýšil a zůstal na 6 bodech. Hradec nyní čeká klíčová část sezony, jelikož ve zbytku března v obou domácích utkáních přivítá soupeře, kteří jsou v tabulce pod ním. A pokud chce mít do zbytku sezony více klidu, musí oba tyto protivníky porazit. Jenže na domácí vítězství čeká už téměř 4,5 měsíce, naposledy před vlastními fanoušky vyhrál na konci října nad Teplicemi. Od té doby 4 remízy a porážka s Baníkem. To se musí v následujících střetnutích s Pardubicemi a Karvinou změnit, jinak černo-bílé čekají v závěrečné části sezony velké potíže.

    Jak už bylo naznačeno, i v této sezoně mají votroci velký problém s produktivitou. Za 23 kol zvládli nastřílet pouze 24 branek (z toho 17 doma), což je řadí na 12. místo v lize v tomto ohledu, navíc jen těsně před trojicí pod nimi. Nejlepším střelcem současného týmu pak není útočník, ale wingback Daniel Horák se 4 trefami. Další 3 muži, záložníci Jakub Kučera a Václav Pilař a útočník Daniel Vašulín, mají na svém kontě 3 zásahy. Václav Pilař je zároveň nejlepším nahrávačem s 5 asistencemi. Nejtrestanějším mužem je záložník a kapitán mužstva Petr Kodeš, viděl již 8 žlutých karet, přičemž tu poslední minulý týden v Jablonci a bude teď týmu hned 2× chybět. Celý tým pak celkem 54 žlutých karet, což je 4. nejvyšší počet v lize. Na druhou stranu Hradec je jedním z pouhých 2 celků, které dosud všechna ligová utkání v sezoně dohrál v plném počtu, a to vůbec nebývalo zvykem. Pevnou pozici mezi tyčemi převzal v zimní přípravě Adam Zadražil, při 4 startech na jaře již zvládl vychytat 2 čistá konta a stal se opravdovou oporou. Celkem 26 mužů se zatím v tomto ročníku objevilo na trávníku, jen 2 z nich nastoupili do všech zápasů a po střetu s Pardubicemi nebude platit ani to, protože jeden z těch dvou, záložník Jakub Kučera, bude stát kvůli trestu za 4 žluté karty. Posledním mohykánem tak zůstane útočník Daniel Vašulín. Domácí premiéru v roli hlavního trenéra pak prožije David Horejš, jenž před týdnem a půl nahradil pro zdravotní problémy odstoupivšího Václava Kotala a je tak již třetím šéfem hradecké lavičky v ročníku.

    Bilance Hradce v ligové sezoně 2023/24:
    23 zápasů, 5 vítězství, 9 remíz, 9 porážek, skóre 24:33, 24 bodů a 12. místo v tabulce FORTUNA:LIGY.

    Posledních 5 ligových utkání:
    Jablonec–Hradec 1:1
    Hradec–Boleslav 0:0
    Olomouc–Hradec 0:0
    Hradec–Bohemians 2:2
    Zlín–Hradec 4:0
     
    FK Pardubice

    Pardubičtí přezimovali jen těsně mimo barážové pozice a po taktéž povedené zimní přípravě doufali v posun vpřed tabulkou. A za začátku jarní části sezony se jim to dařilo, z prvních 3 utkání vytěžili 7 bodů a dostali se na dosah střední nadstavbové skupiny. Jenže následovalo těžké rozlosování v podobě po sobě jdoucích zápasů na Slavii a s Plzní, v nichž sice herně nepropadli, avšak podle očekávání nebodovali. To není tragédie, avšak pokud si chtějí udržet pracně vydobytý odstup od příček znamenajících možný sestup, v současnosti 5bodový, potřebují zase začít bodíky sbírat. A jelikož se jim vede výrazně lépe na hřištích soupeřů než doma, jelikož na nich ze svých 6 ligových vítězství získali hned 4 a jsou v tabulce venkovních utkání dokonce na 6. místě, mají nyní velmi dobrou příležitost se zase rozjet. Čeká je totiž derby, u něhož více než kdy jindy platí, že nemá favorita. Ovšem vůbec poprvé se souboj o krále východních Čech uskuteční v nové Malšovické aréně, takže ještě netuší, jak se v tomto prostředí budou cítit.

    Pardubice mají v této sezoně s Hradcem společného více, než se může zdát. V mnoha zápasech nepředvedou vůbec špatné výkony, ale těžko dávají góly. A to jim sráží vaz. Na podzim to byla vyloženě střelecká bída, v úvodních 17 zápasech se prosadily jen 13×, na druhou stranu od té doby, tj. v dalších 6 střetnutích, to bylo již 10× a i v tomto ohledu se tak ve městě perníku blýská na lepší časy. Nejlepšími střelci týmu jsou záložníci Kryštof Daněk a Tomáš Zlatohlávek, oba mají na svém kontě 6 tref a postarali se tak o polovinu zásahů celého týmu. Nejlepším nahrávačem je útočník Vojtěch Patrák, který sice ještě v ročníku sám síť nerozvlnil, ale už na 4 branky svým spoluhráčům přihrál. Nejtrestanějšími muži jsou opět záložník Kryštof Daněk a společně s ním tentokrát obránce Michal Surzyn se 6 žlutými kartami. Celý tým pak dosud viděl 48 napomenutí, což je 6. nejnižší počet v lize, jenže na druhou stranu již 5 mužů některý z duelů této sezony pro vyloučení nedohrálo a to je pro změnu 2. nejhorší bilance ze všech. Mezi tyčemi se nepravidelně střídají zkušenější Viktor Budinský a mladík Antonín Kinský. Oba dosud zvládli vychytat 2 čistá konta v ročníku, a to měl Kinský méně než polovinu možností. Stále dost mladý, ale již velmi respektovaný trenér Radoslav Kováč poslal do hry už 27 různých mužů, ale velmi zajímavé je, že jediný z nich, záložník Michal Hlavatý, má před tímto zápasem startů aspoň 20, konkrétně 22. Všichni ostatní nejvýše 19.

    Bilance Pardubic v ligové sezoně 2023/24:
    23 zápasů, 6 vítězství, 5 remíz, 12 porážek, skóre 23:33, 23 bodů a 13. místo v tabulce FORTUNA:LIGY.

    Posledních 5 ligových utkání:
    Pardubice–Plzeň 2:3
    Slavia–Pardubice 3:0
    Pardubice–Teplice 1:1
    Karviná–Pardubice 0:3
    Slovácko–Pardubice 1:2
     
    Vzájemné zápasy

    V nejvyšší soutěži samostatného Česka dosud došlo na 5 východočeských derby a o něco lépe si v nich vedou Pardubice, které vyhrály oba střety v sezoně 2022/23. Další 2 skončily remízou a jen jednou se zatím radoval Hradec, konkrétně hned v premiéře v září roku 2021. Jen v jediném případě se radovali hosté a jak z předchozích řádků vyplývá, byli to perníkáři v minulém ročníku, ovšem nešlo o klasické vítězství na hřišti soupeře, neboť se jednalo o poslední z úvodní trojice vzájemných prvoligových zápasů v samostatné české nejvyšší soutěži, které se uskutečnily na náhradních stadionech. Další dva se hrály v nové pardubické CFIG Aréně a ten úplně poslední, na začátku loňského října, skončil dělbou bodů. Domácí tehdy poslal do vedení z penalty svým dosud jediným gólem v sezoně útočník Pavel Černý, po změně stran vyrovnával obránce Štěpán Harazim, pro kterého šlo také o zatím jedinou trefu v ročníku. Vítěz nadcházejícího souboje tak bude mít na konci základní části výhodu lepší bilance vzájemných zápasů, což může hrát velkou roli.

    Posledních 5 vzájemných zápasů:
    PCE–HKR 1:1 (1. 10. 2023)
    PCE–HKR 1:0 (22. 4. 2023)
    HKR–PCE 1:3 (29. 10. 2022)
    PCE–HKR 0:0 (19. 2. 2022)
    HKR–PCE 2:0 (17. 9. 2021)
     
    Ohlasy před zápasem

    Stanislav Hejkal, asistent trenéra Hradce:
    Na zápas se moc těšíme, dobře víme, že Pardubicím máme co vracet. Poslední tři utkání jsme s nimi nevyhráli, vytěžili jsme z nich jen bod, takže to nyní budeme chtít překlopit zpět na naši stranu. Soupeř má ale dobrý tým – Daněk a Hlavatý jsou nadstandardní hráči, kteří určitě mají co nabídnout. S Radkem Kováčem jsem byl na Spartě a mohu říct, že je to progresivní kouč, který má rád nové modely, nebojí se experimentovat. Myslím, že na svém místě odvádí dobrou práci.

    Matěj Koubek, útočník Hradce:
    Pardubice jsou kvalitní tým, mají dobře poskládané mužstvo z mladých kluků. Zároveň tam jsou zkušení hráči a trenér Kováč, který odvádí velice dobrou práci. Současně ale musím říct, že i my máme kádr široký a kvalitní. Nyní musíme předvést náš nejlepší výkon. Věřím, že se nám podaří Pardubice porazit, protože na to máme. Na zápas se moc těším, derby jsem zatím zažil jen v azylu v Boleslavi. Věřím, že atmosféra tohoto utkání bude tentokrát podstatně bouřlivější, protože naši fanoušci jsou úžasní, podporují nás v každém zápase a tohle utkání bude i pro ně velkým svátkem. Navíc jsem Pardubice v hradeckém dresu ještě neporazil. Doufám, že v sobotu to tu s našimi příznivci napravíme a celé město bude slavit naše vítězství.

    Radoslav Kováč, trenér Pardubic:
    Je to velký zápas, pro naše fanoušky ten nejdůležitější v sezoně. Derby pražských „S“ jsou super, ale regionální derby za nimi vůbec nezaostávají. Jedeme do Hradce na nový stadion a vyrazíme s jediným cílem. Toto derby vyhrát! Když do hry dáme týmovost, je šance odvézt si body. Dáme do hry všechno, to jednoznačně můžeme slíbit.

    Michal Hlavatý, záložník Pardubic:
    Je to velký zápas nejen pro nás hráče, ale pro celé město i region. Nejen já si to moc dobře uvědomuji. My, kteří jsme v Pardubicích delší dobu, se to snažíme přenášet na ostatní hráče. Chceme, aby vnímali, že zápas s Hradcem je derby. Tentokrát to bude umocněné tím, že se zápas odehraje na jejich novém stadionu, na kterém jsme ještě nehráli. Věřím, že dorazí hodně našich fanoušků. Rád bych řekl, že to bude fotbalový zápas. Hradec Králové změnil trenéry, kteří chtějí hrát fotbal. V tom by to tedy mohlo být zajímavé. Uvidíme, jak na tom bude stav trávníku. Když jsem to v Hradci viděl naposledy, nebylo to úplně nejlepší. Vím, že položili nový trávník, takže doufám, že to hře jedině pomůže. S mužstvem, jaké v Pardubicích máme, nebudeme ale za žádných okolností ustupovat z naší hry. Jedině tak můžeme získávat body.
     
    Úvodní sestavy:

    FC Hradec Králové: Zadražil – Ja. Klíma, Čihák, K. Spáčil – Čmelík, Pudhorocký, Dancák, Krejčí st. (C) – Šašinka, Pilař – Vašulín.
    Náhradníci: Vízek, Knobloch – Hais, P. Juliš, Harazim, Rada, Hlaváč, Čech, Koubek.
    Trenér: David Horejš

    FK Pardubice: Kinský – Icha, Solil, Ortíz, Chlumecký – Vacek (C), Kissiedou, Hlavatý – Daněk – Patrák, Zlatohlávek.
    Náhradníci: Budinský – Donát, Černý, Tischler, Darmovzal, Mareš, Krobot, Surzyn, Sychra, Brdička, Kukučka.
    Trenér: Radoslav Kováč

    Rozhodčí: Rouček – Hájek, Dresler.
     
    Jak už bylo řečeno, domácím chybí kvůli kartám oba střední záložníci, Kodeš a Kučera. Jejich místa v základní jedenáctce zaujmou Dancák a Pudhorocký. Chybí také zraněný wingback Horák, takže na levé straně budou opět hrát za sebou Krejčí s Pilařem. Hosté postrádají stopera Halinského, na jehož místo se ze zálohy stáhl Solil. V útoku tentokrát nastupuje od začátku dvojice Patrák–Zlatohlávek a v brance dostává do důležitého souboje důvěru mladík Kinský.
     
    Aktéři utkání nastoupili na částečně vyměněnou hrací plochu. Domácí v tradiční černo-bílé kombinaci, hosté taktéž ve svých obvyklých červených dresech.
     
    Na zaplněném stadionu zazněla česká hymna a vše se chystá k zahájení zápasu. Co je však ostudné, je počet fanoušků hostů ve svém sektoru. Ten je zaplněný pouze z poloviny.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Výkop sice měli hosté, avšak rychle ztratili ve středovém kruhu míč, Šašinka se řítil k pokutovému území, napřáhl na půlkruhu a jen těsně přestřelil.
     
    2
    Pardubičtí při své první návštěvě na útočné polovině s míčem také dovnitř šestnáctky nepronikli a nevykombinovali situaci ani k centru z levého křídla.
     
    3
    Nedovolený zákrok na hlavatého byl odpískán s velkým zpožděním.
     
    4
    Kinský hodně zariskoval při malé domů, nezpracoval ideálně míč a Vašulín dojel situaci skluzem tak, že ho Kinský trefil při odkopu. Míč se k velkému štěstí brankáře hostů odrazil mimo branku.
     
    5
    Ostrý zákrok na Čmelíka po odehrání míče vyvolal velkou nevoli jak v hledišti, tak na hřišti, kde došlo ke strkanici. Rozhodčí Rouček ji řeší domluvou.
     
    6
    Daněk dostal přihrávku do pravého křídla a odcentroval na zadní tyč, tam lehce dezorientovaný Čmelík raději odehrál míč hlavou na roh.
     
    7
    Nebezpečný centr z rohu na malé vápno odhlavičkoval jeden ze stoperů mimo pokutové území a míč se ocitl až u Kinského.
     
    8
    Spáčil dal krásný dlouhý míč po lajně do běhu Šašinkovi, toho musel Ortiz stáhnout rukou za rameno a okamžitě dostává žlutou kartu.
     
    8
    Krejčí centroval z následného trestného kopu z levé strany, avšak lehce prodloužený míč v pokutovém území červená hráz odrazila mimo a po následném pokusu o vrácení míče do ohně a dvojitém odrazu budou hosté vhazovat.
     
    9
    Pudhorocký dobře zabojoval, avšak Spáčil následně na útočné polovině o míč přišel.
     
    10
    Krejčí z první přiťukl míč Vašulínovi, ten se Solilem po boku sice prošel do vápna, avšak nechal se Solilem přetlačit a následně ho fauloval.
     
    11
    Ponechaná výhoda po dojetí Čiháka netrvala dlouho, jelikož domácí stoper zůstal ležet a je přerušená hra. Zaslouženou žlutou kartu dostává Patrák.
     
    12
    Daněk přiťukl míč volnému Ichovi do strany, míč se nakonec dostal ke Kissiedouovi, jenž dobře centroval Patrákovi, jeho zakončení z první ale mířilo mimo a navíc je pískán ofsajd.
     
    13
    Pudhorocký nebyl pod tlakem, přesto nedokázal přesně přihrát Spáčilovi. Z protiútoku sice Daněk na pravém křídle poslal na párek Spáčila, ale pas na něj mířil do ofsajdu.
     
    14
    Vašulín zastaven Ichou u postranní čáry, Krejčí bude vhazovat.
     
    15
    Krejčí na lajně sice dokázal zpracovat dlouhý pas, ale míč mu přeci jen utekl do zámezí.
     
    16
    Perníkáři v poklidu kombinují před půlící čárou a čekají na možnost dlouhého pasu.
     
    16
    Ten nakonec přišel, avšak Patrák to měl příliš daleko a Spáčil se Zadražilem bezpečně pohlídali cestu míče za brankovou čáru.
     
    17
    Tentokrát s kombinací nikam nespěchají votroci.
     
    17
    Ti však dokázali dostat míč k pravé lajně, kde byl úplně volný Čmelík, centroval na nabíhajícího Vašulína, ten však na míč nedosáhl a Kinský ho zachytil do náruče.
     
    18
    Daněk skvěle vystihl Spáčilovu pomalou přihrávku do levého křídla a mohl jít do brejku, to by si však druhým dotekem nesměl ukopnout míč do autu.
     
    19
    Další průnik po pravé straně, Šašinka se uvolnil a postupoval k brankové čáře, jeho přihrávka před branku byla sražena na roh.
     
    20
    Krejčího centr z rohu přiletěl na malé vápno, kde se na přední tyči dostal k hlavičce Vašulín, avšak minul levou tyč asi o metr.
     
    21
    Pilař se Spáčilem a Krejčím rozhýbali pravou stranu pardubické obrany a poslední jmenovaný se snažil přihrávat před branku, jeho centr ale Kinský pohodlně lapil.
     
    22
    A další akce z levé strany, Pilařův centr sražen za branku, další domácí roh.
     
    23
    Krejčího polovysoký centr na přední tyči odvrátil pozičně dobře postavený obránce mimo vápno, následoval centr zprava, těn už vyřešil Kinský.
     
    23
    Vašulín parádní patičkou vyslal po lajně Šašinku a nabíhal mu na střed vápna, Šašinkovu zpětnou přihrávku na poslední chvíli tečovali hned dva vracející se hráči a domácí útočník tak neměl gólovou šanci.
     
    24
    Z úrotiútoku pálil zpoza šestnáctky Zlatohlávek, avšak Zadražilovi žádnou práci nepřidělal, branku minul.
     
    25
    Krejčí pomohl Spáčilovi zakřižovat Daňka a odehrál míč do bezpečí ke svému brankáři.
     
    26
    Čmelík si na pravé straně narazil s Pudhorockým a z první odcentroval, míč byl však clonícím hráčem nadražen a i proto na něj Vašulín opět nedosáhl.
     
    27
    Kissiedou dalším křížným centrem hledal v levé části šestnáctky Zlatohlávka, ale toho předskočil Čmelík a tělem odehrál míč k Zadražilovi.
     
    28
    Vacek fauloval na útočné polovině po ztrátě míče, je pískáno.
     
    29
    Pilař měl volný prostor na levé straně, ale v situaci 2 na 3 nakonec nehledal Vašulína, vytancoval se do střelecké pozice a ranou po zemi na přední tyč zkoušel nachytat Kinského. Neuspěl s tím. Jedná se ale o první střelu na branku v celém utkání.
     
    30
    Nepřesný nákop Čiháka z hloubi vlastní poloviny, toto ani Čmelík se Šašinkou neměli šanci dostihnout.
     
    31
    První práce také pro Zadražila, musel na zem ke své pravé tyči, aby zachytil nepříliš prudkou střelu Patráka z 25 metrů.
     
    32
    Dancák tak dlouho otravoval Daňka, který se snažil vyvézt míč z vlastní poloviny, až ho donutil ke ztrátě.
     
    32
    Ruka jednoho z hostujících hráčů ve středovém kruhu, je pískáno. Ale rozhodčí se vrací ke klečícímu Klímovi, který inkasoval o chvíli předtím nepříjemný úder.
     
    33
    Čihák výborně viděl rozbíhajícího se Čmelíka po lajně a dával mu sice přesný, ale příliš rychlý pas. Čmelík tak nakonec zabránil odkopu od branky odehráním z brankové čáry do autu.
     
    34
    Icha předal míč doprava Daňkovi a rozběhl se mu do možné uličky, míč však zpátky nedostal. Daněk si nakonec vybral Patráka, ten ale podklouzl.
     
    35
    Spáčil se pokoušel vyslat do levého křídla Vašulína, avšak poslal to hodně nepřesně. K jeho štěstí však Icha nedokázal míč zastavit jinak než odkopem do autu.
     
    36
    Domácí si teď žádali rohový kop, ale rozhodčí ukazuje, že rozehrávat bude Kinský.
     
    37
    Krejčí se pokoušel odehrát míč před Daňkem skluzem, ale nezvládl to čistě.
     
    38
    Zlatohlávek v náběhu do pokutového území podklouzl a neznepříjemnil tak situaci Čihákovi, který jinak přihrávku dobře vystihl.
     
    38
    Patrák pronikal do vápna, jeho střela však byla zablokovaná a trefila dalšího hradeckého hráče do ruky, jednalo se o Klímu. Rozhodčí nechává pokračovat ve hře.
    38. Odražený míč do Klímovy ruky, ale balon šel od těla
     
    39
    Po komunikaci s videorozhodčím rozhodčí penaltu nenařizuje a domácí vhazují na útočné polovině.
     
    40
    Vašulín výborně udržel míč zády k brance po Krejčího přihrávce, Spáčil však následně nedokázal pořádně odcentrovat. Lépe se o chvilku později nevedlo ani Krejčímu, jehož přihrávka sice k Pudhorockému prošla, ale nic z toho nebylo.
     
    41
    Hradečtí jsou natlačeni na útočné polovině a hledají cestu do pokutového území.
     
    42
    Pudhorockého parádní centr sice Šašinka nedokázal usměrnit na branku, avšak prodloužil ho za sebe, kde byl připravený Vašulín v gólové šanci, jenže jednak míč netrefil vůbec na branku, jednak byl signalizován ofsajd.
    42. Pudhorockého centr propadl až k Vašulínovi, ale bez výsledku
     
    43
    A další ofsajd připravuje votroky o rohový kop.
     
    44
    Nepřesná přihrávka hostů ve středu pole daruje míč Čmelíkovi. Jenže ten také nic nevymyslel a červení vhazují.
     
    45
    Icha si seběhl do středu pole, na půlkruhu si zpracoval přihrávku do střelecké pozice, ale tu mu dobrým vystoupením sebral Čihák.
     
    Hlavní rozhodčí nastavuje 2 minuty.
     
    45+1
    Zlatohlávek sice na levém křídle doběhl přihrávku, ale zakopl a v pádu jen tak tak přihrával Chlumeckému. Ten poté vlastní chybou dostal míč až do zámezí.
     
    45+2
    Icha zablokoval Krejčího centr z levé strany, ještě jedno vhazování.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    První poločas sice přinesl větší aktivitu Hradce, který si chvílemi dokázal vytvořit tlak, avšak nic z toho nevytěžil. Jedinou zajímavější příležitost měl po individuální akci Pilař, střelou na přední tyč však Kinského nezaskočil. Zadražil musel zasahovat také jen jednou, proti nepříliš prudké střele Patráka ze střední vzdálenosti. A když už se v gólové šanci ocitl domácí Vašulín, byla proti jednak jeho nešikovnost, jednak praporek asistenta. Pardubice se zpočátku prezentovaly přehnanou agresivitou, která byla zkrocena 2 rychlými žlutými kartami. Skutečně nebezpečnou příležitost jsme tak ani na jedné straně neviděli a v Malšovické aréně je po prvních 45 minutách zaslouženě stav 0:0.
     
    Statistiky prvního poločasu

    Držení míče 57 %:43 %
    Střely na branku 1:1
    Střely mimo 2:1
    Zablokované střely 1:1
    Rohové kopy 2:1
    Ofsajdy 2:2
    Fauly 3:4
    Žluté karty 0:2
     
    Druhý poločas začne přibližně v 16:04 a výkop bude mít Hradec.
     
    Hráči i rozhodčí jsou zpátky na hřišti a Pardubice mají nachystaná hned 2 střídání.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu FK Pardubice:
    ze hřiště odchází Tomáš Zlatohlávek, přichází Pavel Černý,
    ze hřiště odchází Laurent Kissiedou, přichází Denis Darmovzal.
     
    46
    Hradečtí opatrně kombinují na vlastní polovině a čekají na možnost jít vpřed.
     
    47
    Ta se naskytla po levé straně, Krejčí tam měl dost prostoru, ale Pudhorocký ani Vašulín ve vápně hrát nemohli a dobíhající Čmelík byl odkopávajícím obráncem nastřelen do horní části těla. Bude v pohodě.
     
    48
    Po dobré práci hostů na půlkruhu se dostal k centru z pravé strany Icha, posílal míč do malého vápna na Patráka, ale situaci pohlídal Zadražil, křikl si a zachytil míč.
     
    49
    Pilař pronikl středem, posílal míč doprava Šašinkovi, toho výborně ubránil Ortiz a navíc si vykoledoval na domácím hráči faul.
     
    50
    Vašulín bojoval v levé části pokutového území, dostal se přes jednoho obránce, ale proti dvojici protihráčů přihrát před branku nedokázal.
     
    51
    Pilař vyvezl míč od vlastního půlkruhu na půlku, předal ho Šašinkovi, který se rozhodl vzít celou situaci na sebe a z hranice vápna vystřelil, jenže slabě a doprostřed. Nic těžkého pro Kinského.
     
    52
    Pudhorocký vystihl přihrávku Darmovzala k pravé lajně a ač ji nakonec nezasáhl, je z toho aut pro domácí.
     
    53
    Vašulín si chtěl tělem pokrýt přihrávku Krejčího na vápno, ale míč mu nakonec utekl. O chvilku později rozhodčí přerušuje hru, Vacek zůstává sedět na hřišti po souboji s Vašulínem.
     
    54
    Pokračuje se ve hře, Vacek bude hrát.
     
    55
    Čmelík fauloval Hlavatého, který se kolem něj otáčel u střídaček.
     
    55
    Po chybné přihrávce Spáčila se dostal Chlumecký k centru z levé strany na zadní tyč,kde nabíhal Patrák a hlavičkoval v zajímavé pozici, avšak pouze do rukou připraveného Zadražila.
     
    56
    Čmelík povalen u rohového praporku, je pískáno. Trestný kop rozehraje Krejčí.
     
    57
    Hradec Králové právě vstřelil branku!
    Hradec sice není po změně stran tak aktivní jako v první půli, přesto se ujímá vedení! Stalo se tak ze standardní situace, perfektní centr Ladislava Krejčího z trestného kopu před malým vápnem usměrnil k levé tyči FILIP ČIHÁK! Kinský si sice na jeho hlavičku sáhl, ale míči v cestě do sítě nezabránil! Asistence: Ladislav Krejčí st..
    57. Filip ČIHÁK - 1:0
     
    59
    Vzápětí další hradecká možnost, rychlý protiútok táhl středem Pilař a napřáhl ze střední vzdálenosti, Kinský musel hodně rychle na zem ke své pravé tyči a nadvakrát míč zkrotil.
     
    60
    Icha velmi dobře hledal na zadní tyči Patráka, ten však nedokázal hlavičkovat na branku, ale jen před ni, kam vystartoval připravený Zadražil.
     
    62
    Střídání v týmu FC Hradec Králové:
    ze hřiště odchází Ondřej Šašinka, přichází Matěj Koubek.

    Střídání v týmu FK Pardubice:
    ze hřiště odchází Kamil Vacek, přichází Emil Tischler.
     
    62
    Nový muž na hřišti Tischler se hned dostal ke střele zpoza vápna, Zadražila však tímto pokusem zaskočit nemohl.
     
    63
    Pudhorocký skluzem nezasáhl míč, ale pronikajícího Daňka a zaslluženě dostává žlutou kartu. Je to pro něj čtvrtá v sezoně, takže na Spartě si nezahraje.
     
    66
    Nedovolený zákrok na druhé straně, po němž sice byl rozehrán trestný kop, ale ihned je znovu pískáno po faulu Pilaře, který se hodně zlobil, ale dostává žlutou kartu, také čtvrtou v sezoně. I on si tak za týden na Letné nezahraje a to je pro Hradec velká ztráta.
     
    66
    Už se hraje, po situaci se žlutou kartou pro Pilaře byly nějaké dohadovačky.
     
    67
    Akce Hradce po levé straně končí rohovým kopem.
     
    68
    Centr Krejčího z rohového kopu se snesl až na hlavu Spáčila na zadní tyči, ten však nedokázal pořádně zakončit a jeho oblouček byl obranou zlikvidován.
     
    69
    Možnost hradeckého brejku po skvělé práci Dancáka, který obral o míč Hlavatého, avšak přihrávka do brejku, to je dlouhodobý problém.
     
    70
    Série dvou faulů. Nejprve na Vašulína, ponechanou výhodu ukončil Hlavatý faulem na Pilaře a dostává žlutou kartu.
     
    70
    Střídání v týmu FK Pardubice:
    ze hřiště odchází Kryštof Daněk, přichází Ladislav Krobot.
     
    71
    Koubek se na pravém křídle dokázal zbavit protihráče, přes dalšího však nepřihrál. Rohový kop.
     
    72
    Centr Krejčího letěl do chumlu hráčů na malém vápně, pro míč si však perfektně došel Kinský.
     
    73
    Hradec Králové právě vstřelil branku!
    Další hradecký brejk už znamená navýšení náskoku na dvoubrankový! Výbornou práci odvedl Samuel Dancák, který potáhl míč středem a poslal míč doprava, kde nabíhal DANIEL VAŠULÍN, jenž zatáhl míč do vápna, kde při snaze udělat kličku křižujícímu obránci uklouzl, ale ten uklouzl také, čímž se domácí útočník dostal do volné střelecké pozice a ranou na zadní tyč nedal Kinskému šanci! Asistence: Samuel Dancák.
    73. Daniel VAŠULÍN - 2:0
     
    75
    Vzápětí se Vašulín řítil do další příležitosti, tentokrát ale situaci 1 na 1 nezvládl a přes Ortize nepřešel.
     
    76
    Koubek předal míč na levé straně Vašulínovi a rozběhl se po lajně, avšak Vašulín mu přes 2 hráče nedokázal míč prostrčit.
     
    77
    Čmelík měl volný prostor na pravé straně, stahoval si míč do středu, ale na hranici vápna ani nevystřelil, ani neobešel protihráče.
     
    77
    A Čmelík vzápětíuž prakticky mimo hru stáhl rukou protihráče a dostává dost zbytečnou žlutou kartu.
     
    79
    Tischler se se štěstím dostal přes jednoho protihráče a dostal se ke střele, vzápětí pálil ještě i Hlavatý, ale oba pokusy neprošly přes dobře postavené černo-bílé dresy.
     
    80
    Střídání v týmu FK Pardubice:
    ze hřiště odchází Vojtěch Patrák, přichází Vojtěch Sychra.
     
    80
    Sražený Hlavatého centr se od Pudhorockého odrazil na rohový kop.
     
    81
    Ze sektoru hostů se valí hustý tmavý dým. Za této situace Hlavatý namířil rohový kop přímo do branky a Zadražil musel míč vyrážet na další roh.
     
    81
    Další roh už obrana odvrátila a Hradec mohl jít do brejku, který zastavi jen za cenu žluté karty Icha.
     
    82
    Střídání v týmu FC Hradec Králové:
    ze hřiště odchází Lukáš Čmelík, přichází Štěpán Harazim.
     
    83
    V sektoru hostů teď regulérně hoří a do akce musí hasiči. Ostudné chování příznivců Pardubic.
    83. Hasiči zasahují v sektoru hostů, ultras vztyčili plachtu
     
    84
    A další žlutá karta v rychlém sledu, dostává ji čerstvý Harazim.
     
    84
    Pardubice se snaží dostat do tlaku a pokusit se s výsledkem ještě něco udělat.
     
    85
    Sychra nedokázal u rohového praporku přejít přes Krejčího a je z toho odkop od branky.
     
    Ten sleduje na stadionu 8 519 diváků.
     
    86
    Koubek bojoval na útočné polovině, ale právě od něj se míč odrazil za brankovou čáru, takže rychlá rozehrávka Kinského.
     
    87
    Votroci se výrazně zatáhli a snaží se udržet dvoubrankové vedení.
     
    87
    Tischler výborně udržel na hřišti zdánlivě beznadějný míč a ponechává hosty na útočné polovině.
     
    88
    Krejčí sestřelen Sychrou, Hradec s rozehrávkou nepospíchá.
     
    89
    Vašulín s Pilařem dlouho drželi míč na pravém křídle, Koubek se dostal do pozice, kdy mohl připravit šanci spoluhráčům, ale nepřihrál přesně.
     
    90
    Vzápětí se do nepostavené obrany řítil Sychra, ale nedal přesnou přihrávku za obranu.
     
    90
    Střídání v týmu FC Hradec Králové:
    ze hřiště odchází Daniel Vašulín, přichází Daniel Hais,
    ze hřiště odchází Václav Pilař, přichází František Čech.
     
    Hlavní rozhodčí nastavuje 4 minuty.
     
    90+1
    Hais se hned ocitl v náběhu od půlky za obranu, ale Kinský měl k míči blíže a zachránil situaci.
     
    90+2
    Koubek fauloval na pllce zezadu pronikajícího protihráče a dostává žlutou kartu.
     
    90+2
    Nepřesný trestný kop mohl vyústit v hradecký brejk, ale Darmovzal v roli posledního situaci dobře vyřešil.
     
    90+3
    Asi největší šance Pardubic v zápase! Po centru z pravé strany se dostal ke dvěma střelám před malým vápne Chlumecký, tou první trefil Čiháka, ta druhá končí po teči rohovým kopem!
     
    90+4
    Rohový kop už obrana domácích odvrátila.
     
    90+4
    Hradečtí dokonce vyrazili ve 4 hráčích dopředu, Haarazim měl dost volného prostoru, ale svoji šanci zakončil poněkud zbrklou střelou z vápna přímo doprostřed.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Druhý poločas byl zpočátku výrazně vyrovnanější než úvodní dějství, avšak Pardubice se připravovaly o příležitosti i o území častými ztrátami míče. Hradec nějakou dobu spíše čekal na šanci a dočkal se v 57. minutě, kdy centr Krejčího z trestného kopu hlavičkoval k levé tyči Filip Čihák a prakticky rozhodl o výsledku. Votroci totiž opět nabrali sebevědomí a s vedením v zádech byli mnohem nebezpečnější. Měli několik náznaků nebezpečných protiútoků, ale podařil se až ten v 73. minutě, kdy Dancák vyslal na zteč Daniela Vašulína, který se na rozdíl od obránce dokázal na kluzkém vyměněném trávníku udržet na nohou a střelou na zadní tyč nedal Kinskému šanci. Ve zbytku hrací doby se už černo-bílí soustředili spíše na bránění výsledku, přenechali Pardubicím iniciativu, ale bránili výborně a jedinou gólovou příležitost soupeři povolili až v nastaveném čase, ale Chlumecký ani nadvakrát nedokázal procpat míč na branku. Paradoxně se tak v pardubických barvách nejvíce zvviditelnili lidé v sektoru hostů v hledišti, kteří sice část zápasu dobře fandili, avšak v záběru druhého poločasu se předvedli jako banda naprostých idiotů. Hradec nakonec zaslouženě vyhrává 2:0, před svými fanoušky zapisuje 3 body poprvé od konce října a dělá výrazný krok ke klidnějšímu konci sezony.
     
    Statistiky utkání

    Držení míče 49 %:51 %
    Střely na branku 6:4
    Střely mimo 2:1
    Zablokované střely 1:5
    Rohové kopy 4:4
    Ofsajdy 2:2
    Fauly 11:10
    Žluté karty 5:4
     
    Hradec se vítězstvím posunul na 11. místo tabulky FORTUNA:LIGY o skóre před Bohemku a o bod za Jablonec, aktuálně má 27 bodů. Pardubice zůstávají na 13. pozici a střední nadstavbová skupina se jim po třetí porážce v řadě vzdálila na 5 bodů. Stejný náskok mají na barážové pozice, Zlín a České Budějovice navíc čeká nedělní vzájemný zápas, takže minimálně jeden tým se určitě bodově přiblíží. Příští týden je poslední kolo před jarní reprezentační přestávkou, votroci v něm jedou na Letnou k utkání se Spartou, Pardubice přivítají doma Baník Ostrava. Z Malšovické arény je to vše, děkuji za pozornost. (17:21:26)

    Libor Štěpán

    Branky: 57. Čihák (Krejčí st.), 73. Vašulín (Dancák)

    Karty:   63. Pudhorocký (HKR), 66. Pilař (HKR), 77. Čmelík (HKR), 84. Harazim (HKR), 90+2. Koubek (HKR) – 8. Ortíz (PCE), 11. Patrák (PCE), 70. Hlavatý (PCE), 81. Icha (PCE)


    Držení míče: 49 % : 51 %.
    Střely na branku: 6:4. Střely mimo: 2:1. Rohy: 4:4. Ofsajdy: 2:2. Fauly: 11:10.
    FC Hradec Králové: Zadražil – Ja. Klíma, Čihák, K. Spáčil – Čmelík (82. Harazim), Pudhorocký, Dancák, Krejčí st. (C) – Šašinka (62. Koubek), Pilař (90. Čech) – Vašulín (90. Hais).
    Náhradníci: Vízek, Knobloch – P. Juliš, Rada, Hlaváč.

    Trenér: David Horejš

    FK Pardubice: Kinský – Icha, Solil, Ortíz, Chlumecký – Vacek (C) (62. Tischler), Kissiedou (46. Darmovzal), Hlavatý – Daněk (70. Krobot) – Patrák (80. Sychra), Zlatohlávek (46. Černý).
    Náhradníci: Budinský – Donát, Mareš, Surzyn, Brdička, Kukučka.

    Trenér: Radoslav Kováč

    Rozhodčí: Rouček – Hájek, Dresler

    Diváci: 8 519
    bahis siteleri