Thajsko – Lucembursko 6:1 (kon.) | Mexiko – Turkmenistán 4:8 (kon.) | Jihoafrická rep. – Kyrgyzstán 1:10 (kon.)
konec
Thajsko
6:1 (3:1, 2:0, 1:0)
Lucembursko
Sobota 16.03.2024, 09:00 • Gorodskoj Katok, Biškek • Mistrovství světa - III. A Divize • 5. kolo
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 09:00.
     
    Vítám všechny příznivce hokejové exotiky! Mistrovství světa III. A divize v Biškeku, hlavním městě Kyrgyzstánu, vrcholí, je před námi poslední hrací den turnaje! A jeho úvodní střet bude sloužit pro fanoušky a diváky hlavně jako zahřívací před následujícími záchranářskými boji, pro hráče na ledě pak půjde o oslavu již jistého a poněkud nečekaného postupujícího o úroveň výše. Původně měl být souboj Thajska s Lucemburskem především případným bojem evropského celku o záchranu, avšak ten letos po hluchých letech příjemně překvapil a má jistotu nejhůře 3. místa. Thajsko pak mělo útočit na umístění v horní polovině tabulky, avšak že bude mít tentokrát nejlepší formu ze všech, zdaleka nejlepšího brankáře a jistotu postupu již před posledním hracím dnem? To se rozhodně nečekalo. Jak přistoupí k tomuto utkání? Mají už hráči po oslavách a budou hrát jen z povinnosti, nebo budou stále hladoví a slavit se bude až potom? A dostanou pohár už po svém zápase, nebo až o několik hodin později na konci šampionátu?
     
    Thajsko

    Thajský národní tým se poprvé představil na Asijských hrách v roce 2003, kdy v základní skupině svedl nerovné souboje s Japonskem a Čínou, aby následně v utkání o 5. místo přetlačil Mongolsko. Jenže poté se opět odmlčel a vrátil se až o 4 roky později opět na Asijské hry. Následovala pravidelná účast na Asijském vyzývacím poháru, který vznikl v roce 2008 jako neoficiální mistrovství Asie pro země nepůsobící v systému mistrovství světa, případně nejvýše ve III. divizi (což bylo později úplně zakázáno). V tomto turnaji posbíralo do roku 2018 6 medailí, ale nikdy ho nedokázalo vyhrát. Přesto našlo dost odvahy a o rok později poprvé přijelo na mistrovství světa, konkrétně na tehdejší kvalifikaci do III. divize, kde obsadilo 3. místo v 6členné tabulce. Po 2leté koronavirové přestávce ve zvláštním, pouze 3členném turnaji III. B divize skončilo na 2. pozici a postoupilo o stupeň výše. Při loňské premiéře v III. A divizi skončilo ve vyrovnaném středu na 4. příčce vinou nejhorší bilace v minitabulce s Turkmenistánem a JAR při shodě bodů.

    Národní tým hodně sází na několik importovaných hráčů, kteří se obvykle do Thajska přistěhovali buď ještě jako děti, nebo už jako dospělí za prací, a často po několikaleté pauze se vrátili k hraní hokeje. Těch je letos ve výběru paradoxně méně než loni či před 2 lety, avšak letos už mohla nastoupit jiná posila, Nick Lampson, rodák přímo z Bangkogu, jenž skončil s hokejem v roce 2012 po 3 letech v nižší univerzitní lize v USA a po 10 letech se k němu zpátky v Thajsku vrátil. Nyní je nejproduktivnějším hráčem celého turnaje v Biškeku, ve 4 zápasech nasbíral 15 bodů za 6 branek a 9 asistencí. Sekundují mu švédští rodáci Jan Mikael Isaksson (útočník) a Ken Edvin Kindborn (obránce) se 14 (9+5), resp. 13 (3+10) body. Z mužů, kteří nikdy nehráli jinou než thajskou ligu, je na tom nejlépe obránce druhé formace Papan Thanakroekkiat se 7 body (2+5). V brance pak září původně Američan Ben Kleineschay, jenž doma chytal pouze středoškolskou ligu a v Thajsku se vrátil k hokeji po 3leté přestávce, ale na tomto turnaji inkasoval dosud pouze 8 gólů a má na této úrovni neuvěřitelnou úspěšnost zásahů 94,2 %. Hlavním trenérem je teprve 32letý Kanaďan Casey Cook, pro kterého jde o vůbec první angažmá v této roli u jakéhokoliv týmu dospělých.

    V Biškeku čekal na thajský tým na úvod nažhavený domácí celek, který se prezentoval výraznou střeleckou převahou (55:22), avšak vybral si nováčkovskou daň a dostal lekci z produktivity, Thajsko vyhrálo 9:4. Povzbuzeno touto výhrou následně pohodlně porazilo Mexiko 5:0, JAR 5:1 a proti Turkmenistánu vědělo, že 3bodový zisk mu zajišťuje postup. Na ledě pak naprosto dominovalo, přejelo soupeře 13:3 a může slavit historický postup do II. B divize. Poslední otázkou tak je, zda se bude jednat o triumf s plným počtem bodů?
     
    Lucembursko

    Lucembursko sice je členem IIHF už od roku 1912, avšak na mistrovství světa poprvé přijelo až v roce 1992. Od roku 2002 je pak pravidelným účastníkem, a to obvykle v rámci III. divize, kde patří dlouhodobě k průměru. Prvenství na turnaji III. divize v Sofii v roce 2017 bylo nečekanou senzací a dosud platí za největší úspěch v historii lucemburského hokeje. O rok později pak o úroveň výše dosáhli Lucemburčané zápasového vítězství, když porazili KLDR 2:1, ani to je však neuchránilo od sestupu zpět. Po covidové pauze pak na dvou turnajích po sobě skončili poslední, dohromady dokázali zvítězit v jediném utkání. Loni je od sestupu do III. B divize zachránila jen neúčast KLDR, jež tak sestoupila místo nich.

    Letos se tak od nich vůbec nic nečekalo, o to příjemnější překvapení všem nachystali. V Biškeku na úvod díky skvělým přesilovkám a jedné využité v poslední minutě porazili Turkmenistán 4:3, následně sice očekávaně podlehli domácímu Kyrgyzstánu 3:7, avšak poté ve velmi důležitém utkání otočili nepříznivý vývoj proti Mexiku a zvítězili 5:4 v prodloužení. Tím se definitivně zahránili a s klidnou hlavou ve čtvrtém kole přehráli i JAR 4:2, čímž si dokonce zajistili nejhůře 3. pozici v konečném pořadí III. A divize, nejlepší umístění od onoho sestupu v roce 2018. Můžou skončit i druzí, ale k tomu potřebují porazit už jistě postupující Thajsko a doufat v porážku Kyrgyzstánu s JAR. Nepříliš pravděpodobná kombinace.

    I Lucembursko historicky spoléhalo na hráče, kteří už třeba ve své rodné zemi přestali hrát hokej, případně ho tam v dospělé kategorii nehráli nikdy. Ale po přestěhování, obvykle za prací, znovu začali, plácli si s místním svazem a začali reprezentovat svoji novou zemi. Největší legendou historie lucemburského hokeje tak je rodilý Slovák Robert Beran, jenž začal hrát registrovaný hokej až právě v Lucembursku ve svých 26 letech, reprezentovat začal o dalších 8 let později a vydržel pak nepřetržitě až do úctyhodných 47 let, loučil se právě při onom slavném postupu, kdy byl dokonce vyhlášen nejlepším útočníkem turnaje, posbíral 19 bodů. Nyní je u reprezentace asistentem trenéra a vede mj. i svého syna Thierryho. Hlavním koučem pak je Švéd Christer Eriksson, který drtivou většinu své kariéry strávil na lavičkách francouzských klubů a několik let byl asistentem u reprezentace galského kohouta, a to včetně mistrovství světa v Praze 2004. Největší hvězdou současného nároďáku je jeho kapitán Colm Cannon, 37letý původně britský centr první lajny, jenž do Lucemburska přišel ve 24 letech a za reprezentaci hraje od roku 2015. Na turnaji zatím posbíral 10 bodů (2+8). Jeho křídla Sacha Backes a Claude Mossong mají 7 (2+5), resp. 6 (4+2) bodů a celá tato řada je výrazně odskočená zbytku týmu. ten zezadu výrazně podporuje druhý nejlepší brankář turnaje Philippe Lepage, již 37letý strážce klece, který v reprezentaci debutoval již před 20 lety a teď má zatím úspěšnost zásahů 89,5 %.

    Lucemburskou zvláštností je, že dva nejlepší kluby kromě malé a slabé domácí ligové soutěže působí i u svých sousedů, kde hrají zápasy odpovídající své skutečné úrovni. Tornado Lucemburk je součástí francouzské 4. ligy, IHC Beaufort Knights pak belgické 2. ligy. Tyto celky jsou samozřejmě hlavními dodavateli do reprezentace.
     
    Vzájemné zápasy

    Půjde o teprve druhý střet těchto zemí v ledním hokeji. Poprvé se tak stalo před 11 měsíci na mistrovství světa stejné divize v Kapském Městě a šlo o jednoznačnou záležitost, Thajsko vyhrálo 10:2. Jan Mikael Isaksson se blýskl hattrickem a 2 asistencemi, Ken Edvin Kindborn zapsal dokonce 6 bodů za přihrávky. Taktéž hattrick nastřílel i Masato Kitayama.
     
    Tabulka III. A divize

    1. THA 4 4-0-0-0 32:8 12
    2. KGZ 4 3-0-0-1 27:21 9
    3. LUX 4 2-1-0-1 16:16 8
    4. TKM 4 1-0-0-3 15:27 3
    5. RSA 4 1-0-0-3 12:16 3
    6. MEX 4 0-0-1-3 11:25 1
     
    Úvodní sestavy:

    Thajsko: Kleineschay (Ungkulpattanasuk) –Chartsuwan, Kindborn (C), Vatanapanyakul, Thanakroekkiat, Sukwiboon – Kulrat, Lampson, Isaksson – Suwachirat, Hongswadhi, Kitayama – Chan-Urai, Sutivijitho, Limpinphet
    Trenér: Casey Cook

    Lucembursko: Lepage (Cruchten) – Church, Beran, Vincens, Mykkänen, Di. Mededovic, Kramer – Backes, Mota, C. Mossong (C) – Zrika, Vincens, N. Mossong – Lasis, Nunes, De. Mededovic
    Trenér: Christer Eriksson

    Rozhodčí: Čubenko (KAZ) – Gunnarsson (ISL), Zotov (KAZ).
     
    Oba celky před posledním zápasem počítají citelné ztráty, chybí jim shodně první centři. Na straně Thajska rodilý Rakušan Patrick Forstner, u Lucemburska Colm Cannon. Dá se předpokládat, že větší problém to bude pro evropský tým.
     
    Jak už je na turnaji v Biškeku obvyklé, i začátek tohoto utkání se o několik minut opozdí.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    06:25
    Omlouvámse se za technické problémy, které nevznikly na naší straně. Přenos dorazil do mezinárodní sítě až v průběhu sedmé minuty a vhazuje se po levici Lepaga.
     
    06:57
    Kleineschay zapisuje jednoduchý zákrok po střele z levého kruhu.
     
    07:14
    Kindborn spíš nahazoval puk před branku, projíždějící útočník nezvládl tečovat a Lepage má puk v náruči.
     
    08:00
    Vypadá to, jako kdyby hráli domácí přesilovku, ale to se jen pětice Lucemburčanů horko těžko brání.
     
    08:40
    Church vyvezl puk na červenou čáru, ale jen nahazuje a jde střídat.
     
    09:35
    Vatanapanyakul střílel od modré, Isaksson neúspěšně čekal na dorážku.
     
    09:58
    Lepage musel zasahovat proti snaze o překvapení zpoza brankové čáry.
     
    10:28
    Nezdařený pokud Backese o vyhození puku, vhazuje se před Lepagem.
     
    10:40
    Ofsajd, C. Mossong se nestihl vrátit, než Mota přejel s pukem do třetiny.
     
    11:00
    Nepodařená rozehrávka Thajska podél levého mantinelu, zakázané uvolnění.
     
    11:08
    Lasis ztratil puk na červené čáře a Evropané musí zpět za svoji branku.
     
    11:43
    Lepage nakonec nemusel zasahovat proti výpadu elitní lajny soupeře.
     
    12:15
    Thajsko právě vstřelilo branku!
    Obrovská šance Thajska už končí úvodním gólem a jednalo se o krásnou akci do prázdné branky! Obrovskou zásluhu na tom má především obránce Ken Edvin Kindborn, jenž na sebe nalákal protihráče i brankáře a přihrál do pravého kruhu NICHOLASOVI CHARLESOVI LAMPSONOVI, jenž nedal v životě příliš jednodušších branek!
    Asistence: Ken Edvin Kindborn a Jan Mikael Isaksson.
    12:15 LAMPSON - 1:0
     
    14:00
    Thajsko je nadále aktivnější, nahození od modré čáry tentokrát zastavil chumel těl před Lepagem.
     
    14:54
    Suwachirat nezabránil soupeři ve vyhození puku o mantinel, ale obránce ho zachytil ještě ve středním pásmu a Asiaté stále útočí.
     
    16:06
    Nádherný průnik jednoho z lucemburských hráčů od vlastní branky k té soupeřově, přes hákování posledního obránce stihl zakončit, ale neuspěl. Na trestnou lavici jde Thanakroekkiat.
     
    16:50
    Lucembursko právě vstřelilo branku!
    Přesilovku Evropané využívají a je vyrovnáno! Po kombinaci mezi beky se otevřela volná střelecká pozice pro ALEXE MYKKÄNENA, jenž prostřelil nejen clonícího Berana, ale i brankáře Lepaga! Asistence: Sacha Backes a David Church.
    16:50 MYKKÄNEN - 1:1
     
    17:51
    Thajsko právě vstřelilo branku!
    Asiaté si rychle berou vedení zpět! JAN MIKAEL ISAKSSON v rohu dojel odražený puk, vrátil ho Nicholasovi Charlesovi Lampsonovi, najel zi podél zadního hrazení do pravého kruhu, dostal přihrávku a zavěsil do poloprázdné branky, Lepage se nestačil přesunout! Asistence: Nicholas Charles Lampson.
    17:51 ISAKSSON - 2:1
     
    18:46
    Vhazování po levici Kleineschaye.
     
    18:59
    A další zákrok thajského brankáře proti střele z velké blízkosti.
     
    18:59
    Muselo dojít k upravě ukotvení thajské branky, ale už se jde konečně hrát.
     
    19:33
    Thajsko právě vstřelilo branku!
    A je tu gól do šatny, favorit zápasu se trhá na rozdíl 2 branek! Zasloužil se o to NICHOLAS CHARLES LAMPSON, jehož střela na lapačku Lepagemu propadla k tyči a doklouzala se za brankovou čáru! Asistence: Jan Mikael Isaksson a Chanokchon Limpinphet.
    19:33 LAMPSON - 3:1
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    První třetina se odehrála v jednoznačné režii favorizovaného Thajska, které míří k vítězství v turnaji bez ztráty jediného bodu. Ale dlouho se nemohlo přes obranu Lucemburska prosadit. Zvládlo to až ve druhé polovině úvodního dějství, ale za to hned třikrát. Nejprve po nádherné přihrávce střílel do prázdné Nicholas Charles Lampson, v závěru třetiny pak v rozmezí necelých 2 minut skórovali Jan Mikael Isaksson a opět nejproduktivnější hráč turnaje Nicholas Charles Lampson. Lucemburčané se dostávali do útočné třetiny s pukem na holi jen málokdy, ale po jednom takovém individuálním průniku vybojovali přesilovku a tu proměnil ve vyrovnání na 1:1 Alex Mykkänen. Tento stav ale platil pouze 61 sekund.
     
    Střely na branku v první třetině – 15:9.
     
    Vše se chystá k zahájení druhé třetiny. Lucembručané ještě něco řeší u střídačky, Thajci již jsou nachystaní ve středovém kruhu.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:09
    A hned je tu přesilovka Lucemburska. Za podrážení jde ven Kitayama.
     
    20:44
    Přesilovkový tlak první formace hostů je zatím neúspěšný.
     
    21:09
    Backes se protáhl po levém křídle a od mantinelu vystřelil, Kleineschaye nepřekvapil.
     
    21:49
    Kleineschayem vyraženou střelu od modré sebral v rohu Beran, vyjel si do střelecké pozice a donutil brankáře Thajska k dalšímu zákroku.
     
    22:09
    Toto oslabení Thajci přežili a jsou v plném počtu.
     
    22:43
    Demir Mededovic sebral puk ve vlastní třetině, projel nikým nerušen až za útočnou modrou, ranou na vyrážečku však neuspěl.
     
    23:28
    Kindborn vyslal přihrávkou na útočnou modrou na zteč z pravého křídla Lampsona, ten napřáhl daleko od branky, na zadní tyči bylo místo, ale Lampson ho netrefil a Lepage vyráží.
     
    24:14
    Kramerovo nahození puku po přejetí modré čáry Kleineschay pro jistotu ponechává ve své náruči.
     
    24:48
    Přihrávka Nunese od mantinelu před branku založila závar, ani ve dvou zajímavých příležitostech se však hostům nepodařilo Kleineschaye překonat.
     
    25:37
    Lasis nestíhal protihráče, na modré ho zezadu přidržel a je tu první přesilovka Thajska.
     
    25:59
    Thajsko právě vstřelilo branku!
    A je to 4:1, využitá přesilovka i na druhé straně! Jednalo se o klasickou kombinaci po obvodu třetiny a přihrávku z pravé strany mezi kruhy, kde se z první opřel do puku MASATO KITAYAMA a prostřeli Lepaga!
    Asistence: Jan Mikael Isaksson a Ken Edvin Kindborn.
    25:59 KITAYAMA - 4:1
     
    27:45
    Thajsko právě vstřelilo branku!
    Asiaté už zcela jednoznačně míří za dalším vysokým vítězstvím! Po výborné přihrávce Phanuruje Suwachirata se dostal do úniku NICHOLAS CHARLES LAMPSON a blafákem do bekhendu uzavírá svůj dnešní hattrick!
    Asistence: Phanuruj Suwachirat.
    27:45 LAMPSON - 5:1
     
    29:40
    Po páté trefě Thajců se hra poněkud uklidnila.
     
    30:26
    Lucemburčané vyrazili do brejku 2 na 2, avšak ztratili puk při přechodu útočné modré.
     
    31:06
    Nahozený puk ještě ze středního pásma sice chtěl Kleineschay vyklepat z lapačky, ale rozhodčí poněkud necitlivě rychle přerušil hru.
     
    31:37
    Vincens nenašel střeleckou pozici mezi kruhy, tak si vybruslil více doleva, Kleineschay zasahuje vyrážečkou.
     
    32:30
    Chartsuwan se po vystřídání ocitl na chvíli zcela volný na modré čáře, ale zády k brance. Než se stihl otočit a rozjet, byl dostižen.
     
    33:16
    Sukwiboon ujížděl úplně sám na Lepaga, pokoušel se o blafák do forhendu, ale nepřehodil Lepagův beton!
     
    34:05
    Lepage je neustále v permanenci, střelu z mezikruží vyrazil a dorážku číhajícího protihráče už naštěstí řešit nemusel.
     
    34:38
    Zakázané uvolnění Thajska, vhazuje se po levici Kleineschaye.
     
    34:56
    Suwachirat se nedokázal prosmýknout po pravém mantinelu, obránce mu kotouč vypíchl.
     
    35:30
    Nepřesné vyslání Lampsona do útoku, puk se o mantinel odrazil příliš dopředu. Zakázané uvolnění.
     
    35:44
    Sutivijitho v situaci 2 na 2 vzal zospovědnost na sebe, Lepage vyráží levým betonem.
     
    36:21
    Hosté nezvládli správný přechod modré čáry, ofsajd.
     
    36:35
    Ukázkový hit jednoho z thajských obránců na útočníka soupeře na hranici vlastního levého kruhu.
     
    37:43
    Beran po přejetí modré čáry opět jen nahazuje na Kleineschaye, ten stihl rozehrát, než se k němu lucemburský hráč dostal.
     
    38:14
    Thanakroekkiat jde na trestnou za podrážení, třetí přesilovka Lucemburska.
     
    38:46
    Beran pohotově zakončoval bekhendem z otočky, Kleineschay byl na jeho střelu zblízka připravený.
     
    38:55
    Kitayama se v oslabení dostal do úniku po pravém křídle, z úhlu Lepaga nepřekonal a lucemburský brankář rychle rozehrává.
     
    39:32
    Kindborn byl bolestivě zasažen při lehnutí do střely a je přerušená hra.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Ve druhé třetině sice dostalo Lucembursko ihned možnost vrátit se do zápasu v přesilovce, ale nevyužilo ji a bylo za to potrestáno. Thajsko totiž svoji první početní výhodu využilo střelou Masata Kitayamy bez přípravy a když o 2 minuty později ujel obraně Nicholas Charles Lampson a blafákem do bekhendu uzavřel hattrick, bylo definitivně rozhodnuto. Od té doby se hra více vyrovnala, Lucembursko bylo dokonce střelecky aktivnější, ale často se jednalo o jednoduchá nahození. To Lepage se mnohem více zapotil při soupeřových únicích a jeho zásluhou není vedení Thajska ještě výraznější.
     
    Střely na branku ve druhé třetině – 11:13
    Střely na branku od začátku zápasu – 26:22
     
    Vše je nachystáno k začátku posledního dějství zápasu.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:14
    Ani ve třetí třetině se v plném počtu nehrálo dlouho, Beran jde ven za hákování.
     
    41:04
    Úvodní obléhání své branky Lepage v pohodě ustál.
     
    41:39
    Obrovská šance Kitayamy, který si sjel na výbornou křížnou přihrávku Kindborna, z první ale Lepaga nepřekonal!
     
    42:14
    Lucembursko hraje v plném počtu.
     
    42:20
    Krátce po přesilovce mohl skórovat z hranice kruhu Thanakroekkiat, Lepage vyráží.
     
    43:10
    Thajsko právě vstřelilo branku!
    Hodně šťastný šestý gól favorita! Po přihrávce Chanokchona Limpinpheta se ocitl nabruslený mezi kruhy PHANURUJ SUWACHIRAT, jeho zakončení bekhendem tečoval obránce snažící se hokejkou blokovat a puk se překulil přes lapačku Lepaga a sotva se doplazil do branky!
    Asistence: Chanokchon Limpinphet a Ken Edvin Kindborn.
    43:10 SUWACHIRAT - 6:1
     
    45:40
    Šestý gól jako kdyby opět sebral energii ze hřiště, v tuto chvíli to oba celky jen bez zájmu dohrávají.
     
    46:28
    Lepage nepustil za svá záda nahození na teč od modré čáry, u něhož nikdo směr letu nezměnil.
     
    47:14
    Vincens mohl ujíždět do brejku na jediného beka, ale to by musel ve středním pásmu zachytit přihrávku, která mu podjela pod hokejkou.
     
    47:52
    Kleineschay zapisuje další zákrok z kategorie jednodušších proti zakončení z pravého křídla.
     
    48:01
    Nezvládnutá rozehrávka domácích po buly, zakázané uvolnění.
     
    48:16
    Lasis z pravého kruhu přihrával nebezpečně mezi kruhy, ale dojíždějící spoluhráč se po dobré práci obránce ke střele vůbec nedostal.
     
    48:30
    Z protiútoku zahrozil Hongswadhi, Lepage vyráží.
     
    49:26
    Claude Mossong jde ven za sekání ve středním pásmu, další přesilovka Thajska.
     
    49:57
    To však nezačalo dobře, neudrželo se v třetině a navíc se poté provinilo zakázaným uvolněním.
     
    50:22
    Přihrávka z rohu před branku, tam se pravděpodobně Kitayama pokoušel pálit z pokleku, ale neprostřelil bránícího hráče před sebou.
     
    50:58
    Další velká šance, až před branku si sjel Kindborn, ani on neuspěl.
     
    51:20
    Sukwiboon po přejetí modré čáry jen hodil puk po mantinelu a přesilovka Thajska pomalu končí.
     
    51:56
    Vatanapanyakul udělal z modré čáry tři kroky vpřed po mantinelu a hodil puk do chumlu hráčů, nikdo ho ale netečoval a Lepage má puk v náruči.
     
    51:56
    Thajsko si bere oddechový čas a mění brankáře, svých 8 minut na turnaji dostane Pattarapol Ungkulpattanasuk.
     
    53:21
    Domácí se už zbytečně nikam nehoní a pokud nevidí cestu vpřed, klidně to vyřeší nahozením a střídáním.
     
    53:58
    Vatanapanyakul opět zahrozil střelou z dálky, i tentokrát si Lepage poradil a rychle rozehrává.
     
    55:10
    Mykkänen se nenechal přebruslit útočníkem v souboji o vyhozený puk, zakázané uvolnění.
     
    55:32
    Ungkulpattanasuk řeší nepřehlednou situaci před sebou zákrokem a přikrytím puku, následně u jeho levé tyče bylo vidět nějaké postrkování, ale nic víc z toho nebylo.
     
    56:05
    Kindborn tvrdě vypálil z první od modré, Lepage vyráží do rohu.
     
    56:13
    Další zásah lucemburského brankáře a vhazuje se po jeho levici. Navíc je vyloučen Mykkänen za vysokou hůl.
     
    56:29
    Síly na ledě se rychle vyrovnají, Kitayama řešil únik jednoho z bránících hráčů hákováním.
     
    57:35
    Zakázané uvolnění Thajska, to už zápas skutečně hlavně dohrává, při hře 4 na 4 se o nic nesnaží.
     
    57:48
    Ungkulpattanasuk zasahuje proti střele z levého kruhu.
     
    57:52
    A další zákrok Ungkulpattanasuka ihned po vhazování.
     
    58:26
    Puk teď přihrávkami rychle obkroužil třetinu hostů a následovala rána z první od modré čáry, která byla nejspíše sražena do ochranné sítě, Lepage totiž nezasahoval.
     
    58:45
    Už se hraje v 5 na obou stranách, ale ne na dlouho, Thajsko je ve výhodě a s prázdnou brankou.
     
    59:00
    Lucembursko totiž špatně vystřídalo, hrálo v šesti. Trest odpyká Nunes.
     
    59:35
    Ležící Lepage se tak dlouho natahoval po puku před sebou, až ho dokázal přikrýt rukavicí.
     
    Konec zápasu.
     
    Thajsko bez ztráty jediného bodu vyhrává III. A divizi mistrovství světa a poprvé v historii postupuje do II. B divize!
    Již poměrně umírněná radost Thajska z postupu, ten mělo jistý již před zápasem
     
    Nejlepšími hráči zápasu byli vyhlášeni Jan Mikael Isaksson a Sacha Backes.
     
    Stadionem v Biškeku popáté za poslední týden zní thajská hymna na počest vítězství tohoto týmu. Ten ve třetí třetině kontroloval výsledek, nikam se zbytečně nehnal, přesto si dokázal vytvořit několik zajímavých šancí. Z nich už proměnil jen jedinou, a to ještě poměrně šťastně po tečovaném bekhendovém zakončení Phanuruje Suwachirata. Lucembursku se v útoku nedařilo, branku soupeře v poslední 20minutovce příliš neohrozilo, takže Thajsko dokonce na posledních 8 minut poslalo do hry náhradního brankáře Ungkulpattanasuka.
     
    Střely na branku ve třetí třetině – 12:5
    Střely na branku v celém utkání – 38:27
     
    Na ledě probíhá oceňování nejlepších hráčů obou týmů na celém turnaji, avšak k předání vítězné trofeje do rukou kapitána Kindborna nedošlo. Tak se nejspíše stane až po posledním utkání celého turnaje. Thajci se ale i tak mohou těšit na souboje s úplně jinou kvalitou týmů, jakou okusili již loni v prosinci v druhé fázi olympijské kvalifikace, kdy ani zdaleka nestačili na Španělsko, Nizozemsko a Gruzii. Tak dobré celky tedy za rok nepotkají, ale jsem na jejich výkony hodně zvědavý.
    Lucembursko uzavřelo turnaj v Biškeku očekávanou porážkou, přesto bude se 3. místem v III. A divizi spokojeno, jedná se totiž o jeho nejlepší výsledek na mistrovství světa od roku 2017.
    Nikam ale neodcházejte, již v poledne začnou tvrdé záchranářské boje a na souboj Mexika s Turkmenistánem, který vám zprostředkuje kolega Jan Volf, vás srdečně zvu. (11:17:12)

    Libor Štěpán

    Branky a nahrávky: 13. Lampson (Kindborn, Isaksson), 18. Isaksson (Lampson), 20. Lampson (Isaksson, Limpinphet), 26. Kitayama (Isaksson, Kindborn), 28. Lampson (Suwachirat), 44. Suwachirat (Limpinphet, Kindborn) – 17. Mykkänen (Backes, Church)


    Thajsko: Kleineschay (52. Ungkulpattanasuk) –Chartsuwan, Kindborn (C), Vatanapanyakul, Thanakroekkiat, Sukwiboon – Kulrat, Lampson, Isaksson – Suwachirat, Hongswadhi, Kitayama – Chan-Urai, Sutivijitho, Limpinphet
    Trenér: Casey Cook

    Lucembursko: Lepage (Cruchten) – Church, Beran, Vincens, Mykkänen, Di. Mededovic, Kramer – Backes, Mota, C. Mossong (C) – Zrika, Vincens, N. Mossong – Lasis, Nunes, De. Mededovic
    Trenér: Christer Eriksson

    Rozhodčí: Čubenko (KAZ) – Gunnarsson (ISL), Zotov (KAZ)
    bahis siteleri