Tisková konference ke spolupráci NSA a ČTS (kon.)
konec
Tisková konference ke spolupráci Národní sportovní agentury a Českého tenisového svazu

Pondělí 15.04.2024, 14:00Tiskové konference
     
    Oficiální část tiskové konference je nyní u konce. Díky za pozornost. (14:20:23)
     
    Stočes o jménech, která by měla vést český tenis: Zatím tato jména nezazněla. Až budou vydány stanovy, mohla by začít tato fáze probíhat.
     
    Šebek: Podpora tenisového svazu se dlouhodobě pohybuje okolo 140 milionů korun.
     
    Stočes o dotacích na rok 2024: Pokud by nepřišly, zrušily by se reprezentační výjezdy i dětské turnaje. Pevně věřím, že NSA vidí to, že se ČTS snaží dělat všechny kroky tak, aby opravdu ty dotace byly vyplaceny.
     
    Brabenec (Grant Thornton) ohledně množství peněz v kase ČTS: Audit probíhá. Dostali jsme mandát s časovým omezením do konání valné hromady. V současné době nemáme mandát zveřejňovat prostředky, s nimiž momentálně ČTS disponuje.
     
    Stočes o podpisovém právu p. Kaderky: Já mám mandát pouze v jednání. Jsme omezení, co se týká dalších kroků.
     
    Šebek o kontrole: Kontrola proběhla na základě rozhodnutí předsedy NSA pana Neussera. Kontrola akce Billie Jean King Cup by ale proběhla tak jako tak. Všechny velké svazy jsou kontrolovány průběžně. Tady ta kontrola byla mimořádná. U tohoto případu to ale bylo na základě mediální informace z Českého rozhlasu.
     
    Šebek: Budeme požadovat navýšení počtu pracovníků oddělení kontrol ze sedmi na deset. Chceme zkvalitnit i různé IT projekty a párování. Chceme zabránit duplicitám v účtování. Chceme edukovat zástupce sportovních odvětví. Máme přislíbeno školení ÚHOSU pro zástupce jednotlivých sportovních svazů. Budeme navíc požadovat od třiceti svazů sportů, že k žádosti budou přikládat audit procesů. Chceme předtím než vyšleme prostředky zajistit, abychom věděli, že procesy v každém svazu probíhají řádně.
     
    Ondřej Šebek: Rada Národní sportovní agentury rozhodla na svém jednání, že se hospodaření Českého tenisového svazu bude posuzovat i v letech 2022 a 2023. Chci doplnit k možnému schvalování financí pro rok 2024, že je potřeba, aby ČTS dokumentoval vše, co bude poskytnuto. Reálný předpoklad toho, že prostředky budou tenisovému svazu zaslány až poté, co proběhne valná hromada ČTS a bude zároveň zvoleno nové vedení. Tu situaci vnímáme velmi vážně a nechceme, aby se ta situace mohla dál opakovat. Zároveň chceme i akcelerovat a zeefektivnit činnost kontrolního oddělení NSA.
     
    Tomáš Brabenec: 26. března jsme dostali mandát od ČTS, abychom byli pověřeni ze strany ČTS řešením této situace. ČTS neuhradí závazek vůči NSA, to mohu potvrdit. NSA postoupí vymáhání tohoto závazku finančnímu úřadu a my s ním následně budeme jednat tak, abychom správně nastavili splátkový kalendář. Ta situace opravdu není úplně růžová. My bohužel nemáme ke všemu podklady, protože ty jsou zajištěny orgány činnými v trestním řízení. Snažíme se informace reprodukovat. Musím ocenit věřitele ČTS z toho důvodu, že s námi aktivně komunikují a my jim situaci vysvětlujeme. Jsme rádi, že mají ochotu akceptovat to, že úhrady přijdou s jistým časovým zpožděním.
     
    Jan Stočes (dočasný předseda Českého tenisového svazu): Částku 29,7 milionu korun Český tenisový svaz momentálně nemůže zaplatit, protože ji nemá. Sestavili jsme odborný tým za pomoci firmy Grand Thornton, která bude vést financování i řešení dotační problematiky s NSA. Svolali jsme mimořádnou valnou hromadu na 7. června. V tuto chvíli dokončujeme novou verzi stanov tak, aby byly co nejvíce demokratické a transparentní. Tam by mělo být nové vedení předsednictva (tří osob). To jsou nejzásadnější kroky, o které jsme byli požádáni Národní sportovní agenturou, abychom splnili podmínky financování sportu na letošní rok. Chceme, aby letos všechny dětské a juniorské turnaje tak, jak byly v plánu. ČLTK Praha, Prostějov a Ostrava se budou proto i letos konat. Dětské akce máme v plánu zachovat úplně všechny. Veřejnost by měla vědět, že tenis u nás běží dál. Plánuje se olympiáda, profesionálové hrají na okruzích WTA a ATP.
     
    Ondřej Šebek (předseda Národní sportovní agentury): Scházíme se tu měsíc od doby, kdy NSA požadovala vrácení dotace udělené Českému tenisovému svazu. 1. února byl ČTS zaslán protokol o kontrole nakládání s finančními prostředky. Chtěl bych ocenit činnost NSA, jejíž závěry byly téměř identické s těmi, o nichž víme v médiích.
     
    Přítomni jsou Ondřej Šebek, Jan Stočes a Tomáš Brabenec (zástupce společnosti Grant Thornton, která má mandát jednat s finančním úřadem o postupném umořování dluhů).
     
    Tisková konference se bude týkat spolupráce NSA a Českého tenisového svazu.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 14:00.

    Radek Barkman

    bahis siteleri