Norsko – Slovensko 1:11 (kon.) | Švýcarsko – Švédsko 2:3 (po pr.) | Finsko – USA 4:9 (kon.)
Kazachstán – Kanada 3:11 (kon.)
konec
Finsko
4:9 (0:1, 3:5, 1:3)
USA
Úterý 30.04.2024, 17:00 • Metro arena, Espoo • Mistrovství světa do 18 let • Skupina A
Partner:
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (19:58:02)
     
    Američané opanovali skupinu A bez ztráty bodu a se skóre 33:7. Jejich sílu ve čtvrtečním čtvrtfinále okusí Švýcarsko, zatímco druhé Finy čeká severské derby se Švédskem.
     
    Po třech povinných výhrách nad Slovenskem, Norskem a Lotyšskem to dnes měla být pro Američany první těžká zkouška, jenže přímý souboj o první místo ve skupině A se zase zvrhl v jednostrannou formalitu. Zámořský tým nasměroval k výhře Teddy Stiga, který měl už ve 22. minutě zkompletovaný hattrick. Tři góly dal i šestibodový James Hagens, a tak čtyřnásobné snížení domácí reprezentace mělo na výsledek jen kosmetický vliv.
     
    Za nejlepší hráče zápasu byli vyhlášeni Mitja Jokinen (1+2) a Teddy Stiga (3+0).
     
    Konec zápasu.
     
    59:15
    Plazivá střela Nieminena Parsonse nezaskočila. Finové pak museli s pukem až k vlastní brance, kde je Američané neúnavně presují.
     
    58:52
    Aatos Koivu zatáhl puk po levém křídle. Emery se od něj ale nehnul a legálním způsobem jej odvezl až na zadní mantinel.
     
    58:02
    Kim Saarinen si raději nechal z dálky nahozený puk v lapačce a neriskoval žádnou rozehrávku, kterou byl jeden z rozjetých Američanů připraven obtěžovat.
     
    57:42
    Jestli má některý z Američanů důvod ke smutku tak je to Eiserman. Vytříbený střelec se po nedávné ráně do tyčky neprosadil ani z levého křídla. Finové odklonili puk nad plexiskla.
     
    57:24
    Američané jsou dál hladoví. Plante se jednoduše proháčkoval do střelecké pozice na ose, z níž minul Saarinenovu bránu.
     
    55:25
    Vesterinen byl oloupen ve středním pásmu. Eiserman z protiakce zasáhl tyč a Humphreysovu dorážku před prázdnou brankou fantasticky zablokoval Kiviharju.
    54:28 Brodie ZIEMER - 4:9
     
    54:28
    Spojené státy právě vstřelily branku!
    Ani čtvrté oslabení Finové neubránili. Hutson u modré čáry vybojoval puk pro Plantea a jeho nahození letící po ose kluziště bylo položenou hokejkou BRODIEHO ZIEMERA protečováno za poprvé překonaného Saarinena. Asistence: Max Plante, Cale Hutson.
     
    54:13
    Skahan se z pravé strany pokoušel přivést puk k brankovišti. Saarinen ho tam pokryl a americký útočník ještě schytal krosček od Nykyriho, jenž u rozhodčích prošel.
     
    54:07
    USA v plném počtu.
     
    53:34
    Zdaleka ne poprvé pálil Stiga okamžitě po vhazování. Rána zleva to nebyla marná, ale Saarinen ji dokázal hravě zastavit.
     
    53:31
    Finové špatně střídali. Při zakládání akce od Saarinenovy branky byli na ledě v šesti lidech a jejich početní výhoda tak končí předčasně. Trest odpyká Pikkarainen.
     
    52:59
    Z intenzivních soubojů u hrazení vyšťourali puk Finové. Heleniusův pokus byl sražen, kdežto Hemming z levé strany zacinkal o tyč.
     
    52:07
    Přesilovka pro Finy! Saarelainen kmital dopředu a vynutil si faul Shanea Vansaghiho, který si jde odsedět dvě minuty za podrážení.
    Marken.cz

    Michal Břuchanský

    Branky a nahrávky: 25. Suoniemi (Jokinen, Ruohonen), 29. Jokinen (Helenius), 40. Saarelainen (Jokinen, Hemming), 51. Suoniemi – 16. Stiga (Hagens, Ziemer), 21. Stiga (Hagens, Hutson), 22. Stiga (Hagens), 28. Bednarik (Mooney), 39. Hagens, 40. Hagens (Ziemer, Eiserman), 41. Hagens (Hutson, Emery), 43. Connelly (Hensler, Kempf), 55. Ziemer (Plante, Hutson)


    Finsko: Rimpinen (43. Saarinen) – Väisänen (A), Kiviharju (C), Jokinen, Nykyri, Amhamdi, Nieminen, Mononen – Helenius, Saarelainen (A), Hemming – Sinivuori, Pikkarainen, Ruohonen – Koivu, Suoniemi, Vesterinen – Teshome, Kettunen, Väärälä – Loponen.
    Trenér: Marko Kauppinen

    USA: Kempf (48. Parsons) – Emery, Hutson, Hensler, Skahan, Rheaume-Mullen, Laurila, Whipple – Ziemer (C), Stiga (A), Hagens – Bednarik, Plante (A), Eiserman – Connelly, Humphreys, Mooney – Baker, McMorrow, Vansaghi – Van Vliet.
    Trenér: Nick Fohr

    Rozhodčí: Gour (CAN), Österberg (SWE) – Bedard (CAN), Strömberg (SWE)

    Diváci: 5 600
    bahis siteleri