Ukrajina – Čína 9:0 (kon.) | Španělsko – Estonsko 3:4 (po pr.) | Litva – Nizozemsko 3:2 (kon.)
konec
Litva
3:2 (0:0, 2:1, 1:1)
Nizozemsko
Úterý 30.04.2024, 18:30 • Twinsbet Arena, Vilnius • Mistrovství světa - I. B Divize • 3. kolo
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Litva zůstává po 3 kolech i nadále stoprocentní, ačkoliv se na výhru tentokrát hodně nadřela a dokonce 2 minuty prohrávala. Zůstává tak v boji o postup, o němž rozhodne až poslední zápas celého turnaje v pátek s Ukrajinou. Za tou je nyní v tabulce pouze o skóre. Nizozemsko bylo blízko nečekanému bodu, ale vstřelilo aspoň své první góly na turnaji, ověřilo si, že zvládne hrát relativně vyrovnané bitvy s favority a ačkoliv je teď jako poslední tým skupiny stále bez bodu, je to před klíčovými souboji o záchranu s Estonskem a Španělskem určitě povzbuzením. Čtvrté kolo se hraje hned zítra, tj. ve středu, a Litva bude hrát večer s Čínou, Nizozemsko odpoledne s Estonskem. Před polednem program ve Vilniusu otevře střet Ukrajiny se Španělskem. Do té doby se s přenosy z I. B divize loučíme. (21:24:24)
     
    Nejlepšími hráči utkání byli vyhlášeni na litevské straně obránce a kapitán Nerijus Alisauksas, který zaznamenal gól a nahrávku, na nizozemské straně výborný brankář Ruud Leeuwesteijn, jenž přes 3 inkasované branky předvedl výborný výkon a držel svůj tým ve hře až do konce.
     
    Střely na branku ve třetí třetině – 8:4
    Střely na branku v celém utkání – 29:20
     
    Domácí se před 2 413 nakonec spokojenými diváky radují z vydřeného vítězství! Do třetí třetiny vstupovali s jednobrankovým náskokem a v přesilovce, jenže tu sehráli mizerně. Přestože se snažili hrát aktivně a soupeře mockrát do vlastní třetiny s pukem nepustili, přesto museli čelit možnému vyrovnání, ale Sarsova střela se od nohy obránce odrazila těsně vedle. Sami poté z první velké příležitosti poslední dvacetiminutovky skórovali, když Kaleinikovasovu ránu v přečíslení dorazil do odkryté branky z úhlu Ugnius Čizas. Zdálo se, že tento gól Litvu uklidní, a nějakou chvíli to tak skutečně vypadalo, jenže když Gintautasovi obránci v klíčovém okamžiku vypíchli puk a zmařili mu šanci, přišel nečekaný trest. Po vyhraném buly totiž ranou z úhlu na bližší tyč zaskočil Nausedu Lennart Vosmer a Litevci znervózněli. Jenže Nizozemci si snahu o závěrečný nápor výrazně zkomplikovali trestem za špatné střídání a přestože se nakonec k tlaku při hře bez brankáře dostali, žádnou střeleckou pozici si nevypracovali. Litva tak po nečekaně velkém boji bere povinné 3 body za výhru 3:2.
     
    Konec zápasu.
     
    59:51
    Domácí ale dostávají puk do bezpečí a 9 sekund před koncem se vhazuje mezi modrými čarami.
     
    59:39
    Nizozemsko v plném počtu a bojuje v útočném pásmu.
     
    59:30
    Trma vrma na brankovišti, puk z ní vyjel k mantinelu, kde ho sbírá Loginov.
     
    59:00
    Teď se však horko těžko dostávají pryč od vlastní stále prázdné branky.
     
    58:35
    Nizozemci se dostali do útočné třetiny a Leeuwesteijn jde z branky!
     
    58:29
    Nizozemsko si vybírá oddechová čas.
     
    58:29
    Leeuwesteijn perfektně kryje lapačkou ránu Kaleinikovase z voleje z hranice levého kruhu.
     
    58:11
    Sražený pokus Alisauskase poté, co mu puk málem utekl do středního pásma.
     
    57:50
    Domácí vyhráli buly a rozestavili formaci.
     
    57:39
    Nizozemci si snahu o senzační vyrovnání úplně zbytečně komplikují obrovskou chybou při střídání a jsou za to vyloučeni. Trest odpyká Filippini.
     
    56:57
    Poněkud živelný nájezd trojice litevských útočníků, byli příliš blízko u sebe, takže nemohli rozvinout žádnou kombinaci. Podle toho to také dopadlo.
     
    56:40
    Domácí napodruhé vyhazují puk, ale pouze do středního pásma.
     
    55:54
    Timmerův oblouček od červené čáry se snášel tak, že si Nauseda musel hodně hlídat břevno. Puk nakonec dopadl až za branku.
     
    54:54
    Kumeliauskas se rozjel do volného prostoru mezi trojici protihráčů, takže stihl i vystřelit, ale nebylo to nic, s čím by si Leeuwesteijn neporadil. Vyráží do rohu.

    Libor Štěpán

    Branky a nahrávky: 24. Kaleinikovas (Protčenko, Alisauskas), 36. Alisauskas (Krakauskas, Čizas), 49. Čizas (Kaleinikovas, Gintautas) – 21. Huisman (de Bonth, Sars), 54. Vosmer


    Litva: Nauseda (Armalis) – Alisauskas (C), Protčenko, Gusevas, Rumševicius, Krukovski, Čypas, Seniut, Dumčius – Kaleinikovas, Čizas, Gintautas – Četvertak, Kumeliauskas, Verenis – Bendžius, Grinius, Krakauskas – Kudrevičius, Laimutis, Noreika
    Trenér: Ron Pasco

    Nizozemsko: Leeuwesteijn (Oosterwijk) – Doop, Borgman, van Gorp (C), Jongmans, Loginov, Kronenburg, van Baarsen – Huisman, Sars, de Bonth – Schoningh, Filippini, Timmer – Collard, Nordemann, Tjin-a-Ton – Roodenburg, Spell, Vosmer
    Trenér: Doug Mason

    Rozhodčí: Ankersen (DEN), Borjajev (KAZ) – Monnaie (BEL), Rey (USA)

    Diváci: 2 413
    bahis siteleri