Mongolsko – Indonésie 9:3 (kon.) | Malajsie – Kuvajt 1:15 (kon.)
konec
Mongolsko
9:3 (2:0, 2:1, 5:2)
Indonésie
Úterý 16.04.2024, 13:00 • Ice Skating Rink, Kuvajt • Mistrovství světa - IV. Divize • 1. kolo
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 13:00.
     
    Vítám tu všechny milovníky exotického hokeje! A že se tentokrát bude jednat opravdu o pořádnou exotiku. V Kuvajtu totiž od úterka startuje světový šampionát IV. Divize, což je vůbec nejnižší level v hierarchii IIHF. Turnaj bude rozehrán soubojem Mongolska s Indonésií. Velkým favoritem duelu budou Mongolové, kterým loni jen těsně unikl postup. Indonésie naopak platila za otloukánka.
     
    Indonésie:
    Indonésie vstoupila do Mezinárodní hokejové federace 20. května roku 2016. Jedná se tedy o mladého člena světové hokejové rodiny. První mezinárodní zkušenosti sbírali místní hokejisté na kontinentálních a lokálních turnajích jako Asijské zimní hry, asijský Challenge Cup, či Hrách Jihovýchodní Asie. Premiéru si prožili v rámci Asijských zimních her v japonském Sapporu v roce 2017, kde v historicky prvním oficiálním duelu prohráli 3:10 s Íránem. První výhru Indonésané oslavili o rok později na Hrách Jihovýchodní Asie v Kuala Lumpur, když ve skupině zdolali 4:2 Indii a se stejným soupeřem pak uspěli i v souboji o třetí místo v rámci I. divize.

    Na turnaji IIHF ale debutovali až loni. Na šampionátu Divize IV. v mongolském Ulaanbaataru prohráli všechny tři zápasy a skončili čtvrtí. Indonésané začali debaklem 0:14 s Filipínami. Pak už to bylo lepší. Kuvajtu podlehli 2:4 a domácímu Mongolsku 1:5.

    Kapitánem a největší osobností týmu je Ronald Wijaya. Ten je historicky nejlepším střelcem a nejproduktivnějším hráčem reprezentace.
     
    Mongolsko:
    Mongolsko je hokejově zkušenější země než Indonésie. V IIHF figuruje už od roku 1999. Na mezinárodní úrovní debutovalo v témže roce v rámci Asijských her. V roce 2007 pak přišla také první účast na MS. Tehdy se jednalo o III. Divizi. Po roce 2013 si však Mongolové vybrali na šampionátech desetiletou přestávku, kterou vyplňovali jen na Asijských hrách a také na Challenge Cupu. Právě na druhém turnaji, který je určen pro asijské země, řekněme, druhého hokejového sledu, slavili zajímavé úspěchy a v letech 2018 a 2019 dokonce získali zlaté medaile. Loni přišel návrat do struktur MS v rámci nejnižší IV. Divize. Mongolsko navíc turnaj hostilo ve velmi důstojném prostředí nové haly v Ulaanbaataru, která by nedělala ostudu například ani ve druhé nejvyšší soutěži v Česku. Na zápasy pořadatelské reprezentace chodilo až 3000 diváků a Mongolům nakonec těsně unikl postup. V klíčovém duelu totiž podlehli 6:7 v prodloužení Filipínám.

    Na loňském šampionátu tým spoléhal na trojici hráčů, kteří ve třech utkáních nasbírali šest bodů. Bilancí 2+4 se mohli pochlubit Mishigsuren Namjil s Gereltem Iderem, gól a pět asistencí pak zapsal Erdenesukh Bold.
     
    Šampionátu se kromě Mongolska a Indie účastní také Malajsie a domácí Kuvajt. Dějištěm turnaje je Ice Skating Rink v hlavním městě Kuwait City.
     
    Úvodní sestavy:

    Mongolsko: Bazarvaani (Baatarkhuu) – Urtnasan, Purevdorj, Erdenetogtokh, Erdenebat, Zorigt – Gendunov (A), Namjil (C), Mishigsuren – Ider, Tsogtoo, Baatarkhuu – Undarmaa, Boldbaatar, Davaanyam – Enkhtur (A), Erdenejav, Ganbaatar.
    Trenér: Mergen Arslan

    Indonésie: Rais (Darmawan) – Prijanto, Kaykobad, Nugraha, Wijaya (A), Bagaskara, Yussanto – Salomo, Praptasuganda, Siregar – Fadilla, Hafiz, Novendra – Zea, Saputra (C), Sutanto.
    Trenér: Jevgenij Nurislamov

    Rozhodčí: Kang (KOR) – Alhammadi (UAE), Chua (MAS).
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    2:20
    Ariunbileg Erdenebat dostal dvě minuty za podrážení. Indonésie tedy bude hrát první přesilovku.
     
    4:41
    Mongolové se ubránili a jsou v plném počtu.
     
    5:00
    Mongolsko má v kádru hráče, který by měl být na úrovni MS IV. Divize výrazně rozdílový. Je jím rodilý Rus Batu Gendunov. Ten letos splnil podmínku alespoň tří sezón odehraných v Mongolsku a může si tak odbýt premiéru v národním týmu. Gendunov nastupoval v tomto ročníku za tým Darkhan a byl nejproduktivnějším hráčem soutěže, když z 12 utkání nasbíral 57 bodů (31+26). V soutěži navíc nastupují i další Rusové, kteří by mohli v budoucnu mongolskou reprezentaci klidně doplnit a zase výrazně zkvalitnit.

    Ještě ke Gendunovi. Dnes 25letý hokejista nastupoval například za mládež CSKA Moskva. Zahrál si také nejvyšší juniorskou MHL a později nasbíral 13 startů ve Vyšší lize, což je druhá nejvyšší liga v Rusku po KHL.
     
    7:47
    Mongolsko je zatím aktivnějším celkem. Indonésie dosud neohrozila brankáře Raise.
     
    9:53
    Mongolsko právě vstřelilo branku!
    Favorizované Mongolsko se ujímá vedení! Prosadil se právě zmíněný BATU BATOROVIČ GENDUNOV. Ten tedy dává první gól šampionátu a ukazuje, že bude velkým kandidátem na trofej pro nejlepšího střelce či vítěze kanadského bodování turnaje. Asistence: Nyamdavá Urtnasan.
     
    10:28
    Střely na branku – 5:0
     
    12:03
    Mongolsko pokračuje v náporu. Tomu se snaží odolávat 20letý brankář Izzan Rais. Ten se představil i na loňském šampionátu. V indonéské lize působí v celku Jakarta Panthers.
     
    13:49
    Činzolbó Mišigsuren odehrál puk mimo hrací plochu. Indonésie si tak zahraje druhou přesilovku.
     
    14:28
    Dvě minuty za krosček navíc dostal Mišigsuren Namžil. Mongolsko jde tedy do tří!
     
    16:29
    Indonésie však z dlouhé dvojnásobné přesilovky nevytěžila vůbec nic. Ani střelu na branku.
     
    17:12
    Anryan Saputra schytal dvě minuty za hákování. Přesilovka pro Mongolsko.
     
    18:37
    Mongolsko právě vstřelilo branku!
    Využitá přesilovka Mongolska! Přesně zamířil obránce ENCHSUCH ERDENETOGTOCH – 2:0. Asistence: Nyamdavaa Urtnasan a Batu Gendunov.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    První třetina patřila jasně Mongolsku. Jeho hráči přestříleli soupeře poměrem 10:0 a také se dokázali dvakrát střelecky prosadit. V 10. minutě otevřel skóre Batu Gendunov, v čase 18:37 pak zužitkoval přesilovou hru Enkhsukh Erdenetogtokh.
     
    Střely na branku – 10:0
     
    Hlavním trenérem Indonésie je Rus Jevgenij Nurislamov. Ten jako hráč působil v nižších zámořských soutěžích. Mihnul se i ve farmářské AHL, více toho pak odehrál o patro níže v ECHL. Doma pak nastupoval i v KHL například za Nižněkamsk, Jaroslavl a Mytišči. Na závěr kariéry hrál ještě několik let nižší soutěž v Kanadě. Ve svých 41letech se letos po pěti letech k hokeji vrátil právě v Indonésii. Za Jakartu Panthers odehrál šest utkání s bilancí šesti branek a šestnácti asistencí. U toho přijal pozici reprezentačního kouče. Nurislamovým asistentem je stejně starý krajan Arťom Bezrukov. I ten hraje místní ligu dokonce už druhým rokem. V příští sezóně by tak teoreticky mohl pomoci reprezentaci i jako hráč.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:59
    Činzolbó Mišigsuren dostal dvouminutový trest za krosček. Mongolové v zápasu dominují, ale trošku je zlobí disciplína.
     
    21:43
    Mongolsko právě vstřelilo branku!
    Mongolové se prosazují dokonce ve vlastním oslabení! Obranu soupeře si vychutnal BATU GENDUNOV, který skóruje podruhé v zápase – 3:0. Bez asistence.
     
    23:00
    Mongolsko je v plném počtu.
     
    24:36
    Za podrážení je vyloučen Daffa Bagaskara. Přesilovka pro Mongolsko.
     
    26:37
    Hráči Indonésie oslabení přestáli. Jsou v plném počtu.
     
    28:14
    Mongolsko právě vstřelilo branku!
    Mongolsko vede už o čtyři góly! Do střelecké listiny se zapisuje také ENCHAMGALAN ERDENEŽAV. Asistence: Munchtulga Ganbátar.
     
    30:01
    Indonésané si krátce před polovinou utkání připsali vůbec první střelu na branku. Jinak ale stále sledujeme naprosto jednoznačnou partii.
     
    31:00
    Střely na branku – 16:1
     
    33:21
    Ligu v Indonésii ovládl tým Batavia Demons, který po vítězství v základní části kraloval i v play-off. Ve finále přehrál až čtvrtý nasazený celek Jakarta Panthers. Nejproduktivnějším hráčem soutěže byl se 42 body (26+16) Saveli Molčanov z týmu Phoenix Tangerang. Jen o bod méně nasbíral asistent reprezentačního trenéra Arťom Bezrukov. Soutěž má zajímavé mezinárodní zastoupení. Nastoupilo v ní například osm Rusů, Kanaďanů i Japonců. Nescházeli také dva Američané, Brit či Jihokorejec.
     
    37:15
    Indonésie právě vstřelila branku!
    Druhá střela Indonésie v zápase končí gólem! Brankáře Bazarvaaniho překonal ABRAHAM NOVENDRA – 4:1. Bez asistence.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Po druhé třetině vede Mongolsko nad Indonésií 4:1. Mongolové nadále herně jasně dominují a jejich soupeři si kromě ojedinělé akce, z níž také vstřelili gól, téměř nic nevytvořili. Ve 22. minutě zvýšil na 3:0 ve vlastním oslabení Batu Gendunov. Čtvrtou trefu svého týmu pak zaznamenal Enkhamgalan Erdenejav. Ve 38. minutě se pak dočkali i Indonésané. Teprve z jejich druhé střely na branku se trefil Abraham Novendra.
     
    Střely na branku – 20:2 (10:0, 10:2)
     
    V mongolské lize v letošní sezóně nastupovalo pět týmů. Z titulu se radoval tým Darkhan, který ve finále přehrál Khangarid. Bronz pak získal celek Sharin Gol, byť šel do zápasu o třetí místo ze čtvrté příčky. Hráčské kádry nejsou tak národnostně pestré jako v Indonésii. Kromě domácích Mongolů zde působí ještě šest Rusů.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:12
    Začala třetí třetina tohoto duelu. Mongolové dosud byli jasně lepší. Uvidíme, zda se Indonésie ještě dokáže herně trochu zvednout.
     
    42:05
    Nejstarším hráčem Mongolska je 41letý Mishigsuren Namjil, který zastává pozici kapitána. Nejmladšími členy kádru jsou naopak sedmnáctiletí Chinzolboo Mishigsuren, Tsengel Undarmaa a druhý brankář Sodbileg Baatarkhuu.
     
    44:32
    Vyloučení v týmu Indonésie:
    Rizqi Akira Prijanto – 2 min., krosček.
     
    44:39
    Mongolsko právě vstřelilo branku!
    Bleskově využitá přesilovka! 7 sekund po buly se prosazuje NYAMDAVÁ URTNASAN, který zvyšuje na 5:1. Asistence: Batu Gendunov.
     
    45:30
    Také ve třetí třetině pokračuje nezměněný obraz hry. Indonésie dosud nevystřelila.
     
    46:44
    Indonésie právě vstřelila branku!
    Jestli se Indonésie může o něco opřít, tak je to produktivita! Třetí střela na branku v zápase přináší druhý gól! LUCAS SALOMO se zapisuje mezi střelce a snižuje na docela přijatelný rozdíl – 5:2. Asistence: Kenneth Dero Siregar.
     
    47:10
    Mongolsko právě vstřelilo branku!
    Mongolové ale rychle odpovídají! NYAMDAVÁ URTNASAN se trefuje podruhé v zápase a jeho tým opět vede o čtyři branky – 6:2. Asistence: Munchtulga Ganbátar.
     
    48:12
    Mongolsko právě vstřelilo branku!
    O 62 sekund později přidává Mongolsko další gól! Prosadil se také kapitán MIŠIGSUREN NAMŽIL. Asistence si připsali Batu Gendunov a Nyamdavaa Urtnasan, kteří jsou s bilancí 2+3 nejproduktivnějšími hráči duelu – 7:2. Asistence: Batu Gendunov a Nyamdavá Urtnasan.
     
    49:07
    Střely na branku ve 3. třetině – 9:1
     
    50:00
    Nejmladším hráčem Indonésie je teprve 15letý Adler Bennerscheidt, který se ale nevešel do dnešní zápasové nominace. Nejstarším členem kádru je ve 41 letech Felix Yussanto.
     
    51:23
    Mongolsko právě vstřelilo branku!
    Skóre duelu postupně narůstá do rozměrů, které odpovídají obrazu hry. Na 8:2 navyšuje CENGEL UNDARMÁ. Asistence: Činzolbó Mišigsuren.
     
    52:59
    Indonésie právě vstřelila branku!
    Ve třetí třetině sledujeme solidní brankové hody! Skóre duelu koriguje 17letý RAIHAN HAFIZ. Mongolský brankář Bazarváni už musí být nešťastný, jelikož inkasoval třetí gól ze čtvrté střely soupeře. Bez asistence.
     
    55:05
    Mongolsko právě vstřelilo branku!
    Další gól! Ten přidává mongolský útočník GERELT IDER, který upravuje na 9:3. Dočkáme se dvojciferného skóre? Asistence: Cerenbalžir Bátarchú.
     
    57:22
    Rizqi Akira Prijanto zahákoval unikajícího protihráče a proti Indonésii je nařízeno trestné střílení!
     
    57:22
    Trestné střílení nebylo proměněno a Mongolsko si tak musí ještě počkat na desátý gól.
     
    Konec zápasu.
     
    Úvodní zápas světového šampionátu IV. Divize v Kuvajtu skončil jasnou výhrou Mongolska 9:3. Nutno říci, že hokejisté Indonésie byli mimořádně produktivní, když dokázali třikrát skórovat ze čtyř střel na branku. Na mnohem kvalitnějšího soupeře to však zdaleka nestačilo. Na straně Mongolů se bodově nejvíce dařilo Nyamdaváovi Urtnasanovi s Batuem Gendunovem. Oba zápas zakončili s bilancí dvou tref a tří asistencí.
     
    Střely na branku – 34:4 (10:0, 10:2, 14:2)
     
    Utkání navštívilo 50 diváků. Z mé strany je to již vše. Šampionát bude pokračovat v 17:00 soubojem domácího Kuvajtu s Malajsií. (15:22:13)

    Martin Augustin

    Branky a nahrávky: 10. Gendunov (Urtnasan), 19. Erdenetogtoch (Urtnasan, Gendunov), 22. Gendunov, 29. Erdenežav (Ganbátar), 45. Urtnasan (Gendunov), 48. Urtnasan (Ganbátar), 49. Namžil (Gendunov, Urtnasan), 52. Undarmá (Mišigsuren), 56. Ider (C. Bátarchú) – 38. Novendra, 47. Salomo (Siregar), 53. Hafiz


    Mongolsko: Bazarváni (S. Bátarchú) – Urtnasan, Pürevdorž, Erdenetogtoch, Erdenebat, Zorigt – Gendunov, Namžil /C/, Mišigsüren – Ider, Cogtó, C. Bátarchú – Undarmá, Boldbátar, Daványam – Enchtur, Erdenežav, Ganbátar.
    Trenér: Mergen Arslan

    Indonésie: Rais (Darmawan) – Prijanto, Kaykobad, Nugraha, Wijaya, Bagaskara, Yussanto – Salomo, Praptasuganda, Siregar – Fadilla, Hafiz, Novendra – Zea, Saputra /C/, Sutanto.
    Trenér: Jevgenij Nurislamov

    Rozhodčí: Kang (KOR) – Alhammadi (UAE), Chua (MAS)

    Diváci: 50
    bahis siteleri