Barcelona – Real Sociedad 2:0 (kon.)
konec
FC Barcelona
2:0 (1:0)
Real Sociedad San Sebastian
Pondělí 13.05.2024, 21:00 • Estadio Olímpico (Barcelona) • Španělská LaLiga • 35. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:00.
     
    Vítám tu všechny milovníky fotbalu! 35. kolo španělské La Ligy ukonči pondělní dohrávka mezi Barcelonou a Realem Sociedad. Domácím patří v tabulce třetí místo a v případě vítězství se mohou dostat na druhé. San Sebastian je sedmý a stale bojuje o účast v evropských pohárech.
     
    Real Sociedad (7. místo, 14 – 12 – 8, skóre 48:35, 54 bodů)
    Fotbalisté Realu Sociedad jdou do pondělní dohrávky ze sedmého místa a ztrátou jediného bodu na šestý Betis, což je pozice, která zajišťuje účast ve skupinové fázi Evropské ligy. Naposledy Baskové zabrali, když doma zdolali 2:0 Las Palmas. Tím přerušili sérii tří utkání bez výhry, jejíž součástí byla třeba domácí remíza s poslední Almeríí či porážka 0:1 s Realem Madrid. Nejlepším střelcem celku ze San Sebastianu je Mikel Oyarzabal s devíti zásahy.

    Posledních 5 zápasů R. Sociedad:
    Alavés – R. Sociedad 0:1
    R. Sociedad – Almería 2:2
    Getafe – R. Sociedad 1:1
    R. Sociedad – Real Madrid 0:1
    R. Sociedad – Las Palmas 2:0
     
    FC Barcelona (3. místo, 22 – 7 – 5, skóre 70:43, 73 bodů)
    Tato sezóna je pro Barcelonu zklamáním. Skončí bez trofeje. Na ději na titul ztratili Blaugranas dávno, v Lize mistrů vypadli ve čtvrtfinále s PSG a ještě jim hrozí, že v La Lize skončí až za menším lokálním klubem z Girony, který aktuálně drží druhé místo. Právě na hřišti tohoto celku Barca před týdnem prohrála 2:4 a katalánskému konkurentovi tak podlehla i podruhé v tomto ročníku. Aktuální forma svěřenců kouče Xaviho rovněž není moc dobrá. Z posledních čtyř soutěžních duelů prohráli hned tři. Porazit dokázali jen doma Valencii, která však hrála celý druhý poločas o deseti a na to také doplatila. Nejlepším střelcem týmu je se 17 góly Robert Lewandowski.

    Posledních 5 zápasů Barcelony:
    Cádiz – Barcelona 0:1
    Barcelona – PSG 1:4 (LM)
    Real Madrid – Barcelona 3:2
    Barcelona – Valencia 4:2
    Girona – Barcelona 4:2
     
    Úvodní sestavy:

    FC Barcelona: ter Stegen (C) – Koundé, Cubarsí, I. Martínez, Cancelo – Gündoğan, Christensen, Pedri – Yamal, Lewandowski, Raphinha.
    Náhradníci: I. Peña, Kochen – Fort, Alonso, Roberto, Félix, Araújo, F. Torres, F. López, Romeu, Roque.
    Trenér: Xavi

    Real Sociedad San Sebastian: Remiro – Elustondo, Le Normand, Pacheco – H. Traoré, Turrientes, Merino, Aramburu – Bra. Méndez, Oyarzabal (C) – Becker.
    Náhradníci: Marrero – Odriozola, Sadiq, Zacharjan, A. Silva, Tierney, Kubo, P. Marín, Barrenetxea, U. González, Olasagasti, Rupérez.
    Trenér: Imanol Alguacil

    Rozhodčí: Cuadra – Porrasová, Sánchez.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Domácí začali aktivně a k dispozici měli rohový kop. Ten skončil v náručí brankáře Álexe Remira.
     
    5
    První šanci zápasu si vypracovali hosté! Měl ji Sheraldo Becker, který z dobré pozice uvnitř pokutového území přestřelil!
     
    9
    Nyní se Becker dopustil útočného faulu.
     
    10
    Hosté zatím hrají velmi aktivně a mají poměrně výraznou převahu v držení míče. na to při zápasech Blaugranas nejsme moc zvyklí.
     
    12
    K centru ze strany se dostal Robert Lewandowski. Spoluhráče však nenašel.
     
    15
    Real Sociedad opět kombinuje na útočné polovině. Barca působí trochu zakřiknutě.
     
    19
    Aktivní Sheraldo Becker se dostal s míčem za obranu. Jeho zakončení vyrazil ter Stegen, ale vzrušení bylo nakonec zbytečné. Rozhodčí totiž dopískl útočníkovi Realu Sociedad útočný faul.
     
    20
    João Cancelo vysunul na levém křídle Raphinhu. Ten se dostal do pokutového území, kde posílal přihrávku na penaltu. Tam však zasáhl bránící hráč.
     
    22
    Sheraldo Becker dostal přihrávku za obranu, přesprintoval Cubarsího a tvrdou střelou, která se odrazila za čáru od brankové konstrukce, překonal ter Stegena. Gól však neplatí, následně byl totiž domávnut a dopísknut ofsajd!
    22. Becker skóroval z ofsajdu.
     
    24
    Hra Barcelony postrádá přesnost. Hosté působí namotivonanějším dojmem. Rychle protihráče dostupují a samo jsou na balónu jistější.
     
    26
    Domácí teď ale zahrozili. Lamine Yamal si v šestnáctce narazil míč s Gündoğanem a už to vypadalo, že bude zakončovat sám před Remirem. To mu však v poslední chvíli překazil obránce Jon Pacheco!
     
    28
    Střely celkem – 1:2
     
    28
    Hostující hráči nyní dokázali vyjet z presinku Barcelony až na svou útočnou polovinu.
     
    29
    Zatím je znát, že více o co hrát mají hosté. Barca sice může na druhé místo před Gironu, ale do Ligy mistrů postoupí tak jako tak. Baskové bojují o účast v evropských pohárech, které nemají zdaleka ještě jisté.
     
    31
    Nákop z hloubi pole prodloužil hlavou směrem na bránu Robert Lewandowski. Álex Remiro neměl se situací, která byla do statistik zapsána jako první střela mezi tyče, problémy.
     
    32
    Domácí se snaží zklidnit hru kombinací ve středu hřiště.
     
    33
    Brais Méndez táhl útočnou akci Realu Sociedad, ovšem dobře se s ním vrátil Pedri, který mu na vlastní polovině čistě odebral míč.
     
    35
    Domácí ztratili na vlastní polovině míč. Robin Le Normand se ale ukopl. Nevím, zda chtěl ter Stegena překvapit střelou z dálky, nebo to snad měl být centr. Každopádně poslal lehký pozdrav do rukavic gólmana celku z Katalánska.
     
    36
    Raphinha převzal míč na hranici šestnáctky. Navedl si ho na střed, rána pravačkou však končí na těle protihráče, který ho včas dostoupil.
     
    37
    Hosté se snaží konstruktivně rozehrávat i přes presink Barcelony. Nyní si hodně koledovali a nakonec to museli řešit odkopem do autu.
     
    38
    Domácí byli blízko k vedoucímu gólu! Gündoğan vyvezl míč k pokutovému území. Předal ho Pedrimu, který sklepl proti noze Raphinhi. Ten trefil přízemní střelou levou tyč Remirovy brány a dorážející Gündoğan z těžké pozice přestřelil!
    38. Raphinhova tyč.
     
    40
    Barcelona právě vstřelila branku!
    Domácí v závěru poločasu ožili a nyní otevírají skóre! İlkay Gündoğan si naběhl na hrot útoku. Tam posunul míč přesně na LAMINEHO YAMALA, který měl před sebou už jen Remira a balón poslal po zemi k tyči po jeho pravé ruce.
    40. Lamine YAMAL - 1:0
     
    43
    Za hosty se snažil odpovědět Sheraldo Becker. Ten si zaběhl za obranu z levé strany. Jeho přízemní střela však směřovala vedle vzdálenější tyče.
     
    45
    Centr Lamineho Yamala z pravé strany směřoval na vzdálenější tyč, kde byl Robert Lewandowski. Balón byl ale přeci jen až moc vysoký a polský útočník nedoskočil tak, aby mohl nebezpečně hlavičkovat.
     
    45+1
    První poločas bude nastaven o minutu.
     
    45+1
    Ještě náznak nebezpečné akce Barcelony. İlkay Gündoğan se snažil posunout míč na Raphinhu. Pokud by to dokázal, běžel by jeho spoluhráč sám na gólmana.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Barcelona vede po prvním poločase nad Realem Sociedad 1:0. Domácí přitom začali ospale a blíže ke vstřelení gólu byli spíše hosté. Aktivní byl především Sheraldo Becker, který měl dobrou šanci v úvodu a později dokonce skóroval, ale radost mu zkazil ofsajd. Blaugranas se probudili v závěrečné desetiminutovce. Nejprve trefil tyč Raphinha a ve 40. minutě se po prostrčení od Gündoğana již prosadil Lamine Yamal.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Raphinha se hned odhodlal k průniku. V šestnáctce ho odstavil od míče Le Normand.
     
    47
    Ani jeden z trenérů nevyužil poločasovou přestávku ke střídání.
     
    48
    Domácí rozehráli nakrátko rohový kop. Míč se pak dostal k Raphinhovi, který na nic nečekal a zkusil to z pozice kousek za pokutovým územím. Jeho projektil prosvištěl nad bránou.
     
    49
    Střely na bránu – 2:1
     
    50
    Domácí se zatím od začátku druhého dějství většinou drží na útočné polovině. Real Sociedad bude muset přidat, pokud chce na Estadiu Olímpico něco uhrát.
     
    51
    İlkay Gündoğan zasáhl vysokou nohou do čela Robina Le Normanda a dostal za to žlutou kartu. Stoper hostí má na hlavě krvavý šrám a momentálně je ošetřován.
     
    53
    Zdá se, že to nebude nic vážného. Le Normand dostal nový čistý dres. Na tom původním zřejmě byly stopy od krve.
     
    54
    Utkání v tuto chvíli pokračuje i s ošetřeným Robinem Le Normandem na hřišti.
     
    55
    Rohový kop hostí zahrával Beñat Turrientes. Na přední tyči pouštěl míč za sebe Pacheco, Oyarzabal pak nedosáhl.
     
    57
    Potlesk domácích fanoušků, kteří ocenili snahu fotbalistů Barcelony ve středu hřiště, kde dokázali získat míč do svého držení.
     
    57
    Lamine Yamal byl při svém průniku držel Jonem Aramburuem, který dostal žlutou kartu.
     
    59
    Zápas nemá nějaké závratné tempo. Je spíše v zájmu hostí ho zvýšit. Barce to teď asi vcelku vyhovuje takto.
     
    61
    Z hranice šestnáctky se dostal ke střele Brais Méndez. Trefil mladého stopera Paua Cubarsího.
     
    62
    Po hostujícím rohu se dostal k odraženému míči Hamari Traoré. Střela mu nesedla a ter Stegen ji pohledem kontroloval.
     
    63
    Útočná snaha Lamineho Yamala nyní nebyla úspěšná. Velký barcelonský talent se dostal s míčem za brankovou čáru.
     
    64
    Jules Koundé byl zastaven nedovoleným zákrokem Jona Pacheca. Obránce Realu Sociedad dostal žlutou kartu.
     
    65
    Standardka byla rozehrána nakrátko. Domácí kombinují.
     
    65
    Nyní jsme viděli krásný fotbalový moment! Z dálky se opřel do míče Raphinha. Balón směřoval do pravé šibenice, odkud ho vyškrábl na roh skvělým zákrokem Álex Remiro!
    65. Krásná rána Raphinhi a skvělý zákrok Remira.
     
    67
    Mohlo být srovnáno! Po chybě domácích v rozehrávce se dostal k míči Brais Méndez. Ten s ním prošel do pokutového území a pak ho po zemi poslal jen těsně vedle levé tyče. Ter Stegen jen klečel ve středu brány a tlačil míč očima!
    67. Velká šance Braise Méndeze.
     
    68
    Na druhé straně směřoval do šestnáctky zase Yamal. Ten se k zakončení nedostal.
     
    69
    Před Beckerem zasahoval Iñigo Martínez. Bude z toho aut, ale nejprve se bude střídat a to na obou stranách.
     
    70
    Střídání v týmu FC Barcelona:
    ze hřiště odchází Andreas Christensen, přichází Sergi Roberto,
    ze hřiště odchází Pedri, přichází Fermín López.
     
    70
    Střídání v týmu Real Sociedad San Sebastian:
    ze hřiště odchází Jon Pacheco, přichází Kieran Tierney,
    ze hřiště odchází Sheraldo Becker, přichází Takefusa Kubo,
    ze hřiště odchází Jon Aramburu, přichází Ander Barrenetxea.
     
    71
    Dvacet minut do konce normální hrací doby. Barca stále drží těsné vedení.
     
    73
    Takefusa Kubo se na pravém křídle uvolnil a uvedl se ranou levačkou na zadní tyč. Tu přečetl Marc-André ter Stegen a pro míč si doskočil.
     
    75
    Lamine Yamal předal míč na střed hřiště Fermínovi Lópezovi. Ten zkusil tvrdou střelu, kterou zablokovala defenziva Katalánců.
     
    76
    Střídání v týmu FC Barcelona:
    ze hřiště odchází Robert Lewandowski, přichází Ferrán Torres.
     
    77
    Ferrán Torres mohl hned po příchodu na trávník pojistit náskok Barcelony! K míči se dostal na hranici šestnáctky, odkud vyslal přízemní ránu na vzdálenější tyč. Remiro ji levou rukou vytáhl mimo bránu!
    77. Šance Torrese.
     
    78
    Po následném rohu se hosté ubránili.
     
    79
    Střídání v týmu Real Sociedad San Sebastian:
    ze hřiště odchází Brais Méndez, přichází Arsen Zacharjan,
    ze hřiště odchází Hamari Traoré, přichází Álvaro Odriozola.
     
    80
    Hodně ostrý souboj Robina Le Normanda s Ferránem Torresem. Posouzeno jako faul hráče Barcelony a bude z toho tedy zajímavá standardka pro Basky.
     
    81
    Přes zeď to zkoušel Arsen Zacharjan. Jeho rána se kroutila přes zeď směrem po pravé ruce ter Stegena. Neměla ale takovou razanci, aby zkušeného gólmana Blaugranas zaskočila.
     
    82
    João Cancelo se pustil do útoku na levé straně. Álvaro Odriozola ho stačil doběhnout a srazil míč na roh.
     
    82
    Odražený míč po rohu si našel střelecky aktivní Raphinha. Ten zamířil mimo bránu.
     
    84
    Domácí směřovali do otevřenější obrany soupeře. Na pravé straně šestnáctky byl volný Lamine Yamal. Ten přebíral balón na pravačku, ale chtěl střílet levačkou. To stačilo Kieranovi Tierneymu, aby ho dostoupil a nenechal zakončit.
     
    85
    Další snaha Lamineho Yamala. Jeho střela byla tentokrát tečována na roh.
     
    86
    Centr Gündoğana od rohového praporku boxoval do bezpečí Remiro.
     
    87
    Hosté už potřebují myslet hlavně na ofenzivu. Čas se rychle krátí.
     
    88
    Vypadalo to, že Raphinha převzal míč na levém křídle v ofsajdu. Hra ale pokračovala, nicméně přihrávka Raphinhi před bránu pak neprošla k adresátovi.
     
    88
    Následoval faul Mikela Merina na Joãa Cancela. Standardní situace pro Barcu.
     
    89
    Raphinha to zkusil přímo. Trefil bránícího hráče, dorážející Fermín López zase neprostřelil Odriozolu, který se pak balónu dotkl rukou. Sudí však ukazuje, že to bylo po odrazu od nohy.
     
    90
    Už běží poslední minuta řádné hrací doby. Za malou chvíli dostaneme informaci o nastavení.
     
    90+1
    Rozhodčí jde k monitoru VAR. Vůbec netuším, co se bude posuzovat...
     
    90+2
    Penalta pro Barcelonu! Rozhodčí se s poměrně velkým odstupem vrátil po intervenci VAR k počínání Odriozoly! Ten totiž zahrál rukou hned dvakrát a v jednom případě nakonec porušil pravidla. Poprvé ho trefila střela Raphinhi, podruhé se pak balón odrazil do jeho paže po dorážce Fermína Lópeze.
    90+2. Odriozola zahrál po přímém kopu Raphinhi hned dvakrát rukou a po intervenci VAR se nakonec pískala penalta.
     
    90+3
    Žlutá karta pro tým Real Sociedad San Sebastian (Álvaro Odriozola).
     
    90+4
    Barcelona právě vstřelila branku!
    Penaltu proměňuje RAPHINHA! Ten ji kopl po zemi k levé tyči. Remiro se tam sice natahoval, na míč ale nedosáhl – 2:0.
    90+4. RAPHINHA - 2:0
     
    90+4
    Raphinha dostal žlutou kartu za oslavu se svléknutým dresem.
     
    90+5
    Střídání v týmu FC Barcelona:
    ze hřiště odchází İlkay Gündoğan, přichází Oriol Romeu.
     
    90+6
    Rozhodčí ještě přidává něco nad rámec původně avizovaných čtyř nastavených minut.
     
    90+7
    Konec zápasu.
     
    Fotbalisté Barcelony zdolali Real Sociedad 2:0 a v tabulce se dostali na druhé místo před Gironu. Hosté zůstávají sedmí.

    Domácí začali utkání ospale. Určitě si oddechli po trefě Beckera, po níž byl dopísknut ofsajd. Blaugranas přidali až s blížícím se koncem prvního dějství a ve 40. minutě se po přihrávce Gündoğana prosadil Lamine Yamal. Po změně stran hosty podržel brankář Remiro, který si připsal výborné zákroky po ráně Raphinhi či zakončení střídajícího Torrese. Na straně Realu Sociedad byl nejblíže k vyrovnání Brais Méndez, jehož střela minula bránu jen těsně. V samotném závěru duelu pak Barcu definitivně uklidnil pokutový kop. Ten byl nařízen až po intervenci VAR, která přišla docela s odstupem a odhalila ruku Odriozoly v šestnáctce. Penaltu pak proměnil Raphinha, jenž se tak odměnil za svou aktivitu v utkání.
     
    Statistiky zápasu:
    Držení míče: 57 % : 43 %.
    Střely na branku: 5:3. Střely mimo: 5:5. Rohy: 6:2. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 12:14. (23:07:13)

    Martin Augustin

    Branky: 40. Yamal (Gündoğan), 90+4. Raphinha (pen.)

    Karty:   51. Gündoğan (BAR), 90+4. Raphinha (BAR) – 57. Aramburu (RSC), 64. Pacheco (RSC), 90+3. Odriozola (RSC)


    Držení míče: 57 % : 43 %.
    Střely na branku: 5:3. Střely mimo: 5:5. Rohy: 6:2. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 12:14.
    FC Barcelona: ter Stegen (C) – Koundé, Cubarsí, I. Martínez, Cancelo – Gündoğan (90+5. Romeu), Christensen (70. Roberto), Pedri (70. F. López) – Yamal, Lewandowski (76. F. Torres), Raphinha.
    Náhradníci: I. Peña, Kochen – Fort, Alonso, Félix, Araújo, Roque.

    Trenér: Xavi

    Real Sociedad San Sebastian: Remiro – Elustondo, Le Normand, Pacheco (70. Tierney) – H. Traoré (79. Odriozola), Turrientes, Merino, Aramburu (70. Barrenetxea) – Bra. Méndez (79. Zacharjan), Oyarzabal (C) – Becker (70. Kubo).
    Náhradníci: Marrero – Sadiq, A. Silva, P. Marín, U. González, Olasagasti, Rupérez.

    Trenér: Imanol Alguacil

    Rozhodčí: Cuadra – Porrasová, Sánchez
    bahis siteleri