Nový Zéland – Belgie 0:6 (kon.) | Turecko – Bulharsko 1:5 (kon.) | Tchaj-wan – Gruzie 4:6 (kon.)
konec
Nový Zéland
0:6 (0:1, 0:4, 0:1)
Belgie
Sobota 27.04.2024, 12:00 • Zimnijat dvorec na sporta, Sofija • Mistrovství světa - II. B Divize • 4. kolo
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 12:00.
     
    Vítám všechny fanoušky leckdy i poněkud exotického hokeje z nižších divizí mistrovství světa! V tomto týdnu jsou na programu hned dvě a v tomto přenosu se podíváme do II. B divize, tj. na 5. nejvyšší úroveň. Její turnaj se letos hraje v bulharské Sofii a v sobotu se odehraje už její 4. kolo, které za jistých nepříliš pravděpodobných okolností může dopředu rozhodnout o postupujícím. První podmínkou je, aby Nový Zéland nekladl příliš velký odpor a zatím zcela suverénní Belgie získala další 3 body. Splní Belgičané roli favorita, nebo Ice blacks po Gruzii zaskočí další silný tým?
     
    Nový Zéland

    Počátky ledního hokeje na Novém Zélandu se datují do 30. let, kdy začali hrát hokej farmáři na zamrzlých jezerech Jižního ostrova. První organizovaný turnaj se odehrál roku 1937 a krátce poté byla založena asociace ledových sportů, kam patřil i hokej. Přes takto staré počátky trvalo celých 40 let, než se stal Nový Zéland členem IIHF a dalších 10 let, než vstoupil na mezinárodní scénu. Nový Zéland patří mezi země, kde reprezentace vznikla mnohem dříve než pravidelná ligová soutěž. Ta se začala hrát až roku 2005. Poprvé se Ice Blacks, jak se národnímu týmu říká, představili na MS v roce 1987, nepřetržitě pak na mezinárodní scéně působí od roku 1995. Nejlepšího výsledku dosáhli v roce 2011, posledním před reorganizací do současné podoby, kdy obsadili 2. místo ve své skupině II. divize a po reorganizaci byli zařazeni do výkonnostně vyšší divize II. A, z níž však okamžitě sestoupili a od té doby se do ní neúspěšně snaží vrátit. V poslední době však došlo k jistému poklesu úrovně národního týmu, loni v Turecku měli Novozélanďané dokonce potíže se záchranou, kterou museli zachraňovat až v posledních 2 zápasech výhrami nad Mexikem a Tureckem.

    Bilance z posledních 5 MS:
    2023, II. B divize: 2-0-0-3 15:22. 6 bodů, 4. místo
    2022, II. B divize: neúčast z důvodu proticovidových opatření na Novém Zélandu
    2019, II. B divize: 3-0-0-2 26:18, 9 bodů, 3. místo
    2018, II. B divize: 4-0-0-1 33:14, 12 bodů, 2. místo
    2017, II. B divize: 4-0-0-1 23:11, 12 bodů, 2. místo

    Letos však do Bulharska přivezli jednak citelně omlazený, jednak ale také výrazně posílený tým. Dlouhou dobu platilo, že aby cizinec mohl hrát na Novém Zélandu hokej, musel se také v klubech nějakým způsobem podílet na trénování mládeže. A až poté, co se osvědčili, nikoliv v té nejkratší možné lhůtě, mohli dostat občanství a reprezentovat svoji novou zemi. Ještě loni tak měl národní tým v sestavě „pouze“ 5 naturalizovaných hráčů, letos jich však je celých 11! A to včetně jednoho Čecha, který patřil i do té loňské pětice, Ondřeje Kozáka, odchovance rakovnického hokeje, jenž však žije a hraje na Novém Zélandu již 10 let a od loňska je členem reprezentace. Posílený celek měl za hlavní cíl nemít problémy se záchranou, což se mu podařilo splnit hned od začátku, nejprve jasným vítězstvím 5:1 nad nováčkem z Tchaj-wanu, na které navázala absolutní senzace v souboji s Gruzií, jež měla být hlavním aspirantem na postup, ale v herně poměrně vyrovnaném utkání Ice blacks proměňovali své šance a vyhráli 6:2. Ovšem v zatím posledním duelu pravděpodobně poněkud podcenili domácí výběr a ač to ze stavu 2:5 v závěru dotáhli aspoň do prodloužení, podlehli Bulharsku 6:7 po nájezdech. V součtu to tak zatím dává se ziskem 7 bodů a skóre 17:10 2. místo průběžného pořadí. Tahounem týmu je 30letý obránce Stefan Amston, novozélandský rodák vlastnící také švédský pas, který se do reprezentace vrátil po 5 letech a ve 3 zápasech turnaje zaznamenal 9 bodů za 5 branek a 4 asistence. Druhý nejproduktivnější hráč celého turnaje. Z útočníků se zatím nejlépe vede 36letému Kanaďanovi Colinu McIntoshovi s bohatou kariérou po celém světě včetně polské, francouzské a maďarské ligy, jenž je na Novém Zélandu 7 let a odbývá si reprezentační premiéru. Zatím 6 bodů (2+4). Jedničkou v brance pak je další Kanaďan, 30letý Joel Hasselman, jehož kariéra před příchodem do ostrovní země před 5 lety není známá, dres národního týmu obléká od loňského roku.
     
    Belgie

    Belgie je jednou z prvních zemí, kam se lední hokej s pukem z Kanady rozšířil. Je proto jedním ze zakládajících členů IIHF. Na ME posbírala celkem 4 medaile (zlato 1913, stříbro 1927, bronz 1910 a 1911), což jsou její největší historické úspěchy. S rozvojem hokeje v dalších zemích ale úroveň belgického hokeje postupně upadala a měl dokonce několikaleté mezery v účasti na mistrovství světa, nepřetržitě ho hraje až do roku 1989. Na přelomu století pak došlo ke zlepšení výkonnosti a dostavil se největší úspěch moderních dějin v podobě postupu do I. divize MS, kterou si Belgie zahrála v roce 2004, ale v konkurenci například Běloruska a Norska neměla žádnou šanci. Po poslední reorganizaci v roce 2012 hned napoprvé postoupila do II. A divize a hrála ji 7 let. Od sestupu v roce 2019 se marně snaží o návrat zpět, letos to zkouší už potřetí. Loni byla blízko, ale v klíčovém zápase přes velký tlak v závěru podlehla multinárodnímu výběru v dresech Spojených arabských emirátů 3:4. Také letos má jasný cíl, ovšem v cestě jí stojí hlavně nevyzpytatelná a silná Gruzie, která loni po zdaleka ne prvních problémech s nelegálními hráči v týmu úředně sestoupila. Podaří se Belgii porazit tým s mnoha Rusy v sestavě?

    Bilance z posledních 5 MS:
    2023, II. B divize: 4-0-0-1 33:10, 12 bodů, 2. místo
    2022, II. B divize: 2-0-0-2 22:8, 6 bodů, 3. místo
    2019, II. A divize: 0-1-0-4 11:22, 2 body, 6. místo – sestup do II. B divize
    2018, II. A divize: 1-0-0-4 11:28, 3 body, 5. místo
    2017, II. A divize: 2-0-0-3 17:27, 6 bodů, 4. místo

    Proti loňsku doznal belgický tým jen mírných změn, stále platí, že když už se v něm objeví hráč, který má i jiný pas (letos jich je 5), znamená to, že má belgické kořeny, nebo v zemi žije opravdu mnoho let. To je i případ jednoho z nováčků, již 44letého Slováka Marka Žiarného, odchovance zvolenského hokeje, který se však v dospělosti v rodné zemi neprosadil a do Belgie odešel již před 21 lety. Proč se rozhodl obléct národní dres až nyní, by mohlo být zajímavým příběhem. Belgičané přijeli do Sofie s jasným předsevzetím a od začátku dávají jasně najevo, že tento jejich tým do II. B divize výkonnostně nepatří. Proti Turecku se první třetinu rozehřívali, než ho smázli 8:0, do domácích Bulharů se opřeli už od začátku, 11:1. Ani Tchaj-wan nepředstavoval vážnou překážku, ačkoliv se dokázal držet téměř celou první třetinu. Po další vysoké výhře 8:1 mají Belgičané plný počet bodů, skóre 27:2 a před sebou poslední 2 zápasy, které ukážou, jak vážně to tentokrát s postupem myslí. Hned 5 hráčů má zatím průměr víc než 2 bodů na zápas na turnaji, a to včetně 32letého kapitána a nejlepšího obránce týmu Vadima Gyesbreghse, jenž má klíčovou roli v dospělém nároďáku již od svých 17 let, přitom po 2 letech v nižší americké juniorce a 4 letech ve Francii se mimo domácí ligu už 6 let nepodíval. Zatím posbíral 8 bodů (4+4). Roli hlavní hvězdy mezi útočníky i letos potvrzuje 33letý Sam Verelst, jenž celou svoji kariéru tráví v Německu, převážně ve třetí lize. Aktuálně je nejproduktivnějším hráčem celého turnaje s 10 body za 5 gólů a 5 asistencí. Jedničkou v brance pak je 21letý Jelle Lievens, ač narozený ve Vídni a odchovanec tamních Capitals, je skutečným Belgičanem. Premiéru v seniorském nároďáku si odbyl již loni.
     
    Vzájemné zápasy

    Je až k nevíře, že přes dlouhodobé působení na stejných úrovních mistrovství světa se dosud Belgičané a Novozélanďané střetli v ledním hokeji pouze 4×. A mezi všemi těmito střety je minimálně 10letá přestávka. Došlo k nim v letech 1989, 1999, 2011 a 2023. S výjimkou roku 2011, kdy Nový Zéland jasně vyhrál a dokonce s čistým kontem, se pokaždé radovala Belgie, v prvních dvou případech dokonce nastřílela dvouciferný počet gólů. Nyní poprvé dojde k zápasu hned v příštím roce od toho posledního a uvidíme, jak moc budou Ice Blacks vzdorovat. Loni se jim sice na turnaji příliš nedařilo, proti Belgičanům se ale doslova přetrhl brankář Joel Hasselman, když si při porážce 1:4 připsal 52 úspěšných zákroků, a ještě 6,5 minuty před koncem to bylo jen o gól. Jak to bude vypadat tentokrát?

    Přehled vzájemných zápasů:
    NZL–BEL 1:4 (17. 4. 2023)
    BEL–NZL 0:5 (7. 4. 2011)
    BEL-NZL 10:2 (19. 4. 1999)
    BEL–NZL 21:2 (21. 3. 1989)
     
    Úvodní sestavy:

    Nový Zéland: Kercso-Magos (Hasselman) – Amston, Burns, Daigle, Hayward Jones, Regan, Simon, Tappin – Fontaine, Schneider (C), Carey – Strayer, McIntosh, Harrison – Dalmatau, Attwell, Devlin – Kozák, Flight, Vortanov – S. Henry
    Trenér: Cameron Frear

    Belgie: Lievens (van Noten) – Gyesbreghs (C), Piccart, Blanchy, Neven, Žiarný, van Espen – Verelst, de Croock, Steyaert – James, Blockx, Coolen – B. Henry, de Smet, Boni – Cuylen, van den Bogaert, Gentry
    Trenér: Jeffrey van Iersel

    Rozhodčí: Holton (USA) – Klouček (CZE), Merk (GER).
     
    Oba celky jsou na ledové ploše sofijského stadionu a řadí se k úvodnímu vhazování.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    01:00
    Úvodní minuta se odehrála převážně ve středním pásmu.
     
    01:15
    První zásah belgického brankáře proti zakončení z pravé strany, jednalo se o zahřívací zákrok.
     
    01:36
    Zakázané uvolnění Nového Zélandu.
     
    01:59
    Belgie právě vstřelila branku!
    První velká šance zápasu končí gólem a favorit se rychle ujímá vedení! BRYAN HENRY dostal od soupeře absolutní volnost v obkroužení útočné třetiny, vybruslil si od pravého mantinelu mezi kruhy a stále absolutně nikým neatakován vymetl šibenici nad vyrážečkou Kercsa-Magose!
    Asistence: Yoren de Smet.
    01:59 B. HENRY - 0:1
     
    03:00
    Belgičané v bílých dresech pokračují v aktivní hře a protivníka zatím k ničemu nepouští.
     
    04:30
    Střela z pravého kruhu po ledě, pozornost brankáře zkoušel opět Bryan Henry.
     
    04:51
    Ice blacks nezvládli přechod z vlastní poloviny podle pravidel, zakázané uvolnění.
     
    05:30
    Opět pouze nahození za branku Lievense, tentokrát ale Evropanům chvíli trvalo, než dostali puk pod kontrolu.
     
    05:52
    Nahození Belgie přišlo ještě před červenou čárou, zakázané uvolnění.
     
    06:09
    Blanchy při snaze vyhodit puk z vlastní třetiny trefil spoluhráče na střídačce, přerušená hra.
     
    06:24
    James si z levé strany najel do hodně zajímavé pozice mezi kruhy, ale Kercso-Magos si tentokrát poradil a schoval do lapačky i dorážku.
     
    06:51
    První přesilovka utkání, Vortanov se při napadání v útočném rohu provinil úplně zbytečným sekáním.
     
    07:14
    Belgie ihned po buly rozestavila svoji formaci v útočném pásmu, ale k pořádnému zakončení se zatím nedostala a přerušeno je jen proto, že brankář pro jistotu přikryl puk u své levé tyče.
     
    07:47
    Henry pálil pouze na zadní mantinel.
     
    08:19
    Nevenova tečovaná střela skončila na betonech klečícího brankáře, dorážka z mezikruží už mířila mimo.
     
    08:51
    Ačkoliv Belgie strávila celou přesilovku před brankou soupeře, gól nedala a Vortanov se vrací na led.
     
    08:57
    A vzápětí je tu dokonce špatné střídání evropského celku, trest za příliš mnoho hráčů na ledě odpyká Blockx.
     
    09:27
    Také protinožci jsou nastěhovaní v útočné třetině, zatím bez střely na branku.
     
    09:35
    Jednomu z Belgičanů se podařilo ukořistit a vyvézt puk, na červené čáře ale byl čistě sražen na led.
     
    10:28
    van Espenovi se napodruhé podařilo vyhodit puk.
     
    10:37
    A dokonce z toho byl nájezd Belgie 2 na 1, avšak špatná přihrávka zpátky k levé tyči zabránila obrovské šanci!
     
    10:57
    Bílí se v poklidu ubránili a mohou začít pracovat na navýšení náskoku.
     
    11:32
    Zakázané uvolnění hostů.
     
    12:12
    První formace Belgie sice vybojovala puk v útočné třetině, ale nedokázala se rozestavit a musí pokračovat ze středního pásma.
     
    12:25
    A vykouzlila z toho průnik už střídajícího Jamese po levé straně, ten se natlačil před obránce, ocitl se sám před brankářem, jenže střelu na vyrážečku poslal mimo branku!
     
    13:25
    Nevenovo nebezpečné nahození nikdo netečoval, takže jen proletělo těsně vedle pravé tyče.
     
    14:03
    Neven opět v akci, dostal puk ve středním pásmu, projel do levého kruhu a po ledě vystřelil, Kercso-Magos vyráží betonem.
     
    14:23
    Po delší době se hraje před brankou hostů a bude se tam také vhazovat.
     
    14:45
    Netrvalo to dlouho a domácí zahajují další útočný pokus za svou brankou.
     
    15:10
    Fontaine se snažil protlačit zprava do střelecké pozice, nakonec to zvládl, ale přes blokující hokejku to nebylo vůbec přesné.
     
    16:10
    První velká šance domácích! McIntosh po svém pokusu sebral puk, obkroužil branku a nabil od modré sjíždějícímu Daiglemu, ten se dostal až na čárky levého kruhu, ale když už konečně vystřelil, trefil jen zakleknutou hradbu dvou těl před sebou!
     
    17:20
    Schneider zavezl puk po levém mantinelu a dlouho o něj poté bojoval, neúspěšně.
     
    17:50
    Do zajímavé pozice se zleva dostal Boni, ale střelu nedokázal zvednout a brankář si poradil.
     
    18:19
    Na druhé straně se přes obranu prosmýkl Carey, už se zdálo, že bude mít velkou šanci na blafák do forhendu, v rozhodující chvíli mu však puk sjel z hole a ten blafák ani pořádně nezačal.
     
    19:15
    Verelst se snaží uvolnit za brankou, což se mu po dvou otočkách povedlo, ale poté nedokázal přesně přihrát.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    První třetina je za námi a Belgie zatím potvrzuje roli favorita. Má výrazně více ze hry a nervozitu ze sebe setřásla hned na konci 2. minuty, kdy se po sólové akci a neskutečně lajdáckém počínání celé bránící pětice nerušeně prosadil křídelník třetí formace Bryan Henry. Hosté měli i další šance, nevyužili přesilovku celou strávenou v útočném pásmu, měli nájezd 2 na 1 v oslabení, který nezakončili, James se v další situaci natlačil před brankáře a střílel vedle. Jen přesnost tak brání evropskému celku, aby vedl vyšším rozdílem. Domácí se dostanou s pukem na holi do útočné třetiny málokdy, přesto mohli vyrovnat, ale Daigle prováhal vhodný okamžik ke střele a trefil jen blokující protihráče, Carey pak po sólovém průniku blafák do forhendu ani nezvládl zahájit. Nutno ale říct, že by se jednalo o nezasloužené vyrovnání, Belgie vede zcela po právu.
     
    Střely na branku v první třetině – 5:12
     
    Druhá třetina začne přibližně v 12:43.
     
    Oba týmy se vrací na led, za malý okamžik bude utkání pokračovat.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:13
    Křížná přihrávka útočnou třetinou na Steyaerta neprošla.
     
    21:10
    Aktivní nástup Belgie do druhé třetiny, Kercso-Magos kryje Nevenovu střelu švihem od modré čáry.
     
    22:05
    Žiarný dobře zapracoval na útočné modré a střílenou přihrávkou poté hledal neúspěšně Boniho.
     
    22:45
    Hosté aktivně napadají a soupeře zatím ve druhé třetině nepustili za červenou čáru.
     
    23:15
    Přístup ke hře přinesl Belgii druhou přesilovku, za držení je vyloučen Regan.
     
    23:46
    Bílí jsou usazeni v útočném pásmu, ale zatím hledají cestu do střelecké pozice.
     
    24:10
    James se rozjel od modré čáry, dostal puk a z jízdy vystřelil z pravého kruhu po ledě, brankář vyráží pravým betonem před sebe, kde obránci možnou dorážku pokryli.
     
    25:00
    Neven dobře napráhl v momentě, kdy spoluhráč najížděl před brankáře, ten i přes ztížený výhled puk vyrazil.
     
    25:22
    Belgie právě vstřelila branku!
    Belgičané sice přesilovku nevyužili, ale zůstali v tlaku a prosazují se z něj! Branku soupeře obkroužil Bryan Henry, nabil od modré sjíždějícímu RIKU CUYLENOVI a křídlo čtvrté řady, které právě vystřídalo a bylo na ledě snad 3 sekundy, vypálilo nechytatelně do šibenice!
    Asistence: Bryan Henry, Oliver de Croock.
    25:22 CUYLEN - 0:2
     
    26:54
    Verelst opatrně zavezl puk přes modrou čáru až za branku, vyjel na druhé straně zpátky k modré čáře, ale obránci už tentokrát byli pozorní a stejnou situaci jako při prvním gólu nedopustili.
     
    27:20
    Domácí vypálili ihned po buly, ale netrefili zařízení a musí rychle spěchat dozadu.
     
    27:55
    Piccart se po vyhraném buly a polostřílené přihrávce od modré ocitl v pravém kruhu úplně sám, ale vypálil pouze po ledě a pozorného brankáře tak nepřekonal!
     
    29:00
    Belgičané nadále útočí a snaží se přidal další gól, který by jim zajistil solidní polštář pro zbytek zápasu.
     
    29:50
    Piccartovi se teď nepodařila dlouhá přihrávka od vlastní branky, trefil spoluhráče do bruslí a málem z toho byl problém.
     
    30:37
    Nepodařený pokus o vysunutí jednoho z útočníků domácích končí zakázaným uvolněním.
     
    30:44
    Kercso-Magos kryje střelu od modré ke své pravé tyči a přerušuje hru, spoluhráči můžou vystřídat.
     
    31:45
    Boni špatně zpracoval dobrou přihrávku na červenou čáru, v souboji poté dokonce přišel o hůl a musel puk do útočné třetiny kopnout.
     
    32:35
    Na Žiarného střelu od modré Kercso-Magos dobře viděl a bez problémů ji u své levé tyče vyráží betonem.
     
    33:30
    Domácí se snažili zahrozit, chvíli kroužili před brankou soupeře, ale ke střele se nedostali.
     
    34:02
    Belgie právě vstřelila branku!
    Trvalý tlak favorita přináší třetí gól! A znovu jde o sólovou akci, tentokrát centra první řady OLIVERA DE CROOCKA! Ten se uvolnil v levém rohu, projel za brankou, nikým neatakován se vytočil na brankoviště a zblízka prostřelil klečícího brankáře!
    Asistence: Alec James, Iniaz Steyaert.
    34:02 de CROOCK - 0:3
     
    34:32
    Vzápětí mohlo být sníženo! Nový Zéland se dostal do úniku 2 na 1, Strayer si nechal na levé straně puk pro sebe, vystřelil a trefil bližší tyč, od které se puk odrazil na druhou stranu a brankáře Lievense netrefil.
     
    35:35
    Novozélanďané se provinili ofsajdem, který čárovému rozhodčímu neunikl.
     
    36:05
    Teď byl k vidění opravdu nádherný klasický bodyček s přetočením protihráče přes sebe v podání jednoho z hráčů domácích, bohužel se nepodařilo identifikovat, kterého.
     
    37:10
    Strayer v situaci 2 na 2 posouval puk na střed Careymu, ten však byl dobře pokrytý a zvládl puk pouze tečovat před sebe, tj. výrazně mimo branku.
     
    37:48
    Belgie právě vstřelila branku!
    Belgie míří za jasným vítězstvím! Čtvrtý gól si tentokrát vypracovala, na pravém křídle dlouho míchal pukem Sam Verelst a čekal na příležitost, až přihrál na střed na modrou, kde si sjižděl zcela osamocený OLIVER DE CROOCK v roli falešného obránce a volného prostoru využil k dokonale přesné střele do horního rohu!
    Asistence: Sam Verelst, Vadim Gyesbreghs.
    37:48 de CROOCK - 0:4
     
    39:15
    Belgie právě vstřelila branku!
    Gól do šatny a je to už 5:0 pro favorita! Nový Zéland absolutně nestačí a jen přihlížel tomu, jak YOREN DE SMET u levé tyče procedil puk za záda Kercsa-Magose!
    Asistence: Bryan Henry, Frank Neven.
    39:15 de SMET - 0:5
     
    39:48
    A mohlo to být 0:6! Ve středním pásmu si najel za obranu James, dostal přesnou přihrávku a v plné rychlosti se řítil sám na brankáře, střílel nahoru na lapačku, ale branku netrefil!
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Druhá třetina se hrála prakticky na jednu branku. Belgie si na ledě dělala, co chtěla, Nový Zéland se účastnil většinu doby jen jako sparingpartner. Góly však přicházely pomalu, až ve 26. minutě se těsně po přesilovce prosadil přesnou ranou od vrcholků kruhů Rik Cuylen. Trvalý tlak ale dlouho žádné další ovoce nenesl a domácí tak zůstávali výsledkově ve hře. Až samostatná akce prvního centra Olivera de Croocka zpoza branky ve 35. minutě odšpuntovala belgickou střelbu a do konce druhého dějství se dokázali prosadit ranou z dálky znovu Oliver de Croock a v poslední minutě zblízka u levé tyče Yoren de Smet. Ice blacks za tuto třetinu vyprodukovali pouhé 2 střely na branku, ve své největší šanci ale paradoxně střelu na branku nezapsali, jelikož Strayer v situaci 2 na 1 trefil levou tyč. Belgie vede po 40 minutách jasně 5:0 a míří za dalším vysokým vítězstvím na turnaji.
     
    Střely na branku ve druhé třetině – 2:19
    Střely na branku v dosavadním průběhu utkání – 7:31
     
    Třetí třetina začne přibližně v 13:29.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:25
    Schneider se vrhl do útoku jako správný kapitán a z pravého kruhu prověřil pozornost Lievense.
     
    40:40
    Následně se ale domácí provinili zakázaným uvolněním.
     
    40:55
    Harrison byl na zadním mantinelu první u puku, avšak spoluhráči mu moc nepomohli, takže o něj rychle přišel.
     
    41:38
    Dalmatau se projel za brankou, aby následně nepřesně přihrál a domácí musí zase rychle zpátky.
     
    41:50
    Po na první pohled nepříliš dobře viditelném střetu zůstává v levém kruhu útočné třetiny ležet jeden z Belgičanů bez rukavice a hole, ale rozhodčí žádný faul neviděli.
     
    42:27
    Kercso-Magos zasahuje proti střele krátce po vhazování.
     
    42:57
    Další icing Nového Zélandu.
     
    43:05
    Z hodně nepřehledné situace po vhazovánáí vyjel s pukem na holi Regan, avšak na útočné modré nepřesně přihrál spoluhráči.
     
    43:37
    Střelecky hodně aktivní Neven se položil do odraženého puku a od modré čáry minul těsně minul pravou tyčku.
     
    43:49
    Drobná závada na výstroji domácího brankáře, ale je to rychle vyřešeno a hraje se dál.
     
    44:19
    Po přihrávce od zadního manitnelu se ocitl v pravém kruhu úplně sám Carey, ranou nahoru však přestřelil branku soupeře!
     
    45:00
    Omlouvám se, ale pro velké technické problémy, které nejsou na naší straně, teď pravděpodobně nějakou chvíli moc podrobností nepřinesu.
     
    46:10
    Lievens byl připravený a kryl polovysokou střelu snad přímo z vhazování.
     
    46:50
    Cuylen kličkoval podél mantinelu, až předal puk na modrou Nevenovi, který opět vypálil švihem z velké dálky a Kercso-Magos byl o své levé tyče s betonem připravený.
     
    47:47
    Strayer sice musel nepříliš přesnou přihrávku dlouho zpracovávat, přesto měl dost prostoru z pravého kruhu vystřelit, levou tyč ale těsně minul.
     
    48:40
    Steyaertovi odešli spoluhráči střídat a samotnému se mu do čtyřnásobné přesily nechtělo.
     
    49:12
    Ofsajd Belgie, vhazuje se ve středním pásmu.
     
    49:28
    Další ofsajd, příliš pomalý přechod modré na pravém křídle, takže rozjetý spoluhráč na středu už nemohl zastavit.
     
    49:51
    Belgie právě vstřelila branku!
    Belgičané se střelecky prosazují i v poslední části! Bryan Henry se dostal do samostatného nájezdu už od vlastní modré čáry, ale jeho kličku Kercso-Magos ještě dokázal vykrýt. Puk se však odrazil přesně před dojíždějícího LUCASE BONIHO, pro kterého nebyl problém trefit prázdnou branku!
    Asistence: Bryan Henry.
    49:51 BONI - 0:6
     
    51:00
    Cuylen se málem proháčkoval podél pravého mantinelu za obranu, v poslední chvíli mu ale byl puk odebrán.
     
    52:00
    Vortanov při otočce ve středním pásmu udržel puk na holi, následná spolupráce s Flightem ale nevyšla podle záměru.
     
    52:12
    Kercso-Magos musel zasahovat o své levé tyče proti střele téměř od mantinelu.
     
    52:38
    Blanchy výborně klekl do střely Harrisona.
     
    53:09
    Žiarný jednoduchou zasekávačkou poslal napadajícího protihráče na párek, jeho pád zastavil až mantinel.
     
    54:02
    de Croock útočil na hattrick, opět si sjel od modré čáry středem, tentokrát ale byla jeho rána zablokovaná.
     
    54:50
    Gyesbreghs s velkým přehledem vyvezl puk zpoza branky, ale jeho pravé křídlo nedokázalo obdrženou přihrávku na modré poslat dál.
     
    55:52
    Tentokrát se Blanchy dobře zbavil napadajícího Vortanova.
     
    56:14
    Belgičané jsou usazeni v útočném pásmu, zatím však hrají hlavně po mantinelu.
     
    56:43
    Gentry po přechodu modré čáry nepřesně přihrál a zabil tak docela zajímavě se vyvíjející situaci.
     
    57:10
    Gentry následně aspoň dobře otravoval Schneidera při rozehrávce.
     
    57:48
    Schneider od pravého mantinelu prudce přihrával před branku, tam však Carey ještě nestačil najet.
     
    58:30
    Belgie zápas v poklidu dohrává a vyloženě se nikam netlačí.
     
    58:45
    Jako kdyby to Verelst četl a naštval se. Projel podél levého mantinelu, obkroužil obránce, natlačil se před branku, ale zblízka Kercsa-Magose nepřekonal!
     
    59:00
    A další dobrý zásah novozélandského brankáře.
     
    59:40
    Celou poslední minutu dohrávají hosté v útočné třetině.
     
    59:48
    Kercso-Magos vyráží střelu od modré čáry do ochranné sítě.
     
    Konec zápasu.
     
    Zápas, který netrval ani 2 hodiny, je u konce! I ve třetí třetině pokračovala jednoznačná záležitost Belgie, která svého soupeře nadále výrazně přehrávala, s vědomím velkého náskoku se už ale zbytečně nikam nehnala a skórovala jen jednou, paradoxně z brejkové situace. Tu sice málem zahodil Henry, ale dojíždějící Lucas Boni trefil prázdnou branku. Ice blacks si za celou třetí třetinu žádnou větší šanci nevytvořili, v celém zápase zapsali pouhých 12 střel na branku a nedokázali brankáři Jellemu Lievensovi zabránit v udržení čistého konta, už druhého na turnaji.
     
    Střely na branku ve třetí třetině – 5:15
    Střely na branku v celém utkání – 12:46
     
    Cenu pro nejlepší hráče utkání přebírají za Nový Zéland Ryan Strayer a za Belgii dvougólový střelec Oliver de Croock.
     
    Belgie i ve čtvrtém utkání turnaje potvrdila výbornou formu a před 90 diváky v hledišti opět předvedla výkon, se kterým by se o úroveň výše neztratila. Udělala k postupu důležitý krok, vyřadila Nový Zéland ze hry a teď bude čekat na senzační zaváhání Gruzie s Tchaj-wanem. Pokud se tak nestane, bude jí v neděli stačit k postupu uhrát v přímém souboji právě s Gruzií jediný bod. Z tohoto utkání je to vše, ale nezapomeňte, II. B divize dnes pokračuje dalšími zápasy. V 15:30 obvykle hodně vyhrocené derby Turecko–Bulharsko a v 19:00 již zmíněné utkání Tchaj-wan–Gruzie. (14:04:46)

    Libor Štěpán

    Branky a nahrávky: 2. B. Henry (de Smet), 26. Cuylen (B. Henry, de Croock), 35. de Croock (James, Steyaert), 38. de Croock (Verelst, Gyesbreghs), 40. de Smet (B. Henry, Neven), 50. Boni (B. Henry)


    Nový Zéland: Kercso-Magos (Hasselman) – Amston, Burns, Daigle, Hayward Jones, Regan, Simon, Tappin – Fontaine, Schneider (C), Carey – Strayer, McIntosh, Harrison – Dalmatau, Attwell, Devlin – Kozák, Flight, Vortanov – S. Henry
    Trenér: Cameron Frear

    Belgie: Lievens (van Noten) – Gyesbreghs (C), Piccart, Blanchy, Neven, Žiarný, van Espen – Verelst, de Croock, Steyaert – James, Blockx, Coolen – B. Henry, de Smet, Boni – Cuylen, van den Bogaert, Gentry
    Trenér: Jeffrey van Iersel

    Rozhodčí: Holton (USA) – Klouček (CZE), Merk (GER)

    Diváci: 90
    bahis siteleri