Žižkov – Varnsdorf 1:1 (kon.) | Vlašim – Táborsko 2:1 (kon.) | Dukla Praha – Prostějov 3:2 (kon.)
Opava – Vyškov 3:1 (kon.)
konec
FK Dukla Praha
3:2 (1:1)
1. SK Prostějov
Neděle 12.05.2024, 17:00 • Na Julisce, Praha-Dejvice • FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA • 28. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Druhá fotbalová liga finišuje, což platí i pro fotbalisty Dukly, kteří od 17:00 přivítají soupeře z Prostějova.
     
    Domácí Dukla půjde do utkání v dobrém rozpoložení. Vedoucí tým tabulky vyhrál čtyři z posledních duelů, přičemž třikrát udržel čisté konto. Když dejvický celek zvládne také utkání proti Prostějovu za tři body, zajistí si po pěti letech návrat mezi elitu!

    Prostějov má zcela opačné starosti. Moravané jsou předposlední, přičemž na čtrnáctou Příbram ztrácí jeden bod, ale mají dnešní utkání k dobru. V posledních třech zápasech navíc brali sedm bodů, díky čemuž se zařadili mezi vážné adepty na záchranu. Překvapivý zisk by se ve vyrovnané tabulce šiknul, ale důležité budou zejména poslední dva duely.
     
    Úvodní sestavy:

    FK Dukla Praha: Rada – J. Hora, D. Hašek, Holiš, Kozel, Kozma, Matějka, Peterka (C), Ullman, Vondrášek, Douděra.
    Náhradníci: Šťovíček – Zeronik, Barac, J. Jeřábek, Ludvíček, Mešanović, Moulis.
    Trenér: P. Rada

    1. SK Prostějov: Mucha – Bartolomeu, Bednár, Habusta, Harušťák, Koudelka (C), R. Látal, Malec, J. Matoušek II, Šimek, Štěrba.
    Náhradníci: Vejmola – Jamiu, P. Jaroň, M. Mach, Matocha, Rudzan, Slaměna.
    Trenér: R. Kučera.
     
    Oba týmy už se pozdravily na hrací ploše, rozhodčí se rozestavují na své pozice a za malou chvíli můžeme začít!
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Moravané za hlasitého fandění domácího týmu předvedli první náznaky šancí, ale úvodní nákop neuspěl. Ve druhém případě zkoušel Bartolomeu na pravé straně projít přes obránce neprošel, ale neuspěl a rohu se dožadoval marně.
     
    2
    Na druhé straně se tlačil do zakončení Hora, ale podobně jako jeho protějšek nakonec přes obránce nezakončil.
     
    3
    Prostějov začíná velmi slibně, a přestože po pravé straně znovu neuspěl, tentokrát si vybojoval alespoň roh.
     
    4
    Prostějov právě vstřelil branku!
    A začínáme pěkně zhurta! Centrovaný míč nakonec propadl na zadní stranu velkého vápna, které SAMUEL ŠIMEK dobře zavřel a po úspěšných malých dostizích s obráncem poslal balón do sítě.
     
    5
    Tohle rozhodně není vystrašený tým na padáka! Prostějov je v úvodu velmi aktivní, kombinuje kolem domácí šestnáctky a snaží se otevřít defenzivu Dukly.
     
    6
    Centrovaný míč z levé strany byl ovšem velmi nepřesný, tudíž může Rada vykopávat od své branky.
     
    7
    Míč se k domácímu vápnu rychle vrátil, ale Matouškova akce po levé straně končí v zámezí. Domácí tak mohou opět rozehrávat od své branky.
     
    8
    Přetahovanou ve středu hřiště ukončuje hvizd sudího po prostějovském faulu. Dukla tak může v poklid kombinovat.
     
    8
    Peterka na své polovině zaváhal, lacině přišel o míč a Matoušek zkoušel rychle ohrozit odkrytou branku. Jeho pokusu ovšem chyběla potřebná přesnost a míč letí do zámezí.
     
    10
    Prostějov si vybojoval autové vhazování v blízkosti vápna, jenže ofenzivní aktivitu přerušuje nedovolený zákrok Bednára.
     
    11
    Dukla marně kombinovala na útočné polovině, kde ofenzivní snahu ukončila přihrávkou do ofsajdu. Prostějov může rozehrávat na své polovině.
     
    12
    Máme za sebou zajímavý začátek, v němž byl Prostějov výrazně nebezpečnější a zaslouženě vede. Dukla přebírá iniciativu a kontroluje míč, jenže se jí nedaří usadit na útočné části hřiště.
     
    13
    Pražané mají s vysokým napadáním Prostějova problémy. Bartolomeu tentokrát vybojoval míč na středu hřiště, jenže pak přišel útočný faul.
     
    14
    Útočný faul Samuela Šimka (PRO) je ohodnocen žlutou kartou.
     
    14
    Hlavní dění na hřišti se poněkud uklidnilo, Dukla už je více na míči a trpělivě se snaží přesunout kombinaci na polovinu Prostějova – zatím marně.
     
    15
    Zajímavý brejk Moravanů táhl po pravé straně Látal, jemuž ale vůbec nevyšel finální centr.
     
    17
    Prostějov se ale rychle vrací, když si Koudelka a Bartolomeu na pravé straně vyměnili míč, načež první jmenovaný vyslal sražený centr – rohový kop.
     
    18
    Tentokrát už centrovaný míč končí u Rady, který uklidňuje situaci a pomáhá svému týmu rozehrát.
     
    19
    Dukla je ve stínu svých běžných výkonů. Nepřesnosti a špatná kombinace ji stojí spoustu sil a přidělávají spoustu problémů. Prostějov je nebezpečný z obou stran, ale k přímému ohrožení Rady se prozatím nedostává.
     
    20
    Dejvický celek už přenesl hru za půlící čáru, kde si Douděra vynutil faul Bartolomea u postranní čáry.
     
    21
    Kozel se na pravé straně velkého vápna dostal do zakončení a svou tečovanou střelou vybojoval roh! Krátce po něm dokonce skóroval Vondrášek, ale gól Dukly neplatí kvůli ofsajdu.
     
    22
    Na druhé straně mohl odpovědět Malec, ale na hranici vápna se dostal jen ke střele z otočky, která mu nesedla!
     
    23
    Sudí Radina vrací míč do moci domácích hráčů po souboji ve středu hřiště, ale Pražané z následné akce nebezpeční nebyli. Mucha centr ze strany bez potíží stahuje ze vzduchu.
     
    24
    Na druhé straně se do zajímavé pozice dostal Ullman, ale na levé straně velkého vápna nakonec nezakončil.
     
    25
    Vzápětí Dukla předvedla moc pěkný ťukec na hranici vápna, jenže Horova finální přihrávka už byla navíc. K zakončení tak nakonec nedošlo, Prostějov získává míč a může jít do protiútoku.
     
    26
    Látalův centr ze strany nemohl zkušenému Radovi nadělat výraznější potíže, Dukla tak může rozjet další útočnou akci.
     
    27
    A tentokrát relativně úspěšnou, protože v závaru na hranici velkého vápna vyletěl míč za brankovou čáru, a to díky teči hostujícího hráče.
     
    27
    Ve vápně se tlačil k hlavičce Vondrášek, ale nakonec nedokázal usměrnit míč mezi tři tyče.
     
    29
    Nepříjemný útok Prostějova vypadal slibně, ale nic nepřinesl, jelikož Bednár před vápnem špatně zpracoval míč a nakonec nastartoval brejk Dukly.
     
    30
    Střela z pravé strany mezi tři tyče nemířila, stejně tak další pokus Dukly o chvíli později. Sražený míč propadl na hranici vápna k Vondráškovi, jenž pálí těsně nad pravý horní roh!
     
    32
    Na druhé straně odpověděl střeleckým pokusem Látal, a přestože jeho rána nevypadala vůbec zle, dalekonosnému pokusu nakonec chyběla potřebná přesnost.
     
    33
    U pravé postranní lajny si jeden z hráčů Dukly nedokázal pohlídat ofsajdové postavení, čímž vrací míč do moci Prostějova.
     
    33
    Famózní zákrok Muchy podržel Prostějov! Domácí se nečekaně objevili ve vápně v početní výhodě, načež míč propadl až ke zcela volnému Holišovi, jehož pokus ze strany do protipohybu dokázal hostující gólman vyrazit nad branku.
     
    35
    Velmi zajímavý brejk Prostějova nastartoval zajímavý dlouhý pas Bednára, po němž se ale nedokázal dostat ke střele Harušťák.
     
    36
    Dvě zajímavé šance Dukly! Nejprve pálil z pravé strany mimo Kozel, krátce nato pálil z hranice šestnáctky Vondrášek, jehož pokus letí vedle tyče!
     
    38
    Dukla se pokoušela projít podél levé postranní čáry, ale mezi střídačkami dobře zapracoval Matoušek, který získal míč pro svůj tým.
     
    39
    Prostějov si po dlouhém pasu do levé strany vybojoval autové vhazování v blízkosti velkého vápna, ale sražený centr jen přistál do rukavic pohotového Rady.
     
    40
    Tentokrát si Látal u střídačky pomohl výrazným držením Ullmana, po němž domácí rozehrávají a rozjíždí kombinaci kolem vápna.
     
    41
    Na hřišti přibylo nepřesností na obou stranách, ale v posledních minutách má navrch Dukla, která měla několik dobrých šancí. Stav se však nemění, po nepřesné kombinaci domácích může Mucha v poklidu rozehrát.
     
    42
    Prostějov se dostal na útočnou polovinu, dokonce až do vápna, ale tam byl Bartolomeu příliš důrazný – útočný faul.
     
    43
    Matějka se po pravé straně natlačil do vápna, kde obešel jednoho hráče, ale nakonec finální zpětná přihrávka nenašla nikoho z jeho spoluhráčů. Domácí borec se ještě dožadoval penalty, leč marně.
     
    44
    Dukla kombinovala kolem vápna Prostějova, kde se po souboji se soupeřem ocitl na hřišti Vondrášek, ale sudí Radina se zrovna otáčel za hrou, proto souboj ideálně neviděl – faul se nepíská.
     
    45
    Už jsme v závěru prvního poločasu, který není nutné příliš natahovat. Uvidíme, zda aktivnější Dukla ještě orámuje první půli další gólovou šancí.
     
    45+1
    Centrovaný míč z pravé strany nakonec propadl vápnem až na rohový kop. Z něho přiletěl míč na malé vápno, kde se ve velmi nepřehledné situaci pokoušeli hlavičkovat Hora a zřejmě Kozel, ale ani jeden z nich neuspěl.
     
    45+2
    Jenže pozor, odražený míč dopadl na hranici vápna k jednomu z domácích hráčů, který se po souboji ocitl na trávníku – penalta pro Duklu!
     
    45+3
    Dukla právě vstřelila branku!
    Není žádným překvapením, že se k míči postavil JAKUB HORA, který ho poslal nekompromisně k pravé tyči – je vyrovnáno!
     
    45+3
    První poločas skončil.
     
    Zkušený borec svou trefou ukončil první poločas, po kterém jdou oba týmy za nerozhodného stavu. Prostějov začal skvěle, zaslouženě bleskově vedl a v prvních patnácti minutách byl rozhodně aktivnějším a lepším týmem.

    Dukla však postupně přebrala iniciativu, a přestože ji trápily nepřesnosti, byla nebezpečná. Brankář Filip Mucha předvedl fantastický zákrok proti Holišově hlavičce, v dalších případech byly střely domácích nepřesné. V závěru poločasu však domácí dostali penaltu, kterou nekompromisně proměnil Jakub Hora a vrátil svůj tým do hry.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Oba týmy se svými útoky podél postranní čáry neuspěly, jelikož se samy zahnaly nepřesnou přihrávkou. Na tahu je domácí Dukla.
     
    47
    Zajímavý útok Prostějova, když Bartolomeu zkoušel usměrnit přetažený centr z pravé strany, ale v souboji s obráncem nezakončil ideálně.
     
    48
    Prostějov se však udržel na míči, vhazuje v blízkosti domácí šestnáctky a Dukla se musí mít na pozoru.
     
    49
    Prostějov právě vstřelil branku!
    Začátek poločasu jako přes kopírák! Prostějov začal opět aktivně a znovu je odměněn, když se natlačil do vápna a JAROSLAV HARUŠŤÁK z pravé strany překonal gólmana Radu.
     
    50
    Dukla odpovídá tím nejlepším možným způsobem – aktivní hrou. Centr ze strany odhlavičkoval bránící hráč na rohový kop, po němž hosté svou přední tyč uhájili.
     
    51
    Vzápětí přiletěl vysoký centr od Vondráška, pro který si však Mucha jistě došel a stáhl míč ze vzduchu. Prostějov může kombinovat.
     
    52
    Zkušený zadák byl opět vidět, a to pro změnu v obranném souboji se soupeřem, proti kterému si na vlastní polovině vybojoval útočný faul.
     
    53
    Ofenzivní snahu Dukly zastavuje Kozlův ofsajd, po němž mohli hosté rozehrávat, ale na míči se příliš dlouho neudrželi.
     
    54
    Pražané kombinují kolem velkého vápna, kde se pokouší otevřít pevnou prostějovskou defenzivu.
     
    55
    Zablokovaný centr Vondráška míří do zámezí, tudíž nás čeká další rohový kop Dukly.
     
    55
    Přetažený centr propadl ke Kozlovi, jemuž nevyšlo zpracování, ale míč se šťastně odrazil ke Kozmovi, jehož tečovaná střela letí těsně nad branku – roh!
     
    56
    Dejvický tým přímo z rohu nezahrozil, přesto byl nebezpečný. Vydařenou kombinaci zakončil nadýchaným centrem na zadní tyč, kde se však jeden z domácích borců natahoval marně.
     
    57
    Prostějov hraje velmi účelně. Ačkoliv je od gólu pasivnější, když může, jednoduše hru přesouvá co nejdál na polovinu Dukly, která se zatím marně pokouší zahrozit.
     
    58
    Zajímavý zakroucený míč z Vondráškovy kopačky hledal ve vápně Kozlovu hlavičku, ale ta míří jen vedle branky.
     
    59
    Střídání v týmu FK Dukla Praha:
    ze hřiště odchází David Kozel, přichází Muris Mešanović,
    ze hřiště odchází Ondřej Ullman, přichází Jakub Zeronik.
     
    61
    Harušťák i jeho parťáci kombinovali u levé postranní čáry, ale svou snahu na útočné polovině přehráli. Brejk Dukly zastavil až útočný faul Kozmy na polovině hřiště.
     
    62
    Prostějov už se do žádných velkých ofenzivních výpadů nežene. Když už se dostane k míči, útočí ve třech čtyřech hráčích, a pokud mu situace na hřišti nehraje do karet, raději míč podrží, než udělat nepříjemnou chybku.
     
    63
    Směrem dopředu však není efektivní ani Dukla. Centr z hloubky pole hledal Mešanoviče, ale nakonec doskákal jen k Muchovi.
     
    65
    Střídání v týmu 1. SK Prostějov:
    ze hřiště odchází Jakub Matoušek, přichází Petr Jaroň,
    ze hřiště odchází Jan Koudelka, přichází Marek Matocha,
    ze hřiště odchází Samuel Šimek, přichází Patrik Slaměna.
     
    65
    Dukla musí přidat, pokud chce pomýšlet na body a ideálně obrat, který by jí zajistil návrat mezi elitu – zatím je to málo.
     
    66
    Nepovedený centr za obranu skončí zdviženým praporkem sudího, díky čemuž může Mucha v poklidu rozehrát.
     
    67
    Prostějov by se však měl polepšit, nebo může na svou lehkovážnost doplatit. Další podceněná rozehrávka končí ztrátou míče a zatlačením do pasivní defenzivy – Dukla útočí.
     
    68
    Dukla právě vstřelila branku!
    Vyrovnáno! Domácí zužitkovali dlouhý aut, který jeden z hráčů v rudém šikovně prodloužil na přední tyč k nabíhajícímu TOMÁŠI VONDRÁŠKOVI, jenž nedal Muchovi šanci a vyrovnal stav utkání.
     
    70
    Odpověď Prostějova v podobě útoku po pravé straně nakonec k úspěchu nevedla, jelikož nepřesná kombinace končí přihrávkou na kopačky domácích hráčů.
     
    71
    Obraz hry je trošku překvapivý, jelikož Prostějov po gólu zapnul a je více na míči. K ohrožení branky se však prozatím nedostává.
     
    73
    Nenápadná akce Dukly málem přinesla obrat! Kozma se dobře natlačil do vápna, načež posunul míč před branku, kde jeden z jeho spoluhráčů v hloučku těl zakončoval, ale Prostějov zachránil od pohromy skluz bránícího hráče! Vzápětí přiletěla z druhé vlny dalekonosná střela Hory, která však míří mimo branku.
     
    75
    Pražané se usadili kolem vápna hostů, načež dokonce Moulis vytvořil zajímavou pozici pro Holiše, jehož hlavička letí jen mimo branku!
     
    75
    Střídání v týmu FK Dukla Praha:
    ze hřiště odchází Martin Douděra, přichází Pavel Moulis.
     
    76
    Tlak Dukly za hlasitého fandění sílí! Zeronikův centr do strany sice zakončení nepřinesl, ale pomohl domácímu mužstvu k rohovému kopu.
     
    77
    Střídání v týmu 1. SK Prostějov:
    ze hřiště odchází Tomáš Malec, přichází Abdoulkarim Muhammed Jamiu.
     
    78
    Dukla právě vstřelila branku!
    Zasloužená radost domácího týmu! Vondrášek z pravé strany krásně zakroutil míč na vápno, kde ho jeden z domácích jen prodloužil na volného MURISE MEŠANOVIČE a ten přesnou trefou otáčí vývoj zápasu!
     
    79
    Prostějov už nemá co ztratit a tlačí se do útoku! Z vybojovaného faulu na útočné polovině vytěžil rohový kop, ale centr do zahuštěného malého vápna úspěch neslavil.
     
    80
    Dukla přebírá iniciativu a drží míč ve své moci, načež se s ním přesouvá na útočnou polovinu. To už by si lídr tabulky měl pohlídat!
     
    81
    Nedovolený zákrok Prostějova u postranní čáry sudí Radina nepřehlédl, přesto se domácí nepřesnou kombinací připravují o míč. Na tahu je Prostějov.
     
    82
    Moravané mají další standardku, když si u postranní čáry vybojovali obranný faul Daniela Kozmy (DUK). Moravané tak mohou kombinovat na útočné polovině.
     
    84
    Zdá se, jako by třetí gól Prostějov trošku nalomil. Tempo hry opadlo, Dukla jen kontroluje dění a Moravané už útočí do pevného bloku domácích.
     
    85
    Tentokrát se jim ale podařilo zahrozit! Rada podcenil centr ze strany, který vyboxoval nepříliš ideálně, díky čemuž útok Prostějova pokračoval. Ke střele ve vápně se dostal Bartolomeu, jehož zakroucený míč letí mimo.
     
    86
    Střídání v týmu FK Dukla Praha:
    ze hřiště odchází Jakub Hora, přichází Jakub Jeřábek,
    ze hřiště odchází Lukáš Matějka, přichází Jakub Barac.
     
    87
    Prostějov drží míč na útočné polovině, ale proti pevnému defenzivnímu postavení Dukly se mu nedaří najít prostor k zakončení.
     
    88
    Rada je tentokrát ve vzduchu stoprocentní, sbírá centr ze strany a dlouhou rozehrávkou přesouvá hru na útočnou polovinu. Tam by Dukla potřebovala kontrolovat hru.
     
    89
    Bohužel pro ni se jí to nedaří, následuje ztráta míče a zastavení brejk jen za cenu obranného faulu. Žlutá pro Jakuba Jeřábka (DUK), zajímavá standardka pro Prostějov!
     
    90
    Moravané rozehráli standardku velmi pěkně, po pěkné akci na jeden dotyk se na pravé straně ocitl nehlídaný Slaměna, ale jeho střela na zadní tyč letí kousek vedle!
     
    90+1
    Ideální průběh pro Duklu, která drží hru daleko od své branky. Sama se logicky nikam nehrne, ale hlavně dokáže bourat rozehrávku Prostějova.
     
    90+2
    Brejk Dukly po pravé straně zastavuje obranný zákrok prostějovského hráče.
     
    90+3
    Marek Matocha (PRO) vidí za svůj zákrok žlutou kartu, domácí tak v poklidu rozehrávají.
     
    90+4
    Rozehrávka nevyšla Dukle podle představ, navíc příliš důrazný Jarkub Zeronik (DUK) vidí žlutou kartu. Míč drží opět Mucha, který tak může v poklidu rozehrávat.
     
    90+4
    Úplně v poklidu ne, jelikož Muris Mešanovič (DUK) takticky napadal jeho rozehrávku a žlutá karta je za ušetřené vteřiny malou cenou.
     
    90+5
    Dlouhý nákop přistál až u Filipa Rady (DUK), který vidí žlutou kartu za zdržování.
     
    90+5
    Závěr nastavení už je hodně rozkouskovaný. Nejen fauly a nepřesnostmi, ale také auty na polovině hřiště.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Rozhodčí Radina definitivně ukončuje utkání, které posílá Duklu zpátky do nejvyšší soutěže! V pěkném utkání proti Prostějovu dokázali domácí ve druhé půli otočit, díky čemuž si mohou užívat obrovské euforie a šampaňského.

    Prostějov si určitě minimálně bod zasloužil. Úroveň zápasu neodpovídala souboji prvního s předposledním, jelikož Moravané předvedli velmi slušný výkon a na začátků obou poločasů dvakrát vedli. Bohužel jim to na body nestačilo, tudíž se o záchranu poperou až proti Opavě a na Žižkově. (19:01:39)

    Daniel Ryl

    Branky: 45+3. J. Hora (pen.), 68. Vondrášek, 78. Mešanović – 4. Šimek, 49. Harušťák

    Karty:   82. Kozma (DUK), 89. J. Jeřábek (DUK), 90+4. Zeronik (DUK), 90+4. Mešanović (DUK), 90+5. Rada (DUK) – 14. Šimek (PRO), 90+3. Matocha (PRO)


    FK Dukla Praha: Rada – Vondrášek, Peterka (C), D. Hašek, Ullman (59. Zeronik) – Kozma – J. Hora (86. J. Jeřábek), Douděra (75. Moulis), Holiš, Kozel (59. Mešanović) – Matějka (86. Barac).
    Náhradníci: Šťovíček – Ludvíček.

    Trenér: P. Rada

    1. SK Prostějov: Mucha – R. Látal, Štěrba, Bednár, Harušťák – Habusta – Bartolomeu, Koudelka (C) (65. Matocha), Šimek (65. Slaměna), J. Matoušek II (65. P. Jaroň) – Malec (77. Jamiu).
    Náhradníci: Vejmola – M. Mach, Rudzan.

    Trenér: R. Kučera

    Rozhodčí: Radina – Matoušek, Zoufalý

    Diváci: 1 607
    bahis siteleri