Jablonec – Plzeň 1:2 (kon.) | Pardubice – Ostrava 0:1 (kon.) | Slavia – Liberec 3:0 (kon.)
Sparta – Hr. Králové 2:1 (kon.)
konec
AC Sparta Praha
2:1 (1:0)
FC Hradec Králové
Neděle 17.03.2024, 18:00 • epet Arena, Praha • FORTUNA:LIGA • 25. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Hezký večer z pražské Letné, kde se domácí Sparta střetne s Hradec Králové a výrazným favoritem budou i přes nepříznivé období Pražané.
     
    AC Sparta Praha

    Sparťané se ve čtvrtek rozloučili s letošní účastí v pohárové Evropě, když v Evropské lize sice dosáhli postupem do osmifinále na velmi hezký úspěch, ovšem poslední dvojzápas jim výsledkově vůbec nevyšel, když Liverpoolu podlehli 1:5 doma a 1:6 venku. V součtu s vysokou prohrou 0:4 ze zápasu v Plzni minulý týden má Sparta v posledních třech soutěžních zápasech velmi nelichotivé skóre 2:15.

    Sparťané se ale mohou spolehnout na domácí prostředí, v němž v rámci FORTUNA:LIGY ztratili body jen remízou 0:0 se Slavií, toto utkání předcházelo té neúspěšné trojici zápasu, jinak všech jedenáct dalších soutěžních zápasů Sparta vyhrála a to s celkovým skóre 32:6.

    Spartě chybí tři vykartovaní hráči, kapitán Ladislav Krejčí a krajní obránce Angelo Preciado mají stopku za vyloučení, finský střední záložník Kaan Kairinen, který včera prodloužil na Letné smlouvu, chybí kvůli žlutým kartám. Jinak od domácího zápasu s Liverpoolem chybí pouze zraněný Asger Sörensen, mimo hru jsou i Jakub Pešek s Davidem Pavelkou, ti ale nepatří do užší rotace.
     
    FC Hradec Králové

    Hradec Králové naposledy prohrál v posledním podzimním kole ve Zlíně, od té doby nenašel přemožitele ve všech přípravných i následných ligových zápasech. V nich od startu jarní sezóny drží sérii pěti zápasů bez prohyr, ovšem první čtyři skončily shodně remízou a porazit se Hradci povedlo až ve východočeském derby Pardubice 2:0.

    Hradci se výrazně více daří v domácím prostředí, kde z dosavadních 27 bodů získal devatenáct. Na hřištích soupeřů dosud ve dvanácti vystoupeních dokázal zvítězit pouze v závěru podzimu 2:0 v Českých Budějovicích. V tabulce jsou hradečtí fotbalisté na dvanáctém místě se ztrátou jediného bodu na desátý Jablonec, tedy na pozici zajišťující nadstavbu o účast v Konferenční lize.

    Také Východočeši mají tři vykartované hráče, jsou jimi Štěpán Harazim, Václav Pilař a Petr Pudhorocký.
     
    Úvodní sestavy:

    AC Sparta Praha: Vindahl – Panák (C), Vitík, Zelený – Wiesner, Laçi, Sadílek, Ryneš – Birmančević, Kuchta, Haraslín.
    Náhradníci: Surovčík, Vorel – Karabec, Mejdr, Olatunji, Pešek, Solbakken, Tuci, Večerka, P. Vydra.
    Trenér: Brian Priske

    FC Hradec Králové: Zadražil – Ja. Klíma, Čihák, K. Spáčil – Čmelík, Dancák, Kučera, Kodeš (C), Krejčí st. – Šašinka, Vašulín.
    Náhradníci: Knobloch, Vízek – Čech, Hais, Hlaváč, P. Juliš, Koubek, Rada.
    Trenér: David Horejš

    Rozhodčí: Berka – Vlček, Leška.
     
    Trojice rozhodčích v čele s Ondřejem Berkou přivedla fotbalisty před tradičně zaplněné ochozy letenské epet Areny, start utkání se pomalu blíží.
     
    Sparta se představí v tradičních rudých dresech, Hradec oblékl žlutou sadu.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodního výkopu se ujal Hradec Králové a je rozehráno!
     
    1
    Hosté vedli svoji první útočnou akci po levé straně, následný centr končí v náruči brankáře Vindahla.
     
    2
    Qazim Laci se z pravého křídla pokusil o střílený centr, míč ale doletěl za hradeckou branku a rozehrávky se ujme Adam Zadražil.
     
    3
    Jaroslav Zelený byl nedovoleně sražen Jakubem Kučerou, Sparta rozehrává na útočné polovině.
     
    4
    Dlouhý pas Qazima Laciho na Jana Kuchtu si hostující zadáci pohlídali.
     
    4
    Čmelíkův centr byl příliš dlouhý, volný míč ale doběhl Ladislav Krejčí starší a jeho rána je sražena na rohový kop.
     
    5
    Právě hradecký kapitán pak centroval od praporku a před brankou se vyšrouboval nejvýše Ondřej Šašinka, v těžké pozici ale hlavičkoval výrazně nad branku.

    Mimochodem karetní trest Ladislava Krejčího mladšího znamenal, že jsme přišli o mimořádný moment, kdy oba týmy by vedli do boje kapitáni jmenovci Ladislavové Krejčí.
     
    7
    Sparťané se snaží zaútočit po levé straně, snaha Lukáše Sadílka ale byla odražena do zámezí, Lukáš Haraslín se ujme dlouhého autu.
     
    7
    Haraslín vhodil míč až k penaltovému bodu, tam ale vládla hradecká defenziva a hosté dostali míč do středu hřiště.
     
    9
    Sparťané se snažili dostat soupeře pod tlak při rozehrávce v jeho pokutovém území, od Haraslína se ale míč odrazil za brankovou čáru a Adam Zadražil bude rozehrávat míč z klidu.
     
    10
    Filip Panák u středové čáry výrazně pokazil rozehrávku, míč se dokutálel za postranní čáru a vhazovat mohou Hradečtí.
     
    12
    Faulem Dancáka Sparťané vybojovali volný kop na útočné polovině, k centru do pokutového území se chystá Veljko Birmančević.
     
    13
    Centr Birmančeviće se neujal, o chvíli později ale zleva centroval Matěj Ryneš, na velmi nebezpečný pas před branku ale jeho spoluhráči nedosáhli a míč se dostal k Adamu Zadražilovi.
     
    14
    Adam Zadražil se při rozehrávce dostal pod tlak napadajícího Kuchty, v poslední chvíli se mu povedlo odehrát míč do bezpečného prostoru.
     
    16
    Sparta právě vstřelila branku! Sparta se ujímá vedení! Qazim Laci perfektním pasem uvolnil na pravé straně pokutového území Tomáše Wiesnera, jenž hlavou vracel míč před branku, kde se zblízka dokázal střelecky prosadit VELJKO BIRMANČEVIĆ!
    16. Veljko BIRMANČEVIĆ - 1:0
     
    18
    Hradecký brankář Adam Zadražil musí být ošetřen po srážce s Veljkem Birmančevićem při vstřelené brance Sparty, měl by ale být schopen v zápase pokračovat.
     
    19
    Lukáš Čmelík u postranní čáry nedovoleně srazil Matěje Ryneše, sparťané rychle rozehráli z místa přestupku.
     
    21
    Qazim Laci velmi riskantní zpětnou přihrávkou málem vysunul do úniku Daniela Vašulína, tomu ale v poslední chvíli stačil ukopnout míč Filip Panák, jemuž Vašulín navíc došlápl na nohu a píská se faul hradeckého útočníka.
     
    22
    Jaroslav Zelený nepustil podél postranní čáry Jakuba Kučeru, dočkal se potlesku obecenstva.
     
    24
    Peter Vindahl si při dlouhém nákopu neporozuměl s Lukášem Haraslínem a nasměroval míč do území nikoho, oba se na dálku vzájemně omlouvají.
     
    26
    Hradec měl pár desítek sekund míč v držení, ovšem krátce po přechodu středové čáry jej zase odevzdal Spartě.
     
    27
    Veljko Birmančević z pravé strany hledal před branku nabíhajícího Jana Kuchtu, ten ale na Srbův pas nedosáhl.
     
    27
    Střela Matěje Ryneše zpoza pokutového území je sražena na první rohový kop Letenských.
     
    28
    Birmančevićův rohový kop byl prodloužen za vzdálenější tyč, kde byl osamocený Jan Kuchta, ten měl dostatek času si míč zpracovat, poté z ostrého úhlu na Zadražila nevyzrál.
     
    29
    Další akce Birmančeviće, ten hledal před branku nabíhajícího Laciho, Albánec ovšem přeběhl Birmančevićovu přihrávku, ta pak mířila mimo dosah Laciho i dalších sparťanských fotbalistů.
     
    30
    Lukáš Haraslín si v pokutovém území Hradce našel palebnou pozici, následná střela byla zablokována.
    30. Haraslín trefil Čiháka do ruky, penalta se nepískala
     
    31
    Sparťané znovu dobývali pokutové území Hradce, v zahuštěném prostoru se jim míč sice udržet nepovedlo, po hostujícím odkopu do zámezí ale pokračují autovým vhazováním.
     
    33
    Sparťané na trávníku zatím naprosto dominují, když přijdou o míč, tak během pár sekund jej většinou získají zpět, Hradci se jej takřka vůbec nedaří držet.
     
    34
    Po střetu s Janem Kuchtou musí být ošetřen Jakub Kučera, fotbalisté obou týmů toho využívají k hromadnému občerstvení i novým pokynům od trenérů.
     
    34
    Ve hře už se může pokračovat autovým vhazováním Východočechů.
     
    35
    Hradec podnikl útočný výpad po levé straně, kde se hosté dostali ke dvěma centrům, první ve skluzu odvrátil Filip Panák, druhý je sražen na rohový kop.
     
    36
    Ještě před exekucí rohového kopu dostává žlutou kartu Tomáš Wiesner.
     
    36
    Po rohovém kopu se hosté sice dostali do zakončení, ovšem míč nasměrovali přímo k Peteru Vindahlovi, jenž se zákrokem neměl vážnější problém.
     
    37
    Matěji Rynešovi je pískán nedovolený zákrok u postranní čáry za sražení Lukáše Čmelíka, následovat bude standardní situace ve prospěch Hradce.
     
    38
    Po centru Krejčího se míč odrážel po hlavách hráčů před sparťanskou branku, ke střeleckému zakončení se ale hosté nedostali.
     
    40
    Lukáši Haraslínovi se u rohového praporku nepovedlo obhodit Jakuba Klímu, respektive míč si předkopl příliš daleko, kde u něj byli dříve Klímovi spoluhráči.
     
    42
    Od té přestávky ve 34. minutě tempo hry výrazně upadlo, momentálně se hraje jen ve středu hřiště.
     
    43
    Nekvalitu posledních minut dokumentoval Matěj Ryneš, jemuž absolutně nesedl centr, který doletěl až do horního patra tribuny za hradeckou brankou.
     
    45
    Jan Kuchta si proti obrovské početní přesile marně hledal střelecký prostor v pokutovém území, zády k brance tak připravil dobrou palebnou pozici pro Qazima Laciho, jeho tečovaná střela míří vysoko nad břevno.
     
    45
    Přetažený centr Matěje Ryneše se z ostrého úhlu snažil nasměeovat na branku Martin Vitík, jenž už takřka překonal brankáře Zadražila, míč ale předbrankovým prostorem jen proletěl za opačnou tyč! Adam Zadražil si na něj ještě sáhl a měl štěstí, že si jej nesrazil sám za brankovou čáru.
    45. Vitík v tutovce nezvládl dostat Rynešův centr do sítě!
     
    45+1
    Rozhodčí Berka k úvodním pětačtyřiceti minutám přidává tři nastavené.
     
    45+1
    Matěj Ryneš se prohnal útočnou polovinou až do pokutového území, v tísni pak pálil do boční sítě.
     
    45+2
    Na opačné straně podnikl rychlý individuální výpad Jakub Kučera, ovšem pálil jen přímo do připraveného Petera Vindahla, jenž jistě zasáhl.
     
    45+3
    První poločas skončil.
     
    Sparta po prvním poločase vede nad Hradcem Králové 1:0, když se v šestnácté minutě po krásné souhře Laciho s Wiesnerem prosadil Veljko Birmančević.

    Rudí měli půl hodiny na trávníku výraznou územní převahu, v závěrečné čtvrthodině se hra vyrovnala, Hradec ale na svoji první vážnější příležitost čeká.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Po změně stran se pokračuje v zahajovacích sestavách.
     
    47
    Sparta právě vstřelila branku! Minutu a čtvrt trvalo ve druhém poločase Spartě, než zvýšila svůj náskok! Katastrofální rozehrávku Hradce vystihl Lukáš Haraslín, hned posunul míč do pokutového území JANU KUCHTOVI, jenž obstřelil brankáře Zadražila!
    47. Jan KUCHTA - 2:0
     
    50
    Hradec se pokusil zahrozit dlouhým autem do pokutového území, v něm se ale hosté do zakončení nedostali.
     
    52
    Sparta právě vstřelila branku! Třetí sparťanská trefa přichází velmi brzy! LUKÁŠ HARASLÍN si v pokutovém území rychle vyměnil míč s Lukášem Sadílkem, pak prostřelil brankáře Zadražila! Asistent rozhodčího Vlček ale zůstal stát na místě, čímž se zdá, že by to ještě mohl být ofsajd.
     
    53
    Ofsajd Lukáše Sadílka byl potvrzen od videa, sparťanská branka je odvolána.
     
    55
    Jan Kuchta na ofsajdové hraně dostal kolmici za hradeckou obranu a běžel sám na brankáře Zadražila, místo střely volil přihrávku do tandemu nabíhajícímu Haraslínovi, před nímž zívala takřka prázdná branka, Lukáš Haraslín ale napálil balón do břevna!
     
    55
    Po sparťanském faulu dostává žlutou kartu zřejmě za nějaké nevhodné chování Jakub Kučera.
     
    56
    První velká příležitost Hradce! Hostům vyšla povedená souhra v pokutovém území, kdy centr Ladislava Krejčího Ondřej Šašinka sklepl ke Spáčilovi, jehož prudkou ránu skvělým zákrokem vytáhl Peter Vindahl!
     
    57
    Z rohového kopu se hosté zprvu neprosadili, míč se pak odrazil k Ladislavu Krejčímu, jehož ránu srazil na další roh Filip Panák.
     
    58
    U videa se ještě zkoumalo, zda Filip Panák nehrál nedovoleně rukou, už je ale potvrzeno, že se situace udála v rámci pravidel.
     
    58
    Nepřesnou zpětnou přihrávku hostů se Adam Zadražil s vypětím všech sil snažil udržet na ploše a povedlo se mu odehrát míč k rohovému praporku, tam už ale Samuel Dancák rohovému kopu nezabránil. Hradecký fotbalista pak udeřil do praporku, za což si vysloužil žlutou kartu.
     
    59
    Čtvrtému rohovému kopu Sparty se pak Hradec dokázal ubránit.
     
    61
    Hradec chystá první změny v sestavě, na trávník se brzy podívají útočníci Petr Juliš a Matěj Koubek.
     
    63
    Ladislav Krejčí starší u postranní čáry nedovoleně srazil Tomáše Wiesnera, za což si vysloužil žlutou kartu.
     
    64
    Střídání v týmu FC Hradec Králové:
    ze hřiště odchází Ondřej Šašinka, přichází Matěj Koubek.
     
    64
    Střídání v týmu FC Hradec Králové:
    ze hřiště odchází Daniel Vašulín, přichází Petr Juliš.
     
    66
    Rychlejší hradeckou akci zakončil střelou zpoza pokutového území Samuel Dancák, rána mu ale vůbec nesedla a mířila výrazně vedle sparťanské branky.
     
    68
    Hosté se dostali k rohovému kopu, po Krejčího centru se sice dostali k hlavičce, ta však byla velmi nepřesná a pro míč si doběhl Peter Vindahl.
     
    68
    Vindahl pak rychlým dlouhým výkopem rozjel brejkovou akci, kdy Lukáš Haraslín perfektní přihrávkou napříč pokutovým územím vytvořil takřka stoprocentní pozici pro Lukáše Sadílka, ten ale trestuhodně přestřeluje hradeckou branku!
    68. Sadílek promarnil tutovku po skvělé práci Vindahla s Haraslínem
     
    69
    Střídání v týmu FC Hradec Králové:
    ze hřiště odchází Karel Spáčil, přichází František Čech.

    Hradeckého obránce vyřazují z boje zdravotní potíže.
     
    70
    K příliš přetaženému centru hostů se dostal Ladislav Krejčí, jenž vyhrál osobní souboj s Tomášem Wiesnerem a připravil dobrou palebnou příležitost pro Petra Kodeše, jeho rána byla zablokována.
     
    71
    Jakub Klíma srazil Lukáše Haraslína, za následné protesty inkasuje žlutou kartu Lukáš Čmelík.
     
    72
    Z volného kopu pálil Lukáš Haraslín, ovšem vysoko přestřelil hradeckou branku.
     
    72
    Střídání v týmu AC Sparta Praha:
    ze hřiště odchází Lukáš Haraslín, přichází Indrit Tuci.
     
    72
    Střídání v týmu AC Sparta Praha:
    ze hřiště odchází Tomáš Wiesner, přichází Jan Mejdr.
     
    73
    Tucimu je pískána nebezpečná hra vysokou nohou před obličejem Františka Čecha, hosté z vlastní poloviny rozehrávají nepřímý volný kop.
     
    75
    Utkání v epet Areně sleduje 16 666 diváků.
     
    76
    Birmančevićova přihrávka z levého křídla je sražena za hostující branku, následovat bude rohový kop.
     
    76
    Po Rynešově rohovém kopu k přední tyči se k hlavičce dostal Martin Vitík, Adam Zadražil ale byl výborně postaven a hlavičku zblízka dokázal vyrazit mimo dosah soupeřových hráčů.
     
    78
    Střílený centr Jakuba Kučery z levé strany vyrazil Peter Vindahl, pak se píská faul Jakuba Klímy, jenž před pokutovým územím vybojoval míč nedovoleným způsobem.
     
    78
    Hradec zaútočil do otevřené sparťanské obrany, Matěj Koubek posunul míč volnému Samuelu Dancákovi, ten ale zakončuje přímo do středu branky, kde snadno zasáhl Peter Vindahl.
     
    79
    Jan Kuchta si výborně zpracoval dlouhý nákop na útočnou polovinu a průnikovou přihrávkou vysunul do obrovské šance Veljka Birmančeviće, jeho ránu dokázal Zadražil vytáhnout mimo branku!
     
    79
    Po rohovém kopu je pískán nedovolený zákrok Tuciho, jenž šel do souboje se Zadražilem příliš vysoko zdviženou nohou.
     
    80
    Střídání v týmu AC Sparta Praha:
    ze hřiště odchází Jan Kuchta, přichází Victor Olatunji.
     
    82
    Hradci nevyšla souhra u pravé postranní čáry, po odrazu míče do zámezí mohou vhazovat sparťané.
     
    83
    Qazim Laci ve středu hřiště vybojoval míč na Jakubu Kučerovi pouze pomocí nedovoleného zákroku, píská se proti domácím.
     
    84
    Na dlouhou přihrávku Matěje Ryneše od postranní čáry před branku nedosáhl Olatunji, míč si zády k brance zpracoval Tuci a připravil dobrou palebnou pozici pro Mejdra, tomu proti svému bývalému celku ale vůbec nevyšla střela, která mířila několik metrů vedle branky.
     
    84
    Po hradeckém centru z pravé strany se marně tlačili do zakončení Koubek s Julišem.
     
    85
    Krejčího nákop do pokutového území byl sparťany prodloužen na rohový kop.
     
    86
    Sám hradecký kapitán se pak ujal exekuce rohového kopu, s ním si ale sparťanská defenziva bez větších potíží poradila.
     
    87
    Střídání v týmu AC Sparta Praha:
    ze hřiště odchází Veljko Birmančević, přichází Adam Karabec.
     
    87
    Střídání v týmu AC Sparta Praha:
    ze hřiště odchází Lukáš Sadílek, přichází Markus Solbakken.
     
    87
    Střídání v týmu FC Hradec Králové:
    ze hřiště odchází Lukáš Čmelík, přichází Daniel Hais.
     
    88
    Adam Zadražil vyběhl daleko z branky, aby pomohl spoluhráčům při rozehrávce, ovšem odkopl míč pouze k Janu Mejdrovi, jenž si z poloviny hřiště netroufl na střelu do prázdné branky.
     
    90
    Rozhodčí Berka oddaluje závěrečný hvizd o pět nastavených minut.
     
    90+1
    Ladislav Krejčí si podél hranice pokutového území navedl míč na střelu, ovšem pokus jeho slabší pravačkou byl zablokován.
     
    90+2
    Indrit Tuci se na levém křídle pustil do souboje s Petrem Julišem, míč se pak odrazil k rohovému praporku za brankovou čáru, rozhodčí přisuzují Hradci odkop od branky.
     
    90+3
    Tucimu je tentokrát na levém křídle pískán útočný faul, rozehrávky se ujal Adam Zadražil.
     
    90+5
    Hradec Králové právě vstřelil branku! Hradečtí se v závěru dočkali korigující branky! Petr Kodeš se prosmýkl po levém křídle, výbornou přihrávkou našel před brankou naprosto osamoceného Jakuba Kučeru, proti němu vytáhl skvělý zákrok Peter Vindahl, z dorážky se ale dokázal prosadit MATĚJ KOUBEK!
    90+5. Matěj KOUBEK - 2:1
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Hradecká branka už přišla příliš pozdě a krátce po sparťanské rozehrávce rozhodčí Berka ukončil zápas, v němž Sparta poráží Hradec Králové 2:1.

    V poločase sparťané vedli 1:0 brankou Veljka Birmančeviće a krátce po startu druhého dějství po obrovském zaváhání hradecké defenzivy zvýšil na 2:0 Jan Kuchta. Sparťané pak promarnili obrovské příležitost ke zvýšení náskoku a třetí branky už se nedočkali, naopak v samém závěru zkorigoval stav Matěj Koubek. (19:57:15)

    Tomáš Kohlmann

    Branky: 16. Birmančević (Wiesner), 47. Kuchta (Haraslín) – 90+5. Koubek

    Karty:   36. Wiesner (SPA) – 55. Kučera (HKR), 58. Dancák (HKR), 63. Krejčí st. (HKR), 71. Čmelík (HKR)


    Držení míče: 57 % : 43 %.
    Střely na branku: 6:6. Střely mimo: 5:3. Rohy: 6:6. Ofsajdy: 1:0. Fauly: 13:11.
    AC Sparta Praha: Vindahl – Panák (C), Vitík, Zelený – Wiesner (72. Mejdr), Laçi, Sadílek (87. Solbakken), Ryneš – Birmančević (87. Karabec), Kuchta (80. Olatunji), Haraslín (72. Tuci).
    Náhradníci: Surovčík, Vorel – Pešek, P. Vydra, Večerka.

    Trenér: Brian Priske

    FC Hradec Králové: Zadražil – Ja. Klíma, Čihák, K. Spáčil (69. Čech) – Čmelík (87. Hais), Dancák, Kučera, Kodeš (C), Krejčí st. – Šašinka (64. Koubek), Vašulín (64. P. Juliš).
    Náhradníci: Knobloch, Vízek – Hlaváč, Rada.

    Trenér: David Horejš

    Rozhodčí: Berka – Vlček, Leška

    Diváci: 16 666
    bahis siteleri