Chrudim – Brno 3:1 (kon.) | Dukla Praha – Žižkov 1:0 (kon.) | Líšeň – Opava 3:0 (kon.)
Táborsko – Jihlava 2:1 (kon.) | Kroměříž – Příbram 0:2 (kon.)
konec
FK Dukla Praha
1:0 (0:0)
FK Viktoria Žižkov
Sobota 16.03.2024, 14:00 • Na Julisce, Praha-Dejvice • FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA • 19. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Zdravím všechny fotbalové fanoušky! Druhá liga už jede ve své jarní části, která dnes od 14:00 nabídne malé pražské derby mezi Duklou a Žižkovem.
     
    Posílená Dukla začala pod vedením Petra Rady slušně, když doma třikrát smazala ztrátu a remizovala s Brnem 3:3. Naposledy si pak vyšlápla na Varnsdorf na jeho hřišti, když se díky penaltě Jakuba Hory v závěru utkání odtrhla od svých pronásledovatelů. Už dnes navíc může jít před vedoucí Vyškov, na který ztrácí jediný bod.

    Nenechte se ale zmást tabulkou! Žižkov navázal na povedený závěr zimní přípravy, když gólem v nastavení vybojoval cennou výhru 1:0 v Líšni a minulý týden doma uhral cennou remízu s Opavou, díky které se dostal mimo sestupové pozice. Aktuálně ztrácí na čtrnáctém místě bod na předposlední Prostějov, po němž má druhou nejhorší obranu v soutěži.
     
    Celek z Julisky bude favoritem, ale rozhodně ho nečeká nic lehkého. V posledních vzájemnných zápasech však Dukla vyhrála jasně 5:1 a 3:1, ale na podzim 2021 skončil utkání smírně a jarní duel předchozí sezony ovládl Žižkov 2:1 dvěma trefami v nastavení.
     
    Úvodní sestavy:

    FK Dukla Praha: Šťovíček – Ullman, Peterka (C), Helešic, D. Hašek, Douděra, Kozma, J. Hora, Kozel, Moulis, Mešanović.
    Náhradníci: Rada – Hrubeš, Holiš, Zeronik, Ludvíček, Buchvaldek, Barac.
    Trenér: P. Rada

    FK Viktoria Žižkov: Bajza – M. Richter, Broukal, Kozojed, Prošek, Petrák, Hönig, Jirásek (C), Řezáč, Rosa, Kovinić.
    Náhradníci: Kotek – Tregler, Muleme, Toula, Sixta, Batioja, Sodoma.
    Trenér: M. Nikl

    Rozhodčí: Petřík – Šimáček, Vyhnanovský.
     
    Oba týmy už nastupují na hrací plochu za potlesku sympaticky zaplněných tribun Julisky.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodní vteřiny patří celku ze Žižkova, jenž se pokoušel uspět dvěma dlouhými nákopy, ale nepochodil zprava ani zleva.
     
    2
    Aktivní napadání Dukly zatlačilo Žižkov až k jeho brance, odkud se Bajza se svými parťáky pokouší rozjet další povedenou kombinaci – zatm neúspěšně.
     
    3
    Žižkov nakonec ztratil míč, čehož mohla Dukla využít při svém brejku. Helešic dokázal na pravé straně obejít soupeře, ale jeho centr na Mešanoviče byl bohužel pro domácí vysoký a ofsajdový.
     
    4
    Nakopnutý míč Dukly letí až ke Šťovíčkovi, jenž musel před napadajícím Koviničem rychle rozehrát. Dlouhý výkop však končí v zámezí.
     
    5
    Dukla založila slibný protiútok z poloviny hřiště, při němž rychle přenesla hru do levé strany, jenže centr byl pro Moulise příliš dlouhý a prudký – aut pro Viktorku.
     
    6
    Žižkovští odpověděli postupným útokem podél levé lajny, ale v zahuštěném prostoru si nepohlídali ofsajdové postavení. Dukla tak v poklidu rozehrává.
     
    7
    Škoda pro hosty. Hönig se na levé straně hnal za nakopnutým míčem, a přestože dokázal míč stáhnout ve vzduchu, na levé straně velkého vápna nakonec přes Douděru neprošel.
     
    8
    Na trávník se spustil prudký déšť, tak doufejme, že nám z derby neudělá bramboračku. Oba týmy jsou však zatím dost nepřesné.
     
    10
    Žižkov se dostal až na hranici velkého vápna, z jehož rohu zkoušel centrovat Hönig, ale tohle byla pro Šťovíčka lahůdka. Na tahu je opět Dukla.
     
    11
    Ofenzivní akce Žižkova k zakončení nevedla, jelikož Rosa u postranní čáry v souboji s obráncem fauluje.
     
    12
    Konečně jsme se dočkali pěkného fotbalového momentu! Dukla rychle zahrozila, načež přišel centr z levé strany, jenž domácí odvrátili za vápno k Moulisovi. Jeho prudká střela letí jen vedle pravé tyče!
     
    14
    Viktorka se opět udržela na útočné polovině, ale kombinace Höniga s Koviničem u pravé postranní čáry efekt neměla – ofsajd.
     
    15
    Aktivní Hönig je vidět, ale prozatím převážně jako viník. Jeho napadání domácí rozehrávky končí útočným faulem na Douděru.
     
    16
    Škoda pro Duklu, jelikož si při postupné kombinaci neporozuměl Moulis s Ullmanem a přihrávka prvního jmenovaného míří do autu.
     
    17
    Žižkov zkusil udeřit po rychlém útoku vzduchem, jenže letící centr byl pro Šťovíčka jednoduchou záležitostí.
     
    18
    Sudí Petřík přerušil hru po souboji ve středu hřiště, který vyhodnotil jako obranný faul na Moulise. Následný centr do vápna zkoušel usměrnit Peterka, ale v přetahované s obránci se k hlavičce nedostal – míč končí v zámezí.
     
    19
    Obranný skluz Kozmy u levé postranní čáry si vysloužil potlesk tribun, které střídá nespokojená reakce, jelikož zdvižený praporek signalizuje faul na Proška. Standardka pro Viktorku.
     
    20
    Jako jediný zůstal u míče Jirásek, jehož zakroucený centr na penaltu dokázal odvrátit hlavičkující obránce Dukly.
     
    20
    Celek z Julisky tak nastartoval rychlý brejk, při němž Mušanovič vybojoval cenné metry na útočné polovině, načež se míč dostal doprava k Moulisovi, ale tomu střela vůbec nesedla.
     
    21
    Kulisa skvělá, fotbal horší. Oba týmy pokračují v sérii nepřesností v kombinaci, které přerušuje mizerné zpracování Douděry u postranní čáry. Žižkov vhazuje na polovině hřiště.
     
    22
    Viktorka rozehraje první rohový kop. Prošek se na pravé straně dobře natlačil před obránce, a přestože z úhlu neodcentroval ideálně, vybojoval alespoň standardní situaci.
     
    23
    Centr na penaltový puntík zkoušel hledat Rosa, jenže k hlavičce se přes bránícího hráče nedostal. Dukla chtěla zahrozit z brejku, ale Bajza byl u nakopnutého míče před Mešanovičem a hlavičkou ho odvrací do autu.
     
    24
    Fotbalové trápení pokračuje. Žižkov se pokoušel jít do brejku, ale odskoky míče mu kombinaci komplikovaly. Ačkoliv nakonec Rosa s Hönigem dokázali dostat míč od kontrolu, první jmenovaný završil ofenzivní akci nepovedeným centrem.
     
    25
    Na druhé straně se Dukla pokusila zaútočit z pravé strany, a přestože nedokázala zahrozit, vybojovala si alespoň roh.
     
    26
    Na přední tyč si na malém vápně naběhl Mešanovič, jehož prodlouženou hlavičku na zadní tyč kontroluje obránce Žižkova. Z tohoto mráčku nezaprší, což platí i pro aktuální počasí – vrátilo se nám sluníčko.
     
    27
    Aktivní Peterka vybojoval u levé postranní čáry aut, po němž ovšem Dukla rychle ztrácí míč a musí se bránit protiútoku soupeře.
     
    27
    Dejvický celek pelášil do přečíslení čtyř proti třem, které vzal Kozel na sebe, ale jeho ránu zpoza vápna srazil Richter na další rohový kop.
     
    28
    Centr na přední tyč úspěch neslavil, jelikož Žižkovští odvrací míč. O nic lepší nebyl ani druhý pokus, který pro změnu přerušuje hvizd sudího – útočný faul na Bajzu.
     
    29
    Ve střední třetině hřiště to jde, čím blíž jsou oba týmy vápnu, tím horší kombinace je. Žižkov tak zazdil slibnou akci, po které se musí bránit protiútoku Dukly.
     
    30
    Domácí byli tentokrát nebezpeční, jenže centr z levé strany hosté odvrátili a vzápětí přiletěl pas z druhé strany, po němž Mešanovič nezakončil z otočky ideálně.
     
    31
    Sudí Petřík poprvé sahá do kapsičky, jelikož si Daniel Kozma (DUK) ve vzdušném souboji ve středu hřiště neuhlídal svůj loket a dostává po zás.luze žlutou kartu.
     
    32
    Pochvala pro Proška, který ve zdánlivě prohraném souboji s Peterkou dokázal udržet míč před brankovou čárou a nebezpečně odcentrovat. Bohužel pro hosty však Rosa ani Kovinič nedokázali zakončit a celou snahu Viktorky pokazil útočný faul na hranici velkého vápna.
     
    33
    Zajímavá šance Dukly po pravé straně úspěchem neskončila. Hora zkoušel poslat za obranu Moulise, ale Bajza byl pohotový a k míči doběhl dřív.
     
    34
    Rozhodčí při přerušení sahá po další kartě, kterou dostává Adam Petrák (ZIZ) za předchozí souboj před přihrávkou Hory.
     
    35
    Dukla se slibně natlačila k vápnu, kde dobře pracující Moulis pobídl Kozmu, ale jeho střelu otočky sráží bránící hráč do Bajzovy náruče.
     
    37
    Juliskou to opět zahučelo, když Dukla utekla do zajímavého brejku, při němž Moulis hledal z levé strany Douděru, ale ten na jeho centr nedosáhl.
     
    39
    Domácí se v posledních minutách v kombinaci trošku zlepšili, ale pořád jsou nebezpeční převážně pár metrů před vápnem. K zakončení se dostal pro změnu Moulis, ale jeho střela z hranice šestnáctky byla nepřesná.
     
    41
    Žižkov mohl zahrozit po levé straně, a přestože se do zakončení nedostal, vybojoval si alespoň faul u postranní čáry a následně aut vedle vápna.
     
    41
    A konečně i trošku fotbalu! Helešic parádně zahrozil po levé straně, odkud poslal nepříjemný centr do vápna, ale Mešanovič bohužel pro domácí nezakončil ideálně.
     
    43
    Útok Dukly po pravé straně k ničemu výraznému nevedl, Žižkov odvrací míč a hraje se opět kolem poloviny hřiště.
     
    44
    Dukla obléhá velké vápno, leč bez zakončení. Hustý blok Viktorky jí dělá problémy.
     
    44
    Dukla obléhá velké vápno, leč bez zakončení. Hustý blok Viktorky jí dělá problémy.
     
    45
    Obrovská šance Dukly! Obléhání nakonec přineslo centr na pravou stranu, kde se k zakončení dostal Kozel, ale jeho povedenou střelu zastavil na brankové čáře fantastický zákrok Bajzy!
     
    45+1
    Žižkov zkoušel odpovědět dalekou střelou, ale ta byla nepřesná.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    První polovina malého pražského derby je za námi a objektivně prozatím příliš fotbalové krásy nenabídla. Oba týmy se trápí řadou nepřesností v kombinaci, přičemž Dukla je kolem vápna nebezpečnější a v závěru měla prozatím největší šanci zápasu, když Kozlovu střelu ze strany zastavil pohotový Bajza na brankové čáře.
     
    Oba týmy už se vrací na hrací plochu, takže druhá půle už je za rohem. Doufejme, že nám nabídne lepší fotbalovou podívanou.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Helešic se po levé straně snažil odvážně projít mezi obránci, ale přesila soupeře byla nakonec nad jeho síly.
     
    47
    Domácí začali druhou půli aktivně! Kozma se po pěkné kombinaci s Moulisem dostal k centru, jenž je sražen na rohový kop.
     
    48
    Myšlenka nebyla špatná, provedení už horší. Přetažený centr vracel z rohu vápna Peterka, načež Moulis zkoušel zakončit z otočky, ale netrefil míč ideálně.
     
    49
    Přetahovaná ve středu hřiště vyzněla lépe pro domácí, kteří se vydali do útoku, z něhož Douděra vybojoval alespoň aut. Rychlé vhazování však domácím nevyšlo, přesto se drží v okolí velkého vápna.
     
    50
    Aktivní nástup do poločasu už přináší kýžený efekt, leč ne gólový. Dukla si vybojovala alespoň další rohový kop.
     
    51
    Rozehrávku nakrátko hosté nepřečetli, načež se dostal k pěkné technické střele zpoza vápna Douděra, ale i kvůli lehké teči obránce míří mimo.
     
    51
    Dukla rozehrála rohový kop rychle, načež Moulis poslal nadýchaný míč do zahustěného vápna, kde se domácí marně dožadovali odpískání ruky. Na druhé straně se hnal za dlouhým centrem Kovinič, ale Šťovíček byl u míče rychleji.
     
    52
    A rodící se brejk Žižkova zastavuje Dominik Hašek (DUK) v zárodku, leč za svůj zákrok na polovině hřiště vidí žlutou kartu.
     
    54
    Hora prokázal dobré fotbalové myšlení i zkušenosti, když prudkou přihrávkou osou hřiště našel ve vápně Mešanoviče, ale ten nezakončil, protože byl rychle ztrojen bránícími hráči.
     
    56
    Žižkov se po delším a postupném útoku dostal k vápnu, jenže před ním Jiráskovi utekl míč, kvůli čemuž hostující kapitán fauluje.
     
    57
    Útočný faul přichází i na druhé straně, ale Bajzův dlouhý nákop letí až ke Šťovíčkovi. Dukla tak může opět zaútočit!
     
    58
    Míč však končí pro změnu v autu, po němž se Kovinič pokoušel dohnat dlouhý a vysoký centr, jenže míč nedostihl a navíc byl v ofsajdu.
     
    59
    Kozel z pravé strany dvakrát neodcentroval, ale druhý neúspěšný pokus hosté zablokovali jen za cenu rohu. Dukla pokračuje v optické převaze.
     
    59
    Ačkoliv je ve druhé půli znát rozdíl v tabulce, Dukla má k ideálnímu výkonu daleko, protože ve vápně neřeší situace příliš dobře. To platí i po posledním rohu.
     
    60
    Horův centr z pravé strany Žižkovští odvrací do bezpečí, ale na útočné polovině jsou prozatím bezzubí.
     
    61
    Když už se Viktorka dostává na útočnou polovinu, buď míč rychle ztrácí, anebo si nepohlídá ofsajd. Na druhé straně to však není o moc lepší, jelikož Moulisův centr do vápna letěl přímo do Bajzových rukavic.
     
    62
    Zdá se, jako by Žižkovu došla šťáva, zatímco Dukla se snaží utkání zlomit na svou stranu, ale potřeba by lepší řešení a více kvality kolem šestnáctky.
     
    63
    Zajímavý protiútok mohl z pravé strany zakončit Douděra, ale jeho pokus byl sražen na rohový kop. Po něm vznikl závar ve vápně, odkud Viktorka odvrátila míč do bezpečí a vzápětí Petřík odpískal útočný faul.
     
    64
    Optická převaha Dukly pokračuje, leč bez lepšího řešení finální fáze. Narůstající převaha Dejvických je však znatelná.
     
    65
    Střídání v týmu FK Viktoria Žižkov:
    ze hřiště odchází Nedeljko Kovinić, přichází Jiří Sodoma,
    ze hřiště odchází Václav Prošek, přichází Isaac Muleme.
     
    66
    Trápení shrnula unuděná přítelkyně jednoho z diváků sedící za lavicí pro novináře, kterou zápas dle jejích slov vážně nebaví. Na fén a otázku, co od toho jako dotyčný čekal, odpověď nepřišla. Oba se zvedají a odchází předčasně. Ty vztahy.
     
    67
    Žižkov chtěl zahrozit po levé straně, ale Mulemeho zastavuje taktický faul Ullmana, jenž se obešel bez žluté karty.
     
    68
    Dukla se nadále tlačí do ofenzivy, ale pokračuje v útočném trápení, jelikož její snaze chybí větší kvalita.
     
    70
    Důvod k návratu jim nedává ani šance Dukly, protože Moulisova střela z hranice vápny byla mizerná a letí vysoko nad branku.
     
    72
    Dejvický tým nadále tlačí káru, vybojoval si další roh, ale po Horově standardce se ke střele mezi tři tyče nedostal. Bajza může v poklidu rozehrát.
     
    73
    Jak zdejší zahraniční fanoušci hodnotí poslední střelu Moulise, to nelze zveřejnit, leč nejsou daleko od pravdy. Domácí borec už poněkolikáté předvedl parádní akci, kdy se na rohu vápna zbavil obránců, ale následná střela letěla hodně mimo.
     
    75
    Na druhé straně mohla zahrozit Viktorka, ale Sodomovi bohužel pro hosty nevyšlo zpracování ve vápně a po brejku se do zakončení nedostal.
     
    76
    Střídání v týmu FK Dukla Praha:
    ze hřiště odchází Matěj Helešic, přichází David Ludvíček,
    ze hřiště odchází Martin Douděra, přichází Jakub Zeronik.
     
    Utkání sleduje 2 523 diváků, kteří vytváří moc pěknou kulisu!
     
    77
    Velmi zajímavý protiútok mohl završit Sodoma, který si ve vápně dobře zasekl míč kolem obránce, ale nakonec mu odskočil a přes další dva bránící hráče už se z k zakončení nedostal – naopak fauloval.
     
    78
    Závar ve vápně Žižkova zakončení nepřinesl, přesto rozruch pokračoval, jelikož Hora rozehrával další roh. Dlouhý zakroucený centr však končí jen u bránícího hráče.
     
    80
    Rozhodčí fouká do píšťalky a ukazuje na penaltový puntík! Zeronik se po pravé straně dobře natlačil do vápna, což Muleme nezachytil a stáhl soupeře k trávníku – za mě jasná penalta.
     
    80
    Vzápětí vidí žlutou kartu protestující Pavol Bajza (ZIZ), jenž si k čárovému sudím neodpustil peprné poznámky.
     
    82
    Dukla právě vstřelila branku!
    Juliska je na nohou, šály vlají a na světelné tabuli naskakuje jednička. K míči se postavil JAKUB HORA, jenž poslal míč do levé strany kolem zamrzlého Bajzy.
     
    83
    Žižkov už to bude mít těžké, protože Dukle se ulevilo a může v poklidu pokračovat ve své aktivitě.
     
    84
    Oba týmy se vystřídaly ve vhazování mezi střídačkami, ale rozkouskovaný průběh pochopitelně vyhovuje Dukle, která může zaútočit.
     
    85
    K zakončení se nedostala, ale povedenou akcí na levé straně si vybojovala alespoň další rohový kop.
     
    86
    Dukla se rohovým kopem dostala do tlaku kolem šestnáctky, jenže v klíčovou chvíli si dávali dva domácí hráči prostor, čímž se připravili o ideální chvíli na zakončení.
     
    86
    Střídání v týmu FK Dukla Praha:
    ze hřiště odchází Pavel Moulis, přichází Roman Holiš,
    ze hřiště odchází David Kozel, přichází Jiří Hrubeš.
     
    88
    Obrana Žižkova už je pochopitelně otevřená, čehož zkoušel využít Zeronik, který po rychlém brejku zajímavě centroval mezi puntík a malé vápno, kde však před nabíhajícím Mešanovičem zasáhl obránce Viktorky.
     
    89
    Žižkov už sahá po dlouhých nákopech, ale Sodoma se k hlavičce nedostal, míč naopak doskákal až ke Šťovíčkovi.
     
    90
    Viktorka se sice natlačila na útočnou polovinu, ale vlastní nepřesnou přihrávkou odevzdává míč Šťovíčkovi.
     
    90+1
    Žižkov má ještě minimálně tři minuty, které sudí Petřík dnešnímu derby přidává.
     
    90+1
    Viktorka si vybojovala vhazování, ale dlouhý aut domácí defenziva úspěšně odvrací. Žižkovu chybí v kombinaci vyšší kvalita.
     
    90+2
    Střídání v týmu FK Dukla Praha:
    ze hřiště odchází Muris Mešanović, přichází Lukáš Buchvaldek.
     
    90+3
    Dukla zjednodušila hru, dostává míče daleko od svého vápna a nedovoluje Žižkovu nějak kloudně zakombinovat.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Hotovo, F:NL má nového lídra! Dukla už podruhé v řadě bere zasloužené vítězství 1:0 po penaltě Jakuba Hory, čímž využila zaváhání Vyškova. Trenér Petr Rada však rozhodně spokojený nebude, protože i přes optickou převahu ve druhé půli se Dukla v ofenzivě trápila.

    V derby proti Žižkovu byla nebezpečná k vápnu, jenže v něm už jí chyběla lepší koncovka a lepší řešení finální fáze. Historie se však na výkon neptá, důležité jsou body, které zůstávají před skvělou druholigovou návštěvou na Julisce.
     
    Tímto vám děkuji za pozornost a přeji příjemný zbytek soboty! (15:53:49)

    Daniel Ryl

    Branky: 82. J. Hora (pen.)

    Karty:   31. Kozma (DUK), 52. D. Hašek (DUK) – 34. Petrák (ZIZ), 80. Bajza (ZIZ)


    Držení míče: 60 % : 40 %.
    Střely na branku: 3:0. Střely mimo: 11:1. Rohy: 13:1.
    FK Dukla Praha: Šťovíček – Ullman, D. Hašek, Peterka (C), Helešic (76. Ludvíček) – J. Hora, Kozma – Douděra (76. Zeronik), Kozel (86. Hrubeš), Moulis (86. Holiš) – Mešanović (90+2. Buchvaldek).
    Náhradníci: Rada – Barac.

    Trenér: P. Rada

    FK Viktoria Žižkov: Bajza – Řezáč, Broukal, Klusák, M. Richter – Prošek (65. Muleme), Jirásek (C), Petrák, Rosa – Hönig – Kovinić (65. Sodoma).
    Náhradníci: Kotek – Tregler, Toula, Sixta, Batioja.

    Trenér: M. Nikl

    Rozhodčí: Petřík – Šimáček, Vyhnanovský

    Diváci: 2 523
    bahis siteleri